NFL-legek: pont úgy bukott el a Detroit, ahogy felemelkedett

Vágólapra másolva!
2024.01.31. 10:49
Brandon Aiyuk (pirosban) elképesztő elkapása is közelebb hozta a Detroit Lions idényének végét (Fotó: Getty Images)
Két izgalmas főcsoportdöntőt követően a címvédő Kansas City Chiefs és a hatodik bajnoki címével rekordbeállításra készülő San Francisco 49ers jutott be a február 11-i (magyar idő szerint 12-i) Las Vegas-i Super Bowlba. Baltimore-ban és Detroitban is hónapokig rágódhatnak, mit kellett volna másképp csinálni – érdekességek és sztorik az NFL-ből.

A HÉT REKORDJA

A Patrick Mahomes, Travis Kelce alkotta duó előző héten rekordot döntött a legtöbb rájátszásbeli TD-k tekintetében. Mindketten folytatták jó formájukat, ami Kelce esetében újabb rekordhoz vezetett. A Chiefst tight endje a Ravens ellen 11 elkapással, 116 yarddal és egy TD-vel fejezte be a meccset. A 11 elkapással Kelce már 156-nál tart, amivel megdöntötte Jerry Rice 151-es rekordját. Rice azonban egyelőre elkapott yardokban és hatpontosok számában is Kelce előtt, igaz utóbbi esetében Kelce már csak hárommal van lemaradva.

Persze Mahomes-ra sem lehet panasz, a Kansas City irányítójának ez volt a 17. meccse a rájátszásban, tehát mondhatni egy teljes alapszakasznyi PO-meccsen van túl. Egészen elképesztő, de a rájátszásban jobb a győzelmi mutatója (82.4% - 77.1%) és az irányító mutatója (106.3 – 103.5) is, mint az alapszakaszban. Tehát Mahomes legjobb formáját akkor láthatjuk, amikor élet-halál körülmények között a liga legjobb csapatai ellen játszik.

A HÉT FRUSZTRÁCIÓJA

Lamar Jackson alighanem beérte Patrick Mahomest az alapszakasz MVP-címek számában, azonban a rájátszásban nem lehet összehasonlítani a két irányító teljesítményét. Amíg Mahomes 17-ből 14 rájátszásmeccsét megnyerte, addig Jackson hatból csak kétszer hagyta el győzelemmel a pályát és első kiemeltként ezúttal sem sikerült SB-ba jutni.

„Elfogytunk. Nem frusztrált vagyok, hanem dühös, mert tudom, milyen keményen megdolgoztunk azért, hogy idáig eljussunk. Legközelebb be kell fejeznünk, amit elkezdtünk” – nyilatkozta Jackson. A Ravens irányítója kiemelte a csapat védelmének pazar teljesítményét, akik 17 ponton tartották a Chiefs, a vereség oka a támadósorban keresendő. „Csak egy touchdownt szereztünk, ez nem vall ránk. Nincs mentség” – fogalmazott az irányító. Jackson frusztráltsága a mérkőzés közben is látható volt, itt például a sisakján vezette le.

A HÉT VITATÉMÁJA

Mahomes zseniális játékának és számainak köszönhetően, a Kansas City Chiefs sorozatban hat konferenciadöntőben szerepelt, ebből négyet meg is nyert. Ennek következtében a Chiefs öt éven belül négyszer is Super Bowlt játszik és minimum kettő, de akár három győzelem is összejöhet. Már évekkel ezelőtt is mondták egyesek, hogy az Andy Reid vezetőedző és Mahomes vezette Chiefs lehet az új dinasztia, amely a Bill Belichick, Tom Brady fémjelezte New Englandhez hasonlatos. A Patriotsnak volt egy négyéves periódusa, amikor háromszor is megnyerte a Vince Lombardi trófeát, emellett volt egy nyolcéves sorozat, amikor mindig legalább konferenciadöntőig jutott. Ez idő alatt újabb három bajnoki gyűrű jött össze Bradyéknek. 

Bizonyos mutatókban tehát még elmarad a Chiefs, de mindenképp jó úton jár. Mahomes az első irányító, aki 30 éves kora előtt négyszer is szerepel a Super Bowlban. A Kansas City talán Mahomes érkezése óta ebben az idényben tűnt a legsebezhetőbb, de Andy Reid csapata így is ott lesz a fináléban, ráadásul a rájátszásban a két legnagyobb riválist idegenben győzte le.

Egyesek szerint a Chiefs már most is dinasztia szintre lépett elő, míg mások úgy gondolják, hogy a New Englandet soha nem fogják beérni. Egy biztos, a játékosok állnak a kihívás elé. „Ezt további tizenegy évig tudnám folytatni” – mondta a főcsoportgyőzelem ünneplése közben Kelce Mahomes-nak. Ha mindketten nem is lesznek ott 11 évig, de könnyen lehet, hogy egy új dinasztia születik a szemünk előtt, de ahogy Mahomes fogalmazott: „a munka még nem ért véget.” 

A HÉT KÉTES DÖNTÉSEI

A Detroit Lions bő egy félidőn át uralta a San Francisco 49ers elleni mérkőzést. A nagyszünetben 24–7-re vezetett, s még Jake Moody harmadik negyedes mezőnygólja után is kézben tartotta az eseményeket. A Lions ellentámadása a 49ers térfelének közepén jutott holtpontra, negyedik kísérlet következett. A Detroit mezőnygóllal visszaállíthatta volna a 17 pontos különbséget, de Dan Campbell fennhagyta a pályán a támadóegységet, Jared Goff passza után Johs Reynolds elejtette a labdát, az ajándékkal a San Francisco az ellentámadásból villámgyorsan touchdownt szerzett. A Detroit már 27–24-es San Franciscó-i vezetésnél került hasonló helyzetbe, mezőnygóllal egyenlíthetett volna, de Goffnak ez a passza sem volt sikeres.

Mondhatnánk, egyszerű játék az NFL, ha nincs meg a first down három kísérletből, negyedikre el kell rúgni a labdát, főleg, ha vezet a csapat. Csak hát Campbell éppen ezzel a vakmerő hozzáállással juttatta az első évében 3–13–1-es mérleggel záró Lionst a főcsoportdöntőbe, és a nagy lehetőség, a Super Bowl kapujában nem akart visszavenni a tempóból.

„Biztos voltam benne, hogy sikeres lesz a negyedik kísérletünk, és szükségünk is volt arra, hogy a harmadik negyedben lezárjuk a meccset, ne engedjük vissza őket. A második esetnél pedig azt nem engedhettük, hogy visszakapják a labdát, és lefuttassák az órát. Utólag könnyű másként látni a dolgokat, meg is értem, miért érvelnek a mezőnygól mellett. De nem bánom, hogy így döntöttem. Nehéz most erről beszélni, mert ezeken ment el a meccs, megérdemlem, hogy kritizáljanak, de ez is része az NFL-nek” – mondta Campbell a mérkőzés után, miközben láthatóan meggyötörték az események.

A HÉT ELKAPÁSAI

Az előző pontban érintettük, hogy a harmadik negyedben a Detroit sikertelen negyedik kísérlete után a San Francisco gyors ellentámadással szerzett touchdownt, és vette át a mérkőzés irányítását. A támadás kulcsjátéka Brandon Aiyuk 51 yardos elkapása volt néhány yardra a Lions célterületétől: Brock Purdy előredobott labdája elszállt a 49ers elkapója felett, egyenesen az őt őrző védő, Kindle Vildor kezei közé, csakhogy a cornerback sem tudta elkapni, a sisakjáról felpattant a labda, egyenesen Aiyuk kezébe. Percekkel később Aiyok a célterületen belül is elkapta a labdát.

A másik főcsoportdöntő legbravúrosabb elkapását a Baltimore irányítójától láthattuk. Lamar Jackson passzába beleütött a Kansas City egyik védője, a labda felpattant a magasba, ami általában interceptionnel szokott végződni, de ezúttal maga Jackson volt a legéberebb, elkapta saját labdáját, és előre is futott vele, így folytatódhatott a Ravens támadása.

A HÉT VESZTESE

Zay Flowers, a Baltimore elkapója csapata legjobb támadója volt, az ő touchdown-elkapásával tartotta a lépést a Ravens a Kansas Cityvel. Később is ő volt Lamar Jackson kedvenc célpontja, 17–7-es Chiefs-vezetésnél azonban két súlyos hibát is elkövetett. Előbb egy sikeres hosszú játékot követően állt meg úgy az ellenfél földön fekvő játékosa fölött, hogy a játékvezetők sértőnek találták, így az 54 yardos elkapásból 15 yardot büntetésből elvettek. Ugyanennek az akciónak a végén Flowers a célterület felé haladt a labdával, de a vonaltól fél yardra kiütötték a labdát a kezéből, a célterületen a Chiefs szerezte meg, így a Baltimore támadása nulla pontot hozott, és nem lett 17–14 az állás.

„Azt hittem, elértem a vonalat, de tanulni fogok a hibámból” – mondta Flowers, aki a fumble után olyan mérges volt a kispadnál, hogy dühében kézsérülést okozott magának. John Harbaugh vezetőedző elmondta, Flowers a fumble-nál mindent úgy tett, ahogy tanították neki, csupán balszerencsés volt, amiért nem hibáztathatja.

A HÉT SÉRÜLÉSE

A főcsoportdöntők sem múltak el sérülések nélkül. Kyle Shanahan, a 49ers vezetőedzője a mérkőzés másnapján közölte, hogy Ambry Thomas bokája, míg George Kittle lábujja sérült meg a Lions elleni mérkőzés során. Shanahan azonban elmondta, hogy mindkét játékost kezelik nap mint nap, és jó eséllyel mindketten pályára lépnek Las Vegasban.

Sajnos ugyanez nem mondható el Charles Omenihuról. A Chiefs passzsiettetőjéről az alapszakaszban és a rájátszásban is remekül játszott, a Ravens ellen egy sackkel jelentkezett. A Chiefs egyik kezdő védőjátékosa azonban megsérült a meccsen, később kiderült, hogy elszakadt a térdszalagja. Omenihu így nem csak a Super Bowlról, hanem a 2024-es idény elejéről is le fog maradni. Omenihu azért is sajnálhatja a sérülését, mert pont korábbi csapata, a San Francisco ellen bizonyíthatott volna a döntőben.

A HÉT CICAHARCA

Az Amerikai főcsoport döntőjén már a bemelegítés során szikrázott a levegő Baltimore-ban, Justin Tucker, a Ravens rúgója ugyanis a Kansas City Chiefs játékosai között melegített, amivel magára haragította Patrick Mahomest és Travis Kelce-t, utóbbi a labdáit és a sisakját is arrébb dobta. Tucker felpaprikázta a Chiefs ászait, aztán úgy nyilatkozott, mintha semmi sem történt volna.

„Tizenkét éve ugyanazt a rutint követem, mint a rúgók többsége, mindkét térfélen bemelegítek, ebbe beletartozik az ellenfél számára kijelölt terület is. Sohasem volt problémám ebből, de most miután Patrick megkért, hogy menjek arrébb, megtettem, de Travis szerint nem eléggé, ezért még arrébb pakolta a cuccomat. Úgy gondoltam, jó móka ez, de ők azért komolyabban vették” – mondta Tucker.

„Amióta az NFL-ben játszom, háromszor történt ilyen, mind a háromszor itt, Baltimore-ban. Mindenhol máshol megértik, hogy szeretnénk bemelegíteni, és arrébb mennek. De Tucker trükközött velünk, amikor megkértem, hogy pakoljon el, öt centivel ment arrébb. Én elengedtem volna a dolgot, de Travis határozottabb volt. Tisztelem Tuckert, talán minden idők legjobb rúgója, de mutasson ő is tiszteletet, ha kérünk tőle valamit” – fogalmazott Mahomes.

A HÉT ADATA

A Baltimore Ravens–Kansas City Chiefs lett minden idők legnézettebb AFC-döntője, 55.47 millióan nézték a CBS csatornán, amivel a meccs megdöntötte a 2011 januárjában játszott Pittsburgh Steelers–New York Jets összecsapás nézettségét. A CBS-en az 1994-es téli olimpia óta nem néztek ennyien sportközvetítést, ami nem Super Bowl volt. Az NFC főcsoportdöntőjét sem nézték ilyen sokan 2012 óta, a rájátszás nézettségi átlaga 38.5 millió ember meccsenként, ami 9 százalékos emelkedés tavalyhoz képest, és a legmagasabb érték 1988 óta. A ligát ért kritikák ellenére úgy tűnik, az NFL népszerűsége továbbra is töretlen.

NFL, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORTDÖNTŐ
AFC
Baltimore Ravens (1.)–Kansas City Chiefs (3.) 10–17
NFC
San Francisco 49ers (1.)–Detroit Lions (3.) 34–31

KÖVETKEZIK
58. SUPER BOWL, LAS VEGAS
Február 12., hétfő
0.30: Kansas City Chiefs–San Francisco 49ers (Tv: Arena4) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik