NFL: T. J. Watt a sackkirály; Bradyt nem zavarta meg AB hiánya

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.01.15. 16:35
null
T. J. Watt 22.5 sacket szerzett az alapszakaszban (Fotó: Getty Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 18. fordulójában a Pittsburgh Steelers passzsiettetője, T. J. Watt beállította Michael Strahan sackrekordját. Tom Bradyt nem hatotta meg Antonio Brown hisztije és hiánya, a balhés elkapó nélkül is remekelt a Carolina Panthers ellen – és persze újabb csúcsot állított fel.


PATRICK MAHOMES ÉS ANDY REID: A CHIEFS LEGJOBB DUÓJA

Nem ment könnyen, de a Kansas City Chiefs végül legyőzte a csoportrivális Denver Broncost idegenben. Patrick Mahomes megpasszolta karrierje 150. touchdownját is, ezzel pedig Drew Brees és Peyton Manning mellé került – korábban csak nekik jött össze ennyi passzolt TD négy szezon alatt.

Andy Reid is jubileumi győzelmet ünnepelhetett, hiszen vezetőedzőként ez volt a 250. sikere – a rájátszást is beleértve.


PRESCOTT NAGY ESTÉJE

A Cowboys irányítója 5 passzolt TD-ig jutott a Philadelphia Eagles ellen. Ezzel egyszerre három rekordot is megdöntött:

• holtversenyben ennyi a legtöbb passzolt touchdown a Cowboys történetében egy meccsen belül
• karrierjében eddig soha nem dobott ennyi hatpontost egy meccs alatt
• 37 passzolt TD-vel zárt, ami franchise rekordnak számít Dallasban

1998 után először fordult elő Jerry Jones együttesével, hogy veretlen maradt a csoportriválisaival szemben.


T. J. WATT MEGCSINÁLTA: STRAHAN MELLETT Ő AZ ÚJ SACKKIRÁLY

Az Év védője díjra is esélyes passzsiettető a rájátszásba jutás mellett egy egyéni rekordot is ünnepelhetett vasárnap este a Baltimore Ravens ellen. És nem is akármilyen rekordot: Watt 15 alapszakaszmeccsen – sérülés miatt több találkozót is ki kellett hagynia – 22.5 sacket jegyzett, amivel beállította a New York Giants korábbi klasszisának, Michael Strahannek a csúcsát.


BRADYT NEM ZAVARJA ANTONIO BROWN HIÁNYA

Szinte már nem is telhet el hét úgy az NFL-ben, hogy a 44 esztendős klasszis ne döntene meg valamilyen csúcsot – pláne úgy, hogy most már egy meccsel többet játszhatott Brady az alapszakaszban.

A Panthers elleni mérkőzés második negyedében Tom Brady az egy szezonon belüli passzrekordot döntötte meg a Buccaneersnél. Korábban Jameis Winston tartotta ezt a csúcsot 5109 passzolt yarddal, a hétszeres bajnok végül 5316 yarddal zárt az alapszakaszban – az utolsó meccsen sem tűnt úgy, hogy Bradyt zavarná Antonio Brown hiánya, hiszen 326 yardot hozott össze a levegőben, 3 TD-passzt is kiosztott.

Brady öreg cimborája, Rob Gronkowski sem maradhatott le: a veterán tight endnek már 32 olyan meccse volt, amikor legalább 100 yardot ért el elkapásokkal, ezzel beérte a Kansas City Chiefs legendáját, Tony Gonzalezt.


A 49ERSNEK HAMARABB KEZDŐDÖTT A RÁJÁTSZÁS

Nagyon pengeélen táncolt Kyle Shanahan csapata, de egy elképesztő feltámadásnak köszönhetően csak sikerült kiharcolni a playoff-szereplést Los Angelesben.

Jimmy Garoppolo borzalmasan kezdte a sorsdöntő meccset, amelyet muszáj volt megnyernie a 49ersnek – az ezzel egyidőben zajló Falcons–Saints mérkőzésen a New Orleans-i gárda a második félidőre minden izgalmat lezárt –, a vereség a kiesést jelentette volna.

A Rams már a második negyedben 17 ponttal vezetett, a fordulás viszont mintha kicserélték volna a két csapatot: a San Francisco védelme életre kelt, s a támadósor is beindult, így sikerült kiharcolni a hosszabbítást, ahol Robbie Gould végül egy mezőnygóllal berúgta a 49erst a rájátszásba.

1990 óta csak egyszer fordult elő az NFL-ben, hogy a szezon utolsó meccsén ilyen nagy különbségű hátrányból jusson be valamelyik csapat a rájátszásba – akkor a Raiders a csoportrivális Denverrel babrált ki.


EGYET SAJNÁLHATUNK: JUSTIN HERBERT NEM LESZ OTT A RÁJÁTSZÁSBAN

Az idény utolsó alapszakaszmeccse tulajdonképpen felért a rájátszás első találkozójával is: már a meccs előtt mindenkit tudta, a Las Vegas Raiders–Los Angeles Chargers győztese biztosan bejut, a vesztes kiesik. Igaz, egy döntetlen esetén mindkét együttes bejutott volna a Pittsburgh Steelers kárára.

Csoportriválisokhoz méltóan óriási küzdést láthattunk a felektől, s bár a hosszabbításban egy utolsó másodperces field goallal a Raiders örülhetett, Justin Herbert egészen fantasztikus teljesítményt tett le az asztalra.

A fiatal QB több 4. kísérletet is megoldott a meccs végén, s gyakorlatilag öt perc alatt 15 pontos hátrányt dolgozott le anélkül, hogy a futójáték a segítségére lett volna.

Az őrült meccsen szinte már meg is feledkeztünk arról, hogy egyébként újabb ikont ért be: ami az NFL-irányítók első két évét illeti, Herbertnek és Dan Marinónak van a legtöbb passzolt touchdownja.

Tényleg csak azt sajnálhatjuk, hogy a Chargers tízesét idén sem láthatjuk a rájátszásban.


AZ ELŐZŐ HÉT LEGJEI
Passzolt yardok:
Justin Herbert (Los Angeles Chargers) 446
Futott yardok: Rashaad Penny (Seattle) 190
Elkapott yardok: Rob Gronkowski (Tampa Bay) 137

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok: Tom Brady (Tampa Bay) 5316
Futott yardok: Jonathan Taylor (Indianapolis) 1811
Elkapott yardok: Cooper Kupp (Los Angeles Rams) 1947
Szerelések: Foyesade Oluokun (Atlanta) 192
Sackek: T. J. Watt (Pittsburgh) 22.5
Interceptionök: Trevon Diggs (Dallas) 11

BÁTOR JÓSKA

A rájátszás első körében úgy véljük, hogy a Tampa Bay Buccaneers simán kiüti a Phialdephia Eaglest, legalább két touchdown lesz a csapatok között. Az Arizona Cardinals idegenben lepheti meg a Los Angeles Ramst, amelynél szerintünk Matthew Stafford legalább két interceptiont dob.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik