Kobe Bryant szezoncsúcsával nyert a Lakers Washingtonban!

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.12.03. 10:48
null
Kobe Bryant (jobbra) 31 pontig jutott (Fotó: Reuters)
Kobe Bryant régi önmagát idézte és 31 pontos szezoncsúccsal bravúrgyőzelemre vezette a Los Angeles Lakerst a Washington otthonában az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján. A címvédő és listavezető Golden State a 20. mérkőzését is megnyerte, miután Steph Curry három negyed alatt rámolt be 40 pontot, a Pacers pedig sorozatban a hatodik sikerét könyvelhette el a Clippers pályáján. A Toronto rangadót nyert Atlantában, a Spurs tükörsimán verte a Milwaukee-t, a Detroit hosszabbításban múlta felül a Phoenixet, a Houston pedig talán elindult felfelé – íme, a részletek!


Charlotte Hornets–Golden State Warriors 99–116

Nincs ellenfél. A Warriors már az első negyedben tíz pont feletti előnyt épített ki, majd a harmadik játékrészben végleg lerendezte a kérdést – 23 egységnyi fórral kezdték a záró etapot és ekkor ismét leültek a kezdőjátékosok. Steph Curry újabb embertelen estét produkált szülővárosában, hiszen a harmadik negyedben 10/11-es mezőny- és 5/5-ös triplamutatóval 28 pontot rámolt be, így 30 perc alatt jutott el 40 egységig (11/18 mezőnyből, 8/11 tripla) – egészen hihetetlen produkciót nyújtott a regnáló MVP. Mellette Klay Thompson is beszórt 21 pontot, de a kezdőcsapatból senki sem játszott fél óránál többet – Luke Walton nem kiütést, vagy egy újabb Curry-rekordot akart, inkább némi extra pihenőt a hosszú idegenbeli túrán.

Jól teljesítő kulcsemberek nélkül nehéz. Al Jefferson nem léphetett pályára, Kemba Walker pedig 0/8-at dobott mezőnyből az első félidőben (2/8-at utána), ráadásul Jeremy Lin sem volt 100 százalékos – ennek ellenére nem vallott szégyent a Hornets, a korán beszedett tíz pont körüli hátrányt tartotta egészen Curry megőrüléséig. Az újonc Frank Kaminsky 16 ponttal (3/3 tripla) karriercsúcsot szórt, a csapat alapvetően jól védekezett, de ha az ellenfél kilenc méterről is simán átdob és sorozatosan ünnepli a kosarait még azelőtt, hogy azok a gyűrűbe vágódnának, érezhető, hogy nincs sok esély a sikerre. A vereséggel 10–8-ra áll a Charlotte és megszakadt a hazai győzelmi sorozata, a Golden State pedig 20–0-s mérleggel vezeti a mezőnyt.

A Hornets legjobb dobói: Batum 17/3, Kaminsky 16/9, Lamb 13/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 40/24, K. Thompson 21/12, Ezeli 9

Washington Wizards–Los Angeles Lakers 104–108

Ez a régi Kobe volt! A Lakers legendájáról szól gyakorlatilag minden, mióta bejelentette visszavonulását, de ezúttal mindent maga mögött hagyott és legszebb napjait idézte. Ugyan mezőnyhatékonysága most sem volt tökéletes, amolyan „bryantesre" sikeredett (10/24), viszont 31 ponttal szezoncsúcsot szórt melyből ráadásul 12-t az utolsó negyedben szerzett. Vezérletével bőven tíz pont feletti előnyt harcolt ki magának csapata és bár a Wizards ezt teljesen eltüntette a negyedik negyedben, jött Bryant – 30 mp-cel a vége előtt egy nagy kettessel tolta meg a Lakers szekerét, majd Wall passzát elcsípte Lou Williams, így óriási győzelmet aratott az arany-lila csapat.

Hiába Wall remeklése. A Wizards irányítója a tegnapi 35 pont, 10 gólpasszos este után most 34 pontos, 11 gólpasszos mérkőzést játszott, támadásban pedig teljesen rendben is volt a gárda – a gond a védekezéssel adódott. Idén először írhatjuk ezt le, de nem tudtak mit kezdeni Kobe Bryanttel, emellett Julius Randle 15 ponttal és 19 lepattanóval uralkodott a palánk alatt, a Clarkson, Russell, Lou Williams trió pedig 43 pontja mellé 14 labdát kaparintott meg. Ezekre nem tudtak válaszolni a fővárosiak, Wallt és Gortatot leszámítva igazán senki nem játszott náluk jól és a tegnapi clevelandi győzelem után nem is pörögtek 100 százalékon – egyszerűen jobban akarták a sikert a vendégek.

A Wizards legjobb dobói: Wall 34/9, Gortat 18, Beal 11/3
A Lakers legjobb dobói: Bryant 31/12, Clarkson 18, Randle 15

Detroit Pistons – Phoenix Suns 127–122 – h. u.

16 pontos hátrányból állt fel a Pistons. A harmadik negyed végén még komoly előnyben volt a Phoenix, ám ekkor már lendületben volt a Reggie Jackson vezette Detroit és a záró etapban ledolgozta hátrányát – az irányító úgy zárt 34 ponttal, hogy a nagyszünet előtt egy másodperccel még csak hétnél járt. A hajrában sokat hibázott a Suns és az utolsó másodpercekben Andre Drummond két büntetővel (6/17-tel zárt innen) hosszabbításra küldte a feleket – itt pedig már nem volt kérdés, 8–1-gyel nyitottak a hazaiak és nagyon fontos győzelmet könyvelhettek el.

Nem a cseremagasok miatt kapott ki a Suns. Sem Tyson Chandler, sem Markieff Morris nem tudott pályára lépni, így a Leuer-Len páros kezdett a palánk alatt (majd szűk negyven percet kapott a Leuer, Teletovic duó) – ennek ellenére Drummondot viszonylag jó tudták tartani. Ugyan a lepattanózást megnyerték a hazaiak (az ex-phoenixi Marcus Morris 24 pontja mellé 14 lecsorgót szerzett meg), de Leuer ezt például húsz ponttal ellensúlyozni tudta, ellenben meglepetésre hátvédposzton komolyabb gondjaik akadtak. Reggie Jackson 34 ponttal és 16 gólpasszal állt csapata élére, míg a túloldalon bár nem játszott rosszul a Knight, Bledsoe duó, a hajrában nem tudtak fellépni sem elöl, sem hátul – a végére elfáradt a Phoenix, a rendes játékidő végén rengeteg lehetőséget puskázott el.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 34/9, Morris 24/9, Ilyasova 23/9
A Suns legjobb dobói: Knight 22/9, Bledsoe 21/6, Leuer 20/6

New York Knicks–Philadelphia 76ers 99–87

Könnyedén játszott a Knicks. Egyedül Carmelo Anthony erőlködött kissé és nem találta a helyzeteit (5/16 mezőnyből, 12 pont), de Porzingis ismét remekelt (17 pont, 10 pattanó, 4 blokk) és a New York félidőben már 15 ponttal vezetett. A különbség hamar átlépte a húszat és a hazai kezdőket nem is hajtotta Derek Fisher, 26 percnél többet csak Porzingis (29-et) töltött parketten – ugyan az utolsó negyedben kozmetikázott az eredményen a Philly, reális esélye nem volt a győzelemre.

Okafor eltiltva. A Philly idén draftolt magasemberét két meccsre eltiltotta a vezetőség, ezen a találkozón pedig érezhető volt a hiánya – Nerlens Noel visszakerült a kezdőbe, de nagyon nem ment neki a játék, a festékben kerek húsz ponttal kapott ki a Sixers. Egy szinttel végig gyengébb volt a vendégcsapat, a külső dobások sem ültek és senkit nem lehet a pozitív oldalon említeni – igaz, a szezon első győzelme már megvan, lehet pihenni...

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 17/6, Afflalo 13/3, Anthony 12, J. Grant 12
A 76ers legjobb dobói: Thompson 13/9, Sampson 12, Holmes 11

Atlanta Hawks–Toronto Raptors 86–96

Óriási negyedik negyeddel nyert a Toronto. Úgy tűnt, hogy remek védekezéssel simán nyeri a találkozót az Atlanta, Millsapék tíz ponttal vezettek félidőben, de később ez 17-re nőtt – miközben a Raptors csak 32 egységet tudott szerezni két negyed alatt. Azonban varázsütésre elkezdett működni a vendégek játéka, egy 33–15-ös futással fordítottak és Kyle Lowry (22 pont az utolsó játékrészben) vezérletével 39–20-ra (!) nyerték a negyedik negyedet – lejátszották az Atlantát és az utolsó percekben már egyértelmű fölényben voltak. A tavaly még a Hawksnál remeklő DeMarre Carroll most nem villogott, de ezzel a skalppal a Toronto 1.5 meccsre közelítette meg a keleti első Clevelandet és maga mögött tartotta az Atlantát.

Nem tud kiegyensúlyozott lenni a Hawks. Egy sima, egy fordított mintában teljesít a tavalyi keleti döntős ebben a szezonban, a korai győzelmi széria óta erősen bukdácsol a gárda – sem védekezésben, sem támadásban nem tud kiegyensúlyozottan teljesíteni. A Thunder legyőzése után joggal várhattuk tőlük, hogy hazai pályán hasonló formát mutatnak és az első félidőben a védekezés rendben is volt, ám az utolsó másfél negyedben egy-egyeket buktak el folyamatosan – úgy nyert a Toronto, hogy összesen 12 gólpasszt osztottak szét Lowryék. Emellett támadásban sem akadt vezér a Hawksnál, sem Teague, sem Millsap nem tudott a gárda élére állni, amikor a Raptors lendületbe jött – a 86 pont egyébként negatív szezoncsúcs Atlantában...

A Hawks legjobb dobói: Millsap 14, Sefolosha 13/3, Horford 12/3, Korver 12/9
A Raptors legjobb dobói: Lowry 31/6, DeRozan 17/3, Joseph 10

Chicago Bulls–Denver Nuggets 99–90

Hozta a kötelezőt a Bulls. Két nappal a Spurs legyőzése után érezhetően tompább volt a Chicago, ráadásul négy perc játék után elveszítették Nikola Miroticsot, aki agyrázkódást szenvedett. Az ennek ellenére megnyert első negyed után azonban a Denver akarata érvényesült és Gallinariék négypontos előnnyel is kezdhették a záró etapot – de jött a 26 ponttal és 19 lepattanóval dupla-duplázó Pau Gasol és vezérletével fordítani tudott a Bulls. A hazai csapat úgy nyerte meg végül a mérkőzést, hogy Rose 3/12-t, Butler pedig 5/16-ot dobott mezőnyből, ellenben a palánk alatt Gasol révén komoly fölényben volt.

Sorozatban a nyolcadikat bukta el a Denver. Mudiay újabb borzalmas estéje (2/13 mezőnyből) ellenére ezúttal sem volt senki, aki fel tudott volna lépni a Nuggetsnél, Gallinari nem volt faktor, egyedül Faried, vagy a padról 16 ponttal beszálló Barton dicsérhető. Beszédes, hogy 30 pontot engedett második esélyből a vendégcsapat és bár egy negyeden keresztül jól védekeztek Malone tanítványai, az utolsó percekben már nem volt esélyük a győzelemre. Ezzel a vereséggel már csak a New Orleanst és a Lakerst előzik meg nyugaton...

A Bulls legjobb dobói: Gasol 26, Butler 19/3, Rose 12
A Nuggets legjobb dobói: Barton 16/3, Faried 14, Gallinari 13/3, Arthur 13

Houston Rockets–New Orleans Pelicans 108–101

Ez kell a Houstontól. A hazaiaknál most járt a labda és mindenki hozzá is tette a magáét, Harden mellett még öten érték el a tíz pontot, de érdemes megemlíteni Dwight Howardot – a center 16 lepattanót szerzett meg, ezzel pedig megelőzte az örökranglistán Ben Wallace-t. A kiegyensúlyozott támadójáték mellett ezúttal a védekezéshez is megvolt az akarat a Houstonnál, 23 eladott labdába kergették bele a vendégeket és jórészt ennek köszönhető, hogy az utolsó negyedben meg tudták nyerni a mérkőzést.

Davis megint egyedül volt. Anthony Davis ugyan 29 pontjával és 13 lepattanójával igyekezett húzni csapatát, ám nem igazán akadt társa – Ryan Anderson gyengén dobott, eladott hat labdát és kis híján ki is pontozódott, más pedig nem jelentett érdemi veszélyt a houstoni gyűrűre. Még ez sem lett volna akkora gond, mert védekezésben is voltak biztató jelek a vendégeknél, de a 23 eladott labdából 27 pontot írt a táblára a Rockets, ez pedig már nem fért bele – sorozatban negyedik vereségükkel 4–15-re állnak.

A Rockets legjobb dobói: Harden 24/3, Jones 15/3, Brewer 14/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 29/3, Anderson 19/9, Evans 10, Gordon 10/3

San Antonio Spurs–Milwaukee Bucks 95–70

Jó az öreg a háznál. A Bucks kezdőötösének éppen akkora NBA-rutinja (18 év) van, mint Tim Duncannek egyedül, és ezúttal a tapasztalat többet ért a fiatalos lendületnél. A Spurs erőcsatára kevesebb, mint 20 perc alatt összerántott egy dupla-duplát (16 pont, 10 pattanó), Jannisz Antetokunbót időnként az őrületbe kergetve. A Spurs a második félidő elején egy kicsit megingott, de aztán előkapták régi fegyverüket, és egy 15–1-es futással eldöntötték a meccset. A Spurs 10–0-val áll otthon, és ami igazán ijesztő: úgy nyertek 25 ponttal, hogy Duncan mellett a másik négy kezdőjátékos (Leonard, Aldridge, Parker és Green) 9/33-mal dobott mezőnyből...

Mindenki tudta, mi fog következni. Jason Kidd a találkozó után elmondta, hogy pontosan tudták, hogy nem szabad engedniük, hogy felpörögjön a Spurs, de egyszerűen nem tudtak mit kezdeni velük. A Bucks annyira megzavarodott, hogy végül negatív szezoncsúcsot jelentő pontmennyiséget és mezőnymutatót szenvedtek össze. A fiatalok közelről nézhették, ahogy David West és Manu Ginóbili is egy-egy óriási zsákolással bünteti a hibáikat, míg a túloldalon Aldridge osztott ki 5 blokkot – ilyen vezérek náluk nem akadtak.

A Spurs legjobb dobói: Duncan 16, Mills 13/9, Leonard 13.
A Bucks legjobb dobói: Middleton 16/3, Monroe 14, J. Parker, Antetokunbo 7-7.

Los Angeles Clippers–Indiana Pacers 91–103

A Clippers félkarú óriás volt. Chris Paul bordasérülése nem jött rendbe, és nem is tudták pótolni az irányítót: a helyén játszó Austin Rivers rossz dobások mellett egyetlen asszisztot tudott felmutatni. Blake Griffin (18 pont, 4 pattanó, 6 gólpassz) igyekezett a sereg élére állni, de borzasztóan dobott az alacsonyabb, de sokkal gyorsabb Paul George (és a 4 blokkot bemutató Mahinmi) védekezése mellett, és lepattanózásban is gyenge volt. DeAndre Jordan 15 lecsorgó labda megszerzése mellett sok hasznosat nem csinált, a padról Jamal Crawford 1/8-as triplamutatóval ijesztgetett – így hiába játszotta első igazán jó LAC-meccsét egykori csapata ellen Lance Stephenson (19 pont, 8/11 mezőnyből), a második félidőben összeomlott a Los Angeles.

Paul George az Év visszatérője. Ilyen díj nincs a ligában (korábban a legtöbbet fejlődő játékos díját nevezték így), de ha lenne, a Pacers súlyos lábtörésből felépülő kiscsatár-erőcsatára kapná meg. George alig 1 hónapja játszik erőcsatárt, de már a liga legjobbjait oktatja, most Blake Griffin nem tudott vele mit kezdeni. Bár a palánk alatt most nem ment neki, viszont 5 triplát pörkölt be, 31 pontja mellett 10 pattanót, 4 gólpasszt és 3 labdalopást is feltett a statisztikai lapjára. Mellette öten érték el a 10 pontos határt, főként a cserék villogtak: CJ Miles a 3. negyed végén vágott be egy fontos triplát, a negyedik negyed elején pedig Jordan Hill és Rodney Stuckey pontjaival nőtt két számjegyűre a differencia. A Pacers 12–5-tel áll, ugyanannyi vereséggel, mint a Cavaliers és a Bulls – ez a három csapat vezeti Keletet.

A Clippers legjobb dobói: Stephenson 19/9, Griffin 19, Crawford 16/3.
A Pacers legjobb dobói: George 31/15, Stuckey 18, Mahinmi 14.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik