Szeretném, ha az atlétika ilyen magas szinten visszatérne Budapestre – Gyulai Márton

Vágólapra másolva!
2023.11.13. 17:38
null
Gyulai Márton szerint a szervezőbizottság is megérdemli, hogy még egyszer megmutassa a világnak, mire képes (Fotó: Árvai Károly)
Gyulai Márton, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) sportszakmai igazgatója szeretné, ha a nyári, budapesti világbajnokság után a sportág ilyen magas szinten visszatérne a közeljövőben a magyar fővárosba.

 

A sportvezető az M1 aktuális csatornán arról beszélt, eddig csak Helsinkiben rendeztek kétszer is szabadtéri vb-t, és jövőre Tokió lesz a második duplázó házigazda.

„Annyi jelentkező van, hogy nem kell ugyanoda visszamenni, pláne rövid határidőn belül. Nagyon szeretném, ha az atlétika ilyen magas szinten vissza tudna térni Budapestre, a közeljövőben eldőlhet a kérdés, de azt egyelőre nem árulhatom el, miről van szó” – jelentette ki Gyulai. Hozzátette ugyanakkor, hogy a WA-elnök Sebastian Coe, valamint Jon Ridgeon vezérigazgató emiatt is voltak a magyar fővárosban.

„Az esemény, amiről szó van, a stadionhoz lett kitalálva, és a szervezőbizottság is megérdemli, hogy még egyszer megmutassa a világnak, mire képes” – nyilatkozta a magyar szövetség korábbi főtitkára, aki új munkájával kapcsolatban megjegyezte: a csapatához jelenleg 17 ember tartozik, megbízatása pedig „feladatokkal teli”.

„Vannak olyanok, akik még édesapámmal dolgoztak együtt, és olyanok is, akik néhány hónapja vannak a WA kötelékében. Szét vagyunk szóródva, szeretnénk úgy változtatni, hogy még hatékonyabb legyen a munkánk” – fogalmazott a sportvezető.

Gyulai Márton hangsúlyozta, a budapesti vb kijelölése volt az első, ahol nem nyílt pályázat volt, hanem a WA folyamatosan tárgyalt az érdeklődőkkel, megelőzvén azt, hogy esetleg ne az arra leginkább érdemes jelölt kapja meg végül a rendezési jogot. Kiemelte, ha valami emlékbe botlik a budapesti vb kapcsán, még mindig elérzékenyül, s reméli, hogy mindenki, aki ott volt, olyan élményekkel gazdagodott, amelyekre kellemesen tekint vissza.

„Kijelenthetem, hogy sok olyan dolgot valósítottunk meg, amikre a kollégák azt mondták, mostantól ez kell, hogy legyen az új sztenderd. Az augusztusi világbajnokságról mindenki szuperlatívuszokban beszél, akivel tárgyalunk a jövőbeli rendezésről, szinte mindenki ott volt, és voltak, akik már jelezték, szeretnének kölcsönvenni csapatokat azokról a területekről, amelyek jól működtek” – mondta a sportszakmai igazgató, aki szerint mostani munkájában a magyar szövetségnél töltött 15 év mellett az akkori versenyszervezésben gyűjtött tapasztalat is sokat segít.

Kiemelte, több szabályváltozásról is tárgyalnak, amelyeket ha a tanács elfogad, jövőre tesztelnek is kisebb viadalokon.

„Van szó arról, hogy versenyszámot megváltoztassunk, újat hozzunk létre, használjuk ki jobban a modern technikai vívmányokat, próbáljuk meg csökkenteni a rontott kísérletek számát, vagy az ügyességi számoknál hagyjuk el az eredményt nem változtató kísérleteket, illetve akár a világranglista alapján legyenek automatikusan döntős versenyzők is. Vannak pro és kontra érvek, ezeket kell megvizsgálni” – tekintett előre Gyulai, aki szeptemberben lett a WA sportigazgatója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik