NFL: négyen kiemelkednek – íme, az edzők rangsora a rájátszás előtt!

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2024.01.13. 19:27
null
Andy Reid és Kyle Shanahan is a Super Bowlba vágyik csapatával 2024-ben (Fotó: Getty Images)
Vége a várakozásnak, szombaton (ma) elrajtol az NFL-rájátszás a Super Wild Card-körrel. Szerkesztőségünk úgy döntött, a playoff előtt rangsorolja a versenyben maradt 14 franchise vezetőedzőit, íme!  

14. TODD BOWLES – TAMPA BAY BUCCANEERS

A most zajló szezon mindössze a második idénye Todd Bowlesnak a Tampa Bay Buccaneers kispadján főedzőként, de már előtte is tett egyet s mást a franchise-ért, hiszen védőkoordinátorként Super Bowlt nyert a csapattal 2021 februárjában. Egy évre rá kinevezték vezetőedzőnek és nem is végez rossz munkát, főleg, hogy idén már Tom Brady nélkül kellett boldogulnia. A Tampa egy gyenge csoport élén végezve besurrant a rájátszásba, ahol viszont már meglepetés lenne, ha csak egy kört is menne. Bowles jó edző, de nem zseni, a mezőny talán leggyengébbje, de az állása nincs veszélyben.

13. MIKE MCCARTHY – DALLAS COWBOYS

Kérdőjelek sorjáznak a Dallas Cowboys vezetőedzője kapcsán, így a mi listánkon sem került magasra. A Green Bay Packers főedzőjeként korábban Super Bowlt nyerő szakember felemás munkát végez Dallasban, egy brutálisan jó kerettel. Idén a mérleg és a csapat teljesítménye összességében mellette szól, de sokak szerint a siker inkább a csapat minőségének és a körötte lévő koordinátoroknak köszönhető, döntéseivel pedig rendre alátámasztja ezt. Nála rezeg a léc, hiszen az állását is elveszítheti, ha korán búcsúzik a Cowboys, ám egy Super Bowl-meneteléssel a legjobbjak közé is visszatérhet. Egy biztos: vasárnap volt csapata, a Packers ellen bizonyíthat.

12. DAN CAMPBELL – DETROIT LIONS

Az ambiciózus, vakmerő, élettel teli motivátor, aki nem stratégiájával, taktikai húzásaival emelkedik ki a mezőnyből. Dan Campbell többször bizonyította már, hogy jobb edző annál, mint amit az emberek többsége gondol róla, a Detroit Lionst ráadásul hosszú évek sikertelensége után vezette vissza az élmezőnybe, és kérdés sem férhet hozzá: jó munkát végez. A nap végén azonban nem a motivátorokat, sokkal inkább a stratégákat emelik piedesztálra, ezért a mi listánkon sem kerül igazán magasra. A rájátszásban ennek ellenére sokáig repítheti a Lionst, amelynek fiatal kerete még jobban száguld attól a magabiztosságtól, amit Campbell kölcsönöz neki.

11.DEMECO RYANS – HOUSTON TEXANS

Még egy éve sincs, hogy a Houston Texans úgy döntött, elhozza korábbi játékosát, Demeco Ryanst a San Fransico 49ers koordinátori pozíciójából, s főedzővé emeli. Nos, ez a teljes mögöttünk hagyott esztendő egyik legjobb döntésének bizonyult az NFL-ben, hiszen Ryans valósággal csodát tett a Texansszal, s nemhogy javított pocsék mérlegén, rájátszásba vezette a csapatot – no persze ehhez az 1/2-es irányító, C.J. Stroud is kellett. A kezdet tehát jó, de a rutintalanság természetesen még Ryans ellen szól, meglátjuk, tudja-e tovább javítani a róla kialakult véleményt a rájátszásban.

10. NICK SIRIANNI – PHILADELPHIA EAGLES

Egy 1 évvel ezelőtti listán lehet, hogy hasonló helyre került volna (vagy kicsit feljebb), a szezont megelőzően viszont szinte biztos, hogy a top 5-ben végzett volna, most meg itt van. Nick Sirianni temperamentuma, személyisége, karaktere tökéletesen illik Philadelphiához, ráadásul szakmailag is jó munkát végzett, amely segítségével az Eagles tavaly Super Bowlt játszhatott a Kansas City Chiefs ellen. Majd jött a most zajló idény, amelyet ha nem is meggyőző játékkal, de 10–1-es mérleggel nyitott az Eagles, s a csúcson járt. Na, innen sikerült jókorát zuhanni az utolsó hetekben Sirianniéknak, hiszen csapata produkált egy 1–5-ös szériát, leolvadt, így a csoportgyőzelmet is elbukta, és csak az ötödik kiemeltként várja az NFC rájátszását. Ha korán bukik az Eagles, Sirianni távozhat is, de persze egy Super Bowl-menetelés is összejöhet, ami megint megerősítené a pozícióját.

9. MATT LAFLEUR – GREEN BAY PACKERS

Már-már fájóan konzervatív döntések, rossz óramenedzselés, megkérdőjelezhető lépések jellemzik olykor-olykor a Green Bay Packers főedzőjét, Matt LaFleurt, közben viszont az egész liga egyik legbriliánsabb elméje, aki egyre inkább úgy tűnik, nem csak Aaron Rodgersszel tudott „főzni”. A Packers ebben az idényben Jordan Love irányításával is be tudott jutni a rájátszásba egy nagyon fiatal támadósorral, amit LaFleur tákolt össze működőképesre. Meglátjuk, hogy a rájátszásban a hajmeresztő döntései vagy a mesteri húzásai kerülnek-e majd előtérbe.

8. SEAN MCDERMOTT – BUFFALO BILLS

EGY NAPOT CSÚSZIK A BILLS–STEELERS MECCS
A Buffalót sújtó heves hóviharok miatt magyar idő szerint vasárnap 19 óráról hétfő 22.30-ra halasztották a Buffalo Bills és a Pittsburgh Steelers wild card-mérkőzését.

A Carolina Panthers korábbi védőkoordinátora immár hét éve, 2017 óta irányítja a Buffalo Billst, amellyel azóta évtizedek óta nem látott sikereket hozott össze egy 77–46-os, impozáns mérleggel. Persze mint védelmi felfogású edző, a támadókért nem ő felel, de a Bills védelme mindig ott van a legjobbak között, döntései pedig mindkét oldalon rendre ülnek. Az egyetlen bökkenő, hogy egy főcsoportdöntőnél tovább még nem jutott vele a Josh Allen irányította Bills, így az is előfordulhat, hogy állása megtartásához legalább a Super Bowlig el kellene jutnia a gárdának... Utóbbira persze minden esélye megvan a Billsnek, amely hatalmasat hajrázva behúzta az AFC 2. kiemelését az alapszakaszban.

7. MIKE MCDANIEL – MIAMI DOLPHINS

Egy zseni, a szó összes értelmében. A kissé zavaros tekintetéről, menő cipőiről, szórakoztató nyilatkozatairól és a pálya szélén leművelt műsorairól is híres Dolphins-edző, Mike McDaniel az egyik legjobb támadó felfogású szakember az egész ligában, elképesztő, milyen offense-t hozott létre a Dolphinsnál. Kiaknázta Tua Tagovaiola irányító képességeit, egyetemi játékokat emelt be klasszikus vagy átdolgozott módon a playbookba, s összerakta a liga talán legmodernebb, remekül funkcionáló futójátékát. Ettől függetlenül még nincs ott a közvetlen elitben, a meccselésről még van mit tanulnia, ezt az alapszakaszban bizonyította.

6. SEAN MCVAY – LOS ANGELES RAMS

Ha McDanielre azt mondtuk, zseni, mit mondjunk Sean McVayre? A még mindig csak 37 (!) esztendős vezetőedző pár éve valósággal berobbant az NFL-be, mindenki az általa összerakott Rams-támadósorról beszélt, majd összejött a Super Bowl is, de ott csapata vereséget szenvedett. Egy kisebb lejtő után azonban visszatért McVay csapata a csúcsra, újra SB-t játszhatott, és a másodikat már meg is nyerte. Ezt egy újabb bezuhanás követte, ám ebben az idényben megint felfelé ívelő tendenciát mutatott, s bejutott a rájátszásba, amit nem sokan hittek volna. Kérdés nélkül az egyik legjobb edző támadófronton, de ő is az extrakonzervatív kategóriába tartozik, így bizonyos szempontból nem sorolható az újvonalas edzők közé, hiába szemtelenül fiatal.

5. KEVIN STEFANSKI – CLEVELAND BROWNS

Az, hogy itt van, egyértelműen ennek a szezonnak szól. A Cleveland Browns egyre inkább úgy tűnik, hogy befürdött Deshaun Watson irányító kitömésével, hiszen vagy gyengén, vagy a sérülések miatt sehogy sem játszik a liga egyik legjobban fizetett QB-ja, aki eltiltásából csak az előző idény végén tért vissza. Akkor az mentette meg Kevin Stefanski munkáját, hogy nem lehetett megítélni a Watson nélküli támadósort, ám a helyzet idén sem lett jobb, így kérdéses volt, mit tud kihozni belőle. Nos, a liga talán legjobb védelmével rendelkező Browns négy irányítót játszatva is eljutott a rájátszásig, 11–6-os mérleggel, Stefanski pedig a mennybe ment a szabadügynökpiacról behúzott, 37 éves Joe Flaccóval. Kérdés, ez mire lesz elég a playoffban.

4. JOHN HARBAUGH – BALTIMORE RAVENS

Ez az a pont, ahol kettéválik a lista, hiszen egyértelmű szakadékot érezni a most következő négy főedző és a többek között. Közülük a leghátrébb John Harbaugh került, de ez semmit sem vont le az érdemeiből. A 61 esztendős szakember immár 15 éve a Baltimore Ravens edzője, s azóta minden egyes évben kifogástalanul teljesít. Idén minden összeállt a csapatnál, Lamar Jackson irányító szerződéshosszabbítása is remek ötlet volt, a Ravens pedig 13–4-es mérleggel az AFC legjobbjaként masírozott be a rájátszásba, amelyben esélyesnek számít. Harbaugh eddig egy Super Bowlt nyert a csapattal, azonban itt az esély egy következőre.

3. MIKE TOMLIN – PITTSBURGH STEELERS

Közhelyes kifejezés, de tényleg elfogytak a jelzők arra a munkára, amit Mike Tomlin végez. A még mindig csak 51 éves, Super Bowl-győztes vezetőedző 2007 óta, tehát immár 16 esztendeje irányítja a Pittsburgh Steelerst, amellyel egyetlenegy negatív mérlegű idényt sem produkált. Utóbbi már tavaly is veszélyben forgott, végül összejött egy 9–8, idén pedig... A Steelers Kenny Pickett irányítóval vágott neki a szezonnak, ám a másodéves QB megégett, majd meg is sérült, a helyére pedig olyan közel sem elit nevek tudtak beugrani, mint Mitch Trubisky vagy a már kezdőnek számító Mason Rudolph. Nos, Tomlin ezzel a garnitúrával is összerakott egy 10–7-es mérleget, s rájátszásba vezette a csapatát.

2. ANDY REID – KANSAS CITY CHIEFS

Harmadikból gyorsan első lett Andy Reid a legidősebb NFL-vezetőedzők rangsorában, hiszen a napokban kiderült, hogy Bill Belichick (New England Patriots) és Pete Caroll (Seattle Seahawks) is távozik posztjáról. A Philadelphia Eaglesnél Super Bowlig menetelt a kétezres évek közepén, majd a Chiefsszel három SB-t is játszhatott a közelmúltban, amelyből kettőt megnyert. Zseniálisan meccsel, még mindig tartja a lépést a trendekkel, elképesztően bánik a játékosaival és a sajtóval, az NFL egyik ikonja, nem lehet kérdés. Az már az, hogy mire megy idén a Chiefs a rájátszásban, de hiába a gyengébb alapszakasz, nem lepődnénk meg rajta, ha februárban ismét találkoznánk a csapattal.

1. KYLE SHANAHAN – SAN FRANCISCO 49ERS

Nem kis neveket kellett megelőznie, de listánkon az első helyen végzett a San Francisco 49ers vezetőedzője, Kyle Shanahan. A 44 éves szakember munkájáról már az Atlanta Falconsnál is ódákat zengtek támadókoordinátorként, a San Francisco 49ers főedzőjeként azonban még elképesztőbb dolgokat művel. Tegyük hozzá gyorsan, az áhított Super Bowl-siker még nem jött össze neki, viszont taktikai húzásait, modern játékrendszerét, futósémáit folyamatosan koppintják róla az ellenfelek, ráadásul aki a környékén dolgozik, az jó eséllyel főedző lesz a ligában pár éven belül – nem véletlenül. Shanahan a 49erst idén csúcsra járatta, NFC-elsőként jutott be vele a rájátszásba, ahol egyértelmű célja, hogy egy vesztes Super Bowl után a végső siker is összejöjjön.

AMERIKAI FUTBALL

NFL, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD KÖR
SZOMBAT
22.30:
Houston Texans–Cleveland Browns (Tv:Arena4)
VASÁRNAP
2.00:
Kansas City Chiefs–Miami Dolphins (Tv:Arena4)
22.30:Dallas Cowboys–Green Bay Packers (Tv:Arena4)
HÉTFŐ
2.00:
Detroit Lions–Los Angeles Rams (Tv:Arena4)
22.30:Buffalo Bills–Pittsburgh Steelers (Tv:Arena4) – az időjárás miatt új időpontban!
KEDD
2.15:
Tampa Bay Buccaneers–Philadelphia Eagles (Tv:Arena4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik