Rezgett a léc Torontóban, de a Warriors veretlen maradt

Adorján István, Hegedűs Róbert (KEZDO5.HU)Adorján István, Hegedűs Róbert (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.12.06. 10:19
null
Curry megállíthatatlan (Fotó Reuters)
A Raptors Kyle Lowry remeklésével majdnem megtréfálta a listavezető Golden State-et az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján, de Curry ismét lecsapott. A Philly közel állt második idei sikeréhez, a Heat nagyon kitömte a LeBron James nélkül játszó Cavalierst, tovább tart a Timberwolves hazai vesszőfutása, a Clippers viszont Paul nélkül is győzni tudott. Hiába szórt karriercsúcsot Utahban Paul George, a Pacers kikapott, a Spurs és a Rockets viszont győzni tudott otthon. Lássuk a részleteket!

 

Philadelphia 76ers - Denver Nuggets 105-108

Vége a rossz szériának. A találkozó első felében védekezésnek aligha nevezhető műsort adtak elő a vendégek. 15 büntető maradt ki a denveri oldalon, valamint 17 eladott labdát jegyeztek - ebből Mudiay 7-et -, mégis maradt sansz a fordításra. Nelson (4/9 mezőnyből, 3 gólpassz) és Gallinari (7/14, 7/9 büntető, 7 lepattanó) segítségével remek záró negyedet produkált a Denver és akkor vette át a vezetést, amikor már kevés játékidő maradt, s minimális fórjával a lefújásig jól gazdálkodott a vendég gárda. Nyolc mérkőzéses kudarcsorozat után második sikerét aratta a Nuggets.

Nem bírták a végét. Az eltiltását töltő Okafor hiánya nem érintette érzékenyen a hazaiakat, külső dobásaikra alapozva próbáltak előnyt kicsikarni, s erőfeszítésüket siker koronázta, mivel 9/14-es triplamutatóval zárták az első félidőt. Már úgy tűnt, hogy a második győzelmet ünnepelheti a hazai közönség, de a 76ers védekezése a negyedik játékrészben átjáróházzá változott, s az ellenfél fordított. Hiába próbálkozhatott még a végjátékban Covington egyenlítést érő triplával, a dobás kimaradt, a hazai együttes pedig nagy lehetőséget hagyott elúszni.

A 76ers legjobb dobói: Covington 18/15, Canaan 15/15, Noel 14
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 24/9, Barton 16/3, Faried 12


Toronto Raptors - Golden State Warriors 109-112

Közel a bravúrhoz. Végletekig kiélezett, szoros mérkőzésre kényszerítette eddig veretlen ellenfelét a Raptors. A karriercsúcsot elérő és élete egyik legjobb teljesítményével szolgáló Lowry (14/26 mezőnyből, 6/10 tripla, 7 gólpassz, 4 szerzett, 1 eladott labda) végig meccsben tartotta a hazai csapatot. Pedig a vendéglátók komoly futást nyeltek be a találkozó elején és nem volt ellenszerük a Curry-Thompson duóra sem. A festékből 58 pontot szerzett a Toronto és csak 6 (!) eladott labdát vétett, de ez is kevés volt az üdvösséghez, mivel az utolsó percen belül Lowry kulcsfontosságú büntetőt hibázott, Joseph pedig ez utolsó támadás elején elvesztette a labdát.

Curry megállíthatatlan. A Raptors jó kezdésének hatásait percek alatt porlasztotta szét a Warriors, mely 16-0-s rohamot vágott ki, köszönhetően a Curry - Thompson duónak. Az édesapja korábbi állomáshelyén 30 pont felett átlagoló Curry-re (14/24 mezőnyből, 9/16 tripla, 7 gólpassz) ma sem találtak ellenszert, ahogy közeledett a végjáték úgy értékesített egyre nagyobb, bravúrosabb triplákat. Thompson (7/15, 6/9 hárompontos) és Green (5/12, 9 lepattanó, 6 gólpassz) sem maradtak le mögötte hasznosságban, de Curry teljesítménye nélkül elveszhetett volna a Golden State veretlensége, mivel a cserepad nagyon szolidra vette a figurát (15 pont).

A Raptors legjobb dobói: Lowry 41/18, DeRozan 16, Nogueira 14
A Warriors legjobb dobói: Curry 44/27, Thompson 26/18, Green 16


Miami Heat - Cleveland Cavaliers 99-84

Egy félidő alatt jött a siker. A kezdeti erőfelmérés után tudatosult a hazaiakban, hogy nekik kell dominálniuk, s egy masszív, 14-2-s etappal több mint tíz ponttal húztak el. A folytatásban tovább építették fórjukat a vendéglátók, Dragic a félidőben már 15 egységnél járt és a megszerzett közül húsz pontos előny birtokában már nyugodt második félidőt játszhatott a Heat. A hazaiaknál öten értek el két számjegyű ponttermést, s nyerhettek volna nagyobb különbséggel is, ha pontosabban büntetőznek, ugyanis már 27 pontos előnyben is játszottak, könnyű és magabiztos sikert arattak Wade-ék.

Vezér és esély nélkül. LeBron James kiülte a mai találkozót, így csak az oldalvonal mellől nézhette, ahogy együttese bő öt perc után már nem tudta tartani a lépést a hazaiakkal. A Cavs-ből minden hiányzott, ami egy szoros mérkőzéshez szükséges lett volna, nagy szerencséjük Jeffersonéknak, hogy 11 büntetőt kihagyott a Heat. Mivel még egy átütő egyéni teljesítményt sem tudtak felvonultatni a vendégek, azért a 36%-os mezőny-,és 21%-os hárompontos mutató mellett esélyük sem volt a győzelemre. A leginkább kiábrándító tény a Cleveland szurkolók számára Love 2/11-es mezőnyözéssel előadott játéka volt.

A Heat legjobb dobói: Johnson 19/6, Wade 19, Dragic 17/9
A Cavaliers legjobb dobói: Jefferson 16, Smith 12/3, Dellavedova - Cunningham 11/3-11/3

Chicago Bulls - Charlotte Hornets 96-102

Al Jefferson nélkül is megy. A Hornets centere egyáltalán nem hiányzott a minőségi magasemberekkel teletűzdelt Bulls ellen, a helyén kezdő Cody Zeller majdnem dupla-duplázott (17 pont, 8 pattanó), és a padról is jól szállt be Spencer Hawes, aki három triplát pörkölt be 7 pattanó mellett. A hátvédek is kitettek magukért, Batum 24 pontja mellett 11 pattanóba kapaszkodott bele, Walker pedig 17 egysége mellé 6 pattanót, 5 gólpasszt és 3 szerzett labdát jegyzett. A negyedik negyedben Batum 12 pontot dobott, az utolsó percben pedig Kemba Walker egy nagyon fontos és nehéz középtávolival, Zeller pedig két jó büntetővel tolta meg a csapatot.

Pau Gasol ezredes. A spanyol legenda 1000. alapszakasz-meccsét játszotta (116.-ként a ligában), dupla-duplázott is (13 pont, 11 pattanó), de nem volt nagy hatással a játékra – ahogyan egyébként a sérülésből visszatérő honfitársa, Mirotic sem. Jimmy Butler (25 pont, 8 pattanó, 10 kiharcolt büntető) és a szezoncsúcsot jelentő három triplát szóró Derrick Rose (19 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz) igyekezett tartani a lépést a Hornets-szel, melléjük a padról Doug McDermott jelentkezett 13 egységgel és egy egyenlítő kosárral 94-94-nél. Ahogyan azonban Rose nagyon önkritikusan megjegyezte, védekezésben a Chicago ma „nem volt ott", és ez a végjátékban visszaütött.

A Bulls legjobb dobói: Butler 25/3, Rose 19/9, McDermott 13/9, Gasol 13.
A Hornets legjobb dobói: Batum 24/12, Walker 17/6, Zeller 17.

Houston Rockets - Sacramento Kings 120-113

Védekezés nélkül nem lehet nyerni Houstonban. Rajon Rondo lubickolt (13 pont, 19 gólpassz), összesen hét játékos ért el kétszámjegyű pontot, Kosta Koufos a kispadról beszállva dupla-duplázott, a kezdőben helyet kapó Omri Casspi is remekül tüzelt – voltak tehát jó egyéni teljesítmények támadásban, de védekezni elfelejtettek a vendégek, és ez a győzelmükbe került. Az újonc Willie Cauley-Stein nagyon hiányzott a rotációból, az újonc magasember súlyos ujjsérülést szenvedett a Celtics ellen, egy hónapig lesz maródi – nélküle még annyit sem védekezett a Sacto, mint szokott.

Nem védekezett a Houston sem – de Cousinsra figyeltek. Utóbbi hat meccséből ötödiket nyerte meg a Rockets, nagyon nem kell keresgélni, hogy mivel: előkapták régi játékukat, 16 tripla mellett 43 (!) büntetőt harcoltak ki, amiből 32-t be is szórtak. Dwight Howard emellett úr volt a palánkok alatt, 22 pontja mellé 18 pattanót szedett, ráadásul faultgondokba és egy 4/16-os mezőnymutatóba kergette DeMarcus Cousinst, amit a Kings már nem bírt el. Hardenre nem volt embere a Sacramentónak, ő ezt 16 kiharcolt szabaddobással és 9 gólpasszal büntette, a legnagyobb tapsot mégsem ő, hanem a közel 9 hónap után pályára lépő litván Donatas Motiejunas kapta.

A Rockets legjobb dobói: Harden 31/15, Howard 22, Jones 16/3.
A Kings legjobb dobói: McLemore 19/9, Collison 18/12, Gay, Casspi 15/3-15/3.

Minnesota Timberwolves - Portland Trail Blazers 103-109

Mumus lesz a Portlandből? A Wolves hazai pályás gyengélkedése legendás, ez a Trail Blazers ellen kezdődött november elején, amikor 17 pontos előnyt leadva kaptak ki. A történelem ismételte önmagát, a vendégek most is borzasztóan játszottak az első félidőben, különösen az All-Star Damian Lillard – utána viszont minden megváltozott, a harmadik negyed közepén McCollum, Aminu és Vonleh pontjaival visszajöttek 17 pontos különbségről, majd a negyedik játékrész elején Crabbe és Leonard révén el is húztak – a végjátékban pedig jött a hidegvérű Lillard, és bevégezte a munkát.

A Wolves hihetetlen. Idegenben parádéznak, otthon viszont rendre tele lesz a nadrágjuk, ma a Wiggins, LaVine és Rubio vezette mezőnysor testületileg mondott csődöt (utóbbi játékát 15 gólpassza talán menti). Karl-Anthony Towns néhány gyengébb meccs után megtalálta a játékát, 27 pontja és 12 pattanója mellett a végjátékban mindent megpróbált (még egy triplát is beszórt), és a másik magasember, Gorgui Dieng (15 pont, 6/8 mezőnyből) is remekelt, de a Minny nem tudta lekövetni ellenfele ritmusváltását és kinti dobásait a második félidőben, 63-44-re vesztették el ezt a szakaszt.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 27/3, Wiggins 17, Dieng 15.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 19/3, McCollum 17/9, Aminu 16/6.

Milwaukee Bucks - New York Knicks 106-91

Nem várt megmentő. Jerryd Bayless nagy nehezen beküzdötte magát a Bucks kezdőjébe, de az előző meccsen ki is dőlt, így ismét felforgatott kezdővel kellett operálnia Jason Kiddnek. Jelentjük, a műtét sikerült, az újratervezett kezdőötös (Mayo, Middleton, Antetokounmpo, Parker és Monroe) remekül működött védekezésben, a túloldalon pedig Middleton kivételével mindenki legalább 17 pontot szerzett. Ez sem lett volna azonban elég, ha nincs a kispadra kerülő játékmester, Carter-Williams, aki 20 pontja mellett 5 gólpasszal jelentkezett, és nagy szerepe volt a 3. negyedben bemutatott 21-4-es futásban, ami végül döntött.

Semmi nem klappolt. Carmelo Anthony már az első negyedben fájlalta a térdét egy Antetokounmpóval történt ütközés után, ki is esett a ritmusból, és senki nem akadt, aki a back-to-back játszó Knicks élére állt volna. Porzingis nem dobott rosszul, de 5 labdát elszórt és faultgondjai akadtak, a padról nincs igazi vezér, Jose Calderon pedig inkább a bírókkal foglalkozott, mint a játékszervezéssel. Derek Fisher a 3. negyed vége felé le is cserélte a teljes kezdőcsapatot, mert látta, hogy elfáradtak.

A Bucks legjobb dobói: Carter-Williams 20, Monroe 18, Mayo 17/3, Parker, Antetokounmpo 17-17.
A Knicks legjobb dobói: Anthony 18/6, Thomas 17/9, Afflalo 13.

San Antonio Spurs - Boston Celtics 108-105

Mindenkire szükség volt. A bő és fiatal rotációval dolgozó Celtics alaposan megnehezítette a fáradtan játszó Spurs dolgát, veszélyben forgott a hazai veretlenség – de a San Antonio is bizonyította, hogy mennyire mély gárda. Leonard, Duncan, Parker és Green is elég csendes napot fogott ki támadóoldalon, így Aldridge-nek szüksége volt a segítségre a padról, amit 54 pont formájában meg is kapott. A veteránok, Diaw, Ginobili és a szinte hibátlanul dobó David West remekeltek, de Mills 9 pontja is kellett.

Avery Bradley kezében maradt a győzelem. Három negyeden keresztül kapart a Celtics, a kemény a munka a negyedik negyedre ért be: egyszerűen állva hagyták ellenfelüket, hat triplát szórtak be, különösen az újonc RJ Hunter két hármasa volt fontos. Pontról pontra jöttek fel a záró játékrészben, és 104-102-es állásnál az addig már 4 triplát hintő Bradley próbálkozhatott kintről a vezetésért – elhibázta, és bár a végén még Crowder betalált, a Spurs nem rontott már a büntetővonalról, az utolsó kétségbeesett támadásnál pedig eladta a labdát a Boston.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 17, Diaw 16/3, Leonard 15/6, Ginobili 15/3.
A Celtics legjobb dobói: Thomas 23/3, Bradley 18/12, Turner 16/3.

Utah Jazz - Indiana Pacers 122-119 hosszabbítás után

George karriercsúcsa is kevés volt. A Hónap Játékosának választott Paul George továbbra sem lassít, 48 pontos egyéni rekorddal jelentkezett, mellé 8 pattanót, 3 gólpasszt és 3 szerzett labdát is jegyzett – azonban csak Stuckey tudott mellé felnőni, ráadásul a rendes játékidő végén elhibázta a hárompontost. A hosszabbítás elején rögtön javított, de onnantól kezdve nem szerzett több pontot, a Jazz fordított, csapattársai pedig hibát hibára halmoztak. Az utolsó percben előbb George adott el egy labdát, majd Miles, Hill, és ismét Hill rontotta el az egyenlítőnek szánt hárompontost – nyert meccset hajított a kukába a Pacers.

A csapat diadala. Rudy Gobert hosszú hetekre kiesett egy térdsérülés miatt, és a védekezés alapembere nélkül kicsit megzuhant a Jazz – mostanra szedték össze magukat. A másik magasember, Derrick Favors 35 pontos karriercsúccsal és a rendes játékidő végén bemutatott életmentő 2+1-gyel lépett fel, a hosszabbításban pedig hat pontot rakott a táblára, abszolút nyerőembernek bizonyult. Mellette két olyan játékos parádézott, akitől ez nem megszokott: az újonc irányító, Raul Neto 13 pontot szerzett, Trey Burke pedig néhány nagyon gyenge meccs után 19 ponttal és 7 gólpasszal tolta meg csapata szekerét.

A Jazz legjobb dobói: Favors 35, Hayward 22/9, Burke 19/6.
A Pacers legjobb dobói: George 48/24, Stuckey 23/3, Miles 12/3.

Los Angeles Clippers - Orlando Magic 103-101

Van mélység a LAC-ban. Chris Paul és JJ Redick sem léphetett pályára sérülés miatt, így a veterán Jamal Crawford került be a kezdőbe – nem is tétlenkedett, 32 pontja mellett 5 gólpasszt osztott ki. Ráadásul Wesley Johnsonnal párban 12 hármast suhintottak be, ami igencsak kellett, mivel a 4. negyednek még ötpontos hátrányból futottak neki, hiába játszott ma remekül Griffin (28 pont, 13 pattanó, 7 gólpassz) és Jordan (15 pont, 14 pattanó). A záró játékrész elején a fenti páros négy hármast küldött a helyére, és bár a végén izgulni kellett, csak meglett a győzelem.

Egy hajszálon múlt. Három negyeden keresztül mindent jól csinált a Magic, különösen a 3. negyed elején lepték meg a Clipperst, amikor náluk is számolatlanul estek be a triplák. Az Oladipo és Payton alkotta hátvédpáros extrát játszott, Vucsevics dupla-duplázott, de a 4. negyedben hagyták visszajönni a meccsbe ellenfelüket, és ez a győzelembe került. Az utolsó percben Payton még egy szándékosan kihagyott büntetővel is próbálkozott, hátha valaki visszateszi a pattanót, de nagyon elrontotta a „rontást", így a Clippers annak ellenére célba ért, hogy két büntetőt is elhibáztak az utolsó 10 másodpercben.

A Clippers legjobb dobói: Crawford 32/18, Griffin 28, Johnson 21/18.
A Magic legjobb dobói: Oladipo 24/3, Payton 21/3, Harris, Vucsevics, Gordon 10-10.

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers–Denver Nuggets 105–108
Toronto Raptors–Golden State Warriors 109–112
Chicago Bulls–Charlotte Hornets 96–102
Houston Rockets–Sacramento King 120–113
Miami Heat–Cleveland Cavaliers 99–84
Minnesota Timberwolves–Portland Trail Blazers 103–109
Milwaukee Bucks–New York Knicks 106–91
San Antonio Spurs–Boston Celtics 108–105
Utah Jazz–Indiana Pacers 122–119 – hosszabbítás után
Los Angeles Clippers–Orlando Magic 103–101

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik