NFL-legek: nincs méltó riválisa a San Franciscónak az NFC-ben

Vágólapra másolva!
2023.12.06. 12:16
null
Brock Purdyvel szárnyal a San Francisco (Fotó: Getty Images)
A San Francisco 49ers a Dallas után másik nagy főcsoportriválisát, a Philadelphiátt is kiütötte, s bár továbbra is az Eagles vezeti az NFC tabelláját, az idény legfontosabb időszakához, a rájátszáshoz közeledve úgy tűnik, nincs riválisa a San Franciscónak. A 13. fordulóban az AFC playoffaspiránsai közül négy csapat is kikapott (kettő az irányítóját is elveszítette), és már a Miami vezeti a konferenciát. Sztorik és érdekességek az NFL-ből.

 

 

A HÉT RANGADÓJA

Az NFC első helyén álló Philadelphia Eagles a legveszélyesebb kihívónak számító San Francisco 49erst fogadta. A hét rangadójából azonban a hét kiütése lett. Az Eagles az első negyedben két mezőnygólt is berúgott válasz nélkül, utána viszont beindult a vendég támadósor és negyedenként két-két TD-t is elért.

A két csapat januári playoffmérkőzésén Brock Purdy, a 49ers irányítója hamar kiesett, nélküle a San Francisco nagy pofonba szaladt bele, úgyhogy volt miért visszavágnia. A mostani 42–19-es kiütésből Deboo Samuel két elkapott és egy futott TD-vel, míg Purdy négy touchdownnal vette ki a részét. Jalen Hurst NFL-karrierje legnagyobb vereségét szenvedte el, a San Francisco pedig összesítésben 84–29-re ütötte ki az Eaglest és a Cowboyst, azaz a két legnagyobb riválisát a Nemzeti főcsoportban.

A HÉT NULLÁZÁSA

A New England Patriots nem tudott pontot szerezni Los Angelesben, így a Chargersnek hat is bőven elég volt a győzelemhez. Az elmúlt négy játékhét alatt a Patriots engedte a legkevesebb pontot (46), de így is mind a négy találkozóját elvesztette. A New England után, a San Francisco (49), a Miami (62), a Baltimore (66) és az Indianapolis (67) kapta a legkevesebb pontot az elmúlt négy játékhéten. Ezen négy csapatnak ellenben már bejött a jó védelem, hiszen az összesen 16 lejátszott találkozójukból csak két vereség jött össze (a Dolphins és a Ravens révén).

A Patriots ezzel a teljesítményével 1938 óta az első csapat, amely egymás követő három mérkőzésén is maximum tíz pontot kapott, mégis mindháromszor vereséget szenvedett. Bill Belichick vezetőedző állását könnyen lehet, hogy az 1/1-es draftcetli mentheti meg.

A HÉT KÍNJA

Hiába az elmúlt hetek reménykedése, a napokban biztossá vált, hogy az idény első fordulójában Achilles-ín-szakadást szenvedő Aaron Rodgers hihetetlen gyógyulásából semmi sem lesz, ebben az évben nem láthatjuk NFL-meccsen játszani a New York Jets irányítóját. Pedig nagyon kellett volna a csoda Robert Saleh vezetőedző együttesének, a legfontosabb poszton ugyanis teljes a káosz.

Zack Wilsont a legutóbbi meccsre nem is nevezték, Tim Boyle kezdett az Artlanta Falcons ellen, de olyan rosszul játszott, hogy menet közben lecserélték, és Trevor Siemian fejezte be az összecsapást. A Jets kikapott, Saleh azt mondta, lehet, hogy mégis Wilson lesz a megoldás, mire az akut önbizalomhiányban szenvedő irányító erre úgy fogalmazott, nem olyan biztos ez, mire Saleh azt nyilatkozta, hogy de...

Mindeközben egy videó kering, amelyen Wilson Rodgers megjegyzésén próbált nem nevetni a kollégák vasárnapi produkcióját látva. Nem könnyű Saleh feladata, de valakivel végig kell vinni az idényt.

 

A HÉT KÉRDÉSE

Megvan a következő franchise irányítója a Green Bay Packersnek? A wisconsini együttes szurkolói Brett Favre és Aaron Rodgers révén sokáig el voltak kényeztetve. Idén elkezdődött a Jordan Love korszak, ami nem indult zökkenőmentesen. Azonban az elmúlt öt mérkőzéséből négyet megnyert a csapat, amely a hálaadás napi mérkőzésen legyőzte a csoportrivális Detroit Lionst, míg most vasárnap esti rangadón múlta felül a címvédő Kansas City Chiefst.

Nagyot fordult a világ, hiszen pár hete még a minél jobb draftpozícióról beszéltek a szurkolók, most már a rájátszás a cél. A Love vezette fiatal támadósor hasít, az elmúlt négy meccsen a Packers elkapói voltak a legtöbbször üresen, a támadófal a legjobbak között van passzblokkolási hatékonyságban, míg Love-nak van a legkevesebb labdaeladást ígérő labdája. Hosszú még az út egy újabb 15 évet meghatározó korszakig, de az biztos, hogy Green Bayben ismét van ok bizakodni.

A HÉT SZTÁRPÁRJAI

A Green Bay–Kansas City-rangadón a fagyos Lambeau Field lelátóján ott volt Travis Kelce kedvese, Taylor Swift is, akinek jelenlétében először kapott ki a Chiefs. Kelce az utolsó pillanatokban a Packers célterületén várta Patrick Mahomes Hail Mary-passzát, miközben meglökte őt Jonathan Owens, a Packers safertyje. Aki nem mellesleg a hétszeres olimpiai bajnok Simone Biles (aki szintén ott volt a Lambeau díszpáholyában) férje. Sárga zászló nem repült, a Packers nyert.


 

A HÉT ÖSSZEAKASZKODÁSA

A Browns Los Angeles-i vendégjátékán kulcspárharc volt a hazai támadófal és a clevelandiek védőfala között. Az egyik játék során Myles Garrett és Alaric Jackson akadt össze. A Rams falembere mindent megtett Stafford védelméért, közben akaratán kívül még Garrettet is megfosztotta sisakjától, az összegabalyodott sisakrácsokon mindketten csak nevetni tudtak.

 

A HÉT SÉRÜLÉSEI

A 13. fordulóban az AFC-nek két rájátszásba tartó csapatának irányítója is megsérült, Kenny Pickett, a Pittsburgh QB-ja és Trevor Lawrence, a Jacksonville ásza is a bokáját fájlalva hagyta el a pályát, csapatuk pedig részben emiatt meglepetésszerű vereséget is szenvedett. Lawrence bokahúzódása is várhatóan többhetes kihagyást eredményez, míg Pickettet meg is kellett műteni, és kérdéses, hogy egyáltalán az alapszakasz végéig felépül-e, és a Steelers mire lesz képes nélküle. A csütörtöki Pittsburgh–New England meccsre mindenesetre minden idők egyik legalacsonyabb várható pontszámát jósolják a fogadóirodák, az 1993 óta először határozzák meg 30 pontban a várható pontokat.

A HÉT BAKIPARÁDÉJA

A támadó és a védősorok mellett ritkán esik szó a speciális egységekről, amelyek a Tennessee Titans és az Indianapolis Colts találkozóján mindkét oldalon maradandót alkotott, mégha nem is ugyanolyan előjellel. A Colts kétszer is blokkolta a Titans puntját, sőt egyiket még vissza is vitte TD-re. Ráadásul a másodiknál megsérült a punter Ryan Stonehouse, így Ryan Tannehill irányítónak kellett beugrania a holder szerepkörbe az extra pont rúgása során. Egy extra pont ki is maradt, ami miatt döntetlen lett a rendes játékidő vége, a hosszabbításban pedig a Colts nyert. Mike Vrabel, a Titans főedzője ennek következményeként ki is rúgta Craig Aukermant, a csapat speciális egység koordinátorát.

 

A HÉT NYILATKOZATA

A hét nagy visszatérője Joe Flacco volt, a Baltimore Ravensnél 11 idényt eltöltő, a csapattal 20013 februárjában Super Bowlt nyerő irányító a 2018-as távozása óta megfordult Denverben, Philadelphiában és a New York Jetsnél is, de idén eddig nem volt csapata. Aztán hívta egykori csapatának csoportriválisa, a Cleveland, amelynél idei első meccsén, a Rams ellen kezdett is, bár nem sikerült győzelemre vezetnie a klubot.

Korábbi SB-győztes csapattársai közül Ed Reed elmondta, nem tud neheztelni Flaccóra azért, mert magára öltötte a Browns mezét. „Olyan csapathoz írt alá, amelynek még kapcsolata is van a Ravensszel – utalt Reed arra, hogy a Ravens 1996-ban a Cleveland Brownsból született meg annak átköltöztetése után. – Szerencséjére nem arról beszélünk, hogy a Steelershez szerződött, úgyhogy semmi gáz! Joe mögött állok, ismerem jól, a Ravensnél a belét is kidolgozta, hogy minél tovább jusson a csapat. Szurkolok neki, fantasztikus lenne, ha bejuttatná a Clevelandet a rájátszásba.”

A HÉT BALSZERENCSÉSE

Nem veszélytelen sport az amerikai futball, minden héten tucatnyi játékos dől ki hosszabb-rövidebb időre. Olykor a pálya mellett dolgozókra is veszély leselkedik, ezt tapasztalhatta meg Nick Piazza, akinek az volt a feladata a New Orleans–Detroit mérkőzésen, hogy a tízyardos távolságokat jelző láncot mozgassa a támadócsapat haladását mutatva. Piazza a feladatára várt az oldalvonal mellett, amikor Alvin Kamara, a Saints futója a detroiti védők elől menekülve arra futott, elvesztette az egyensúlyát, és véletlenül nekiesett az NFL-alkalmazottnak, akinek nagyon csúnyán kitört a térde. Kamara ijedten nézett rá, majd megérkezett az orvosi stáb, és hosszú ápolás után hordágyon vittél el Piazzát, akinek az esetéről az erős idegzetűek ide kattintva nézhetnek meg videót.

PLAYOFFHELYZET

Új csapat vezeti az Amerikai főcsoport tabelláját, a Miami Dolphins megelőzte a szabadnapos Baltimore Ravenst. A bejutó hét csapat névsora nem változott, de a Miamin és az Indianapolison kívül mindenki botlott: kikapott a Kansas City, a Jacksonville, a Pittsburgh és a Cleveland is. A Houston 7–5-ös mérlegével – és egyelőre egészséges irányítójával – jól áll, és 6–6-tal a Denver, a Buffalo és a Cincinnati sincs túl messze.

Az NFC-ben a második San Francisco legyőzte az éllovas Philadelphiát, de még az Eagles mögött maradt. Az egyetlen változást a top 7-ben a Seattle kicsúszása jelentette, a Seahawks a 6. helyről a 9.-ig csúszott vissza, és a Packers emelkedett a wild card körösök közé. Öt csapat áll 6–6-os mérleggel, az Atlantának, a Minnesotának és a Green Baynek ez rájátszást érne most, a Ramsnek és a Seattle-nek nem.

HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS
AFC
Erőnyerő:
Miami Dolphins (9–3)
Wild card kör:
Baltimore Ravens (9–3)–Cleveland Browns (7–5), Kansas City Chiefs (8–4)–Indianapolis Colts (7–5), Jacksonville Jaguars (8–4)–Pittsburgh Steelers (7–5)
NFC
Erőnyerő: Philadelphia Eagles (10–2)
Wild card kör:
San Francisco 49ers (9–3)–Green Bay Packers (6–6), Detroit Lions (9–3)–Minnesota Vikings (6–6), Atlanta Falcons (6–6)–Dallas Cowboys (9–3)

NFL, ALAPSZAKASZ
A 13. FORDULÓ EREDMÉNYEI

CSÜTÖRTÖK
Dallas Cowboys–Seattle Seahawks 41–35

VASÁRNAP ESTE
Houston Texans–Denver Broncos 22–17
New England Patriots–Los Angeles Chargers 0–6
New Orleans Saints–Detroit Lions 28–33
New York Jets–Atlanta Falcons 8–13
Tennessee Titans–Indianapolis Colts 28–31 – hosszabbítás után
Washington Commanders–Miami Dolphins 15–45

VASÁRNAP ÉJJEL
Pittsburgh Steelers–Arizona Cardinals 10–24
Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers 21–18
Los Angeles Rams–Cleveland Browns 36–19
Philadelphia Eagles–San Francisco 49ers 19–42
Green Bay Packers–Kansas City Chiefs 27–19

HÉTFŐ
Jacksonville Jaguars–Cincinnati Bengals 31–34 – hosszabbítás után

A 14. FORDULÓ PROGRAMJA
Péntek
2.15:
Pittsburgh Steelers–New England Patriots (Tv: Arena4)
Vasárnap
19.00: Atlanta Falcons–Tampa Bay Buccaneers
19.00: Baltimore Ravens–Los Angeles Rams (Tv: Arena4)
19.00: Chicago Bears–Detroit Lions
19.00: Cincinnati Bengals–Indianapolis Colts
19.00: Cleveland Browns–Jacksonville Jaguars
19.00: New Orleans Saints–Carolina Panthers
19.00: New York Jets–Houston Texans
22.05: Las Vegas Raiders–Minnesota Vikings
22.05: San Francisco 49ers–Seattle Seahawks
22.25: Kansas City Chiefs–Buffalo Bills (Tv: Arena4)
22.25: Los Angeles Chargers–Denver Broncos
Hétfő
2.20:
Dallas Cowboys–Philadelphia Eagles (Tv: Arena4)
Kedd
2.15:
Miami Dolphins–Tennessee Titans (Tv: Arena4)
2.15: New York Giants–Green Bay Packers (Tv: Match4)

 

AZ ÁLLÁS
AFC Kelet Gy-V-D % SZ–K PK
1. Miami Dolphins 9 – 3 – 0 0.750 384–266 +118
2. Buffalo Bills 6 – 6 – 0 0.500 328–227 +101
3. New York Jets 4 – 8 – 0 0.333 171–251 –80
4. New England Patriots 2 – 10 – 0 0.167 145–254 –109
AFC Észak Gy-V-D % SZ–K PK
1. Baltimore Ravens 9 – 3 – 0 0.750 324–187 +137
2. Pittsburgh Steelers 7 – 5 – 0 0.583 192–229 –37
3. Cleveland Browns 7 – 5 – 0 0.583 258–245 +13
4. Cincinnati Bengals 6 – 6 – 0 0.500 246–273 –27
AFC Dél Gy-V-D % SZ–K PK
1. Jacksonville Jaguars 8 – 4 – 0 0.667 285–259 +26
2. Indianapolis Colts 7 – 5 – 0 0.583 300–296 +4
3. Houston Texans 7 – 5 – 0 0.583 281–249 +32
4. Tennessee Titans 4 – 8 – 0 0.333 213–255 –42
AFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K PK
1. Kansas City Chiefs 8 – 4 – 0 0.667 275–208 +67
2. Denver Broncos 6 – 6 – 0 0.500 263–302 –39
3. Los Angeles Chargers 5 – 7 – 0 0.417 275–258 +17
4. Las Vegas Raiders 5 – 7 – 0 0.417 202–253 –51
NFC Kelet Gy-V-D % SZ–K PK
1. Philadelphia Eagles 10 – 2 – 0 0.833 329–278 +51
2. Dallas Cowboys 9 – 3 – 0 0.750 378–220 +158
3. New York Giants 4 – 8 – 0 0.333 159–292 –133
4. Washington Commanders 4 – 9 – 0 0.308 261–395 –134
NFC Észak Gy-V-D % SZ–K PK
1. Detroit Lions 9 – 3 – 0 0.750 327–286 +41
2. Minnesota Vikings 6 – 6 – 0 0.500 263–242 +21
3. Green Bay Packers 6 – 6 – 0 0.500 258–243 +15
4. Chicago Bears 4 – 8 – 0 0.333 242–296 –54
NFC Dél Gy-V-D % SZ–K PK
1. Atlanta Falcons 6 – 6 – 0 0.500 226–240 –14
2. Tampa Bay Buccaneers 5 – 7 – 0 0.417 233–245 –12
3. New Orleans Saints 5 – 7 – 0 0.417 257–255 +2
4. Carolina Panthers 1 – 11 – 0 0.083 191–313 –122
NFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K PK
1. San Francisco 49ers 9 – 3 – 0 0.750 352–189 +163
2. Los Angeles Rams 6 – 6 – 0 0.500 268–250 +18
3. Seattle Seahawks 6 – 6 – 0 0.500 264–290 –26
4. Arizona Cardinals 3 – 10 – 0 0.231 227–331 –104
AFC Gy-V-D % SZ–K PK
1. Baltimore Ravens 9 – 3 – 0 0.750 324–187 +137
1. Miami Dolphins 9 – 3 – 0 0.750 384–266 +118
3. Kansas City Chiefs 8 – 4 – 0 0.667 275–208 +67
3. Jacksonville Jaguars 8 – 4 – 0 0.667 285–259 +26
5. Indianapolis Colts 7 – 5 – 0 0.583 300–296 +4
5. Houston Texans 7 – 5 – 0 0.583 281–249 +32
5. Pittsburgh Steelers 7 – 5 – 0 0.583 192–229 –37
5. Cleveland Browns 7 – 5 – 0 0.583 258–245 +13
9. Denver Broncos 6 – 6 – 0 0.500 263–302 –39
9. Cincinnati Bengals 6 – 6 – 0 0.500 246–273 –27
9. Buffalo Bills 6 – 6 – 0 0.500 328–227 +101
12. Las Vegas Raiders 5 – 7 – 0 0.417 202–253 –51
12. Los Angeles Chargers 5 – 7 – 0 0.417 275–258 +17
14. Tennessee Titans 4 – 8 – 0 0.333 213–255 –42
14. New York Jets 4 – 8 – 0 0.333 171–251 –80
16. New England Patriots 2 – 10 – 0 0.167 145–254 –109
NFC Gy-V-D % SZ–K PK
1. Philadelphia Eagles 10 – 2 – 0 0.833 329–278 +51
2. San Francisco 49ers 9 – 3 – 0 0.750 352–189 +163
2. Detroit Lions 9 – 3 – 0 0.750 327–286 +41
4. Atlanta Falcons 6 – 6 – 0 0.500 226–240 –14
5. Dallas Cowboys 9 – 3 – 0 0.750 378–220 +158
6. Seattle Seahawks 6 – 6 – 0 0.500 264–290 –26
6. Los Angeles Rams 6 – 6 – 0 0.500 268–250 +18
6. Minnesota Vikings 6 – 6 – 0 0.500 263–242 +21
6. Green Bay Packers 6 – 6 – 0 0.500 258–243 +15
10. Tampa Bay Buccaneers 5 – 7 – 0 0.417 233–245 –12
10. New Orleans Saints 5 – 7 – 0 0.417 257–255 +2
12. Chicago Bears 4 – 8 – 0 0.333 242–296 –54
12. New York Giants 4 – 8 – 0 0.333 159–292 –133
14. Washington Commanders 4 – 9 – 0 0.308 261–395 –134
15. Arizona Cardinals 3 – 10 – 0 0.231 227–331 –104
16. Carolina Panthers 1 – 11 – 0 0.083 191–313 –122
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik