Egész pályás védőtouchdownok minden idők leghosszabb NFL-játéknapján

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.10.08. 16:43
Pat Surtain II (2) a saját célterületén megszerzett labdával szerzett touchdownt a Las Vegas ellen (Fotó: Getty Images)
Még sosem tartott olyan sokáig NFL-játéknap, mint most a londoni meccsel induló, vihar miatt másfél órát csúszó összecsapással záruló vasárnapi. A 15 és fél óra alatt először fordult elő, hogy két védő is a saját célterületén megszerzett labdával visszafutva szerzett touchdownt. Xavier McKinney is történelmet írt; nincs már nyeretlen csapat; a San Francisco továbbra is képes kikapni egy agyonnyert mérkőzésen.

A HÉT FORDÍTÁSA. A San Francisco a nagyszünetben 23–10-re vezetett hazai pályán az Arizona ellen, és úgy tűnt, sima lesz a vége. Még a negyedik negyedet is 23–13-mal várta Kyle Shanahan együttese, de a főedző 2007-es kinevezése óta hatodszor is kikapott úgy, hogy legalább 10 ponttal vezetett az utolsó játékrészben. A Cardinals védelme háromszor is labdát szerzett a második félidőben, Kyler Murray és James Conner kifárasztotta a kaliforniaiak védelmét, és Chad Ryland mezőnygóljára sem volt válasza a San Franciscónak, amely nullázott az utolsó 30 percben, és sok hibája miatt 2–3-as mérleggel áll.

A HÉT VÉDŐJÁTÉKAI. Először fordult elő az NFL történetében, hogy ugyanazon a napon két védő is a saját célterületén megszerzett labdát visszahordva szerezzen touchdownt. Rayshawn Jenkins, a Seattle safetyje a giantses Eric Gray elejtett labdáját kapta fel a földről, és futott vissza a New York célterületéig. 

Percekkel később Denverben Pat Surtain II, a Broncos cornerbackje Gardner Minshew passzolt labdáját halászta le a saját gólvonalánál, és ő is végignyargalt vele a pályán.

A HÉT VÉDŐREKORDJA. Xavier McKinney safety kiváló idényt zárt tavaly a Giantsnél, de nem maradt New Yorkban, hanem négy évre szóló, 67 millió dolláros szerződést írt alá Green Bayben. Úgy tűnik, a Packers nagyon jó üzletet kötött, McKinney ugyanis vasárnap újabb interceptiont szerzett, így ő lett az 1970 óta tartó Super Bowl-éra első játékosa, aki egy csapatnál az első öt mérkőzése mindegyikén lehalászta az ellenfél egyik passzolt labdáját.

A HÉT FÉLEZRESE. A hét péntek hajnali nyitó mérkőzésén az Atlanta hosszabbítás után győzte le a Tampa Bayt, az extra játékidőnek köszönhetően Kirk Cousins átlépte az 500 passzolt yardos határt, 509-ig jutott. 2021 óta ő az első, aki félezer fölött zárt, s 2020 óta a negyedik – érdekesség, hogy a legutóbbi négy ilyen kiemelkedő teljesítmény Baker Mayfield csapata ellen történt. Cousins NFL-rekordot is beállított azzal, hogy öt különböző csapattársa zárt legalább 60 elkapott yarddal: Drake London 154-ig, Darnell Mooney 105-ig, Kyle Pitts 88-ig, a győztes TD-t megszerző KhaDarel Hodge 67-ig, Ray-Ray McCloud 66-ig jutott.

A HÉT ÁTTÖRÉSE. Négy forduló után csak a Jacksonville állt győzelem nélkül az NFL-ben, és az Indianapolis elleni csoportrangadón a Jaguars is megszabadult ettől a nyomasztó mutatótól. A floridai csapat nehéz kezdés után átvette a mérkőzés irányítását, öt perccel a vége előtt már 14 ponttal vezetett, és úgy tűnt, nem kell izgulnia a végén. Csakhogy a sérült Anthony Richardson helyén játszó, örökifjú Joe Flacco vezérletével két perc alatt két TD-t szerezve ledolgozta hátrányát a Colts. Az utolsó támadás a Jacksonville-é volt, és Cam Little 49 yardos mezőnygóljával végül a hazaiak nyertek.

A HÉT BETLIJE. Josh Allen, a Buffalo irányítója NFL-karrierje talán legrosszabb mérkőzését játszotta a Houston ellen, 30 passzkísérletéből csak kilenccel találta meg a csapattársát (a 10 yardnál hosszabb sikeres passzok aránya 1/15 volt), ilyen rossz hatékonysággal senki sem próbált meg legalább 30-szor passzolni 1992 óta. A Bills remek védelme még így is az utolsó pillanatokig meccsben tartotta a csapatot, de Ka’imi Fairbairn 59 yardos mezőnygóljával a Texans nyert, és került az AFC második helyére a hibátlan Kansas City mögé.

Josh Allen (fehérben) nem volt jó formában a Houston ellen (Fotó: Getty Images)

A HÉT CSÚCSA. Sohasem volt még ilyen hosszú játéknapjuk az NFL-t követőknek, mint most vasárnap. Az események sora Londonban kezdődött keleti-parti idő szerint délelőtt fél tízkor (itthon 15.30-kor), alig ért véget a Minnesota–New York Jets meccs, kezdődött a kora délutáni (itthon 19 órás) kör, amely szokás szerint összeért a késő délutáni (itthon 22 órás) találkozókkal. Ezt követően kellett a szokásosnál többet várni az esti meccsre: Pittsburghben villámlásveszély miatt 90 percet csúszott az este negyed kilencre (itthon hajnali 2.15-re) kiírt Steelers–Cowboys kezdése, a vége pedig már nemcsak nálunk volt hétfőn, hanem Amerikában is – ott hajnali egykor, itthon reggel hétkor fejeződött be a mérkőzés. Az angliai kezdőrúgás és az utolsó akció között 15 óra és 27 perc telt el.

A HÉT DIAGNÓZISA. Már napok óta sejteni lehetett, hogy Rashee Rice idénye térdsérülés miatt véget ért, és az ESPN szerint eldőlt, hogy meg kell műteni a Kansas City elkapóját. Rice egy hete saját irányítójával, Patrick Mahomesszal ütközve sérült meg, több hétre kidőlt, és félő volt, hogy nélküle bajba kerül a Chiefs. Nem ez történt, a New Orleans ellen Mahomes 331 passzolt yarddal zárt, míg a Rice helyén előrelépő JuJu Smith-Schuster hét elkapásból 130 yardot szerzett, ami Rice-nak is a becsületére vált volna.

A HÉT CUKISÁGA. A Chicago Bears könnyedén legyőzte a Carolinát, D. J. Moore elkapó öt elkapásból 105 yarddal és két touchdownnal járult hozzá a sikerhez. A meccs utáni sajtótájékoztatóra pedig két vendéget is magával vitt.

A HÉT BALHÉJA. A New England egyik legjobb védője, egyben társkapitánya, Jabrill Peppers nélkül kapott ki a Miamitól, a safetyt ugyanis szombaton letartóztatták kokain birtoklása és egy nő bántalmazása miatt. Peppers ártatlannak vallja magát, 2500 dolláros óvadék ellenében elengedték, de többszörös vádemelés várható ellene. A korábban Clevelandben és a Giantsnál is játszó Peppers 2022 óta a Patriots játékosa, idén nyáron három évre szóló, 30 millió dolláros szerződést írt alá.

NFL, ALAPSZAKASZ
5. FORDULÓ
Csütörtök
Atlanta Falcons–Tampa Bay Buccaneers 36–30 – hosszabbítás után
Vasárnap
Minnesota Vikings–New York Jets 23–17 – Londonban
Chicago Bears–Carolina Panthers 36–10
Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens 38–41 – hosszabbítás után
New England Patriots–Miami Dolphins 10–15
Washington Commanders–Cleveland Browns 34–13
Jacksonville Jaguars–Indianapolis Colts 37–34
Houston Texans–Buffalo Bills 23–20
Denver Broncos–Las Vegas Raiders 34–18
San Francisco 49ers–Arizona Cardinals 23–24
Los Angeles Rams–Green Bay Packers 19–24
Seattle Seahawks–New York Giants 20–29
Pittsburgh Steelers–Dallas Cowboys 17–20
Hétfő
Kansas City Chiefs–New Orleans Saints 26–13

A 6. FORDULÓ PROGRAMJA
Péntek
2.15: Seattle Seahawks–San Francisco 49ers (Tv: Arena4)
Vasárnap
15.30: Chicago Bears–Jacksonville Jaguars (Tv: Arena4) – Londonban
19.00: Baltimore Ravens–Washington Commanders (Tv: Arena4)
19.00: Green Bay Packers–Arizona Cardinals
19.00: New England Patriots–Houston Texans
19.00: New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers
19.00: Philadelphia Eagles–Cleveland Browns
19.00: Tennessee Titans–Indianapolis Colts
22.05: Denver Broncos–Los Angeles Chargers
22.05: Las Vegas Raiders–Pittsburgh Steelers
22.25: Carolina Panthers–Atlanta Falcons
22.25: Dallas Cowboys–Detroit Lions (Tv: Arena4)
Hétfő
2.20: New York Giants–Cincinnati Bengals (Tv: Arena4)
Kedd
2.15: New York Jets–Buffalo Bills (Tv: Arena4)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik