„Nagy megtiszteltetés ez számomra” – bemutatkozott Thomas Tuchel, az új angol kapitány

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.10.16. 15:27
Thomas Tuchel a sajtótájékoztatón (Fotó: Getty Images)
Mint arról már hírt adtunk, Thomas Tuchel lett az angol labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya. A német szakember kinevezését szerda délelőtt jelentette be az FA, délután pedig már majdnem egyórás sajtótájékoztatón vázolta elképzeléseit, és első benyomásait az új munkahelyéről Mark Bullingham, a szövetség vezérigazgatójának oldalán.

„Nagyon izgatott vagyok, megtiszteltetés számomra, hogy Anglia új szövetségi kapitányaként lehetek most itt. Olvastam a bejáratnál Pelétől egy idézetet, amely szerint a Wembley a futball szíve. Egyetértek ezzel” – nyitotta meg a sajtótájékoztatóját Thomas Tuchel, aki mosolyogva válaszolt arra a felvetésre, miszerint Angliában sokan jobban örültek volna annak, ha egy hazai szakember veszi át a válogatott irányítását: „Sajnálom, hogy csak német útlevelem van. De talán ezek a szurkolók érezték a Premier League és az ország iránti szenvedélyemet, és azt, hogy mennyire szeretek itt élni, itt dolgozni. Remélhetőleg meg tudom őket győzni, és megmutathatom, milyen büszke vagyok arra, hogy én lehetek az új angol kapitány.”

A német szakember a folytatásban elismerte, nem volt biztos abban, hogy a kapitányi munka megfelelő számára, hiszen korábban csak klubcsapatoknál tevékenykedett, szavai szerint azonban sok mindenben egyetértett az FA-val, és amúgy is szeretett volna visszatérni Angliába. Hozzátette, munkája során az elődje által lerakott alapokra kíván építkezni: „Gareth Southgate és az FA fantasztikus munkát végzett, elég megnézni a tornákon elért eredményeket. Az ifjúsági csapatok címeket nyernek, akárcsak a női válogatott. Arra fogunk építeni, amit Gareth már felépített” – mondta. Majd később arról is beszélt, hogy azért választotta az angol szövetség ajánlatát a Manchester Uniteddel szemben, mert az FA illetékesei nagyon egyenes elképzeléseket vázoltak fel számára.

„Nagyon érzelmes ember vagyok és szeretem, amit csinálok. Szenvedélyes vagyok a futball iránt. Ez a szerep életre keltette bennem a fiatalembert és visszahozta a tinédzserkoromat” – folytatta lelkesen a német tréner, aki a szerződésének időtartamáról – amely egyelőre 18 hónapra szól – azt mondta: „Ebben állapodtunk meg, aztán majd összeülünk és meglátjuk a folytatást. Jó tapasztalataim vannak a tizennyolc hónapos szerződésekről, ez egy jó időkeret, mivel segít koncentrálni.”

„A játékosaink – akik a világ legerősebb bajnokságaiban szerepelnek – között lenyűgöző az összhang – folytatta mondandóját Tuchel. – Szerencsére és lendületre lesz szükségünk, valamint arra, hogy ne legyenek sérüléseink. Bízunk abban, hogy a klubfutballban szerzett tapasztalatunkból hozzá tudunk tenni valamit a válogatotthoz, ami talán a segítségünkre lesz. Folyamatosan bizonyítanunk kell, de biztos vagyok benne, hogy ehhez már mindenki hozzászokott. Úgy gondolom, megérdemeltünk egy igazi esélyt, amiért jó eredményeket értünk el az országban. A játékunkkal és az eredményeinkkel megpróbáljuk majd meggyőzni a szurkolókat.”

A csapat első számú gólgyárosára, Harry Kane-re áttérve Tuchel azt mondta, nagyra tartja a játékost, annál is inkább, mert korábban a Bayern München edzőjeként mindent megtett annak érdekében, hogy szerződtesse. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy egyelőre nem beszéltek egymással.

Mark Bullingham, az FA vezérigazgatója mondandójában arról beszélt, hogy a szövetségnek világos elképzelései voltak abban a tekintetben, milyen kapitányt szeretnének. Elmondta, nagyjából tíz jelölttel vették fel a kapcsolatot és interjúvoltak meg – köztük néhány angol szakembert is, konkrét neveket azonban nem említett. „Miután Gareth lemondott, elkészítettük a tervet, majd találkoztunk a lehetséges jelöltekkel és kiértékeltük őket. Thomas kimagasló volt közülük, mivel világos elképzeléseket vázolt arról, hogyan kell dolgozni a játékosokkal. Nagyon örülök annak is, hogy Ant (Anthony Barry, a másodedző – a szerk.) csatlakozik hozzánk. Ő Anglia egyik legtehetségesebb fiatal edzője” – mondta.

A szövetség vezérigazgatója végezetül köszönetet mondott Southgate-nek, aki megfogalmazása szerint az elmúlt nyolc évben lerakta az alapokat. Szintén megköszönte az ideiglenes szövetségi kapitány, Lee Carsley munkáját, aki összesen hat meccsen irányítja a válogatottat, s a novemberi válogatott szünet után – amikor még ő áll a „háromoroszlánosok” álén a Görögország és Írország elleni találkozókon – visszatér az U21-es együtteshez, amellyel megpróbálhatja megvédeni az Európa-bajnoki címet.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik