Thomas Tuchel az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya – hivatalos

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2024.10.16. 10:37
Fotó: thefa.com
Thomas Tuchel lett az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A német szakember kinevezését szerda délelőtt jelentette be az FA, délután pedig sajtótájékoztatón is bemutatják.

 

Thomas Tuchel 2025. január 1-jén kezdi meg a munkáját. Szerződése Fabrizio Romano transzferszakértő információja szerint a 2026-os világbajnokság végéig szól. Addig a jelenlegi ideiglenes edző, Lee Carsley irányítja a nemzeti csapatot. A Daily Mail szerint Tuchel fizetése körülbelül évi nettó 5 millió font (2.2 milliárd forint) lesz.

A német szakvezető Sven-Göran Eriksson és Fabio Capello után az angol futballtörténelem harmadik külföldi szövetségi kapitányaként irányíthatja a „háromoroszlánosokat”. Az 51 esztendős Tuchel az előző szezon végén távozott a Bayern Münchentől, azóta munka nélkül volt. Az angol futball nem ismeretlen számára, 2021-ben Bajnokok Ligáját nyert a Chelsea-vel.

Tuchel segítője Anthony Barry lesz, vele a Bayern Münchennél és a Chelsea-nél is dolgozott. A Tuchel, Barry kettőst egy bővebb csapat segíti majd, de csak később jelentik be, hogy kik alkotják ezt a stábot. Korábbi állandó munkatársa, Lőw Zsolt az m4sport.hu információi alapján ezúttal nem tart Tuchellel.

Közleményében az FA leírta, hogy Tuchel már október 8-án aláírta a szerződését.

 

„Büszkeséggel tölt el, hogy az angol válogatott szövetségi kapitánya lehetek – idézi Thomas Tuchelt az FA közleménye. – Régóta jó kapcsolatom van az ország labdarúgásával, és már eddig is hihetetlen pillanatokat adott. Különleges kiváltság képviselni Angliát, és nagyon izgalmas, hogy ennyire tehetséges játékosokkal dolgozhatok együtt. Segítőmmel, Antonyval szorosan együttműködve mindent megteszünk, hogy Anglia sikeres legyen, a szurkolók pedig büszkék. Szeretném megköszönni az FA-nak a bizalmat, és már alig várom, hogy megkezdjük a közös utunkat.”

„Nagy izgalommal neveztük ki Thomas Tuchelt, aki a világ egyik legjobb edzője, és Anthony Barryt, aki az egyik legjobb angol trénerként segíti – jelentette ki az FA igazgatója, Mark Bullingham. – Alapvetően olyan edzői csapatot akartunk megbízni, amellyel a legjobb esélyünk nyílik egy nagy torna megnyerésére, és hiszünk benne, hogy el is érik ezt. Thomas és csapata kiemelten fókuszál a 2026-os világbajnoki címre. Szeretném megköszönni Lee Carsley-nak, hogy elvállalta a beugró szerepét, és hogy mindent megtesz, amit kértünk tőle. Nagyon tehetséges edző, aki jelentős szerepet játszott az utunk során. Ezután a U21-es Eb-arany megvédésére koncentrál majd. Izgalmas időszak ez az angol szurkolóknak a felnőttcsapat és az U21-es együttes miatt, és már nagyon várjuk, hogy Thomas és Anthony megkezdje a munkáját januárban.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik