NFL-legek: Mahomes frusztrációja a bírókon csattant

Vágólapra másolva!
2023.12.13. 16:02
null
Patrick Mahomes kiakadt a bírókra a Buffalo Bills elleni rangadón (Fotó: Getty Images)
A Kansas City Chiefs és a Buffalo Bills rangadója nemcsak Taylor Swift, hanem Patrick Mahomes miatt is a sajtó legfelkapottabb témája lett. A Dallas győzelmével átalakult a rájátszáshelyzete az NFC-ben, a San Francisco 49ers pedig elsőként biztosította a helyét a PO-ban. Újabb két sztárirányító szenvedett sérülést, míg a rúgó Brandon Aubrey továbbra is parádézik. Joe Flaccóval nyert a Browns, siralmas meccset húzott be a Minnesota Vikings, ritka körülmények között nyert hosszabbításban a Baltimore Ravens. Sztorik és érdekességek az NFL-ből.

 

A HÉT NYERTESE

A Cleveland Browns november 20-én leigazolta Joe Flaccót. A 38 éves irányító előző héten bemutatkozott a Los Angeles Rams vendégeként, azonban akkor kevés sikere volt. Azonban kapott még egy esélyt a Jacksonville Jaguars ellen, és Flacco megmutatta, hogy a tapasztalat fontosabb, mint a kor. Flacco ugyanis 311 yardot és három TD-t passzolva győzelemre vezette a Clevelandet életben tartva a Browns rájátszás reményeit. „A srác mindent megtesz, mindent belead a csapatért, és a többiek tisztelik ezért” – mondta Myles Garrett a clevelandiek sztárvédője.

A Browns lett az NFL történelmének nyolcadik csapata, amelyik négy különböző kezdőirányítóval is győzelmet ünnepelhetett egy idényen belül. Flacco egy hónappal ezelőtt úgy gondolta, lehet, hogy már sosem lép pályára, most viszont Kevin Stefanski vezetőedző kijelentette, hogy az idény hátralevő részére ő kapta meg a kezdő pozíciót és akár még a PO-ban is pályára léphet.

A HÉT ALULTELJESÍTÉSE

Az NFL mostani idényében a támadósorok a megszokottnál gyakrabban teljesítenek az elvárások alatt. A Minnesota Vikings Las Vegas-i vendégjátéka is tökéletesen beillett ebbe a sorba. Egyik csapat támadósorozata sem tartozik az elit kategóriába, a hazaiaknál hiába van Davante Adams személyében a liga egyik legjobb elkapója, és Josh Jacobs személyében egy elit futójátékos, de az újonc Aiden O'Connell irányítóval nem áll össze a támadógépezet. Bízni lehetett Justin Jeffersonban, aki az ötödik játékheti sérülése után most visszatért a Minnesotába, de két elkapás után ismét megsérült és kórházba szállították.

A támadósorok az egész meccsen szenvedtek, amin a szakadó eső sem segített. Amikor nagy ritkán bármelyik fél is előrehaladt a pályán, akkor vagy eladott labda, vagy kihagyott mezőnygól lett a vége. Az utolsó öt percbe érve még mindig 0–0 volt a mérkőzés állása. Közel volt, hogy 1943 után ismét pont nélkül záródjon egy mérkőzés rendes játékideje. A Joshua Dobbs helyett beálló Nick Mullens azonban a vörös zónáig juttatta a Vikingst, Greg Joseph pedig 36 yardról betalált a póznák közé. Legutóbb 2019-ben volt pont nélküli első félidő az NFL-ben, ebben a fordulóban rögtön kettő is, amire 1999 óta nem volt példa.

A HÉT MECCSE

Nem minden mérkőzés okozott problémát az eső. A Baltimore Ravens az AFC első kiemeléséért küzd, míg a Los Angeles Rams célja a rájátszásba jutás. A tét kihozta mindkét csapat támadósorából a legjobbat. Egymás után érkeztek a mezőnygólok és a touchdownok, aminek köszönhetően folyamatosan változott a vezető csapat kiléte.

Szinte minden volt a mérkőzésen, ami csak egy NFL-meccsen lehet: labdaeladások, 3–3 TD, safety, sikeres kétpontos. Az események kavalkádjának vége 31–31-es döntetlen lett, így jöhetett a hosszabbítás. Az első támadás jogát a Baltimore kapta meg, azonban az addig a yardokat jól termelő Ravens támadósort egyből leparancsolta a Rams védelme. Azonban a hosszabbítás terhe Matthew Staffordék vezette támadósornál is rövidzárlatot okozott, így a Los Angeles is visszarúgta a labdát. Ami nem ment a támadósoroknak, az ment a speciális egységnek, ugyanis a puntot Tylan Wallace 76 yardon át egészen a célterületig vitte vissza, amivel a Baltimore megnyerte a mérkőzést. Ez volt mindössze a negyedik hosszabbításban összehozott punt return TD az NFL történelmében.

A HÉT FELTÁMADÁSA

Az elmúlt 20 évben 2077 NFL-meccsen volt legalább 14 pontos hátrányban valamelyik csapat három perccel a mérkőzés vége előtt, és csak háromszor sikerült fordítani. Az idén idegenben 0–7-es mérleggel álló Tennessee a hazai pályán 9–0-s Miami otthonában 13–27-re állt, miután kétszer is eladta a labdát a saját célterülete előtt, és a floridai csapat mindkét lehetőségből touchdownt szerzett. Az ESPN szerint ekkor a Tennessee-nek 0.7 százalék esélye volt a győzelemre.


A teljes összeomlás helyett a Titans négy és fél perccel a vége előtt támadást indított, 2:40 perc volt az órán, amikor DeAndre Hopkins TD-passzt kapott Will Levistól, és a Titans értékesítette a kétpontos kísérletet, hat pontra csökkentve a hátrányt. A Miami ellentámadása elég rövid volt ahhoz, hogy újabb lehetőséget kapjon Mike Vrabel csapata, és egy még gyorsabb akciót vezetve, 1:49-cel a vége előtt Derrick Henry révén fordított. Bőven volt ideje a Miaminak a válaszra, de a Titans védelme a három sacket jegyző Harold Landry vezérletével ezt is megoldotta, és a hét egyik meglepetését aratta.

A HÉT RÚGÓJA

Brandon Aubrey jogosan fogadja a gratulációkat, a Dallas rúgója továbbra is remekel (Fotó: Getty Images)
Brandon Aubrey jogosan fogadja a gratulációkat, a Dallas rúgója továbbra is remekel (Fotó: Getty Images)

Nem először írunk Brandon Aubreyról, a Dallas rúgójáról, aki visszavonult labdarúgóként élte hétköznapi életét, amikor a felesége bogarat ültetett a fülébe, és elhatározta, hogy megpróbálkozik az amerikai futball rúgó posztjával. A tavaszi ligában való remeklése után tett egy próbát vele a Dallas, és nagyobn bejött, a hét végén a Philadelphia ellen ő lett az első a liga történetében, aki egy meccsen két mezőnygólt lőtt legalább 59 yardos távolságból (pontosan 60 és 59 yardról, de mindkét rúgás jó lett volna 65 yardról is). Összesen négy mezőnygólt (a másik kettőt 45 és 50 yaardról) és három extra pontot értékesített, 15 pontjával többet szerzett, mint az Eagles (13).

„Nem sokan kapnak lehetőséget arra, hogy egy meccsen többször is ilyen messziről próbálkozzanak. Örülök, hogy az edző megbízik bennem, ki mer küldeni az első negyedben is, ezzel önbizalmat ad, segít, hogy értékesítsem ezeket a lehetőségeket” – mondta szerényen a sorozatban 30 mezőnygólt értékesítő (de már három extra pontot elhibázó) Aubrey.

A HÉT SÉRÜLÉSEI

Újabb két csapat vesztett el az irányítóját a hét végén, Justin Herbert, a Los Angeles Chargers QB-ja eltörte a mutatóujját a Denver elleni kulcsfontosságú csoportrangadón, le kellett hívni a pályáról, a Chargers el is vesztette a mérkőzést. A kaliforniai csapatra csütörtökön a Las Vegas ellen újabb nyugati rangadó vár, de Herbert azon nem fog játszani. Az irányítót megműtik és az egész évadot kihagyja. „A jövőjét kell szem előtt tartanunk, ez a legfontosabb” – jegyezte meg sokatmondóan Brandon Staley vezetőedző. Az öt győzelemmel és nyolc verességgel álló Chargers matematikailag már lemondhatott a rájátszásról. Herbert egyébként 62 meccsen kezdett zsinórban, ami a második leghosszabb aktív sorozat volt Josh Allen (82) mögött)

A rájátszásba hajtó Houston New York Jets elleni meccsén agyrázkódás miatt cserélték le az újonc CJ Stroudot, aki nem térhetett vissza a pályára, az ilyenkor előírt protokoll szerint napról napra vizsgálják a tüneteit, így kérdéses, hogy a következő fordulóban játszhat-e a Tennessee elleni csoportrangadón.

A HÉT NYILATKOZATA

Dalton Kincaid, a Buffalo tight endje nagy Taylor Swift-rajongó, tisztában volt vele, hogy a vasárnapi ellenfélnél játszó kollégája, Travis Kelce barátnője ott lesz a lelátón Kansas Cityben. A meccs előtt társaival az öltözőfolyosón éppen Swiftről poénkodott, amikor az énekesnő egy mosollyal elsétált mellettük.


A Kansas City kétszer egymás után kapott ki, a mérkőzés után Kincaidet meg is kérdezték arról, milyen volt Swift előtt játszani. A Bills játékosa tudja, hogy Taylor Swift legsikeresebb dalait bánat ihlette. „Biztos felkavaró volt számára ez a meccs, talán még egy dalt is ír róla” – válaszolta Kincaid.

A HÉT VITÁJA

Az AFC rangadója kapcsán ezúttal nem Taylor Swift kapcsán volt a leghangosabb a sajtó. Egy perccel a meccs vége előtt hárompontos Bills vezetésnél Patrick Mahomes Travis Kelce-nek passzolt, aki mielőtt a védők leterítették volna, továbbadta a labdát Kadarius Toney-nak, aki besétált a célterületre. A játékvezetők azonban szabálytalanság miatt visszafújták az esetet, mivel kiderült, hogy Toney a megengedettnél előrébb állt fel, így lesen tartózkodott.


Az idény leglátványosabb játékát visszavonták, a Kansas City kikapott, amit Mahomes és Andy Reid vezetőedző is nehezen viselt. Mahomes úgy ment oda kezed fogni Josh Allenhez, hogy csak annyit mondott: „Ez a legrosszabb bírói ítélet, amit valaha láttam.” Mahomes a mérkőzés után is a bírói stábot szidta, megjegyezve, hogy ezért általában a játékvezetők előre figyelmeztetnek, hogy a belógó játékos hátrébb tudjon állni, ugyanezt emelte ki Andy Reid is. Egy nappal később már mind a ketten higgadtabban nyilatkoztak, de a frusztráció érthetően megmaradt. Noha a kritika ezúttal nem volt jogos, a játékvezetők teljesítményét többször jogosan érte kritika az idény során.


PLAYOFFHELYZET – NFC

Elsőként a San Francisco 49ers biztosította be a helyét az NFL rájátszásában, miután legyőzte a Seattle Seahawkst, és csoportriválisaival szemben legalább négygyőzelmes előnyt szerzett. A Dallas legyőzte a Philadelphiát, így mindkét csapat 10–3-as mérleggel áll, de már a Cowboys vezeti a Keleti csoportot – e három csapat közül bármelyik lehet első kiemelt, és nem írhatjuk le a Detroitot sem, amely a saját csoportriválisaival szemben bukdácsol (most éppen a Chicagótól kapott ki), de bármikor bárkit meglephet.

Az NFC-ben hat csapat áll 6–7-es mérleggel, közülük a Tampa Bay és a Green Bay playoffhelyen áll (ritka, hogy nem csoportelsőként negatív mérleggel odafér valaki az első hét közé), míg a Rams, a Seahawks, a Falcons és a Saints most éppen kívülről figyel.

HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS
Erőnyerő: San Francisco 49ers (10–3)
Wild card kör:
Dallas Cowboys (10–3)–Green Bay Packers (6–7), Detroit Lions (9–4)–Minnesota Vikings (7–6), Tampa Bay Buccaneers (6–7)–Philadelphia Eagles (10–3)

PLAYOFFHELYZET – AFC

A Baltimore Ravens jutott elsőként tíz győzelemig, miközben a playoffmezőnyből rajta és a Clevelanden kívül mindenki más vereséget szenvedett. A Pittsburgh két hete 7–4-gyel állt, azóta az első draftcetlire is esélyes Arizonával és New Englanddel játszott, 9–4-gyel szinte biztos playoffhelye lenne, de mind a kétszer kikapott. A többiek bukdácsolása miatt így is a hatodik kiemelt, de rajta és a Coltson kívül 7–6-os mérleggel áll a Houston, a Denver, a Cincinnati és a Buffalo is, így jövő hétre nagyot változhat a helyzet az Amerikai főcsoportban.

HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS
Erőnyerő:
Baltimore Ravens (10–3)
Wild card kör:
Miami Dolphins (9–4)–Indianapolis Colts (7–6), Kansas City Chiefs (8–5)–Pittsburgh Steelers (7–6), Jacksonville Jaguars (8–4)–Cleveland Browns (8–5)

AMERIKAI FUTBALL
NFL, ALAPSZAKASZ
14. FORDULÓ
PÉNTEKEN JÁTSZOTTÁK
Pittsburgh Steelers–New England Patriots 18–21

VASÁRNAP KORA ESTE
Atlanta Falcons–Tampa Bay Buccaneers 25–29
Baltimore Ravens–Los Angeles Rams 37–31
Chicago Bears–Detroit Lions 28–13
Cincinnati Bengals–Indianapolis Colts 34–14
Cleveland Browns–Jacksonville Jaguars 31–27
New Orleans Saints–Carolina Panthers 28–6
New York Jets–
Houston Texans 30–6
VASÁRNAP KÉSŐ ESTE
Las Vegas Raiders–Minnesota Vikings 0–3
San Francisco 49ers–Seattle Seahawks 28–16
Kansas City Chiefs–Buffalo Bills 17–20
Los Angeles Chargers–Denver Broncos 7–24
Dallas Cowboys–Philadelphia Eagles 22–13

HÉTFŐN JÁTSZOTTÁK
Miami Dolphins–Tennessee Titans 27–28
New York Giants–Green Bay Packers24–22

A 15. FORDULÓ PROGRAMJA
Péntek
2.15:
Las Vegas Raiders–Los Angeles Chargers (Tv:Arena4)
Vasárnap
19.00:
Carolina Panthers–Atlanta Falcons
19.00:Cleveland Browns–Chicago Bears
19.00:Green Bay Packers–Tampa Bay Buccaneers (Tv:Arena4)
19.00:Miami Dolphins–New York Jets
19.00:New England Patriots–Kansas City Chiefs
19.00:New Orleans Saints–New York Giants
19.00:Tennessee Titans–Houston Texans
22.05:Arizona Cardinals–San Francisco 49ers
22.05:Los Angeles Rams–Washington Commanders
22.25:Buffalo Bills–Dallas Cowboys (Tv:Arena4)
Hétfő
2.20:
Jacksonville Jaguars–Baltimore Ravens (Tv:Arena4)
Kedd
2.15:
Seattle Seahawks–Philadelphia Eagles (Tv:Arena4)

AZ ÁLLÁS
AFC Kelet Gy-V-D % SZ–K PK
1. Miami Dolphins 9 – 4 – 0 0.692 411–294 +117
2. Buffalo Bills 7 – 6 – 0 0.538 348–244 +104
3. New York Jets 5 – 8 – 0 0.385 201–257 –56
4. New England Patriots 3 – 10 – 0 0.231 166–272 –106
AFC Észak Gy-V-D % SZ–K PK
1. Baltimore Ravens 10 – 3 – 0 0.769 361–218 +143
2. Cleveland Browns 8 – 5 – 0 0.615 289–272 +17
3. Pittsburgh Steelers 7 – 6 – 0 0.538 210–250 –40
4. Cincinnati Bengals 7 – 6 – 0 0.538 280–287 –7
AFC Dél Gy-V-D % SZ–K PK
1. Jacksonville Jaguars 8 – 5 – 0 0.615 312–290 +22
2. Indianapolis Colts 7 – 6 – 0 0.538 314–330 –16
3. Houston Texans 7 – 6 – 0 0.538 287–279 +8
4. Tennessee Titans 5 – 8 – 0 0.385 241–282 –41
AFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K PK
1. Kansas City Chiefs 8 – 5 – 0 0.615 292–228 +64
2. Denver Broncos 7 – 6 – 0 0.538 287–309 –22
3. Los Angeles Chargers 5 – 8 – 0 0.385 282–282 0
4. Las Vegas Raiders 5 – 8 – 0 0.385 202–256 –54
NFC Kelet Gy-V-D % SZ–K PK
1. Dallas Cowboys 10 – 3 – 0 0.769 411–233 +178
2. Philadelphia Eagles 10 – 3 – 0 0.769 342–311 +31
3. New York Giants 5 – 8 – 0 0.385 183–314 –131
4. Washington Commanders 4 – 9 – 0 0.308 261–395 –134
NFC Észak Gy-V-D % SZ–K PK
1. Detroit Lions 9 – 4 – 0 0.692 340–314 +26
2. Minnesota Vikings 7 – 6 – 0 0.538 266–242 +24
3. Green Bay Packers 6 – 7 – 0 0.462 280–267 +13
4. Chicago Bears 5 – 8 – 0 0.385 270–309 –39
NFC Dél Gy-V-D % SZ–K PK
1. Tampa Bay Buccaneers 6 – 7 – 0 0.462 262–270 –8
1. Atlanta Falcons 6 – 7 – 0 0.462 251–269 –18
3. New Orleans Saints 6 – 7 – 0 0.462 285–261 +24
4. Carolina Panthers 1 – 12 – 0 0.077 197–341 –144
NFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K PK
1. San Francisco 49ers 10 – 3 – 0 0.769 380–205 +175
2. Los Angeles Rams 6 – 7 – 0 0.462 299–287 +12
3. Seattle Seahawks 6 – 7 – 0 0.462 280–318 –38
4. Arizona Cardinals 3 – 10 – 0 0.231 227–331 –104
AFC Gy-V-D % SZ–K PK
1. Baltimore Ravens 10 – 3 – 0 0.769 361–218 +143
2. Miami Dolphins 9 – 4 – 0 0.692 411–294 +117
3. Kansas City Chiefs 8 – 5 – 0 0.615 292–228 +64
3. Jacksonville Jaguars 8 – 5 – 0 0.615 312–290 +22
5. Cleveland Browns 8 – 5 – 0 0.615 289–272 +17
6. Denver Broncos 7 – 6 – 0 0.538 287–309 –22
6. Indianapolis Colts 7 – 6 – 0 0.538 314–330 –16
6. Houston Texans 7 – 6 – 0 0.538 287–279 +8
6. Pittsburgh Steelers 7 – 6 – 0 0.538 210–250 –40
6. Cincinnati Bengals 7 – 6 – 0 0.538 280–287 –7
6. Buffalo Bills 7 – 6 – 0 0.538 348–244 +104
12. Las Vegas Raiders 5 – 8 – 0 0.385 202–256 –54
12. Los Angeles Chargers 5 – 8 – 0 0.385 282–282 0
12. Tennessee Titans 5 – 8 – 0 0.385 241–282 –41
12. New York Jets 5 – 8 – 0 0.385 201–257 –56
16. New England Patriots 3 – 10 – 0 0.231 166–272 –106
NFC Gy-V-D % SZ–K PK
1. San Francisco 49ers 10 – 3 – 0 0.769 380–205 +175
1. Dallas Cowboys 10 – 3 – 0 0.769 411–233 +178
3. Detroit Lions 9 – 4 – 0 0.692 340–314 +26
4. Tampa Bay Buccaneers 6 – 7 – 0 0.462 262–270 –8
5. Philadelphia Eagles 10 – 3 – 0 0.769 342–311 +31
6. Minnesota Vikings 7 – 6 – 0 0.538 266–242 +24
7. Seattle Seahawks 6 – 7 – 0 0.462 280–318 –38
7. Los Angeles Rams 6 – 7 – 0 0.462 299–287 +12
7. New Orleans Saints 6 – 7 – 0 0.462 285–261 +24
7. Atlanta Falcons 6 – 7 – 0 0.462 251–269 –18
7. Green Bay Packers 6 – 7 – 0 0.462 280–267 +13
12. Chicago Bears 5 – 8 – 0 0.385 270–309 –39
12. New York Giants 5 – 8 – 0 0.385 183–314 –131
14. Washington Commanders 4 – 9 – 0 0.308 261–395 –134
15. Arizona Cardinals 3 – 10 – 0 0.231 227–331 –104
16. Carolina Panthers 1 – 12 – 0 0.077 197–341 –144

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik