NFL-legek: véget ért Jacobs hatéves várakozása, egyre félelmetesebb a Baltimore és a Lions

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.10.23. 14:45
Josh Jacobs 212. elkapásával megszerezte első TD-jét (Fotó: Getty Images)
A San Fransicso 49ers ezúttal sem tudta legyőzni a Kansas City Chiefst, a Lamar Jackson vezette Baltimore Ravens és a Jared Goff irányította Detroit Lions is remekelt. Josh Jacobs hat évet várt egy elkapásra, míg Amari Cooper TD-vel mutatkozott be Buffalóban. A Clevelandben Nick Chubb visszatért közel 400 nap után sérüléséből, Deshaun Watson azonban egész idényre kidőlt. Érdekességek az NFL hét végi fordulójából.

 

A HÉT ROSSZ SOROZATA

2024 február 11-én az 58. Super Bowlon a Kansas City Chiefs 25–22-re legyőzte a San Francisco 49erst. A két csapat az alapszakaszban is egymásnak feszült, ezúttal más volt a játék képe, a végeredmény azonban ugyanaz lett. Patrick Mahomes kétszer adta el a labdát, a túloldalt Brock Purdy pedig háromszor. A labdaszerzéseket a Chiefs használta ki jobban, és a négy futott hatpontossal megnyerte a meccset.

A győzelem ellenére aggódhatnak a Kansas Citynél, Mahomes sorozatban második meccsén nem passzolt TD-t, ami csupán másodszor fordult elő karrierje során. Emellett a 154 yardja karrierje második legkevesebbje. A San Franciscónak nem volt könnyű dolga, Kyle Shanahan vezetőedző nem számíthatott többek között Christian McCaffrey, Jauan Jennings és Deebo Samuel játékára, ráadásul Brandon Aiyuk is megsérült. Shanahan 2017-től irányítja a 49erst, azóta a San Francisco ötször találkozott a Kansas Cityvel, és mind az ötször vereséget szenvedett, kétszer a Super Bowlban.

Lamar Jackson és a Baltimore könnyedén átugrik minden akadályt (Fotó: Getty Images)

A HÉT KÉRDÉSE

A Chiefs és a 49ers gyengélkedése következtében adódik a kérdés, a Ravens a liga legjobb csapata? A Baltimore az első fordulóban izgalmas csatában kapott ki a Chiefs ellen, majd egy mezőnygóllal szenvedett nagy meglepetésre vereséget a Las Vegas Raiders ellen. Azóta viszont hasít a Lamar Jackson vezette csapata: öt győzelem, mindegyiken legalább 28 pont, ráadásul a legyőzött csapatok között van a Dallas, a Buffalo, a csoportrivális Cincinnati és a Tampa Bay skalpja is.

A Buccanneers elleni hétfő esti rangadón Lamar Jackson ismét elit szinten játszott. 22 passzkísérletéből ugyanannyi volt sikertelen, mint ahány TD-vel végződött (5). A 281 passzol yardja mellett 52-t lábbal tett meg, ezzel 158.1-es irányítómutatóval zárt. Jackson mellett Derrick Henry teljesítményét is már többször megénekeltük, a sztárfutó ezúttal lenyűgöző 11.3-as átlaggal futott 169 yardot. A Chiefs még mindig hibátlan, de ha a Ravens így folytatja az AFC első kiemelése mellett a Super Bowl egyik legnagyobb esélyese is lehet John Harbaugh csapata.

A HÉT ELKAPÁSA

Végletekig kiélezett csatában a Packers a héten igazolt Brandon McManus utolsó másodperces mezőnygóljával legyőzte a Houston Texanst. Mindkét támadóegység a futójátékra alapozott: a vendégeknél Joe Mixon 115 yardig és két hatpontosig jutott, míg a Green Baynél a nyáron érkező Josh Jacobs 76 yardot tett meg a földön. Jacobs a harmadik negyed közepén egy elkapás következtében TD-t szerzett, ez volt az első elkapott touchdownja hatéves karrierje során. 212. elkapása során szerezte meg első TD-jét, amivel rekorder az NFL történelmében. „Már régóta esedékes volt. Egész héten beszéltük, hogy ez az a forduló, amikor meg fogom szerezni. Volt három-négy játék, ami rám lett felrajzolva a célterülethez közel” – árulta el Jacobs a mérkőzés után.

A HÉT IRÁNYÍTÓJA

Az NFC Észak rangadója azt hozta, amit előzetesen várni lehetett: hatvan pont, végletekig kiélezett mérkőzés és remek egyéni teljesítmények. A Vikings részéről Aaron Jones és Jusitn Jefferson is remek számokat hozott, míg a Lionsnál Jahmyr Gibbs 160 yardot termelt, Amon-Ra St. Brown pedig az elkapásoknál volt alapember. A találkozót 31–29-re a Detroit nyerte, ezzel elvéve a Minnesota veretlenségét és átvéve az NFC első kiemelését. A hazaiak legjobbja Jared Goff volt, a Detroit irányítója 25 passzából 22 sikeres volt 280 yardért és két TD-ért. Goff sorozatban harmadik meccsén zárt 140-es irányítómutató felett, erre korábban csak három irányító volt képes (Aaron Rodgershez 2011, Kurt Warnerhez 1999 és Roger Staubachhoz 1971).

Jared Goff passzolni készül, a Detroit szurkolók már örülhetnek (Fotó: Getty Images)

A HÉT IGAZOLÁSA

Döcögősen kezdett a Bills, a Titans 10–0-s előnye után azonban magára talált a Josh Allen vezette támadósor, emellett a védelem sem engedett több pontot, így a Buffalo végül magabiztos 34–10-es győzelmet aratott. A kötelező győzelem Amari Coopernek, a mérkőzés előtt öt nappal a Clevelandtől érkező elkapónak lehet a legemlékezetesebb. A tíz éve a ligában játszó Coopernek a kevés közös idő ellenére rutinosan ellátta feladatát, első elkapása rögtön TD-t ért új csapatában. Pedig nem volt könnyű dolga, hiszen Allen a játék indítása előtt megváltoztatta az előre megbeszélt útvonalakat. Az ismétléseken jól látszik, hogy Cooper egy csapattársától kérdezi, mit kell csinálnia. Az újonc Keon Coleman mutogatta el neki, hogy csak előre kellett futnia, Cooper így is tett, majd elkapta a felé szálló labdát. Ilyen egyszerű az amerikai futball.

A HÉT (SZERENCSÉS) BÉNÁZÁSA

A New York Jetsnek elég eseménydús napjai vannak. Távozott Robert Saleh vezetőedző, érkezett Davante Adams elkapó, a New Yorki-i csapat kikapott Londonban, majd a Bills elleni csoportrangadón, legutóbb pedig a Pittsburgh Steelers mért 37–15-ös verést a Jetsre. Davante Adams három elkapásból 30 yardig jutott első mérkőzésén a Jets színeiben, nyolc nap alatt másodszor szenvedett vereséget a Pittsburgh ellen, ugyanis az előző fordulóban még Raiders játékosként lépett pályára a Steelers ellen, annak se lett sokkal szerencsésebb vége.

Jobban járt Jeff Ulbrich, a Jets megbízott vezetőedzője, aki az egyik játéknál be akarta dobni a piros zászlót, hogy a játékvezetők visszanézzék az esetet. Ulbrich azonban kiejtette kezéből a zászlót, így az nem a pályán landolt, a játék elindult, Aaron Rodgers TD-t passzolt. Képzelhetjük, hogy mit mondott volna Rodgers, ha a Jets egyetlen TD-passzát is visszavonták volna.

 

A HÉT VISSZATÉRÉSE

Kevés dolognak örülhetnek Clevelandben. A csapat Amari Cooper elcserélésével hivatalosan is bedobta a fehér zászlót, a támadósor kritikán aluli és a védelem is messze az elvárt szint alatt teljesít. A Bengals ellen már a hatodik vereségét szedte össze a Browns, Nick Chubb visszatérése azonban apró reménysugár a clevelandi borús hangulatban. A sztárfutó az előző idény második hetén szenvedett sérülést, azóta 398 nap után most először tudott játszani. Chubb pályára lépését pedig hangos ovációval fogadta a közönség, a futó a második negyed végén negyedik kísérletre TD-t is szerzett.

A HÉT SÉRÜLÉSE

A Browns 2022-ben cserélt Deshaun Watsonért, majd egy új, 230 millió dolláros garantált szerződéssel is megkínálta a szexuális zaklatással vádolt irányítót. Watson azonban messze nem azon a szinten játszik, amit a felfüggesztés előtt láthattunk tőle, a Bengals ellen ráadásul elszakadt az Achillese, így egész idényre kidőlt. A 29 éves irányító könnyek között hagyta el a pályát.

Watson mellett egész idényre kidőlt Brandon Aiyuk és legalább négy fordulót kihagy Aiden O'Connel is.

AMERIKAI FUTBALL
NFL, ALAPSZAKASZ
7. FORDULÓ
Csütörtökön játszották
New Orleans Saints–Denver Broncos 10–33
Vasárnap kora este játszották
Jacksonville Jaguars–New England Patriots 32–16 
Atlanta Falcons–Seattle Seahawks 14–34
Buffalo Bills–Tennessee Titans 34–10
Cleveland Browns–Cincinnati Bengals 14–21
Green Bay Packers–Houston Texans 24–22
Indianapolis Colts–Miami Dolphins 16–10
Minnesota Vikings–Detorit Lions 29–31
New York Giants–Philadelphia Eagles 3–28
Vasárnap késő este játszották
Los Angeles Rams–Las Vegas Raiders 20–15
Washington Commanders–Carolina Panthers 40–7
San Francisco 49ers–Kansas City Chiefs 18–28
Pittsburgh Steelers–New York Jets 37–15
Hétfőn játszották
Tampa Bay Buccaneers–Baltimore Ravens 31–41
Arizona Cardinals–Los Angeles Chargers 17–15

8. FORDULÓ 
Péntek
2.15: Los Angeles Rams–Minnesota Vikins (Tv: Arena4)
Vasárnap
18.00: Cincinnati Bengals–Philadelphia Eagles
18.00: Cleveland Browns–Baltimore Ravens
18.00: Detroit Lions–Tennessee Titans
18.00: Houston Texans–Indianapolis Colts
18.00: Jacksonville Jaguars–Green Bay Packers
18.00: Miami Dolphins–Arizona Cardinals
18.00: New England Patriots–New York Jets
18.00: Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons
21.05: Los Angeles Chargers–New Orleans Saints
21.05: Seattle Seahawks–Buffalo Bills
21.25: Denver Broncos–Carolina Panthers
21.25: Las Vegas Raiders–Kansas City Chiefs
21.25: Washington Commanders–Chicago Bears
Hétfő
1.20: San Francisco 49ers–Dallas Cowboys (Tv: Arena4)
Kedd
1.15: Pittsburgh Steelers–New York Giants (Tv: Arena4)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik