Chelsea: Hazardírozás vagy Eden-kert?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2012.07.09. 21:12
null
Eden Hazard eddig a nyár legdrágább igazolása Angliában (fotók: Action Images)
Ismét messzebbre és tovább nyaralunk, mint pénztárcánk engedte volna, az éjszakai pillangók már kora estére odaolvadnak az aszfalt szélére, újra magába löttyed a forint, a diákok még csak tévedésből sem ismerik fel tanáraikat, a szabad ég alatt dolgozók a szokottnál is jobban utálják az irodistákat, ültünkben tangát izzadunk nadrágunk alá, de már tervezzük, hogyan csempészünk be vidámító italokat a fesztiválokra – egyszóval minden jel amellett szól, hogy idén is elérkeztünk a nagy nyári transzferidőszakhoz. Szokásos sorozatunk hetente foglalja össze az átigazolási piacokon történteket, most az elmúlt bő egy hónap történéseit futjuk át, a domináns klubokra koncentrálva. Első főszereplőnk most is a Premier League.

 

Az angol élvonalban még csupán holmi rongyos 150 millió eurót költöttek a csapatok erősítésekre, ebből a rutinosabb transzferológus olvasók számára egyértelmű, hogy a legnagyobbak még kivárnak, nem vették meg az idei húzóneveket. A távozók területe is olyan, mint a magyar költségvetés mindenkori bevételi halmaza, azaz átszövi a balladai homály.

Marko Marin
Marko Marin

Mindkettő alól kivétel némileg a Chelsea, amely máris két nagy halat kifogott, mondhatni, egy cetet és egy tiszai harcsát. Érkezett ugyanis potom egyéves huzavona után a Lille-től a belga csodairányító, Eden Hazard, akinek borzasztóan jól kell majd futballoznia, ha le akarja teljes egészében dolgozni negyvenmilliós vételárát. Hozzá képest olcsóság volt a német Marko Marin, akinek játékjogáról a Werder Bremen közel tízmillió euró fejében volt hajlandó lemondani. A német futball egykori csodagyereke a középpálya összes régiójában képes magas színvonalú támadójátékra (ha kijön neki a lépés).

Kérdéses, hogy a kölcsönből visszatérő fiatal-halomból kik kapnak komolyabb szerepet, talán a tejfölös képű belga balszélső Kevin de Bruyne áll a legnagyobb lehetőség előtt, és ne feledjük, most már bevethető a korábban megvett brazil üstökös, a sokoldalú támadó, Lucas Piazón is.

Aktuális Bajnokok Ligája-győztesnél ritkaság a nagyarányú átszervezés, de José Bosingwa, Salomon Kalou és Didier Drogba sem vehet részt a címvédésben, és a trióhoz többen is csatlakoznak majd, ők sem önszántukból. Igaz, ha okával átböngésszük a londoni „kékek” keretét, akkor rájövünk, ha érkezik egy príma jobbhátvéd és egy rutinos, és ami még fontosabb, kiegyensúlyozott támadó, akkor szép reményekkel nézhetnek az idény elé. Nem tudni, Hazard-ral mennyire merült le Roman Abramovics ide szánt számlája („apró” maradt benne, az biztos, hiszen közel húszmilliót hivatalosan is adott volna a minap Andre Schürrléért), no és rejtély az is, hogy Hazard-ral nem fürödnek-e be úgy, mint Fernando Torresszel – bár az sem kizárt, hogy a spanyol támadót feldobják az Európa-bajnoki sikerek, és összekapja magát. Mondjuk éppen Hazard passzai segítségével.

Lukas Podolski
Lukas Podolski


Meglehet, az Arsenal ide szánt kasszája is kimerült a francia gólkirály, Olivier Giroud és a német támadó, Lukas Podolski megvételével, de ne feledjük, akad még bőven piacra dobandó portéka Arsene Wenger pultja alatt – ezzel együtt ne tévesszen meg minket a profikhoz felkerült fiatalok nagy száma sem. Az idén nyáron az „ágyúsok” közül Theo Walcottra jött rá a mehetnék, vagy legalábbis elkezdte az ilyenkor szokásos pókert, ugyanis jövő nyáron lejár a szerződése. A Chelsea sertepertél körötte a hírek szerint, helyettese a sajtó szerint a wiganes Victor Moses lehet.

És természetesen itt van Robin van Persie esete is, aki már konkrétan kijelentette, hogy nem hosszabbítja meg jövő nyáron lejáró szerződését. A csapatkapitányt elméletileg még egy évig megtarthatnák a londoniak, de ha pénzt akarnak látni belőle, még most kell eladniuk.

A bajnok Manchester City egészen biztos, hogy idén nyáron is rászolgál majd a „Manszúrsejk City” névre, hiszen immáron a BL-t szem előtt tartva mozognak majd olajozott sorban a százmilliók. Kisebb nemzetek elfogadnák GDP-nek azt az értéket, amibe a most kölcsönből visszatértek vételára jelentett, azt pedig le sem merjük írni, mely summával csábíthatta az orosz szövetség Roberto Mancini mestert, aki azonban öt évvel hosszabbított a bajnokcsapatnál. Egy biztos: kisebbfajta csoda lenne, ha Robin van Persie nem lenne citysta a nyáron…

Kagava Sindzsi
Kagava Sindzsi

Ismét nem tréfált Sir Alex Ferguson, és már az átigazolási idény legelején felfedte pár lapját, hiszen elköltött ötmilliót az alig 18 éves középpályásra, Nick Powellre, és háromszor ennyit a japán „kis viharra” (cunamini…), Kagava Sindzsire, akinek jövőre lejárt volna a szerződése, de talán ennyit is megért, hogy már most bebiztosítsák „vörös ördög-mivoltát”. A Manchester Unitednél régóta esedékes már egy bőségesebb vérfrissítés, amelynek biztosan nem azzal lett vége, hogy visszaérkezett kölcsönből a csodavétel Bébé, és kölcsönadták Fábiót. Leighton Baines, Joao Moutinho vagy Robert Lewandowski mind jó vételi ötletnek számítanak, Juan Arangón, David Alabán vagy Álvaro Pereirán elcsodálkoznánk, és megmozgatnánk toroktájt a rozsdás bökőt, ha Wesley Sneijder nevét nem vetné fel ismét a média az MU-val kapcsolatban.

Nos, nem szeretnénk elvenni az időt az alanti táblázat böngészésétől (tessék melegíteni a táblaizmokat, mert holnap a Serie A lesz terítéken!), de lesz miről írni a jövő héten, hiszen a középcsapatok is bőkezűen igazolgattak, egy-két nagyobb volumenű üzletről már csak a pecsét hiányzik, és reméljük, klub nélkül maradt magyarjaink is találnak maguknak neves kenyéradót akkorára.

PREMIER LEAGUE, JÖTTEK–MENTEK
ARSENAL
Érkezett: Szamir Bihmutin (Arsenal U18), Héctor Bellerín (Arsenal U18), Phillip Roberts (Arsenal U18), Jordan Wynter (Arsenal U18), Reice Charles-Cook (Arsenal U18), Kristoffer Olsson (Arsenal U18), Olivier Giroud (Montpellier, 15.000.000 euró), Lukas Podolski (1.FC Köln, 13.000.000), Pedro Botelho (Levante, kölcsönből vissza), Wellington Silva (Alcoyano, kv.), Carlos Vela (Real Sociedad, kv.), Andrej Arsavin (Zenit, kv.), Nicklas Bendtner (Sunderland, kv.), Henri Lansbury (West Ham, kv.), Vito Mannone (Hull, kv.)
Távozott: Manuel Almunia (szerződése lejárt), Rhys Murphy (Telstar, ingyen), Gavin Hoyte (szl.), Joel Campbell (Betis, kölcsönbe, ingyen), Jeffrey Monakana (Preston, i.), Tom Cruise (Torquay, i.), Oguzhan Özyakup (Besiktas, 500.000), Josszi Benajun (Chelsea, kv.), Denílson (Sao Paulo, k.)
ASTON VILLA
Érkezett: Brett Holman (AZ, i.), Karim el-Ahmadi (Feyenoord, 2.800.000), Matthew Lowton (Sheffield United, 3.750.000), Jean Makoun (Olympiakosz, kv.)
Távozott: Emile Heskey (szl.), Andy Marshall (szl.), Carlos Cuéllar (Sunderland, i.), Brad Guzan (szl.), Connor Taylor (szl.), Jermaine Jenas (Tottenham, kv.)
CHELSEA
Érkezett: Marko Marin (Werder Bremen, 9.800.000), Tomas Kalas (Vitesse, kv.), Matej Delac (Budejovice, kv.), Gaël Kakuta (Dijon, kv.), Patrick van Aanholt (Vitesse, kv.), Kevin de Bruyne (Genk, kv.), Eden Hazard (Lille, 40.000.000), Josszi Benajun (Arsenal, kv.), Josh McEachran (Swansea, kv.)
Távozott: José Bosingwa (szl.), Salomon Kalou (Lille, i.), Didier Drogba (Sanghaj Senhua, i.), Jacob Mellis (Barnsley, i.), Thibaut Courtois (Atlético Madrid, k.)
EVERTON
Érkezett: Joseph Yobo (Fenerbahce, kv.), Steven Naismith (Rangers, i.)
Távozott: Denis Stracqualursi (Tigre, kv.), Marcus Hahnemann (szl.), Aristote Nsiala (Accrington, i.), Adam Forshaw (Brentford, i.), James Wallace (Tranmere), James McFadden (szl.), Royston Drenthe (Real Madrid, kv.), Steven Pienaar (Tottenham, kv.)
FULHAM
Érkezett: Mladen Petric (Hamburg, i.), Sascha Riether (Köln, k.), George Williams (Milton Keynes), Danny Hoesen (F. Sittard, kv.)
Távozott: Andy Johnson (QPR, i.), Danny Murphy (Blackburn, i.), Pavel Pogrebnyak (Reading, i.), Orlando Sá (szl.), Bjorn Helge Riise (szl.)
LIVERPOOL
Érkezett: Alberto Aquilani (Milan, kv.), Dani Pacheco (Atlético Madrid, kv.), Joe Cole (Lille, kv.), David Amoo (Bury, kv.), Danny Wilson (Blackpool, kv.)
Távozott: Lewis Hatch (Accrington, i.), David Amoo (Preston, i.), Stephen Darby (Bradford, i.), Dirk Kuyt (Fenerbahce, 1.000.000), Fabio Aurelio (Gremio, i.)
MANCHESTER CITY
Érkezett: Wayne Bridge (Sunderland, kv.), Roque Santa Cruz (Real Betis, kv.), Vladimír Weiss (Espanyol, kv.), John Guidetti (Feyenoord, kv.), Emmanuel Adebayor (Tottenham, kv.), Greg Cunningham (Nottingham, kv.), Michael Johnson (Leicester, kv.)
Távozott: David Pizarro (Roma, kv.), Stuart Taylor (szl.), Owen Hargreaves (szl.), Ahmed Benali (Brescia), Greg Cunningham (Bristol City), Wayne Bridge (Brighton, kölcsönbe, ingyen), Joan Ángel Román (Barcelona, 1.000.000), Gunnar Nielsen (szl.)
MANCHESTER UNITED
Érkezett: Bébé (Besiktas, kv.), Kagava Sindzsi (Borussia Dortmund, 15.000.000), Nick Powell (Crewe Alexandra, 5.000.000), Federico Macheda (QPR, kv.)
Távozott: Michael Owen (szl.), Ritchie de Laet (Leicester, 1.250.000), Matthew James (Leicester, i.), Tomasz Kuszczak (Brighton, i.), Oliver Norwood (Huddersfield, i.), Fábio (QPR, k.), Paul Pogba (Juventus, i.)
NEWCASTLE UNITED
Érkezett: Xisco (Deportivo, kv.), Romain Amalfitano (Reims, i.), Gaël Bigirimana (Coventry, 1.250.000), Alan Smith (Milton Keynes, kv.)
Távozott: Peter Lövenkrands (szl.), Kádár Tamás (szl.), Alan Smith (szl.), Danny Guthrie (Reading, i.), Leon Best (Blackburn Rovers, 3.800.000), Jeff Henderson (Sligo Rovers, i.), Fraser Forster (Celtic, 2.500.000)
NORWICH CITY
Érkezett: Steven Whittaker (Rangers, i.), Jacob Butterfield (Barnsley, i.)
Távozott: Adam Drury (Leeds, i.), Zak Whitbread (szl.), Aaron Wilbraham (Crystal, i.)
QUEENS PARK RANGERS
Érkezett: Samba Diakité (Nancy, 4.000.000), Ryan Nelsen (Tottenham, i.), Andy Johnson (Fulham, i.), Robert Green (West Ham, i.), Fábio (Manchester United, k.), Patrick Agyemang (Stevenage, kv.)
Távozott: Bruno Perone (Tombense, kv.), Taye Taiwo (Milan, kv.), Fitz Hall (szl.), Danny Gabbidon (szl.), Danny Shittu (szl.), Lee Cook (szl.), Rowan Vine (szl.), Peter Ramage (szl.), Gary Borrowdale (szl.), Joe Oastler (Torquay, i.), Patrick Agyemang (szl.)
READING
Érkezett: Mathieu Manset (Sanghaj S., kv.). Garath McCleary (Nottingham Forest, i.), Danny Guthrie (Newcastle, i.), Pavel Pogrebnyak (Fulham, i.), Pierce Sweeney (Bray Wanderers)
Távozott: Tomasz Cywka (szl.), Brian Howard (szl.), Andy Griffin (szl.), Cédric Baseya (szl.), John Goddard (szl.), Simon Locke (szl.), Carl McHugh (szl.), Jack Mills (szl.), Frankie Raymond (szl.)
SOUTHAMPTON
Érkezett: Jay Rodriguez (Burnley, 8.650.000), Steven Davis (Rangers, i.), Lee Holmes (Swindon, kv.)
Távozott: Rádi Dzsaidi (visszavonult), Lee Holmes (Preston, i.), Harlee Dean (Brentford, i.), Ryan Doble (Shrewsbury, i.), David Connolly (szl.), Bartosz Bialkowski (Notts County, i.), Aaron Martin (Crystal, k.), Jack Dovey (Eastleigh, i.), Jamie White (Winchester City, i.), Ryan Doble (Shrewsbury, i.), Iago Falqué (Tottenham II)
STOKE CITY
Érkezett: Jamie Ness (Rangers, i.), Diego Arismendi (Huddersfield, kv.), Danny Higginbotham (Nottingham, kv.), Tom Soares (Hibernians, kv.)
Távozott: Andrew Davies (Bradford, i.), Ricardo Fuller (szl.), Mamady Sidibé (szl.), Salif Diao (szl.), Carlo Nash (szl.), Matthew Lund (szl.), Michael Tonge (szl.), Jonathan Woodgate (Middlesbrough, i.), Tom Soares (szl.)
SUNDERLAND
Érkezett: Carlos Cuéllar (Aston Villa, i.), Cristian Riveros (Kayserispor, kv.), Asamoah Gyan (al-Ain, kv.)
Távozott: Szotiriosz Kirjakosz (Wolfsburg, kv.), Cristian Riveros (Kayserispor, 300.000), Craig Gordon (szl.), Trevor Carson (Bury, i.), Oumare Tounkara (szl.), Jordan Cook (szl.), George McCartney (West Ham, i.), Asamoah Gyan (al-Ain, 7.500.000), Nicklas Bendtner (Arsenal, kv.), Wayne Bridge (Manchester City, kv.)
SWANSEA CITY
Érkezett: –
Távozott: Casey Thomas (szf.), José Moreira (szl.), Ferrie Bodde (szl.), Steven Caulker (Tottenham, kv.), Josh McEachran (Chelsea, kv.), Gylfi Sigurdsson (Hoffenheim, kv.), Joe Walsh (szl.)
TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Gylfi Sigurdsson (Hoffenheim, 10.000.000), Jermaine Jenas (Aston Villa, kv.), Steven Pienaar (Everton, kv.), Steven Caulker (Tottenham, kv.), Jan Vertonghen (Ajax, 8.500.000)
Távozott: Louis Saha (szl.), Ben Alnwick (Barnsley, i.), Niko Kranjcar (Dinamo Kijev, 7.000.000), Ryan Nelsen (QPR, i.), Vedran Corluka (Lokomotiv Moszkva, 7.000.000), Bongani Khumalo (PAOK, k., i.), Emmanuel Adebayor (Manchester City, kv.)
WEST BROMWICH ALBION
Érkezett: Ben Foster (Birmingham City, 5.000.000), Lateef Elford-Alliyu (Bury, kv.), Boaz Myhill (Birmingham, kv.), Chris Wood (Bristol, kv.)
Távozott: Paul Scharner (szl.), Nicky Shorey (szl.), Joe Mattock (Sheffield Wednesday, i.), Somen Tchoyi (szl.), Lateef Elford-Alliyu (Bury, i.), Keith Andrews (Bolton, i.), Fülöp Márton (szl.)
WEST HAM UNITED
Érkezett: Mohamed Diamé (Wigan, i.), Stephen Henderson (Portsmouth, 745.000), Jussi Jääskeläinen (Bolton, i.), George McCartney (Sunderland, i.), Pablo Barrera (Real Zaragoza, kv.), Frank Nouble (Barnsley, kv.), Freddie Sears (Colchester, kv.)
Távozott: Brian Montenegro (Maldonaldo, k.), Freddie Sears (Colchester, i.), Marek Stech (Yeovil, i.), Frank Nouble (Wolverhampton, i.), Robert Green (QPR, i.), Oliver Lee (szl.), Papa Bouba Diop (szl.), Abdoulaye Fayé (szl.), John Carew (szl.), Julien Faubert (Elazigspor, i.), Kurucz Péter (szl.), Ruud Boffin (Eskisehirspor, i.), Pablo Barrera (Cruz Azul), Sam Cowler (Barnet), Jordan Brown (Barnet, i.)
WIGAN ATHLETIC
Érkezett: Mauro Boselli (Estudiantes, kv.)
Távozott: Chris Kirkland (Sheffield W., i.), Hendry Thomas (szl.), David Jones (szl.), Hugo Rodallega (szl.), Mohamed Diamé (West Ham, i.), Steve Gohouri (szl.)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik