NFL: a Chiefs és a 49ers is győzött – 2020 után újra találkoznak a döntőben

Vágólapra másolva!
2024.01.29. 00:17
Lamar Jacksonnak nem sikerült megvillantania a tudását (Fotó: Getty Images)
A profi amerikaifutball-liga (NFL) első főcsoportdöntőjében, vasárnap este a Kansas City Chiefs 17–10-re legyőzte a Baltimore Ravenst, így a címvédő az idén is bejutott a Super Bowlba. Ellenfele a San Francisco 49ers lesz, amely 14 pontos hátrányból fordítva nyerte meg az NFC döntőjét a Detroit ellen.

 

BALTIMORE RAVENS–KANSAS CITY CHIEFS 10–17

Az AFC döntőjében legfőképp Travis Kelce elkapásainak köszönhetően a Chiefs már az első támadásából touchdownt szerzett. Erre azonban Lamar Jackson rendkívül játékkal válaszolt, és hamar kiegyenlítette a meccset. 

Ezt követően Patrick Mahomesék sem vettek vissza, egy nagyon szépen felépített drive-val vitték végig a labdát a pályán, amivel Isiah Pacheco futott be a végzónába. A folytatásban már a vendégek védelme is megvillant és kiütötte a labdát Jackson kezéből, de ezt a támadósor nem tudta kihasználni, hiszen nem sikerült negyedik kísérletre megszerezniük a fisrt downt. A félidőig a Főnökök rúgója, Harrison Butker még értékesített egy mezőnygólt, így tízpontos előnnyel vonulhatott csapata az öltözőbe. 

A második félidőben kicsit leült a meccs, az egész harmadik negyedben egyetlen pontot sem tudtak szerezni a csapatok. A záró játékrészben a Ravens nagyon közel került a TD-hez, de az elsőéves elkapó, Zay Flowers kezéből kiütötték a labdát az endzone előtt. Nem sokkal később pedig Jackson rontott el egy nagy lehetőséget, a vörös zónában adta el a labdát. A lefújásig Justin Tucker még szerzett egy mezőnygólt, ám ez nem veszélyeztette a címvédő kansasiek győzelmét, ők jutottak be a Las Vegas-i Super Bowlba. 

Mahomes 241, míg Jackson 272 dobott yarddal zárt. Az elkapók között volt két rendkívüli teljesítmény is: már említett elsőéves Flowers 115 yardot szedett össze és egy TD-t is elkapott mellé, míg Kelce egyel több yardig, 116-ig jutott, amivel meg is döntötte Jerry Rice rekordját a legtöbb rájátszásban elkapott yarddal – amit ráadásul a Super Bowlban még tovább növelhet.

SAN FRANCISCO 49ERS–DETROIT LIONS 34–31

Purdy öröme – NFC-győztes lett a San Francisco (Fotó: twitter.com/San Francisco 49ers) 

Az NFC döntőjében az első negyed a detroiti  futóké volt. Előbb Jameson Williams mutatott be egy fantasztikus futást, a félpályáról megindulva, 75 yardról érte el a célterületet, majd egy  elrontott hazai mezőnygólkísérlet után David Montgomery paszírozta át a labdát a célvonalon egy yardról. Így egy negyed után 14–0-ra a Detroit vezetett. 

A második negyed egy-egy TD-t – hazai oldalon Christian McCaffrey futott be két yardról, a Lionsnál pedig Jahmyr Gibbs 15 yardról – és a San Franciscónál egy eladott labdát hozott (Brock Purdy rossz passzát Kindle Vildor húzta le).

A harmadik negyedben aztán egy 17–0-s sorozatot produkált a 49ers, amivel 24–21-re fordított. Brandon Ayiuk elkapott, McCaffrey futott egy TD-t, James Moody pedig 43 yardról berúgott egy mezőnygólt.  

A negyedik negyedben Moody újabb mezőnygóljával, majd Elijah Mitchell futásával  34–21-re meglépett a 49ers, és innen már nem volt visszaút a Lions számára, hiába kapott el még Williams egy TD-t, három ponttal a San Francisco győzött és bejutott a  nagydöntőbe. Az irányítók közül hazai oldalon Purdy az egy eladott labdája mellett 267 yarddal és egy TD-passzal, a Detroitnál Jared  Goff 273 yarddal és szintén egy TTD-passzal  zárt.

Így megismétlődik a 2020-as Super Bowl párosítása, azon a meccsen a Kansas City 31–20-ra győzött a San Francisco ellen.

ÖSSZEFOGLALÓ

 

AMERIKAI FUTBALL
NFL, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORTDÖNTŐ
AFC
Baltimore Ravens–Kansas City Chiefs 10–17
KÉSŐBB
 NFC
San Francisco 49ers–Detroit Lions 34–31

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik