…és a Chelsea a végén letarolta a piacot

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2011.02.01. 20:01
null
Fernando Torres klubváltása a 2010–2011-es szezon téli átigazolási időszakának legnagyobb volumenű beruházása (Fotó: chelseafc.com)
Uruguayi csodacsatárral erősített a Liverpool, belehúzott a Sunderland, nem várt játékosok érkeztek a milánói sztárcsapatokhoz és nem lepődtünk meg az újabb meglepő genoás átigazoláson – írtuk még az utolsó januári nap reggelén. De aztán elszabadult Mammon szelleme, és legyűrt mindenkit (az újabb fantasztikus liverpooli kvartettre kihegyezett munkacímmel együtt). A téli átigazolási idény utolsó napjainak érdekesebb eseményeiről olvashat alant a kedves NSO-olvasó.

 

PREMIER LEAGUE

Az angol élvonalbeli pontvadászatban a Liverpool költött második legtöbbet last minute, először is arra a Luis Suárezre, akinek árán jó egy hónapot alkudozott az Ajax Amsterdammal. Az uruguayi gólmanufaktúra végül 26.5 millió euróért került a vörösökhöz, ahol Fernando Torresszel alkotott volna a tervek szerint világverő párost, ám a spanyol elkívánkozott a Chelsea-hez. Egy darabig alkudoztak róla a liverpooliak, de végül az 58.5 milliós árat is képesek voltak úgy megadni a londoniak, hogy azt még a pókerközvetítések magyar királya is megsüvegelte volna.

Persze mindez nem érte váratlanul a Liverpoolt, elvégre hetek óta tárgyalt már a klub a Newcastle Uniteddel a 22 éves Andy Carroll kivásárlási árán, amely végül 41 millió euró lett; nem kis részben annak köszönhetően, hogy az eladó pontosan tudta, hogy a vevőhöz nem kis pénz áramlik a Torres-üzletből. Mindenesetre sokan elszörnyülködnek a Carrollért adott összegen – te jó ég, mennyit fizetnének most például a csúcsformában lévő Alan Shearerért?!

Kosarat kaptak viszont a vörösök a Blackpooltól a középpályás Charlie Adamért tett 7.5 milliós ajánlatukra, hiába tombolt Adam édesapja, pénzéhesnek nevezve fia kenyéradóját. A középpályán a tottenhames Niko Kranjcar lett volna a B-terv, de megszerzésére már nem maradt idő. Távozott hétmillióért Ryan Babel a Hoffenheimbe, ám így is maradt ott éppen elég támadó, még ha a legújabb fiú éppen sérült is.

Az Európába vágyó Sunderland tesz is céljai eléréséért, igaz, a semmiből nehéz lett volna költeni. A Fekete Macskák középpályája alaposan megerősödött január végére, lévén érkezett jó féléves alkudozás után a PSG-től az onnan már igencsak elvágyódó támadó középpályás, Stéphane Sessegnon. A benini válogatott éke 2014 nyaráig írt alá. Csak fél évre érkezett, kölcsönbe, a ghánai futómasinéria, Sulley Muntari az Intertől, de a nyáron alig nyolcmillióért megvehető (2008 nyarán az olaszok 15-öt adtak érte). Sokáig kérdéses volt, hogy a hatalmas összegért eladott Darren Bentet a Stoke Cityből Ricardo Fullerrel, vagy a West Hamből Freddie Piquionne-nal pótolják, végül egyikkel sem.

Ki-ki anyagi lehetőségei szerint költekezett a végén, a Wolverhampton például szerződést kötött a klubnélküli brazil kapuvédővel, Adriano Bassóval és 175 ezer euróért vette meg a skót támadót, Leigh Griffithst a Dundee FC-től; a Birmingham egy városon belüli áttelepülés keretein belül négymillióért az angol középső védőt, Curtis Daviest az Aston Villától. Utóbbi egylet tizedennyiért kapta kölcsön az orosz Kubin Kazanytól az egyre kevesebbet érő nigériai éket, Obafemi Martinst, ráadásul vételi opcióval; ingyen a West Bromwich az Arsenaltól az eleddig főleg a mexikói válogatottban parádézó Carlos Velát.

Ba úgy véli, ő lesz a West Ham megmentője
Ba úgy véli, ő lesz a West Ham megmentője

A sereghajtó West Ham orvosai egészségesnek nyilvánították a szenegáli éket, Demba Bát, így az elhagyhatta végre a Hoffenheimet, hárommillióért. A támadó szerényen kijelentette, hogy megmenti a klubot, és ebben segítheti őt némiképpen a Tottenhamtől érkező, egykoron még sokkal többre taksált Robbie Keane. A harmincéves írért pályafutása során 97.7 millió eurót fizettek eleddig, most tavaszi munkásságáért 1.2 milliót. Eredetileg a Tottenham őt és 9.3 milliót ajánlott fel a középpályás Scott Parkerért, de ez a terv füstbe ment. A „kalapácsosok” felvették a kapcsolatot az Arsenallal egykoron szép sikereket elérő brazil középpályással, a nyár óta klub nélkül tengődő Edúval, de még nem jutottak vele dűlőre; négymillióért eladták viszont a Fiorentinának a svájci Valon Behramit. Érkezett 2.9 millióért a Middlesbrough-tól a támadásokhoz jobban értő jobb oldali középpályás, Gary O’Neil.

Nem engedte el Gera Zoltánt a Fulham, kölcsönvette viszont a Chelsea-től a francia U-válogatott tehetséget, szintén támadásszövő középpályás Gaël Kakutát és a Stoke Citytől az izlandi éket, a már nem annyira vulkanikus Eidur Gudjohnsent. Egy egzotikus és pár praktikus vétellel jelentkezett a Blackpool, ingyen szerezte meg ugyanis az egylet a marokkói balbekket, Szalaheddin Szbait, 1.2 millióért az ír balszélsőt, Andy Reidet, kölcsönbe a rutinos éket, James Beattie-t és fehérorosz kollégáját, Szergej Kornyilenkót.

Nagy meglepetést okozott végül a Manchester City, amely kölcsönadta Emmanuel Adebayort a Real Madridnak, de megtartotta Micah Richardsot és Shaun Wright-Phillipset is. Bár szívrepesve vártuk, nem szórták a pénzt Manszur sejkék a legvégén, nem úgy a Chelsea-főnök Roman Abramovics, aki elővarázsolt (Abrakadabramovics) közel 100 millió eurót, mint a régi szép időkben, amikor még Borisz Jelcin „bugyellárisa” volt. Nem tudni, mennyi ment el aláírási és ügyvédi pénzekre, de a brazil középső védőért, David Luizért a Benfica 25, Torresért a Liverpool 58.5 milliót kapott. Most abban bíznak, hogy Torres érkezése megadja azt a pluszt (Torres-vonal), amely a bajnoki címhez kell, a dél-amerikai pedig stabilizálja a mostanában nem éppen acélos hátsó sorokat.

Zárjuk angliai transzferanzikszunkat Alex Fergusonnal: a skót MU-vezér tulajdonképpen kibekkelte az egész telet, majd a végére elküldte kölcsönbe a Watfordhoz Daniel Drinkwatert. Sejthető volt, hogy egy vízisszára (Drinkwater) nem vár nagy jövő a skót mellett. Talán a mozambiki védő, Whiskey jobban belesimulna a mester elképzeléseibe…

Az átigazolásokat csapatonkénti lebontásban itt találja!


SERIE A

Giampaolo Pazzini máris törlesztett 
valamelyest az árából (Fotó: Action Images)
Giampaolo Pazzini máris törlesztett valamelyest az árából (Fotó: Action Images)

Olaszországban a sokszoros címvédő Inter csatárkeresése nem várt fordulattal zárult: a neves, hovatovább világklasszis „külföldi” jelöltek helyett végül a Sampdoriától Giampaolo Pazzini érkezett, aki 2015-ig írt alá. A támadóért 19 millió eurót fizetett a vevő, de ebből le kell vonni azt a hetet, amelyért ellenirányú mozgást végzett a fiatal francia szélső, Jonathan Biabiany (a Samp egynapos alkudozással kétmilliót keresett egyébként). Pazzini igazi olaszhoz méltóan szereti a duplát, nemcsak a kávézóban, hanem a pályán is, lévén két góllal mutatkozott be új csapatában.

Érkezett még a sajtó egy része szerint „sok sebből vérző” Interhez a Genoából kölcsönbe a 28 éves marokkói középpályás, Husszin Hardzsa, akit a nyáron meg is vehetnek 4.5 millióért. Ő a középpálya összes posztján és középső védőként is bevethető, de mi tagadás, ha az Inter Bajnokok Ligája-győzelmekor azt mondja valaki, hogy Hardzsa érkezik majd télen erősítés címén az olaszokhoz, bizony a kommunikációs folyamat vevője erősen elgondolkodott volna az élvezeti cikkek a feladó agyára gyakorolt káros hatásain. Persze megtáltosodhat hirtelen Hardzsa, de az makacs tény, hogy az átlagosztályzatok alapján az elmúlt idényben erősen a középmezőnyben végzett 5.93-mal, ebben a szezonban pedig 5.85-nél tart. Az észak-afrikai fiú kontinensbeli kollégáját, a ghánai Sulley Muntarit pótolja majd, aki kölcsönbe a Sunderlandhez került.

Az Inter klubigazgatója, Marco Branca elárulta, hogy tettek lépéseket Gareth Bale megszerzéséért, de a Tottenham 50 millió euró körüli összeget kért érte. Olcsóbban is lehet erősíteni, így érkezett a Bayern Münchentől a 18 éves osztrák támadó középpályás, Christoph Knasmüllner, aki 2015 nyaráig írt alá a milánóiakhoz, és nem úgy, mint Münchenben, itt a profikhoz tartozik. Branca január legvégén egy kétségbeesett rohamra indul a Genoa balbekkjéért, Domenico Criscitóért, akiért tízmilliót és Davide Santont kínált, de be kellett érnie az Internek a cesenás Nagatomo Jutóval (a japánért cserébe odaadták a kissé visszaeső Santont).

Két meglepő vétellel jelentkezett a Milan, érkezett ugyanis teljesen ingyen (bár egy napig egymilliós vételárról tudtunk) a Juventustól a veterán középső védő, a 34 esztendős Nicola Legrottaglie, aki fél évre írt alá, egyéves hosszabbítási lehetőséggel; valamint a fiatal spanyol balhátvéd, Dídac Vila az Espanyoltól. Utóbbi játékosért szép pénzt, négymillió eurót fizettek, egyértelműen jövőbeni befektetés gyanánt.

Matri lesz a megoldás a Juve csatárgondjaira?
Matri lesz a megoldás a Juve csatárgondjaira?

Csak leigazolta végül, minden ellentétes értelmű korábbi nyilatkozatok dacára a Juventus a Cagliari 26 éves támadóját, Alessandro Matrit, akiért 18 millió eurón kívül az U21-es válogatott, közös tulajdonban lévő védő, Lorenzo Ariaudo „második felét” is felajánlották. Végül kölcsönügylet lett. Kölcsönügy lett Amauri is: a brazil-olaszért sorban állt a Fulham, a West Bromwich, a Real Zaragoza, a Genoa és a Parma is, végül a nem éppen bombaformában futballozó támadó az utóbbi lehetőséget választotta. A Juve-védelmet sikerült megerősíteni a Wolfsburgtól 300 ezer euróért megvett világbajnokkal, Andrea Barzaglival, de kollégáját, Christian Zaccardót nem tudták elcsábítani a Parmától, és nem maradt elég idő elcserélni a Lazióval Stephan Lichtsteinerre Marco Mottát. Micah Richardsért is hiába kilincseltek a Manchester Citynél, Karim Benzemáért és Royston Drenthéért pedig a Real Madridnál.

Olasz támadót igazolt a Genoa, mégpedig a körülbelül ötmilliót érő, U21-es válogatott Alberto Paloschit, de bizony nem is esne jól a reggeli kávé az olaszfutball-fanoknak és az olasz futballfanoknak, ha ilyen egyszerű lett volna az ügy. Paloschi ugyanis a Milan és a Parma közös tulajdona volt, és előbb a Milan kivásárolta a Parmát, majd eladta a támadó fele játékjogát a genovaiaknak. Nem túl jó ez a hír Rudolf Gergely számára, mint ahogyan az sem, hogy a Bari megvette 1.7 millióért a norvég válogatott támadót, Erik Husekleppet. Visszatérve a Genoára: időközben kiderült, hogy a bal oldali futóért, Luca Antonelliért hétmilliót adtak a Parmának, és mégsem érkezik az argentin középpályás, Mauro Fórmica, aki végül a Blackburnben kötött ki. Az itt megspórolt pénzt az uruguayi-spanyol támadóra, Federico Rodríguezre költötték a genovaiak, aki az uruguayi futball legújabb nagy reménysége (ám a Rudolf-reményeknek ez a transzfer tózse nem kedvez).

Szintúgy az uru U21-es válogatottból csipegett a Cagliari, amely 3.2 milliót fizetett Pablo Ceppeliniért ugyancsak a Penarolnak. A Brescia kölcsönadta Feczesin Róbertet a másodosztályú Ascolinak, mert érkezett  brazil U21-es válogatott Jonathas AZ Alkmaartól (résztulajdonba, hiszen csak játékjogának 35 százaléka lett az olaszoké).

Hatalmas jövés-menés zajlott a Serie A-ban az elmúlt héten, röpködtek a milliók, és nem garasoskodott a seregszemle-hajtó Napoli sem: érkezett a déliekhez 8.5 millióért a spanyol középső védő, Víctor Ruiz az Espanyoltól és a 31 éves jobbszélső, Giuseppe Mascara a Cataniától. A félpályáról is gólveszélyes olasz játékosért 1.3 milliót fizettek Bud Spencer földijei.

Az átigazolásokat csapatonkénti lebontásban itt találja!

A Primera División, a Bundesliga és a további bajnokságok legfontosabb átigazolásairól később olvashatják körképünket!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik