Mac Jones és a Patriots megállíthatatlannak tűnik (Fotó: Getty Images)

 

A PATRIOTS BAJNOKESÉLYES?

Talán még korai lenne rávágni, hogy igen, de az tény, hogy egyre jobb formában játszik Bill Belichick együttese. Legutóbbi öt meccsét egyaránt megnyerte, a 11. forduló nyitó meccsén az Atlanta Falcons volt a Pats áldozata.

Matt Ryanék még csak pontot sem tudtak szerezni, ez először fordult elő a Falconsszal 1988 óta. Ráadásul nemcsak a védelem, a támadóknál Mac Jones is remekelt: ő az első újonc irányító az NFL-ben, aki két egymást követő meccsen is elérte a 80 százalékos passzpontosságot.

Vasárnap még többet tudhatunk meg arról, mennyire is jó a New England, hiszen az AFC listavezetője, a Tennessee Titans látogat a Gillette Stadiumba.


FUSS, TAYLOR, FUSS!

Akárcsak a Patriots, az Indianapolis Colts is egyre jobb formát mutat. Ebben óriási szerepe van a nagyszerűen blokkoló támadófalnak és persze a másodéves futónak, Jonathan Taylornak.

A Colts 28-asa a Buffalo Bills ellen is tarthatatlan volt, a 41–15-ös fölényes győzelem alkalmával 185 futott és 19 elkapott yardot szerzett, összesen pedig ötször ünnepelhetett az end zone-ban.

Taylor zsinórban nyolcszor jutott 100 scrimmage (futott+elkapott) yard fölé, amivel NFL-rekordot állított be. Erre csak LaDainian Tomlinson (2006) és Lydell Mitchell (1975–1976) volt erre képes.


MICAH PARSONS – AZ ÉV VÉDŐJE?

Lassan már nem csak arról kell beszélnünk, hogy Micah Parsons az év újonc védője lehet: elképzelhető, hogy a teljes mezőnyt figyelembe véve is a legjobb formában futballozó védőjátékosról van szó.

Bár a Cowboys támadósora meglepő módon szenvedett a Kansas City Chiefs ellen, Parsons vezérletével a védelem végig meccsben tartotta Prescottékat.

A rookie linebacker egyszer földre vitte Mahomest, s még egy fumble-t is kiharcolt. Terrell Suggs 2013-as remeklése óta Parsons az első játékos, aki az első tíz meccsén 60 szerelést és 8 sacket mutatott be – 21 éve nem láthattunk ilyen teljesítményt újonctól.


A CARDINALS MÉG MINDIG AZ NFC LEGJOBBJA?

Hihetetlen, de Kyler Murray nélkül is jönnek a győzelmek az Arizona Cardinalsnak – Colt McCoyjal háromból két meccset nyert az arizonai csapat –, idegenben pedig továbbra is veretlen.

A Cardinals a negyedik csapat az NFL történetében, amely zsinórban hat meccset nyert meg tíz vagy annál több ponttal. Legközelebb a gyengélkedő Chicago Bears otthonában játszanak Hopkinsék, s nem valószínű, hogy megszakad a nagyszerű sorozat.


ELIT TÁRSASÁGBAN DARREN WALLER

A kiváló tight end egyértelműen a legfontosabb játékosa a Las Vegas Raiders támadósorának. Waller a Bengals ellen is 100 yard fölé jutott, ez korábban tizenegyszer is összejött neki.

Waller 2015-ben mutatkozott be a ligában, azóta pedig csupán két tight end mondhatja el magáról, hogy több százyardos meccse volt: Travis Kelce (27) és Rob Gronkowski (14) – nem rossz társaság…


MIKE EVANS FRANCHISE REKORDJA 

Mike Evans Brady egyik kedvenc célpontja a red zone-ban, ez persze nem véletlen: a magas elkapót szinte lehetetlen elnyomni egy az egyben, ráadásul nagyszerű kezei is vannak, ritkán ejti el a felé dobott labdákat.

Evans hétfő este megszerezte karrierje 72. touchdownját is, amivel beérte Mike Alstottot – jelenleg nekik van a legtöbb hatpontosuk a Buccaneers históriájában.


BRADY BEÁLLÍTOTTA MANNING CSÚCSÁT

Peyton Manning két alkalommal – 2004-ben és 2013-ban – is képes volt arra, hogy az első öt hazai mérkőzésén 20 passzolt TD-t osszon ki. Korábban egyeduralkodónak számított ebben a kategóriában, de mivel Tom Brady két touchdownt is passzolt a New York Giants ellen, beállította a Hall of Fame-irányító csúcsát.


 

AZ ELŐZŐ HÉT LEGJEI
Passzolt yardok:
Aaron Rodgers (Green Bay) 385
Futott yardok: Jonathan Taylor (Indianapolis) 185
Elkapott yardok: Justin Jefferson (Minnesota) 169

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok: Patrick Mahomes (Kansas City) 3200
Futott yardok: Jonathan Taylor (Indianapolis) 1122
Elkapott yardok:
Cooper Kupp (Los Angeles Rams) 1141
Szerelések: Bobby Wagner (Seattle) 115
Sackek: Myles Garrett (Cleveland) 13
Interceptionök: Trevon Diggs (Dallas) 8

BÁTOR JÓSKA

Úgy gondoljuk, hogy a Dallas Cowboys javítani fog hálaadás napján, s Dak Prescottnak sem jelent gondot a Las Vegas Raiders védelme – az irányító 300 passzolt yard fölé jut, a texasiak legalább 7 ponttal nyernek. A Green Bay Packers és a Los Angeles Rams játssza a forduló rangadóját, szerintünk Rodgersék jönnek ki győztesen. 

TIPPELDE
Bálint Mátyás, Bencsics Márk, Borbély László, Cselőtei Márk, Dócs Ákos, Hercze Kristóf
12. forduló
DET–CHI
DAL–LV
NO–BUF
CIN–PIT
HOU–NYJ
IND–TB
JAX–ATL
MIA–CAR
NE–TEN
NYG–PHI
DEN–LAC
GB–LAR
SF–MIN
CLE–BAL
WAS–SEA
11. forduló
7–812–3
9–610–5
 11–4 11–4
eddig
99–66108–57103–62
107–58104–61110–55
Herczeg Ádám, Izsányi Szabolcs, Kovács Sándor, Nagy-Pál Tamás, Somlóvári Dávid, Török Dániel
12. forduló
DET–CHI
DAL–LV
NO–BUF
CIN–PIT
HOU–NYJ
IND–TB
JAX–ATL
MIA–CAR
NE–TEN
NYG–PHI
DEN–LAC
GB–LAR
SF–MIN
CLE–BAL
WAS–SEA
11. forduló
9–69–69–69–610–59–6
 eddig107–58 102–63
104–61104–61
103–62
93–72