Bolt és Pars a moszkvai atlétikai vb favoritjai között

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2013.08.08. 16:29
null
Usain Bolt 100-on és 200-on is tiszta favorit (Fotók: Reuters)
Szombattól jövő vasárnapig Moszkvában rendezik meg a 14. atlétikai világbajnokságot, amely során a sportág túltenné magát a jamaicai doppingbotrányon. Magyarországot 11 atléta képviseli, közülük Pars Krisztián a kalapácsvetés favoritjaként várja az oroszországi viadalt. Összeállításunkban számról számra végigvesszük a világbajnokságot, s latolgatjuk az esélyeket.

 

FÉRFIAK
100 m (döntő: augusztus 11.)
Az utolsó öt évben a világversenyek legnagyobb érdeklődéssel várt száma a férfi 100 méteres síkfutás volt. Ez főként Usain Boltnak köszönhető, aki a pekingi olimpián 9.69 másodpercre, egy évvel később a berlini világbajnokságon 9.58-ra javította a világrekordot, Teguba viszont nem tudta megvédeni a címét, mert a döntőben kiugrott. Tavaly Londonban nem hibázott, másodszor is a szám olimpiai bajnoka lett. A jamaicai sztár fantasztikus eredményeket produkált, s ellenfelei is egyre elképesztőbb időket értek el. Egy hónappal ezelőtt azonban bombaként robbant a hír, riválisai közül az amerikai Tyson Gay és honfitársa, Asafa Powell is fennakadt a doppingvizsgálaton. A világbajnoki cím védője, Bolt edzőtársa, Yohan Blake sérülés miatt nem lép pályára Moszkvában, így valószínűleg Boltnak annak ellenére könnyű dolga lesz, hogy idén eddig „csak" 9.85 másodpercig jutott.

200 m (augusztus 17.)
A félkörös távon akkor is Usain Bolt számít a legfőbb esélyesnek, ha rossz napot fog ki. A pekingi olimpia óta minden világversenyen a jamaicai sztár állhatott a dobogó legfelső fokára, s természetesen övé a világrekord (19.19) is. Idén még nem közelítette meg ezt az eredményt, de 19.73 másodperces idejével vezeti a világranglistát. Az idény során csupán három-három amerikai és jamaicai vágtázó került 20 másodpercen belülre, közülük Tyson Gay a doppingügye miatt nem indulhat Moszkvában.

400 m (augusztus 13.)
Az olimpiai és világbajnoki cím védője, Kirani James a szám fő esélyese. A címei ellenére mindössze 21 éves grenadai futót legfeljebb az ugyancsak olimpiai és világbajnok amerikai LaShawn Merritt tudja befogni. Ők ketten uralják a mezőnyt, az év 11 legjobb ideje az övék, a világranglistát James 43.96 másodperccel vezeti. A legjobb európai futó, a belga Kevin Borlée 44.73 másodperccel ötödik az idei rangsorban.

800 m (augusztus 13., magyar induló: Kazi Tamás)
A világrekorder (1:40.91) olimpiai bajnok, David Rudisha sérülés miatt nem lesz ott a rajtnál, s ugyanezért hiányozik majd a mezőnyből a londoni ezüstérmes botswanai Nijel Amos. A tavaly meglepetésre harmadik( még mindig csak 19 éves) Timothy Kitum sem indul, merthogy negyedik lett a kenyai válogatón. Két olyan futó is legyőzte, aki ebben az évben tért át igazán a 800 méterre. Jeremih Mutai négy éve még 400 méteres gátfutásban volt második az ifjúsági világbajnokságon, Ferguson Rotich a tízpróbának fordított hátat a kétkörös távért. A kenyaiak remélik, hogy újoncaik pótolni tudják Rudishát, de az esélyes inkább a 19 éves etióp, Mohammed Amman.

1500 m (augusztus 18.)
Ezen a távon valószínűbb a kenyai siker, sőt a címvédő Asbel Kiprop úgy véli, akár az első négy helyezés is az övék lehet. Szerinte négyük közül bármelyikük győzhet, ez azonban túlzott szerénységre vall. Merthogy Kiprop a monacói Gyémánt Liga-viadalon 3:27.72 másodperccel lett első, olyan idővel, amit az utóbbi kilenc évben nem futottak, s aminél jobb eredménnyel csak hárman rendelkeznek.

Mo Farah 5000 és 10 000 méteren hajt az aranyra
Mo Farah 5000 és 10 000 méteren hajt az aranyra

5000 m (augusztus 16.)
Az ezerötszázasok örülhetnek, hogy Mo Farah nem az ő távjukon indul. Merthogy az öt- és tízezer méter olimpiai bajnoka könnyen keresztül húzhatná számításaikat. Ezt tette három héttel ezelőtt Monacóban, ahol Kiprop mögött 3:28.81 másodperccel másodikként ért célba, idejével az örökranglista hatodik helyére került. „Saját távján" 5000 méteren nem ilyen előkelő a helyezése, e rangsorban csupán a 31., a gyorsasága viszont egyértelműen megvan ahhoz, hogy a világbajnokságon ismét győzelmet arasson.

10 000 m (augusztus 10.)
Farah ezúttal is duplázni szeretne, két éve Teguban a hosszabbik távon az ezüstérmet sikerült megszereznie. Olimpiai bajnoki címe ellenére tiltakozik az ellen, hogy bárki is favoritnak tekintse, mint mondja, két évvel ezelőtt Teguban is ő volt az esélyes, aztán az etióp Ibrahim Jeilan („akiről korábban sohasem hallottam...") megelőzte. Nos, Jeilan ezúttal is ott lesz mezőnyben, míg világrekorder honfitársát, Kenenisa Bekelét csak tartalékként nevezték a versenyre.

Maratoni (augusztus 17.)
Hatalmas afrikai fölényen belül hatalmas kenyai-etióp fölény és párharc jellemzi ezt a számot, amelyben ráadásul országonként öt versenyző indulhat, annak ellenére, hogy a korábbiaktól eltérően már nem hirdetnek világkupa-győztest. Az előző két világbajnokságon első kenyai Asbel Kirui sérülés miatt nem lesz ott a rajtnál. Szerinte honfitársai legfőbb riválisa a londoni maratoni etióp győztese, Tsegaye Kebede és az ugandai olimpiai bajnok,, Stephen Kiprotich lesz. Érdekesség, hogy a 41 éves dél-afrikai Hendrich Ramaala 6. világbajnokságán indul.

3000 m akadály (augusztus 15.)
Ezekiel Kemboi 31 éves és már minden címet megszerzett (többször is), ami megszerezhető. A kenyai futó tíz évvel ezelőtt indult először világbajnokságon, Párizsban ezüstérmet nyert. Egy évvel később Athénban olimpiai bajnok lett, majd újabb két vb-ezüstöt szerzett. Egyetlen „botlása" a pekingi olimpia, ahol csupán a hetedik helyen végzett, ezt követően Berlinben majd Teguban arannyal vigasztalódott. Tavaly Londonban ismét olimpiai bajnok lett, idén 7:59.03 perccel vezeti a világranglistát. Hogy ki verheti mégis meg? Például honfitársai, a 18 éves Conselus Kipruto, aki idén öt Gyémánt Liga-viadalon diadalmaskodott vagy a 32 éves Paul Koech, aki magaslaton nem tud versenyezni, így idén sem került az első háromba a kenyai válogatón, de mivel tavaly ő győzött a Gyémánt Liga-sorozatban, ott lehet Moszkvában.

110 m gát (augusztus 12., magyar induló: Baji Balázs)
Az olimpiai bajnok és világrekorder (12.80) Arries Merritt éppen hogy befért az amerikai csapatba, mert hazája válogatóján csak a harmadik helyet sikerült megszereznie. A győztes (13.08) Des Mones-ban a 33 Ryan Wilson lett, akinek korábban nem sikerült még kijutnia világversenyre. A világranglistát egy másik amerikai, David Oliver 13.03 másodperccel vezeti, ő második volt a válogatón. Jason Richardson ugyan lecsúszott a dobogóról, de címvédőként indulhat Moszkvában. A négy amerikaira a jamaicai Hansle Parchment (13.05) és a kubai Orlando Ortega (13.08) lehet veszélyes. Mi azét drukkolunk, hogy Baji Balázs (13.44) minél előrébb jusson.

400 m gát (augusztus 15.)
A világranglistát az olimpiai ezüstérmes Michael Tinsley vezeti (47.96), s ő az egyetlen, aki idén 48 másodpercen belüli időt ért el. Az amerikai futónak kétszer sikerült e határon belülre kerülnie, legutóbb két hete győzött 47.98 másodperccel Londonban. Az idény során magabiztosan versenyzett, csak egyszer szenvedett vereséget, Birminghamben a Puerto Ricó-i Javier Culson előzte meg. Mindezek alapján ő a szám esélyese.

4x100 m (augusztus 18.)
A doppingügyek és sérülések miatti visszalépések miatt a világrekord ezúttal szóba sem jöhet. A világcsúcstartó jamaicai váltóból csak Usain Bolt és Nesta Carter lesz ott Moszkvában, a Londonban olimpiai ezüstérmet nyerő amerikai stafétából Justin Gatlin maradt meg hírmondónak. Ennek ellenére minden bizonnyal e két válogatott harcol majd az aranyért, feltéve, hogy nem ejtik el a botot.

4x400 m (augusztus 16.)
Pályán utoljára 22 évvel ezelőtt a tokiói világbajnokságon kapott ki az amerikai staféta, doppingvétség miatt azonban az 1997 és 2003 közötti négy világbajnokság aranyérmét vették tőlük vissza. Ezúttal is ők az esélyesek, az érdekességet azonban a belgák szolgáltatják. A kiváló Borlée ikrekhez (Kévin – Európa-bajnok, vb-3., olimpiai 5.; Jonathan – olimpiai 6.) ugyanis immár csatlakozik 21 éves öccsük Dylan (45.80), így a 4x400-as belga stafétában három testvér szerepel.

Magas (augusztus 15.)
Tizenhárom év után először jutott túl magasugró szabadtéren a 240 centiméteren: a katari Mutaz Barsim ezzel az eredménnyel diadalmaskodott a eugene-i Gyémánt Liga-viadalon. Egy hónappal később már 241 centiméter volt a világ idei legjobbja, de azt nem Barsim, hanem Bohdan Bondarenko ugrotta. Az ukrán versenyző legutóbb Londonban remekelt, miután 238 centiméterrel győzött, biztató kísérletet tett a 243 centiméteren. Két kísérletére merészen 247-re emeltetett, azon a magasságon is jó próbálkozásokat mutatott be.

Rúd (augusztus 12.)
Az olimpiai bajnok Renaud Lavillenie kiemelkedik a mezőnyből: 602 centiméterrel vezeti a világranglistát és idén hatszor ugrott 590 centiméter fölött. A rúdugrás azonban a legbizonytalanabb számok egyike, hiába ő a nagy esélyes, kudarcot vallhat. Lausanne-ban például eredmény nélkül kiesett, nem jutott át az 560 centiméteres kezdőmagasságán. Két nappal később Párizsban 592 centit teljesített. Lavillenie-n kívül ebben az évben a német Raphael Holzdappe dicsekedhet 590-es eredménnyel (591).

Távol (augusztus 16.)
A 22 éves Alekszandr Menkov tűnik a szám esélyesének. Bár nem ő a ranglistavezető, s kétszer is kikapott idén, másik hét versenyét megnyerte, s a hazai pálya is neki kedvez.A legjobb eredményt idén a mexikói Luis Rivera (846) érte el, Menkov (842) a második, míg a kubai Eusébio Caceres 837-ig jutott. Hosszú idő óta először az amerikaiaknak nincs éremszerzési esélyük, a 36 éves címvédőnek, Dwight Phillipsnek idén 789 centiméteres eredménye van.

Hármas (augusztus 18.)
Az idei világranglista első hatja között két kubai, két amerikai és két francia szerepel, legjobbjaik közötti eltérés kisebb mint 25 centiméter. A listát a tavalyi junior világbajnok, a kubai Pedro Pichardo 17.69 méterrel vezeti, az olimpiai és világbajnok amerikai Christian Taylor három centivel kisebbet ugrott. Két évvel súlyos sérülése után kezd magára találni (17.47) a franciák fedett pályás világrekordere (17.92), Teddy Tamgho, s meglepheti riválisait a télen 17.70 méterrel fedett pályás Euópa-bajnoki címet szerző olasz Daniele Greco.

Súly (augusztus 16.)
Az amerikai Ryan Whiting több mint fél méterrel vezeti a világranglistát (22.28) honfitársa Reese Hoffa (21.71) előtt, s az idei négy legjobb eredmény is az övé. Ők ketten uralják a mezőnyt, ami nem meglepő, hiszen ebben a számban megszokott az amerikai fölény. Mégis... Az utolsó két világversenyen nem sikerült győzniük, Teguban német David Storl, Londonban a lengyel Thomasz Majewski szerezte meg az aranyérmet.

Diszkosz (augusztus 13.)
Az év dobása Piotr Malachowski nvéhez fűződik, aki Hengelóban 71.84 méterrel az örökranglista ötödik helyére került. Két méterrel dobta túl korábbi legjobbját, s megszakította Robert Harting 35 versenyen át tartó győzelmi sorozatát. Ennek ellenére nem a lengyel dobó a szám első számú esélyese, hiszen német riválisa az olimpiai bajnoki cím védője, s az utolsó két világbajnokságon is Harting diadalmaskodott.

Pars Krisztián tavaly a helsinki Eb-n és a londoni olimpián is győzött – a vb-ken eddig 7., 5., 4., és 2. volt
Pars Krisztián tavaly a helsinki Eb-n és a londoni olimpián is győzött – a vb-ken eddig 7., 5., 4., és 2. volt

Kalapács (augusztus 12., magyar indulók: Pars Krisztián, Hudi Ákos)
Kevés olyan szám van, ahol előre oda lehetne adni az aranyérmet, szívünk szerint ezek közé soroljuk a férfi kalapácsvetést. Nem véletlenül, hiszen Pars Krisztián uralja a mezőnyt, tavaly június 9-e óta nem talált legyőzőre, sorozatban 22 versenyét nyerte meg, 81.02 méterrel világranglista-vezető. Elsősorban saját teljesítményétől függ a sikere, hacsak az orosz Szergej Litvinov (80.89), a tádzsik Dilsod Nazarov (80.71), a cseh Lukás Melich (80.28) vagy a szlovén Primoz Kozmus (79.70) valami eget rengető eredményt nem ér el.

Gerely (augusztus 17.)
Még az érmeseket is nehéz megtippelni ebben a számban, annyira nyílt a verseny. A világranglistát két héttel ezelőtti dobásával, 88.84 méterrel a 21 éves orosz Dmitrij Tarabin vezeti a cseh Vitezslav Vezely (87.68) előtt. A londoni olimpia meglepetésgyőztese, a trinidadi Keshorn Walcott (84.68) csak a tizedik helyen áll. Legalább nyolc olyan versenyző van, aki megszerezheti az aranyérmet.

Tízpróba (augusztus 11.)
Ashton Eatont csak a sérülés akadályozhatja meg abban, hogy az olimpiai bajnoki cím mellé világbajnokit is szerezzen. Tavaly nyár elején 9039 pontra javította a világrekordot, Londonban csaknem 200 pontos fölénnyel diadalmaskodott. Idén kisebb combizomsérüléssel küszködik, ennek megfelelően óvatosan versenyzett. Az ezüstérem is az amerikaiaké lehet, a címvédő Tray Hardee-é.

20 km gyaloglás (augusztus 11., magyar induló: Helebrandt Máté)
Hat kínai, három orosz és egy japán gyalogló alkotja a világranglista első tíz helyezettjét, úgy, hogy a címvédő orosz Valerij Borcsin és az olimpiai bajnok kínai Chen Ding nincs közöttük. A legjobb időt ebben az évben az orosz Petr Trofimov (1:18:28) érte el, őt a listán a japán Szuzuki Juszuke (1:18:34) követi.

50 km gyaloglás (augusztus 14., magyar induló: Rácz Sándor)
A hosszabb gyaloglótávon lényegesen vegyesebb a kép, megtippelni sem lehet, hogy mely ország képviselője szerez bajnoki címet. E gyilkos számban a legjobbak is pórul járhatnak, van úgy, hogy éppen az esélyes adja fel a versenyt. Ezt tette két évvel ezelőtt az akkori címvédő, az orosz Szergej Kirgyapkin is, tavaly viszont olimpiai bajnoki címet szerzett. Ezzel biztosította a helyét a csapatban, így a világbajnokság lesz az idei első 50 kilométeres versenye.

NŐK
100 m
(augusztus 12.)
A kétszeres olimpiai bajnok Shelly-Ann Fraser-Pryce két éve Teguban nem tudott felállni a dobogóra, idén arra készül, hogy visszaszerezze elvesztett világbajnoki címét. Nem lesz könnyű dolga, hiszen hiába érte el két hete a londoni Gyémánt Liga előfutamában a világ idei legjobbját (10.77), a döntőben csak negyedik lett. A győzelmet Blessing Okagbare 10.79-cel szerezte meg. A nigériai vágtázó három számban is rajtol Moszkvában, a 100 méter mellett 200 méteren (22.31) és távolban (700) is dobogós lehet.

A jamaicai doppingbotrányban érintett Veronica Campbell-Brown távollétében Allyson Felix a 200 méter fő esélyese
A jamaicai doppingbotrányban érintett Veronica Campbell-Brown távollétében Allyson Felix a 200 méter fő esélyese

200 m (augusztus 16.)
A címvédő Veronica Campbell-Brown – aki két olimpiai aranyat nyert ezen a távon – hiányzik a mezőnyből, merthogy ő a jamaicai doppingbotrány egyik érintettje. Távollétében a szám másik nagyságának, az amerikai Allyson Felixnek megnőttek az esélyei arra, hogy a félkörös távon negyedik világbajnoki aranyát megszerezze. Hogy célját elérje, lényegesen jobban kell futnia, mint eddig ebben az idényben, merthogy egyelőre csupán hetedik a világranglistán (22.36), amelyet Fraser-Pryce vezet (23.13).

400 m (augusztus 12.)
A címvédő Amantle Montshónak volt ugyan egy botlása a nyári idényben (Lausanne-ban kikapott az amerikai Francena McCororytól), ő maradt az első számú esélyes. A botswanai futó 49.33 másodperccel vezeti a világranglistát és sorozatban győzött a Gyémánt Liga-viadalokon. Az olimpiai bajnok amerikai Sanya Richard-Ross nem lesz ott Moszkvában.

800 m (augusztus 18.)
Bizonyos szempontból ez az egyik legérdekesebb női szám. Rendre a semmiből bukkannak fel fiatalok, akik megnyerik az aktuális világversenyt. Peking évében a 18 éves kenyai Palema Jelimo (1:54.01), lepte meg a mezőnyt és lett olimpiai bajnok, egy évvel később az ugyancsak 18 éves dél-afrikai Caster Semenya rukkolt elő 1:55.45-tel és lett világbajnok. Tavaly a 19 éves burundi Francine Niyonsaba futott minden előzmény nélkül 1:56.59-et. Idén is ő vezeti a világranglistát (1:56.72), de a legutolsó hírek szerint mégsem követi elődeit, mert a világbajnokság előtti napokban megsérült. Így az olimpiai és világbajnok orosz Marija Szavinovának alaposan megnőttek az esélyei..

1500 m (augusztus 15.)
Svéd listavezetője (3:56.60) van a számnak, de a nevéből már az is kiderül, hogy Abeba Aregawi nem északon látta meg a napvilágot. Négy évvel ezelőtt még etióp bajnokságot nyert 800 méteren, aztán Svédországba ment férjhez, tavaly kapta meg az állampolgárságot. Bármilyen színekben is versenyez, továbbra is etióp-kenyai párharc várható a távon, hacsak az amerikai Jennifer Simpson – miként Teguban – ismét meglepetést nem okoz.

5000 m (augusztus 17.)
Az előzetes hírek arról szóltak, hogy Tirunesh Dibaba és Meseret Defar is duplázni fog, az ötezer méter mellett mindketten futnak tízezer métert is. A két etióp összecsapása különleges csemegének ígérkezett, hiszen 2006 óta mindössze négyszer futottak egymás ellen. Az utolsó alkalom a londoni ötezres döntő volt, ahol Defar diadalmaskodott. Három nappal a világbajnokság kezdete előtt az etiópok bejelentették, hogy mindkét futó csak az egyik számban rajtol. Ötezer méteren Defar indul, pedig a világranglistát Dibaba vezeti (14:23.68), igaz Defar sem ért el öt éve olyan jó eredményt ezen a távon, mint amivel Oslóban első lett (14:26.90).

10 000 m (augusztus 11.)
A 25 körös táv világranglistájának élén viszont Meseret Defar (30:08.06) áll, tény azonban, hogy ez a táv egyértelműen Tirunesh Dibabáé. A legeredményesebb etióp futónő kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok ebben a számban, annak ellenére, hogy a két utolsó világbajnokságon nem is rajtolt. Mivel a tízezer métert a vb második napján rendezik, még az is elképzelhető, hogy Dibaba megváltoztatja elképzelését, s végül ott lesz az 5000 méter résztvevői között is.

Maratoni (augusztus 10.)
Miként a férfiaknál, a nők esetében is nehéz jóslásokba bocsátkozni, de az megállapítható, hogy náluk is döbbenetes az etióp-kenyai fölény. A címvédő kenyai Edna Kiplagat tavasszal második lett a londoni maratonin, a ranglistát vezető honfitársa, Priscah Jeptoo (2:20:15) előzte meg. Az olimpiai bajnok etióp Tiki Gelana idén nem remekelt, Londonban csupán 16. lett. Mindezek azonban maratonin szinte semmit sem jelentenek.

3000 m akadály (augusztus 13.)
A kenyai Milcah Chemos háromszor is megnyerte a Gyémánt Liga-sorozatot, az olimpián azonban lemaradt a dobogóról, világbajnokságon pedig két bronzérmet szerzett. Fogadkozik, hogy ezen Moszkvában változtat, s azt is elárulta, honfitársaival összedolgozva próbálják megelőzni az oroszokat. A négy kenyai mellett négy orosz futó jogosult az indulásra, hiszen Teguban (és Londonban is) Julija Zaripova diadalmaskodott, de számolni kell az etiópokkal is.

100 m gát (augusztus 17.)
A 22 éves Brianna Rollins szenzációs idővel, 12.26 másodperccel nyerte meg az amerikai bajnokságot, ezzel az örökvilágranglista harmadik helyére került. Ennél jobb eredményt utoljára 25 évvel ezelőtt láthatott a közönség, 1988-ban a bolgár Jordanka Donkova 12.21 másodperccel állított fel világrekorot. Az újdonsült sztár kevés nemzetközi versenyen indult, a többfordulós versenyt azonban nyilván jól bírja, hiszen az amerikai válogató is ilyen.

400 m gát (augusztus 15.)
A szám esélyese, a cseh Zuzana Hejnová 53.07 másodperccel vezeti a világranglistát, egymás után nyerte meg a versenyeket, élen áll a Gyémánt Liga-sorozatban. Az is neki kedvez, hogy a ranglista második helyezettje (53.21), Kori Carter nem került be az amerikai csapatba. Az orosz olimpiai bajnok, Natalja Antjuh (55.20) és a címvédő amerikai LaShinda Demus (54.62) idén nem mutatott különösebben jó formát.

4x100 m (augusztus 18.)
Veronica Campbell-Brown kiesésével alaposan meggyengült a jamaicai váltó, de ez nem jelenti azt, hogy az amerikaiak biztosra mehetnek. Ebben a számban nem csak a gyorsaság a fontos, hanem hogy végigmenjen a pályán a bot, így minden megeshet.

4x400 m (augusztus 17.)
Az egyéni teljestímények alapján arra számíthatunk, hogy az oroszok megtörik a több éve tartó amerikai hegemóniát. Szoros küzdelem várható a két csapat között, amelybe a jamaicaiak is beavatkozhatnak.

Magas (augusztus 17., magyar induló: Szabó Barbara)
A horvát Blanka Vlasic sérülés miatt kénytelen ismét távol maradni a versenytől. Két aranyesélyes maradt, az olimpiai és világbajnok orosz Anna Csicserova és a világranglistát 204 centiméterrel vezető amerikai Brigetta Barrett. Érdekesség, hogy a nevezési listán szerepel a tavalyi fedett pályás világbajnok, Chaunte Lowe neve. Az amerikai csúcstartó (205) azzal vívta ki a részvétel jogát, hogy tavaly győzött a Gyémánt Liga-sorozatban. Idén nyáron azonban nem versenyzett, a 29 éves ugró harmadik gyermekének adott életet. Hogy mégis nevezték, annak oka, hogy két éve, második gyermeke születése után másfél hónappal már versenyzett.

Jelena Iszinbajeva hazai pályán indul, mégsem esélyes
Jelena Iszinbajeva hazai pályán indul, mégsem esélyes

Rúd (augusztus 13.)
Hosszú évek óta ez az első verseny, amely előtt a világrekorder (506) Jelena Iszinbajevát a többség nem tekinti esélyesnek. A hazai pályán versenyző, egykor legyőzhetetlen sztár azonban okozhat meglepetést, akkor is, ha 478 centiméteres eredményével csak harmadik az idei világranglistán. A rangsort 490 centiméterrel Yarisley Silva vezeti, a kubai ugró ötször jutott túl a 480 centiméteren. Az amerikai olimpiai bajnok Jennifer Suhr szabadtéren 480 centimétert teljesített, márciusban viszont sikerült megjavítania a fedett pályás világrekordot (502), így ő lett a második nő, aki túljutott az öt méteren.

Távol (augusztus 11.)
Brittney Reese olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok, kétszeres fedett pályás világbajnok, 725 centiméteres egyéni csúcsával ő a világranglistavezető. Vagyis minden amellett szól, hogy ő lesz az első, s folytatja a 2009-es világbajnokságon megkezdett nagy sorozatát. Ha esetleg meggyűlik az elugródeszkával a baja, az adhat esélyt ellenfeleinek, elsősorban a Gyémánt Liga-sorozatban vele holtversenyben vezető Blessing Okagbare-nek. Bár lehet, hogy a nigériai akkorra már fáradt lesz, hiszen 100 és 200 méteren is indul.

Hármas (augusztus 15.)
Hárman ugrottak idén nagyobbat 14.80 méternél. A címvédő ukrán Olha Szaladuha (14.85), az olimpiai ezüstérmes kolumbiai Caterine Ibargüen (14.83) és a nagyot fejlődő orosz Jekatyerina Koneva (14.82). Az indulók közül hiányzik az olimpiai bajnok kazah Olga Ripakova, akinek kisfia született. Az idei teljesítmények alapján Ibargüennek van a legnagyobb esélye a győzelemre, hiszen az év során kiegyensúlyozottan szerepelt, vezet a Gyémánt Liga-sorozatban.

Súly (augusztus 12., magyar induló: Márton Anita)
Ha valaki biztosra mehet a világbajnokságon, az az új-zélandi Valerie Adams. Őt talán még egy sérülés sem mentené meg az aranytól, csak akkor nem nyerhet, ha nem is indul. Három évvel ezelőtt szenvedett utoljára vereséget, az őt akkor legyőző Nagyezsda Osztapcsukot azóta örökre eltiltották. Olyan ellenféllel szemben, akinek nem volt doppingügye, utoljára 2006-ban veszített Adams. Ennek megfelelően háromszoros világ- és kétszeres olimpiai bajnok.

Diszkosz (augusztus 11.)
Valószínűleg ebben a számban is az ezüstéremért folyik majd nagyobb harc. A horvát olimpiai bajnok, Sandra Perkovic ugyanis kiemelkedik (68.96) a mezőnyből, idén sem tudta legyőzni még őt senki sem. Mögötte a kubai Yarelys Barrios (67.36) végezhet, akit Perkovicon kívül csak honfitársa, Yaime Perez (66.01) győzött le egyszer, még az idény kezdetén.

Kalapács (augusztus 16., magyar induló: Orbán Éva)
Mostanában, amikor szinte naponta érkeznek a doppingoló atléták lebukásáról hírek, elég furcsa leírni, hogy női kalapácsvetésben az orosz Tatjana Liszenko a nagy esélyes. Ő vezeti a világranglistát 78.15 méterrel, tavaly olimpiát nyert 78.18 méterrel, előző évben világbajnok volt 77.13 méterrel. Egyéni csúcsát a 78.51 métert egy évvel ezelőtt érte el. Persze dobott ő nagyobbat is, hat évvel ezelőtt 78.61 métert, ami világrekord volt, csakhogy akkor lebukott, törölték az eredményét, s két évig nem versenyezhetett. Orbán Éva idén 73.44 méterre javította a magyar csúcsot, Moszkvában döntős lehet.

Gerely (augusztus 18.)
Az olimpiai bajnok Barbora Spotaková hiányzik majd a mezőnyből, mert a nyáron kisbabája született. Távollétében valószínűleg a német Christina Obergföll és az orosz címvédő, Marija Abakumova küzd majd az aranyért. A világranglistát Abakumova vezeti, de a 69.34 méteres eredményét még márciusban érte el, s idén minden találkozásukkor kikapott Obergfölltől. A német dobó egyszer szenvedett vereséget, honfitársa, Linda Stahl győzte le.

Hétpróba (augusztus 13., magyar induló: Farkas Györgyi)
Nem számíthatunk különösebb színvonalra, hiszen sérülés miatt a brit olimpiai bajnok, Jessica Ennis-Hill valamint a címvédő és az idei világranglistát vezető Tatjana Csernova is visszalépett. Az olimpiai ezüstérmes Lilli Schwarzkopf ugyancsak sérült, így nyílttá vált a verseny. A legjobb eredménnyel (6550) az amerikai Sharon Day érkezik Moszkvába, de akár a Götzisben rossz időben 6376 ponttal győztes kanadai Brinne Theisen is megszerezheti az aranyat. Ez azért lenne szenzáció, mert ő a tízpróba sztárjának, Ashton Eatonnak a felesége.

20 km gyaloglás (augusztus 13., magyar induló: Madarász Viktória)
Az utolsó három világbajnokságon az orosz Olga Kanyiskina szerezte meg a győzelmet, s a pekingi olimpián is ő diadalmaskodott. Tavaly Londonban meg kellett elégednie az ezüstéremmel, honfitársa, Jelena Lasmanova megelőzte. Idén is ők ketten állnak a világranglista élén, amely a férfiak hasonló számának megfelelően egyhangú: az első tízben hét orosz és három kínai versenyző szerepel.

A DÖNTŐK PROGRAMJA

Augusztus 10. (szombat). 7.35: ffi tízpróba 100 m. 12.00: női maratoni. 16.55: ffi 10 000 m
Augusztus 11. (vasárnap). 15.00: ffi 20 km gyaloglás. 17.00: női távol. 18.15: női diszkosz. 18.35: ffi tízpróba 1500 m. 19.05: női 10 000 m. 19.50: ffi 100 m
Augusztus 12. (hétfő). 7.30: női hétpróba, 100 m gát. 17.00: ffi rúd. 18.25: női súly. 18.30: ffi kalapács. 19.15: női 400 m. 19.30: ffi 110 m gát. 19.50: női 100 m
Augusztus 13. (kedd). 7.35: női 20 km gyaloglás. 17.00: ffi diszkosz. 17.35: női rúd. 18.10: női hétpróba, 800 m. 19.10: ffi 800 m. 19.25: női 3000 m akadály. 19.50: ffi 400 m
Augusztus 14. (szerda). 6.30: ffi 50 km gyaloglás [Tab] [Tab] [Tab] [Tab]
Augusztus 15. (csütörtök). 17.00: ffi magas. 17.40: női hármas. 18.20: ffi 3000 m akadály. 18.45: női 400 m gát. 19.00: ffi 400 m. 19.20: női 1500 m
Augusztus 16. (péntek). 17.00: női kalapács. 17.30: ffi távol. 18.10: ffi súly. 18.45: ffi 5000 m. 19.15: női 200 m. 19.30: ffi 4x400 m
Augusztus 17. (szombat). 13.30: ffi maratoni. 16.00: női magas. 16.35: ffi gerely. 16.55: női 5000 m. 17.30: női 4x400 m. 17.50: női 100 m gát. 18.10: ffi 200 m
Augusztus 18. (vasárnap). 14.00: női gerely. 14.45: ffi hármas. 15.25: ffi 1500 m. 15.50: női 800 m. 16.10: női 4x100 m. 16.40: ffi 4x100 m

 

ARANYÉREM REMÉNYÉBEN
Az eddigi magyar vb-mérleg: öt ezüst, öt bronz.
A magyar vb-érmesek:
1991, Tokió: 2. Bagyula István (rúdugrás), 3. Horváth Attila (diszkosz)
1993, Stuttgart: 3. Gécsek Tibor (kalapács)
1995, Göteborg: 3. Gécsek, 3. Ináncsi Rita (hétpróba)
1999, Sevilla: 2. Németh Zsolt (kalapács)
2003, Párizs: 2. Annus Adrián (kalapács), 2. Fazekas Róbert (diszkosz)
2005, Helsinki: 3. Zsivoczky Attila (tízpróba)
2011, Tegu: 2. Pars Krisztián (kalapács)
(MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik