A döntős időket idézte a Miami és a Dallas

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.01.03. 12:40
null
O. J. Mayo és Kaman figyeli James ténykedését (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) csütörtökre virradóra 12 mérkőzést rendeztek meg, melyek közül kisebb meglepetésre a rossz formában lévő Dallas és a címvédő Miami találkozója lett a legkiegyenlítettebb, csak hosszabbításban tudott győzni a tavaly bajnok. A Los Angeles Clippers zsinórban másodszor is kikapott, de Chris Paulék mentségére legyen mondva, hogy a hasonlóan erős Golden State otthonában buktak el. A Boston Celtics már négyes vereségsorozatnál tart, ezúttal a Memphis Grizzlies tréfálta meg Kevin Garnettéket idegenben, míg a nap abszolút meglepetését a Brooklyn Nets okozta, mely végig vezetve diadalmaskodott Oklahoma Cityben. Nézzük, mit érdemes még tudni erről a játéknapról!

 

Toronto Raptors–Portland Trail Blazers 102–79

A Raptors nem lassít, egyszerűen teljesen más lett a kanadai csapat, mióta Andrea Bargnani sérülés miatt kiesett. Az újonc Terrence Ross 26 pontjával (9-ből 6 tripla), valamint a csapatszinten kiosztott 34(!) gólpasszal nem vehette fel a versenyt a Blazers, mely így is maradt 50 százalék felett. Érdekesség, hogy a Toronto két remek irányítója, Jose Calderon és Kyle Lowry nem dobtak pontot ezen az estén, viszont közös erővel 22 gólpasszt értek el!

A Raptors legjobb dobói: Ross 26, DeRozan 24, Ed Davis 19
A Blazers legjobb dobói:
Lillard 18, Aldridge 14, Matthews 12

Orlando Magic–Chicago Bulls 94–96

Ugyan nem tudta megismételni legutóbbi fantasztikus dupla dupláját a fiatal Vucsevics, de a maga 20 pontos, 12 lepattanós performanszával így is szépen kitett magáért és vitte a hátán a hazai gárdát a beteg Joakim Noah nélkül felálló Chicago ellen. A cseréből éppen a francia–amerikai nagyember távolléte miatt kezdővé előlépő Taj Gibson viszont 21 pontot, 11 lepattanót és 4 dobásblokkolást tett be a közösbe, amivel a 31–et szóró (s nem mellesleg 11 pattanót megkaparintó) Carlos Boozer és a 23 egységig jutó Luol Deng mellett főszereplővé vált ezen az összecsapáson. A végjátékban egyébként szépen visszajött a Magic, de Nelson kétszer is hibázott, így már fordítani nem sikerült.

A Magic legjobb dobói: Nelson 32, Vucsevics 20, Afflalo 19
A Bulls legjobb dobói: Boozer 31, Deng 23, T. Gibson 21

Cleveland Cavaliers–Sacramento Kings 94–97

DeMarcus Cousins remekül használta ki, hogy Anderson Varejao még mindig nem hadra fogható Clevelandben, 18 pontja, 16 lepattanója és 6 gólpassza nagyon kellett is ahhoz a szűk sikerhez, amit a Kings aratott a Cavaliers csarnokában. Mellette a 19 pontos, 10 lepattanós dupla duplát szállító Jason Thompson is átlagon felülit hozott, a 22–őt szóró Irving viszont egy félpályás kísérlettel így is majdnem egalizálni tudott a rendes játékidő végén, de nem esett be a biztató kísérlet, Aaron Brooks így a kulcspillanatban kihagyott büntető után megnyugodhatott, nyert a Smart–alakulat.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 22, Waiters 20, Gee 16
A Kings legjobb dobói: J. Thompson 19, Cousins 18, Garcia 14

Indiana Pacers–Washington Wizards 89–81

A Pacers megint nyert, pedig George Hill mégsem léphetett ma parkettre, úgyhogy megint DJ Augustinnak kellett irányítania a hazaiakat, de a 18 pontos, 6 gólpasszos nyári igazolás újfent bebizonyította, hogy túl jó ahhoz, hogy ne használja őt Frank Vogel mester. A 29–et dobó és 14 pattanót leszedő Paul George viszont abszolút kiemelkedett a mezőnyből, az ő vezetésével ért célba az Indiana, mely egyre stabilabban teljesít a kezdeti ingadozás után.

A Pacers legjobb dobói: George 29, Augustin 18, Hibbert 13
A Wizards legjobb dobói: Jo. Crawford 20, Seraphin 16, Nené 15

Boston Celtics–Memphis Grizzlies 83–93

Avery Bradley ugyan kezdőként tért vissza dupla vállműtétje után a bostoniaknál, de egyelőre ő sem tudott segíteni szenvedő csapatán, zsinórban negyedszer is kikapott a Celtics, s immáron négy meccsel jár 50 százalék alatt Doc Rivers legénysége, amire azért nagyon rég volt utoljára példa. A Grizzlies sem hozott kifejezetten jó produkciót, ám amikor kellett, akkor mindig volt egy–egy nagy dobása a vendég gárdának, különösen a 23 pontos szezoncsúcsot szállító Mike Conley emelhető ki ilyen téren .

A Cetics legjobb dobói: Pierce 17, Garnett 12, Rondo 11
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 23, Gay 19, T. Allen 15

Miami Heat–Dallas Mavericks 119–109 – hosszabbítás után

Nagyon döcög a szekér a Dallasnál, de az idei legjobbját nyújtó, 19 egységig jutó Dirk Nowitzki vezetésével igyekezett tenni arról a 2011–es bajnok, hogy ez cseppet se látsszon meg a csapaton, hiába, hogy a címvédő otthonéban kellett pályára lépniük a texasiaknak. A Mavericks még a negyedik negyed utolsó percére fordulva is vezetett, de akkor jött Ray Allen duplája, majd Shane Battier triplája, máris két egységnyi előnyben volt a Heat, de a német sztárnak volt még egy válasza, így döntetlennel zárult a rendes játékidő, következhetett a hosszabbítás! A túlórában már csak egy csapat volt a pályán, méghozzá a majdnem tripla duplázó LeBron James (32 pont, 12 lepattanó, 9 gólpassz) húzta Miami, mely ezt a "finálé-visszavágót" is megnyerte.

A Heat legjobb dobói: L. James 32, Wade 27, Bosh 17
A Mavericks legjobb dobói: Mayo 30, Nowitzki 19, Carter 15

 

PLUSZ, MÍNUSZ
A nap hőse: Steph Curry, aki lejátszotta a pályáról a tapasztaltabb és nevesebb Chris Pault, mióta egészséges, szárnyal vele a Warriors!
A nap lúzere: A Milwaukee, mely 69 pontot tudott kapni az első félidőben a San Antoniótól, s nem is volt onnan már visszaút számára.

Milwaukee Bucks–San Antonio Spurs 110–117

A Bucks 69 pontot kapott az első félidőben, ami után már hiába kapaszkodott, egyszerűen egy ilyen kaliberű ellenfelet, mint a Spurs, nem tudott utolérni. A 28 pontos, 13 lepattanós Duncan nem akar visszavenni a tempóból, ahogy a 23 egységét 11 gólpasszal megspékelő Tony Parker sem, de szokás szerint jött a segítség a kiegészítőemberektől is a vendégeknél. A Milwaukee elsősorban a 31–et szóró Jennings kosaraira támaszkodhatott, de ki lehet emelni a 20 pontos, 9 lepattanós újoncot, John Hensont is.

A Bucks legjobb dobói: Jenning 31, Henson 20, Dunleavy 19
A Spurs legjobb dobói: Duncan 28, T. Parker 23, Ginobili 16

Houston Rockets–New Orleans Hornets 104–92

James Harden (31 pont, 7 gólpassz) megint feltartóztathatatlan volt, a sérülés után visszatérő Patrick Patterson pedig 15 ponttal és 10 lepattanóval vállalt fontos szerepet a Rockets újabb győzelmében, amit az Eric Gordont a back–to–back fellépés miatt pihentető Hornets ellen ért el Kevin McHale legénysége. A Houston ezzel a diadallal már újra 4 mérkőzéssel áll 50 százalék felett, a New Orleans pedig továbbra is teljesen reménytelen, hiába vannak olyan egyéni teljesítmények estéről estére a gárdában, mint például Greivis Vasquez 15 pontos, 14 gólpasszos dupla duplája.

A Rockets legjobb dobói: Harden 31, Asik 21, Patterson 15
A Hornets legjobb dobói: R. Anderson 18, Vasquez, 15, R. Lopez, Jas. Smith 12–12

Oklahoma City Thunder–Brooklyn Nets 93–110

Deron Williams (19 pont, 13 gólpassz, 5 szerzett labda) nagyon összeszedte magát, Joe Johnson pedig elkapta a fonalat (33 pont), Brook Lopez ezen felül 25 pontot tett a közösbe, így lehetett esélye a Netsnek arra, hogy idegenben győzze le a saját közönsége előtt 12 fellépés óta veretlen OKC–t, mely azért még így is ligaelső maradt a többi rivális vereségei miatt. A 27 egységig jutó Kevin Durantet a végjátékban két technikaival kiállították, ilyen csúfság még sosem esett meg korábban az utóbbi három szezon pontkirályával, de nem ez volt a döntő momentum, végig remek volt ma a Brooklyn.

A Thunder legjobb dobói: Durant 27, Westbrook 26, Ibaka 14
A Nets legjobb dobói: Joe Johnson 33, B. Lopez 25, Deron Williams 19

Utah Jazz–Minnesota Timberwolves 106–84

A Rubio nélkül érkező Minnesota rég nem játszott annyira rosszul, mint tette azt Salt Lake Cityben ezen a játéknapon, pedig a Jazz még hat hétig nem számíthat kezdőirányítójára, Mo Williamsre. Andrei Kirilenko 12 ponttal és 7 lepattanóval zárt egykori sikerei helyszínén először vendégként pályára lépve, de Kevin Love visszafogottabb teljesítménye (13 pont, 10 lepattanó) és a Utah jól működő csapatvédekezése együttesen már sok volt az Adelman–legénységnek, fontos ütközetet nyert a Jazz.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 17, Kanter 15, Millsap 14
A Timberwolves legjobb dobói: Love, Sved, 13–13, Kirilenko 12

Phoenix Suns–Philadelphia 76ers 95–89

A Suns igencsak összeszedte magát erre a találkozóra, s megállította a tripla duplázó Jrue Holiday (16 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) fémjelezte Philadelphiát. Scola 21 pontos, 9 lepattanós teljesítménye mellett Gortat is remek volt a palánk közelében (11 pont, 14 lepattanó), Dragic pedig 20 egysége mellé 6 asszisztot és 3 blokkot is kiosztott.

A Suns legjobb dobói: Scola 20, Dragic 20, S. Brown 12
A 76ers legjobb dobói: Holiday 16, D. Wright, T. Young 14–14

Golden State Warriors–Los Angeles Clippers 115–94

A Golden State is elverte a Clipperst, úgyhogy 24 órán belül kétszer kapott ki az a gárda, mely előtt 17–et nyert egyhuzamban, s még mindig ott van a ligaelső Thunder közvetlen közelében a mai vereség után is. Steph Curry már az első félidőben 25 pontnál tartott, végül 31 ponttal és 8 gólpasszal zárt, David Lee pedig 24 ponttal, 13 lepattanóval és 7 gólpasszal segített be, nem véletlen tehát, hogy simán diadalmaskodott az évad abszolút meglepetéscsapata, mely Andrew Bogut nélkül menetel a nyugati legjobb négy felé.

A Warriors legjobb dobói: Curry 31, D. Lee 24, K. Thompson 19
A Clippers legjobb dobói: Ja. Crawford 24, Paul 23, M. Barnes 19

NBA
ALAPSZAKASZ, 61. JÁTÉKNAP
Toronto Raptors–Portland Trail Blazers 102–79
Orlando Magic–Chicago Bulls 94–96
Cleveland Cavaliers–Sacramento Kings 94–97
Indiana Pacers–Washington Wizards 89–81
Boston Celtics–Memphis Grizzlies 83–93
Miami Heat–Dallas Mavericks 119–109 – egyszeri hosszabbítás után
Milwaukee Bucks–San Antonio Spurs 110–117
Houston Rockets–New Orleans Hornets 104–92
Oklahoma City Thunder–Brooklyn Nets 93–110
Utah Jazz–Minnesota Timberwolves 106–84
Phoenix Suns–Philadelphia 76ers 95–89
Golden State Warriors–Los Angeles Clippers 115–94

 

A FŐCSOPORTOK ÁLLÁSA
M Gy V % Div. Konf. U10 Sor.
Keleti főcsoport
1. Miami 30 22 8 73.3 5–1 10–5 8–2 Ny2
2. New York 31 21 10 67.7 4–1 13–3 5–5 V2
3. Atlanta 30 20 10 66.7 8–2 13–4 6–4 Ny1
4. Indiana 32 19 13 59.4 4–2 9–7 8–2 Ny2
5. Chicago 30 17 13 56.7 4–2 13–5 6–4 Ny1
6. Milwaukee 30 16 14 53.3 5–3 14–7 5–5 V2
7. Brooklyn 32 17 15 53.1 6–3 13–8 4–6 Ny1
8. Philadelphia 33 15 18 45.5 4–4 8–10 3–7 V1
9. Boston 31 14 17 45.2 3–4 9–10 2–8 V4
10. Toronto 32 12 20 37.5 0–5 6–8 8–2 Ny3
11. Orlando 32 12 20 37.5 2–4 5–14 3–7 V7
12. Detroit 34 12 22 35.3 3–2 9–9 5–5 Ny3
13. Charlotte 31 8 23 25.8 2–5 6–9 1–9 Ny1
14. Cleveland 33 7 26 21.2 1–8 5–17 2–8 V3
15. Washington 30 4 26 13.3 2–7 2–19 1–9 V3
Nyugati főcsoport
1. Oklahoma City 31 24 7 77.4 2–1 14–3 7–3 V1
2. San Antonio 34 26 8 76.5 8–0 14–6 8–2 Ny7
3. LA Clippers 33 25 8 75.8 5–2 16–5 8–2 V2
4. Memphis 29 20 9 69.0 3–2 10–6 6–4 Ny1
5. Golden State 32 22 10 68.8 3–4 9–8 7–3 Ny4
6. Houston 32 18 14 56.3 3–5 6–12 7–3 Ny2
7. Denver 33 18 15 54.5 2–3 13–9 7–3 Ny1
8. Portland 31 16 15 51.6 2–1 10–8 7–3 V1
9. Minnesota 28 14 14 50.0 2–3 8–7 5–5 V1
10. Utah 33 16 17 48.5 2–2 10–13 3–7 Ny1
11. LA Lakers 31 15 16 48.4 4–2 9–11 6–4 V1
12. Dallas 33 13 20 39.4 1–3 5–11 2–8 V1
13. Sacramento 32 12 20 37.5 3–4 6–13 5–5 Ny1
14. Phoenix 33 12 21 36.4 1–4 6–10 4–6 Ny1
15. New Orleans 32 7 25 21.9 0–5 2–16 2–8 V2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik