Paulék kiütötték a Minnyt, a Wizards leiskolázta a Heatet

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2014.12.02. 08:33
null
Matt Barnes védekezik Mo Williamsszel szemben (Fotó: Reuters)
A Clippers két negyed alatt lerendezte a meccsét az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság hétfői játéknapján, de a Washingtonnak sem okozott gondot a Miami legyőzése. A Philly továbbra is nyeretlen, most Carter-Williams nagy meccse ellenére kapott ki a tartalékos Spurstől, a Denver pedig az utolsó percben győzte le a Jazzt. Íme, a részletek!

 

 

Philadelphia 76ers–San Antonio Spurs 103–109

Duncan és Parker sem kellett. Két sztárját pihentette Gregg Popovich, de a helyükre bekerülő Baynes és Joseph is jól játszott – a center 15 ponttal, kilenc pattanóval (utóbbi hat meccsén ötször jutott tíz fölé), az irányító pedig 14 ponttal, nyolc lepattanóval és hat gólpasszal jelentkezett. Mellettük Kawhi Leonard vállalt magára sokat, 26 ponttal és tíz lepattanóval dupla duplázott, ráadásul az utolsó percben elért 2+1-es játéka kulcsfontosságú volt. Egyébként már a nagyszünetben 15-tel vezetett a bajnok, főleg a lepattanók terén kerekedtek a hazaiak fölé, akik aztán a második félidőben fokozatosan felzárkóztak, de ez végül kevésnek bizonyult.

Carter-Williams belendült. A tavalyi Év újonca későn kezdte a szezont, nehezen jött formába, de legutóbb már parádés meccsel pótolta Wrotent, ma pedig 24 ponttal, 11 lepattanóval és hét gólpasszal húzta csapatát. Szárnysegédje Sved volt, aki 19-ig jutott hasznos mezőnymunka mellett – nagy kérdés, mikor lesz igazi csapat ezekből a fiatalokból, akik nagyon tehetségesek (idevehetjük Wrotent, Noelt, az idei első körös Embiidet, illetve a novemberi Euroliga-MVP-t, Dario Saricot, aki szintén „hozzájuk tartozik”), viszont jelenleg 0–17-tel áll a csapat, két vereségre az NBA-rekordtól.

A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 24/6, Sved 19/6, Sims 12/6
A Spurs legjobb dobói: Leonard 26/6, Baynes 15, Joseph 14, Ginóbili 14/6

Washington Wizards–Miami Heat 107–86

Óriási különbség kintről. A Wizards az első félidőben 7/7 hármast pörkölt be, és bár a második félidőben visszavett a tempóból, így is 50% felett zárt a vonalon túlról – eközben a Miami képtelen volt betalálni, bár folyamatosan hajigált innen: 0/12-t dobott a második félidőben, végül 2/22-es mutatóval hagyta el a parkettet.

Remekül játszott a Washington. A hármasok mellett természetesen megnyerték a lepattanócsatát is, 54%-kal dobtak és kiosztottak 29 gólpasszt. Wall és Gortat is dupla duplát jegyzett, de Rasual Butler is berámolt 23 egységet a padról. Huszonegy ponttal vezettek már az első félidő alatt, a másodikban 25-tel, gyakorlatilag a nagyszünetre eldőltek az érdemi kérdések.

Nem járt a labda a Heatnél. Bár Wade és Bosh is elérte a húsz pontot (méghozzá együtt 67%-kal), nem működött a Miami támadójátéka, Wade például gólpassz nélkül maradt, és csapatszinten is csak 12-vel zártak. A statisztikákat persze rontja a rossz triplázás, de igazából egyedül McRoberts mozgott jól és próbált igazán kosárlabdázni, a többiek nem tudtak felnőni a feladathoz.

A Wizards legjobb dobói: Butler 23/9, Wall 18/6, Gortat 15
A Heat legjobb dobói: Bosh 21/3, Wade 20, Chalmers 11

Utah Jazz–Denver Nuggets 101–103

Óriásit hajrázott a Jazz. A második negyedben egy 22–4-es rohanással faképnél hagyta ellenfelét a Denver, meglépett 46–27-re, de a hazaiak felálltak, és kiradírozták a különbséget – fél perccel a vége előtt 99–99 volt az állás. Ekkor azonban Lawson jelentkezett egy óriási kosárral, majd Hayward kapott egy blokkot, Burke hármasa pedig kimaradt hat másodperccel a vége előtt – Arthur büntetői már a győzelmet jelentették a Nuggets számára.

Afflalo agya elszállt. A Denver dobóhátvédje 14 pontot szórt be, de az utolsó negyed közepén Burksöt csúnyán állította meg egy betörésnél – konkrétan fejbe ütötte a levegőben. Némi csetepaté alakult ki, Afflalót pedig kiállították.

Kiegyensúlyozottabb volt a Nuggets. A hazaiaknál Hayward 25, Burks 22, Burke 18, Kanter 17 pontot szerzett, de rajtuk kívül gyakorlatilag senki sem tett hozzá érdemben elöl – miközben a vendégeknél heten érték el a tíz egységet. A cseresorok között is nagy különbség volt, félidőben 29–4-re vezetett a Nuggets padja, végül 38–13-ra múlta felül a Jazz cseréit.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 25/9, Burks 22, Burke 18/12
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 15/9, Lawson 15, Afflalo 14/6

Los Angeles Clippers–Minnesota Timberwolves 127–101

A két középső negyedben eldöntötte a Clippers. Az első tizenkét percet még Wiggins vezérletével 34–31-re meg tudta nyerni a Minnesota, a folytatásban aztán beindult a Los Angeles: a nagyszünetben már tizenöttel jártak előrébb Paulék, a harmadik negyed után több mint harminccal vezettek, majd a záró etapot már a második sor töltötte a parketten.

127 pont extrák nélkül. Nagyon megszórta a vendégeket a Clippers, pedig igazán extra egyéni teljesítmény nem akadt náluk. Crawford mindössze négy pontot tett hozzá, Paul 12-t, de nélkülük is berámoltak 15 triplát – elsősorban Redick és Hawes főszereplésével. Tizenkét hazai játékos szerzett pontot, gyakorlatilag folyamatosan jöttek a könnyű helyzetek és a kosarak, a palánk alatt pedig úr volt a Griffin, Jordan páros.

Wiggins egy félidőig szenzációs volt. Az idei 1/1-es választott rendkívül agresszíven kezdett, sorra harcolta ki a büntetőket és a festékből szerezte a pontokat, a nagyszünetre már 14-nél járt – fordulás után azonban ehhez semmit sem tudott hozzátenni. Itt már inkább Muhammad (18 pont, tíz pattanó) és Hummel (13 pont, 6/8 mezőnyből) javította a statisztikáit, érdemben nem tudtak hozzászólni a vendégek.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 23, Redick 23/12, Hawes 14/12
A Timberwolves legjobb dobói: Muhammad 18, Wiggins 14, Hummel 13

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers–San Antonio Spurs 103–109
Washington Wizards–Miami Heat 107–86
Utah Jazz–Denver Nuggets 101–103
Los Angeles Clippers–Minnesota Timberwolves 127–101

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik