Anglia: amikor csalás miatt súlyos büntetést kapott a Manchester City

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2023.02.23. 11:34
null
A főszereplő a manchesteri labdarúgás egyik első szupersztárja: Billy Meredith (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)
Mint arról február elején beszámoltunk, a Premier League több mint száz vádpontot fogalmazott meg a Manchester Cityvel szemben elsősorban gazdasági visszaélések, valamint a hatóságokkal való együttműködés elmulasztása miatt. A klub történelmének nem ez az első gazdasági-pénzügyi botránya, több mint száz éve is már súlyos büntetést kapott a csapat. A Kicker felidézte a kevesek által ismert történetet.

 

Egyelőre nem tudni, hogy megbüntetik-e és ha igen, hogyan a Premier League címvédőjét. Elméletileg a bajnokságból való kizárás is szóba jöhet, bár az angol sajtóban azt írják, sokkal valószínűbb szankció lehet a pontlevonás.

A City pénzügyei azonban nem mostanában kerültek először címlapra. Alig néhány évvel az 1880-as alapítását követően az akkor még Saint Marks néven szereplő klub súlyosan megsértette az FA pénzügyi szabályait, ennek következményei pedig messze meghaladták a pontlevonást.

A klubtörténelem első sötét fejezetében a főszerepet a walesi Billy Meredith játszotta, akit a korai brit futball egyik legtehetségesebb játékosaként tartottak számon és szenzációs teljesítményt nyújtott a Citynél és az MU-nál is. A „walesi bűvészt” – ahogyan a szigetországban hívták – nem csak gólgazdagsága és a széleken bemutatott gyors cselei jellemezték, hanem volt egy különös szokása is: folyamatosan fogpiszkálót rágcsált, még a mérkőzések közben is, ezzel kívánta növelni a koncentrációját.

Meredith 1894 nyarán csatlakozott a Cityhez, 1904-ben pedig a csapat kapitányaként megnyerte az FA-kupát, megszerezve ezzel a klub első trófeáját. Ekkoriban az angol futballban fizetési sapka működött: egy játékos legfeljebb heti négy fontot kereshetett. Körülbelül két évvel a kupagyőzelem után az FA vizsgálatai feltárták, hogy ezt a szabályt Meredith esetében nem tartották be, ami Meredith közreműködése nélkül aligha valósulhatott volna meg.

Az 1904–1905-ös idényben a Manchester City a bajnoki címért vívott harcban rivális Newcastle-tól, és az Evertontól is kikapott, majd végül az utolsó fordulóban az Aston Villától is 3:2-es vereséget szenvedett. A birminghamiek elleni találkozó után komoly botrány tört ki: Meredith állítólag tíz fontot ajánlott az ellenfélnél futballozó Alex Leake-nek, hogy a manchesteriek nyerjék a meccset. A vesztegetési kísérlet nem érte el a kívánt eredményt, az ügy lelepleződött, a „walesi bűvészt” pedig annak ellenére, hogy ártatlannak vallotta magát, 18 hónapra eltiltották.

A Manchester City úgy döntött, az eltiltás idején nem ad fizetést Billy Meredithnek, aki többször is eredménytelenül kért pénz a klubtól. A klub az FA-nél feljelentést tett, mire válaszul a walesi is kitálalt a szövetségnél a manchesteriek titkos és törvénytelen pénzkezeléséről. A támadó kijelentette, hogy a klubnál a saját fizetése, valamint további 16 csapattársának juttatása jóval meghaladta az engedélyezett négy fontot, illetve hogy az Aston Villa elleni megvesztegetési kísérletben csak a klub tisztségviselőinek parancsára vett részt.

Kiderült, a Manchester City a belépőkből befolyó összeg egy részét a klubvezetők számláin keresztül nem hivatalos úton a játékosokhoz juttatta a hivatalos fizetés kiegészítése céljából. A botrány következében az érintett játékosok el kellett hagyják a klubot, továbbá az elnökségi tagot, Edward Hultont és a klub sikeredzőjét, Tom Maleyt élete végéig eltiltották a futballtól.

Még tartott Billy Meredith eltiltása, amikor 1906-ban a városi rivális Manchester Unitedhoz igazolt. Míg a City két évvel később még az első osztályból is kiesett, a United kétszer lett bajnok, valamint FA-kupát és Szuperkupát is nyert. A „walesi bűvész” a „vörös ördögöknél” is legenda lett, ahonnan 1921-ben tért vissza a Cityhez, majd három évvel később, 49 esztendősen vonult vissza.

Az nem valószínű, hogy a Manchester City mostani játékosait és vezetőit is ilyen súlyos büntetésekkel sújtsák, így Billy Meredith története egészen egyedi maradhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik