Máris fájhat Zola feje: játékoseladásokra kényszerül a WHU menedzsere

Vágólapra másolva!
2008.10.08. 14:01
Hiába kezdte kifejezetten jól menedzseri tevékenységét a West Ham Unitednél Gianfranco Zola, az egykori zseniális támadónak most fájhat a feje: a „kalapácsosoknak” ugyanis meg kell ritkítaniuk játékoskeretüket, ha a januári átigazolási időszakban új játékosokat akarnak szerződtetni. A tulajdonos Björgolfur Gudmundssont érzékenyen érintette az izlandi Landsbanki bank összeomlása, és a pénzügyi válság a WHU költekezésére is kihat.
Nem könnyű a helyzete: Gianfranco Zola csak játékosok eladása után foglalkozhat a West Ham megerősítésével
Fotó: Action Images
Nem könnyű a helyzete: Gianfranco Zola csak játékosok eladása után foglalkozhat a West Ham megerősítésével
Nem könnyű a helyzete: Gianfranco Zola csak játékosok eladása után foglalkozhat a West Ham megerősítésével
Fotó: Action Images
Nem könnyű a helyzete: Gianfranco Zola csak játékosok eladása után foglalkozhat a West Ham megerősítésével

ADÓSSÁGSPIRÁLBAN?

A labdarúgást sem kíméli az egész világot sújtó pénzügyi válság. Az angol sportági szövetség (FA) elnöke, David Triesman egy futballról szóló üzleti konferencián hívta fel a figyelmet a szigetországi klubok aggasztó helyzetére. A vezető szerint a teljes angol labdarúgás összes adóssága elérte a hárommilliárd fontot (mintegy 961 milliárd forintot) – ez pedig súlyos problémákat jelenthet a klubok számára.
Hogy mi köze egy izlandi banknak a West Ham United erősítéseihez? A válasz Björgolfur Gudmundsson: a londoni csapat tulajdonosa ugyanis egyik fő részvényese volt a kedden összeomló és az izlandi pénzpiaci felügyelőhatóság ellenőrzése alá kerülő Landsbanki kereskedelmi banknak.

A második legnagyobb izlandi pénzintézet összeomlása nagy csapás Gudmundssonnak, és a „keselyűk” máris felbukkantak: több ügynök is jelentkezett, hogy egyes pénzügyi csoportok tárgyalnának a WHU megvásárlásáról. A válasz egyértelmű és határozott nem, de a menedzser Gianfranco Zola így is önmérsékletre kényszerül a januári átigazolási időszakban.

„Nagyon valószínűtlen, hogy több pénzt akarna játékosvásárlásokra fordítani. Ez egyben azt is jelenti, hogy Gianfranco Zolának több játékost is el kell adnia, ha erősíteni akar” – mondta a BBC Sportnak Ausgeit Fridgeirsson, a West Ham alelnöke.

Kérdés, hogy Zola – akinek a vezetőség megígérte, hogy támogatja erősítési terveit – ezt hogyan nyeli le szó nélkül. Szeptemberben az olasz szakember elődje, Alan Curbishley részint épp a vezetőséggel való konfliktusai (megkérdezése nélkül eladták Anton Ferdinandot és George McCartneyt) után mondott le.

A klubvezetők szerint mivel Zola amúgy is túl bőnek tartja a West Ham keretét, a megszorítások nem zavarják meg különösebben a terveit.

„Kinevezése óta Gianfranco Zola többször is elmondta, hogy túl bő az első csapat kerete. Ha eladja a feleslegessé váló játékosokat, a klub készen áll biztosítani az anyagiakat a szükséges erősítésekhez. Gudmundsson úr továbbra is teljesen elkötelezett a csapat iránt, és úgy érzi, lehet építeni a Zola által megkezdett kitűnő munkára” – nyilatkozta a WHU ügyvezetője, Scott Duxbury.

Fridgeirsson azt is jelezte, a Landsbanki összeomlása nem lesz jelentős kihatással a West Ham jövőjére.

„Gudmundssont súlyos pénzügyi csapás érte, de ez nem érinti a többi befektetését, így a West Hamet sem. Nem kényszerül arra, hogy eladja a klubot, főleg, hogy már 30 millió fontot befektetett. Több ügynök is megkeresett minket, hogy eladnánk-e a West Hamet, de a válasz minden esetben az volt, hogy erre semmi esély” – mondta az izlandi milliárdos tulajdonos jobbkeze.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik