Atlétika: Pars Krisztián kesztyűje is bekerült a sportág múzeumába

SZ. Z.SZ. Z.
Vágólapra másolva!
2024.02.02. 09:07
Pars Krisztián a 2011-es világbajnokságon ezüstérmet nyert 81.18 méteres dobásával (Fotó: AFP)
Mostantól az olimpiai bajnok Pars Krisztián kalapácsvető-kesztyűje is megcsodálható a Nemzetközi Atlétikai Szövetség sportágtörténeti kiállításának gyűjteményében.

Az atlétika történetét bemutató színes és interaktív kiállítás, a MOWA (Museum of World Athletics) tavaly csaknem fél éven át a budapesti Etele Plázában volt megtekinthető. Ez a 2023 augusztusában a magyar fővárosban rendezett szabadtéri világbajnokságnak volt köszönhető, egyik kísérőprogramjaként szolgált.

A tárlat lényege, hogy az atlétikát és sztorikban gazdag történetét kézzelfogható közelségbe vigye nemcsak a sportág rajongóihoz, hanem az átlagemberekhez is. Mindenki megtapasztalhatta, mekkora teljesítményt takar egy-egy világcsúcs elérése: a hármasugró Jonathan Edwards 18.29 méteres rekordja a padlóra, Armand Duplantis – akkor még – 622 centiméteres csúcsa a falra volt felfestve, Javier Sotomayor 245 centis magasugró-világrekordja „eredeti” magasságába, az állványra feltéve. Továbbá a kezünkbe vehettük azt a kétkilós diszkoszt és az egyaránt 7.26 kilót nyomó súlygolyót, illetve kalapácsot is, amelyeket a legjobbak már-már felfoghatatlan távolságokba dobnak el.

 

A kiállított tárgyak között megtalálható Jan Zelezny egyik gerelye, amellyel világcsúcsot dobott, Usain Bolt trikója, amelyben a 2011-es vb 200 méteres döntőjében futott, és az a cipő, amelyben Duplantis még a 618 centiméteres világcsúcsát ugrotta.

A múzeum legújabb relikviái között Pars Krisztiánnak azt a kalapácsvető-kesztyűjét is megcsodálhatjuk, amelyben a 2011-es vb-ezüstérmes dobását mutatta be. Pars Teguban közel járt ahhoz, hogy ő legyen a magyar atlétika történetének első szabadtéri világbajnoka. A hatodik, utolsó kísérletére 81.18 méterre repítette a kalapácsot. Csupán hat centiméter hiányzott neki a japán Murofusi Kodzsi legyőzéséhez. Pars ezüstéremnek örülhetett, csakúgy, mint két évvel később Moszkvában. A kettő között Londonban az ő tiszteletére játszották el a Himnuszt.

A MOWA egyébiránt az első olyan sportmúzeum, amelynek állandó kiállítása teljes mértékben a digitális világban jött létre, így az innováció és a kreatív technológiák új szintjét hozza el a sport világába. A múzeum egyedülálló 3D-s online élményt nyújt a látogatóknak, a nézők megismerhetik az atlétika legkiemelkedőbb bajnokait, a virtuális tárlatvezetés a korábbi atlétikai világbajnokságokra is elkalauzolja a nézőt.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik