A Memphis még mindig a Clippers mumusa

TÓTH ATTILATÓTH ATTILA
Vágólapra másolva!
2013.11.19. 10:15
null
Zach Randolph (balra) vezérletével a Memphis újra legyőzte Blake Griffint és a Clipperst (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) mai játéknapján hat összecsapás került terítékre. A Portland Trail Blazers tovább száguld, zsinórban a hetedik győzelmét aratta a sérülésektől sújtott Nets otthonában. A Bulls és a Mavs kicsit nyögvenyelősen, de hozta a hazai kötelező sikert, a Thundernek is két sztárja remeklésére volt szüksége a Nuggets ellen. A Warriors simán nyert Utah-ban, de Steph Curry megint megsérült. A nap legnagyobb meccse az előző évad egyik nagy playoffcsatájának résztvevői között zajlott: a Grizzlies ismét jobbnak bizonyult a Clippersnél, a Tony Allen által fejbe rúgott Chris Paul rémálmaiban pedig mostanában valószínűleg a Memphis elleni mérkőzések kísértenek.

 

Los Angeles Clippers–Memphis Grizzlies 102–106

A Grizzlies lesz a mumus? A Memphis a 2013-as playoff első körében emlékezetes párharcban verte ki a Clipperst, mondhatni, hogy riválisokról van szó. Azóta mindkét helyen új mester van, azonban Doc Rivers, a LAC új edzője szerint nem sok minden változott, úgy nyilatkozott a meccs után: megint a Grizzlies diktálta a tempót, játszották a saját játékukat, a Clippers pedig megint beleesett abba a csapdába, hogy hagyta őket.

Tony Allen nélkül is megy. A liga talán legjobb periméter-védője alapköve a Grizzlies játékának, most viszont már az első negyedben kiállították, miután nemes egyszerűséggel fejbe rúgta Chris Pault. Allen vitatta a szándékosságot, azonban a bírók a visszanézés után Flagrant-2 típusúnak minősítették az esetet, ami azonnali kiállítással jár.

A Memphis a kispadjának is köszönheti sorozatban harmadik idegenbeli győzelmét. Randolph, Marc Gasol és Conley ismét kiválóan teljesített, de a cserék is igyekeztek minél többet hozzátenni: Mike Miller fontos hármasokat szerzett, Koszta Kufosz pedig hibátlan dobásokkal (5/5) jutott el 10 pontig, és 9 pattanót is lekapott.

Chris Paul semmire sem jó szériája. Az idény 11. Clippers-meccsén is dupla-duplázott az irányító (18 pont, 11 gólpassz, 9 lepattanó), amivel lassan Magic Johnson-i magasságokba ér – a negyedik negyedben azonban teljesen eltüntették a pályáról.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 23, Paul 18, Barnes, Redick 12/3-12/3.
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 26, Gasol 23, Conley 15/6.

Brooklyn Nets–Portland Trail Blazers 98–108

Száguld a Blazers. Sorozatban hetedik győzelmét aratta a Trail Blazers, ráadásul tegnap még Torontóban léptek fel – és hosszabbítást is játszottak a Raptors ellen. Természetesen megerősítették helyüket a nyugati második helyen.

Jason Terry (balra, Nets) és Mo Williams csatája
Jason Terry (balra, Nets) és Mo Williams csatája

Kifulladt a Nets. Az első negyedben a sérült Deron Williams helyén játszó Shaun Livingston, illetve a Brooklyn első 10 pontját szerző Kevin Garnett vezetésével 40–31-re vezettek a hazaiak. A második negyedben azonban a Blazers előbb megállította a nagy rohamot, majd a 3. negyedben Lillard, Aldridge és Wes Matthews vezetésével fordított is. Ekkorra Livingston teljesen egyedül maradt, Garnett az első 5 perc után mindössze 4 pontra volt képes, Paul Pierce pedig 2/12-es mezőnyt hozott össze.

Elmaradt a testvércsata. Brook Lopez, a Nets All Star-centere bokasérüléssel bajlódik, így nem léphetett pályára ikertestvére, Robin Lopez ellen.

A Nets legjobb dobói: Livingston 23, Garnett 16, Johnson 13/3.
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 27, Matthews 24/15, Lillard 19/6.

Chicago Bulls–Charlotte Bobcats 86–81

Nem volt ponteső. A védelmek domináltak az összecsapáson, összesen 16 blokkot osztottak ki a csapatok, a Bulls 54–44-re hozta a lepattanóharcot, és úgy tudott nyerni, hogy 36 százalékkal dobott mezőnyből – ellenfele 36.3-mal. Különösen a kezdőirányítók játékán érződött, hogy mindkét csapat a periméter-védekezéssel akart nyerni: Derrick Rose 4/13-mal, Kemba Walker 3/14-gyel zárt mezőnyből, ketten összesen 8 gólpasszra voltak képesek.

Luol Deng volt a mérleg nyelve. Az angol kiscsatár 50 százalékkal dobta a kétpontosokat és a triplát, valamint 12 büntetőt harcolt ki, amiből 10-et be is vágott. Emellett 8 pattanóba kapaszkodott bele, és kiosztott 2 blokkot is – hab volt a tortán, amikor 82–81-nél ő verte be azt a hármast, amivel megnyerte a meccset a Bulls.

A Bulls legjobb dobói: Deng 21/3, Butler 14/6, Rose 12/3, Boozer 12.
A Bobcats legjobb dobói: Taylor 20/6, Henderson 16/6, McRoberts 11/9.

Oklahoma City Thunder–Denver Nuggets 115–113

A Thunder duója alkotott. Kevin Durant 38 pontot termelt be, 16 büntetőt harcolt ki, és még 6 gólpassz is belefért. Russell Westbrook „csak” 30 egységig jutott, de majdnem tripla duplázott (12 lepattanó, 7 gólpassz) – a végjátékban pedig nagyon fontos kosarat dobott.

4–0. A Thunder az idén még veretlen otthon, és most annak is örülhetett, hogy a Nuggets ellen hárommeccses kudarcszériát tudott megszakítani.

JJ Hickson, Ty Lawson és a kispad remeklése is kevés volt. Hickson 18 pontot és 19 pattanót szorgoskodott össze, az irányító majdnem 30 pontot termelt, a kispadról pedig nagyobbnál nagyobb játékok érkeztek – a Thunder kettősével szemben azonban ez is kevés volt.

A Thunder legjobb dobói: Durant 38/9, Westbrook 30/9, Jackson 14/6.
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 29/3, Hickson 18, Fournier 12/6.

Dallas Mavericks–Philadelphia 76ers 97–94

Monta Ellis egy félidőnyi előnyt adott. A Mavericks nyáron igazolt hátvédje alig 3 pontot szerzett az első félidő legvégéig, akkor viszont egy buzzer tempóval küldte pihenőre a csapatokat. A második félidőben aztán beindult a henger, 19 pontot és 5 gólpasszt rakott a közösbe. Ellis egyébként eddig mindegyik (11) dallasi meccsén elérte a 18 pontot – erre a csapat több, mint 30 éves történetében senki nem volt képes, sőt a korábbi legjobb is csak két ilyen mérkőzésig jutott.

Rick Carlisle egynegyednyi előnyt adott. Furcsa kezdőötössel állt fel a Dallas, centerben a kiscsatár Jae Crowder kezdett. A felállás enyhén szólva sem jött be, hamar érkezett Samuel Dalembert, aki rendet is vágott a palánkok alatt (14 lepattanó). José Calderónt kell még megemlítenünk, aki a 90-87-es vezetésnél, nagyon fontos pillanatban termelt be egy hárompontost.

Eltűnt a kispad Phillyben. Tony Wroten kezdett a sérült Michael Carter-Williams helyén, remekül is játszott (19 pont, 5 labdaszerzés), Hawes és Young is dupla-duplázott, Evan Turner kis híján tripla-duplát ért el (26 pont, 9 pattanó, 7 gólpassz) – a cseresorból azonban mindössze 13 pont érkezett, és a játék többi elemében sem villogtak a kiegészítő emberek.

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 24/3, Marion 20/6, Nowitzki 20/3.
A 76ers legjobb dobói: Turner 26/6, Wroten 19, Anderson 14/9.

Utah Jazz–Golden State Warriors 87–98

Nem volt szoros csata, de sima sem. A liga legalján szerénykedő Jazz az első negyedben még csak három pontos hátrányban volt, a másodikban viszont 37-17-re hengerelt a Warriors, eldöntve az érdemi kérdéseket. Fordulás után a Jazz tíz pontot faragott a hátrányból, de a 4. negyedben végig jól menedzselte az előnyt a GSW.

Harrison Barnes idei első jó meccse. A tavalyi évben a playoffban hatalmasat játszó újonc idén sérülés miatt kihagyta az első meccseket, és Andre Iguodala javára ki is került a kezdőcsapatból. Mostanra találta meg a játékát: 17 pontját 70%-os mezőnyözéssel szedte össze, padról érkező lendülete kulcsfontosságú volt.

Steph Curry megint megsérült. Bár a Warriors 8-3-mal áll (1991 óta nem történt ilyen!), megint aggódhatnak irányítójuk miatt. A negyedik negyed elején Marvin Williamsszel küzdöttek egy szabad labdáért, amikor a Jazz kiscsatára véletlenül a földön fekvő Curry nyakára-fejére esett rá, akit le kellett támogatni, nem is tért vissza.

Jazz: kilátástalan. Eddig hiába verték bucira Tyrone Corbin fiait, mindig el lehetett mondani: legalább palánk alatt szép jövő áll előttük. Nos, ma ezt sem lehet: 57-40-re vesztették el a lepattanókért vívott küzdelmet, Enes Kanter és Derrick Favors közösen 18 pontot és 13 lepattanót produkált – a török center plusz-mínusz mutatója mínusz 33 volt...

A Jazz legjobb dobói: Hayward 18/6, Williams 16/6, Clark 10/6, Favors 10.
A Warriors legjobb dobói: Curry 22/12, Thompson 17/9, Barnes 17/6.

NBA
ALAPSZAKASZ

Brooklyn Nets–Portland Trail Blazers 98–108
Chicago Bulls–Charlotte Bobcats 86–81
Oklahoma City Thunder–Denver Nuggets 115–113
Dallas Mavericks–Philadelphia 76ers 97–94
Utah Jazz–Golden State Warriors 87–98
LA Clippers–Memphis Grizzlies 102–106

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik