Brady New Engladnben ismét győzött, de már ellenfélként (Fotó: Getty Images)

 

BRADY VEZETI, A PATRIOTS ZÁRJA A SORT

Sokan azt gondolják, hogy Bill Belichick élete legrosszabb döntését hozta meg, amikor elengedte Tom Bradyt New Englandből. A 44 esztendős irányító még mindig elitszinten futballozik: amióta a Buccaneershez igazolt 60 touchdownpasszt osztott ki – a rájátszást is beleértve –, amivel vezeti az NFL-t. A Patriots ezzel szemben csupán 14-nél járt a vasárnap éjszakai mérkőzést megelőzően, ez a legkevesebb a ligában. Hozzá kell tenni, Bradynek a Tampa Bay színeiben csak a negyedik negyedben van 14 TD-passza.

Az első negyedben egyébként Brady megdöntötte Drew Brees all-time passing yard rekordját is. Brady a hetedik játékos a Super Bowl érában, aki egyszerre vezet a legtöbb passzolt touchdown és yardok tekintetében.


AZ ELIT, AMI LEGALÁBB EGYSZER MINDENKIT ELSZOMORÍTOTT

Azzal, hogy Brady legyőzte a New England Patriotsot Foxborough-ban, Peyton Manning, Brett Favre és Drew Brees társaságához csatlakozott. Csupán ez a négy irányító mondhatja el magáról, hogy az összes jelenlegi franchise-t megverte legalább egyszer.


FÉNYES A JÖVŐ NEW ENGLANDBEN

Mac Jones felnőtt a feladathoz, s remekül dobálta a tojást Tom Brady Buccaneerse ellen. Volt olyan periódus, amikor nem tudott hibázni: zsinórban 19 passzát kapták el a társak, ezzel éppen Brady franchise rekordját állította be – neki ez 2015-ben a Pittsburgh Steelers ellen jött össze.

Újoncok között 40 éve em volt arra példa, hogy valaki 19 passzkísérletből egyszer sem hibázzon.


KI TETT VOLNA AZ ARIZONÁRA?

A Kyler Murray vezette Cardinals bombaformában játszott az eddigi összecsapásokon. A fiatal QB ellen egyelőre nincs ellenszer, legutóbb ezt a Los Angeles Rams tapasztalta meg. Az Arizona az egyetlen csapat a ligában, amelyik még nem szenvedett vereséget – az idény előtt ötvenes szorzó volt arra, hogy a Cardinals lesz az utolsó csapat, amelyik nem kap ki.

A franchise fennállása során egyszer fordult hasonló az arizonaiakkal, akkor 7–0-s mérlegig mentek el.


SAM DARNOLD LÁBA VESZÉLYESEBB, MINT HINNÉNK

Bár a Carolina Panthers elszenvedte első idei vereségét a Dallas Cowboys ellen, Sam Darnold ismét szerzett futott touchdownt. Ő az első QB az NFL történetében, aki az első négy meccset öt futott TD-vel kezdte. Ami még édesebb lehet, hogy Darnold több hatpontost szerzett a földön, mint az őt száműző New York Jets összesen.


MAHOMES OLYAT TETT, AMIT 2007 ÓTA SENKI

Patrick Mahomesnak közel sincs olyan tökéletes szeptembere, mint az ezt megelőző években, elég csak a négy interceptionjére gondolni. Ugyanakkor eddig minden meccsen legalább három TD-passzt osztott ki, erre legtóbb Tom Brady volt képes 2007-ben az első négy kör után.

Nagy segítségére volt ebben a liga leggyorsabb elkapója, Tyreek Hill, akinek 2016 óta 28 negyvenyardos hatpontosa van. Ez több, mint az őt követő Derrick Henrynek (12) és Tyler Lockettnek (12) együttvéve.


ANDY REID A CHIEFSSZEL IS A SZÁZASOK KLUBJÁBAN

Andy Reid a Philadelphia Eagles vezetőedzőjeként 140 sikernek örülhetett a rájátszást is beleértve, s most a Kansas Chifesszel is mérföldkőhöz érkezett. Éppen egykori sikereinek helyszínén vezette győzelemre a Főnököket, ez volt a 100. sikere volt a Kansas City trénereként.


RITKA, AMIKOR EGÉSZ NEW YORK ÖRÜL

A New York Giants és a New York Jets is óriási meglepetésre győzni tudott a hétvégén. Az Óriások a New Orleans Saintset verték idegenben hosszabbításban, Zach Wilsonék pedig a sérülésekkel bajlódó – Julio Jones és A. J. Brown sem játszott – Tennessee Titanst győzték le hazai pályán. Legutóbb 2019 decemberében volt arra példa, hogy egyszerre nyertek a New York-iak, akkor a Giants a Washingtont, a Jets pedig a Steelerst szomorította el.


RUSSELL WILSON, A SZÁZADOS!

Russell Wilson vasárnap este is Russell Wilson volt. Amikor már mindenki elkönyvelte a sacket, ő valahogy kimozgott és zseniális TD-passzt adott, ami nagyban hozzájárult a Seahawks San Francisco-i sikeréhez. Wilson századik győzelmét aratta az alapszakaszban, csupán Peyton Manningnek volt több, ha az első tíz idényt vesszük figyelembe.


DEEBO SAMUEL NAGY ÉVE LEHET

Ragyogóan kezdte a 2021-es idényt Deebo Samuel, 490 elkapott yardjával Tyreek Hill előtt vezeti az NFL-t ebben a kategóriában. Korábban csak egyetlen 49ers elkapónak volt ilyen forró keze az első négy meccsen. Egy bizonyos Jerry Rice 1995-ben 522 yarddal állt az idény első negyede után.

A legendás amerikai futballista végül 1848 yardig jutott abban a kiírásban, ami 2012-ig rekordnak számított – akkor a Detroit Lions kiválósága, Calvin Johnson döntötte ezt meg.


AZ ELŐZŐ HÉT LEGJEI
Passzolt yardok:
Daniel Jones (New York Giants) 402
Futott yardok: Derrick Henry (Tennessee) 157
Elkapott yardok: Tyreek Hill (Kansas City) 186

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok: Derek Carr (Las Vegas) 1399
Futott yardok: Derrick Henry (Tennessee) 510
Elkapott yardok:
Deebo Samuel (San Srancisco) 490
Szerelések: Bobby Wagner (Seattle) 54
Sackek: Myles Garrett (Cleveland) 6
Interceptionök: Trevon Diggs (Dallas) 5

BÁTOR JÓSKA

Ebben a fordulóban úgy véljük, hogy a Rams a Cardinals elleni blama után összeszedi magát és csütörtök éjszaka megveri a Seattle Seahawkst. A Steelers védelme megállítja az eddig jól haladó Broncost, amely 17 pontig sem jut el a mérkőzésen. A vasárnap esti rangadón szerintünk Josh Allen 300 yard fölé jut a Kansas City Chiefs védelme ellen. 

TIPPELDE

A 4. játéknapon Hercze Kristóf teljesített a legjobban, 13 jó tippjével beérte az éllovas Cselőtei Márkot. 

TIPPELDE
Bálint Mátyás, Bencsics Márk, Borbély László, Cselőtei Márk, Dócs Ákos, Hercze Kristóf
5. forduló
SEA–LAR
ATL–NYJ
CAR–PHI
CIN–GB
HOU–NE
JAX–TEN
MIN–DET
PIT–DEN
TB–MIA
WAS–NO
LV–CHI
LAC–CLE
ARI–SF
DAL–NYG
KC–BUF
BAL–IND
4. forduló
9–712–4
11–5
12–4
 10–613–3
eddig
37–2741–2338–26
46–1838–26
46–18
Herczeg Ádám, Izsányi Szabolcs, Kovács Sándor, Nagy-Pál Tamás, Somlóvári Dávid, Török Dániel
5. forduló
SEA–LAR
ATL–NYJ
CAR–PHI
CIN–GB
HOU–NE
JAX–TEN
MIN–DET
PIT–DEN
TB–MIA
WAS–NO
LV–CHI
LAC–CLE
ARI–SF
DAL–NYG
KC–BUF
BAL–IND
4. forduló
12–412–4
11–5 9–7 11–5 
7–9
 eddig42–2242–22
43–21
42–22
39–25
33–31