Atlétikai vb: doppingolás miatt nem indulhat a férfi 800 olimpiai ezüstérmese

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2022.07.13. 10:27
null
Fennakadt egy doppingellenőrzésen Nijel Amos (Fotó: AFP)
Fennakadt egy doppingellenőrzésen, így nem indulhat a pénteken rajtoló eugene-i szabadtéri atlétikai világbajnokságon Nijel Amos, a férfi 800 méteres síkfutás londoni olimpiai ezüstérmese.

 

Az atlétika tisztaságáért felelős testület (AIU) kedden késő este közölte, hogy a 28 éves botswanai középtávfutó június 4-én, versenyen kívül levett mintájának elemzése során a tiltott és emberi egészségre veszélyes GW1516 nevű metabolit nyomaira bukkantak.

A pozitív eredmény után automatikusan felfüggesztették Amos versenyengedélyét, amiről értesítették a vb-re már Eugene-ban készülő afrikai futót.

Nijel Amos 18 évesen nyert ezüstérmet a 2012-es londoni játékokon 1:41.73 perccel, amivel azóta is – Sebastian Coe-val, a nemzetközi szövetség jelenlegi elnökével holtversenyben – minden idők harmadik legjobb futójának számít 800 méteren. Akkori sikerét azóta nem tudta megismételni, de a kétkörös távon az elmúlt tíz évben a világ élmezőnyébe tartozott, a tavalyi, tokiói játékokon döntőt futott és 8. lett, míg a 2017-es szabadtéri vb fináléjában az 5. helyen ért célba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik