Őrült meccsek és hosszabbítások, Westbrook ámokfutása

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.03.14. 10:23
null
Chris Bosh és Dwight Howard csatája a pazar keleti rangadón (Fotó: Reuters)
Címkék
Az észak-amerikai kosárlabdaligában mára virradóra nyolc találkozó került terítékre, s az egy mérkőzésre jutó hosszabbítások száma elérte a felet, ami azért nem hétköznapi arányszám. Az Orlando lehet, hogy egy életre elbúcsúzott Dwight Howard szolgálataitól, a Lakers két extra egyéni teljesítménynek köszönheti kétszeri ráadás után megszületett sikerét, a Denver és a Houston pedig őrült hajrában nyert meg egy-egy nem éppen könnyű derbit. Nézzük, hogyan alakultak a mai összecsapások!

 

Orlando Magic–Miami Heat 104–98 – hosszabbítás után

Elképzelhető, hogy Dwight Howard az utolsó meccsét játszotta az Orlandóban, hiszen továbbra is rengeteg a pletyka körülötte, a cserehatáridőnek pedig holnap lesz vége. Annyi biztos, hogy a center nagyon összeszedte magát erre az estére, s egy 24 pontos, 25 lepattanós dupla duplával igyekezett széppé tenni az esetleges búcsúmérkőzést. Viszont azért nem fogják megdicsérni, hogy a hajrában négy nagyon fontos büntetőt is elrontott, megadva ezzel az esélyt a floridai riválisnak, ám végül a nagyon erőlködő Miaminak csak egy hosszabbításra futotta, pedig Jamesék 14-gyel vezettek a félidőben... A 28-at szóró Wade a rendes játékidőben meg is nyerhette volna övéinek a találkozót, de kísérlete leszédült a gyűrűről, így az idénycsúcsot dobó (25 pont) Jameer Nelson és társai értek be a célba győztesként a nem mindennapi találkozó végén.

A Magic legjobb dobói: Nelson 25, D. Howard 24, Redick 17
A Heat legjobb dobói: Wade 28, Bosh 23, L. James 19

Memphis Grizzlies–Los Angeles Lakers 111–116 – kétszeri hosszabbítás után

PLUSZ-MÍNUSZ

A nap hőse: A Dwight Howard, Jameer Nelson páros, amely fantasztikus játékkal vezette győzelemre az Orlandót az igen emocionálisra sikeredett mérkőzésen.

A nap lúzere: Russell Westbrook, aki nagyjából az egyetlen ok arra, hogy miért nem igazi bajnokesélyes a Nyugati Konferenciát toronymagasan vezető Thunder. Azt az ámokfutást, amit rendezett a végjátékban, nagyon csúnyán megbüntette a Rockets.

Összecsapott egymással a két Gasol testvér, aminek ráadás pikantériája is volt, hiszen Pau a Grizzlies-nél kezdte pályafutását, majd éppen a ma csatázó két klub tranzakciójában cserélték el őt és azt a draftjogot, amivel végül kihúzták a játékosbörzéről öccsét, Marcot. A Rudy Gay személyében újabb neves hiányzóval „rendelkező" Memphis végig dominált a rendes játékidőben, több alkalommal volt kényelmes, két számjegyű előnye a 25-öt szóró Speights húzta hazaiaknak, de a hajrában jött Kobe, aki összesen 34 egységig jutott, itt pedig fontos triplákat és duplákat szerzett, valamint a 37-es idénycsúcsot összehozó és nem mellesleg 16 lepattanót megszerző Bynum is korlátlan úr volt a palánkok alatt, így lehetett sansza a Lakersnek a győzelemre. A negyedik negyed végén előbb a vendégek rontottak, aztán az első ráadás utolsó pillanataiban a Grizzlies, a második túlórában viszont nem bízta a véletlenre a dolgot a Los Angeles-i alakulat, és rutinból hozta a derbit.

A Grizzlies legjobb dobói: Speights 25, M. Gasol 20, T. Allen 18
A Lakers legjobb dobói: A. Bynum 37, Bryant 34, P. Gasol 14

Denver Nuggets–Atlanta Hawks 118–117 – hosszabbítás után

A nap legőrültebb meccsét Denverben játszották, ahol az extra napot kifogó Joe Johnson és Josh Smith végig nagyon szépen tartotta az Atlantát, de a sérülése után egyre inkább formába lendülő Danilo Gallinari egy pályáról kiesős triplával átvette a vezetést övéinek a rendes játékidő végén. Mikor már túlzottan is a hazaiaknak állt volna a zászló, akkor a végül 22 pontos idénycsúcsot repesztő Kirk Hinrich (aki általában nagyon biztoskezű büntetőző) elrontotta második kísérletét a vonalról, így csak a hosszabbítást tudta kicsikarni, a győzelmet már nem. A ráadásban aztán előnybe is került a Hawks, de a végén érthetetlen bakikat követtek el a vendégek, Pachulia például egy sima ziccerrel megnyerhette volna a derbit, de kísérlete még csak a gyűrűt sem érte...

A Nuggets legjobb dobói: Nené 22, Lawson 21, Harrington 19, Gallinari 19
A Hawks legjobb dobói: Joe Johnson 34, Josh Smith 33, Hinrich 22

Oklahoma City Thunder–Houston Rockets 103–104

Az érthetetlen meglepetés kategóriába tartozik a Rockets győzelme a nyugati elsőnél. Hiába vannak tudásban viszonylag közel egymáshoz a csapatok, az eddig hazai parketten nagyon masszívan szereplő Thunder a Kyle Lowry nélkül érkező, erősen megtörtnek tűnő texasi alakulatot fogadta, ráadásul el is szenvedett mostanában néhány vereséget az OKC, így pláne kellett volna a siker Westbrookéknak. Már ott érdekes volt a helyzet, hogy 28-ig jutó Durant fémjelezte vendéglátó képtelen volt elszakadni, ám a végjátéknak 102–98-as előnnyel mehetett neki az Oklahoma City.

Ám akkor Russell Westbrook fogta és odaadta a győzelmet a Houstonnak – ezt értsük szó szerint. A fejben kritikusan gyengének számító energiabomba előbb egy teljesen értelmetlen technikait harcolt ki magának, majd az őt ért szabálytalanságért megítélt büntetőkből egyet kihagyott, a következő támadásnál pedig egy borzasztóan rossz passz után eladta a labdát... A Parsonsszal egyetemben 21-et szóró Lee pedig mínusz kettőnél beverte a triplát, így máris előnyben volt a Rockets! Végül Durant elcsúszott a fordítási kísérlet előtt, a támadólepattanót leszedő Ibaka pedig nem tudta a gyűrűbe tenni a ziccert Patterson jó védekezése mellett, nagy diadalt aratott a Rockets!

A Thunder legjobb dobói: Durant 28, Westbrook 19, Harden 16
A Rockets legjobb dobói: Parsons 21, C. Lee 21, Scola 12

Sacramento Kings–Golden State Warriors 89–115

Már önmagában is meglepő a végeredmény, hát még akkor mekkora papírforma-borításnak számít, ha tudjuk: a meccs előtt nem sokkal elcserélt Monta Ellis, Ekpe Udoh, Kwame Brown trió már nem lehetett a fedélzeten, mert Milwaukee felé vette az irányt, az új érkezők, Stephen Jackson és Andrew Bogut pedig még értelemszerűen nem állhattak Mark Jackson mester rendelkezésére. A vendégeknél hatan(!) jutottak el legalább 14 pontig, amihez hasonlót emberemlékezet óta nem láttunk semmiféle kosárlabda mérkőzésen, a Kings oldalán pedig csak a 19 pontos, 12 lepattanós dupla duplát szállító Cousinst dicsérhetjük, a többiek nagyon haloványak voltak a megszokotthoz képest.

A Kings legjobb dobói: Cousins 19, T. Evans 16, I. Thomas 15
A Warriors legjobb dobói: D. Lee 17, Rush 17, Robinson 17

Dallas Mavericks–Washington Wizards 107–98

Haywood és Wright is visszatért a texasiaknál, a hazaiak nem is adtak sok esélyt a fővárosiaknak, bár a vártnál talán szorosabb ütközetet hozott a találkozó. Az első félidőben már 20 egységnél tartó Nowitzki szépen vállaira vette övéit, és simán be is vitte őket a célba. Terry 24, illetve Beaubois 19 pontját érdemes még kiemelnünk, ugyanis mindketten a kispadról érkezve segítettek be a németnek, a másik oldalon csak Wall 18 pontos, 10 gólpasszos teljesítménye, valamint Booker 20 pontos, 12 lepattanós dupla duplája említhető.

A Mavericks legjobbjai: Nowitzki 27, Terry 24, Beaubois 19
A Wizards legjobb dobói: Booker 20, Wall 18, Jo. Crawford 15, N. Young 15

Indiana Pacers–Portland Trail Blazers 92–75

Tovább vergődik a Blazers, amely ezen az estén Marcus Cambyt is elvesztette vállsérülés miatt. A 21 pontos karriercsúcsot elérő Louis Amundson húzta vendéglátók végig kézben tartották a meccset, és mindenkit bevonva egy klasszikus csapatteljesítménnyel fektették két vállra a nagyon nagy gondokkal küzdő portlandieket. Egyedül a 17 pontos Aldridge játékában volt bármiféle akarás felfedezhető, a cserehatáridő előtt másfél nappal óriási kérdés, hogy mekkorát robbantanak a gárda játékoskeretében, esetleg kispadjánál.

A Pacers legjobb dobói: Amundson 21, Granger 11, George 11, Ge. Hill 11
A Blazers legjobb dobói: Aldridge 17, N. Smith 10, Batum 9, Matthews 9, Ja. Crawford 9

Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 88–96

A Jose Calderon nélkül érkező kanadaiak szép győzelmet arattak Clevelandben, ebben nagy szerepe volt a 20 pontos, 7 gólpasszt kiosztó Jerryd Baylessnek és a visszatérése után egyre inkább formába lendülő Andrea Bargnaninak (19 pont, 8 lepattanó). A végjátékban próbált valamit helyre tenni a korán látótávolságon kívülre kerülő Cavaliers, de a gyengén dobó Irving (17-ből 5 mezőnyből) már csodát nem tudott tenni, így a rájátszás pozícióért küzdő clevelandiek egy nem várt vereséggel „gazdagodtak".

A Cavaliers legjobb dobói: Jamison 20, Sessions 16, Gee 16
A Raptors legjobb dobói: Bayless 20, Bargnani 19, Barbosa 17

MONTA ELLIS MILWAUKEE-BA SZERZŐDÖTT
Óriási pangás után ma hajnalban robbant a bomba: megtörtént az első idei, cserehatáridő környékén kötött tranzakció. Kisebb meglepetésre ugyanis a Milwaukee Bucks nem az újjáépítés mellett döntött (a New York Knicks nagy bánatára), illetve nem kellett amellett döntenie, ugyanis Andrew Bogutért és Stephen Jacksonért cserébe megkapta a Golden State Warriorstól Monta Ellist, Ekpe Udoh-t és Kwame Brownt.

A Bucks oldaláról ez egy szinte tökéletes csere. Bogut sérült volt, Jackson pedig az utóbbi időben már csak ült a padon, folyamatosan vitában volt Scott Skiles edzővel, és csak bomlasztotta a csapatmorált, úgyhogy gyakorlatilag két olyan ember került el a kerettől, aki az idén segítséget nem nyújthatott már. A cserébe érkező Ellis érdekes párost fog alkotni Brandon Jenningsszel, két nagyon jó pontszerzőről van szó, nagy kérdés, hogyan tudják majd megosztani a labdát.

TOVÁBBI RÉSZLETEK A KEZDO5.HU-N!

NBA
ALAPSZAKASZ, 76. JÁTÉKNAP
Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 88–96
Indiana Pacers–Portland Trail Blazers 92–75
Orlando Magic–Miami Heat 104–98 – hosszabbítás után
Oklahoma City Thunder–Houston Rockets 103–104
Memphis Grizzlies–Los Angeles Lakers 111–116 – kétszeri hosszabbítás után
Dallas Mavericks–Washington Wizards 107–98
Denver Nuggets–Atlanta Hawks 118–117 – hosszabbítás után
Sacramento Kings–Golden State Warriors 89–115
AZ ÁLLÁS
Keleti főcsoport
1. Chicago 44 35 9 79.5 9–1 24–7 9–1 Ny2
2. Miami 41 31 10 75.6 7–3 24–5 7–3 V1
3. Orlando 43 28 15 65.1 7–4 22–10 7–3 Ny3
4. Philadelphia 42 25 17 59.5 3–2 18–7 5–5 Ny3
5. Indiana 40 24 16 60.0 3–3 15–13 6–4 Ny1
6. Atlanta 42 24 18 57.1 6–3 18–10 5–5 V1
7. Boston 41 22 19 53.7 6–3 18–11 7–3 Ny1
8. Milwaukee 42 18 24 42.9 3–5 14–15 5–5 Ny3
9. New York 42 18 24 42.9 4–5 12–14 2–8 V6
10. Cleveland 40 16 24 40.0 3–4 8–18 3–7 V1
11. Detroit 42 15 27 35.7 2–7 11–18 5–5 V1
12. Toronto 42 14 28 33.3 3–5 8–19 5–5 Ny1
13. New Jersey 43 14 29 32.6 3–4 10–21 5–5 V2
14. Washington 41 9 32 22.0 2–5 6–19 2–8 V3
15. Charlotte 40 6 34 15.0 1–8 4–25 2–8 Ny1
Nyugati főcsoport
1. Oklahoma City 42 32 10 76.2 5–1 23–7 7–3 V1
2. San Antonio 40 27 13 67.5 8–3 18–10 6–4 Ny1
3. LA Lakers 42 26 16 61.9 5–3 18–7 7–3 Ny3
4. Memphis 41 24 17 58.5 5–4 15–15 7–3 V1
5. LA Clippers 40 23 17 57.5 3–4 14–13 4–6 V2
6. Denver 43 24 19 55.8 3–4 14–18 6–4 Ny1
7. Dallas 44 24 20 54.5 3–3 16–15 3–7 Ny1
8. Houston 43 23 20 53.5 4–4 14–15 4–6 Ny1
9. Minnesota 43 22 21 51.2 3–3 17–12 6–4 Ny1
10. Utah 41 20 21 48.8 3–4 11–16 5–5 Ny1
11. Portland 42 20 22 47.6 3–5 14–15 3–7 V1
12. Phoenix 41 19 22 46.3 5–4 12–16 7–3 V1
13. Golden State 39 18 21 46.2 6–4 11–13 6–4 Ny3
14. Sacramento 42 14 28 33.3 2–6 10–18 4–6 V2
15. New Orleans 42 10 32 23.8 1–7 5–22 3–7 V1
A csapatnév után a meccsszám, a győzelmek és a vereségek száma, a százalékos mutató, a divízión, illetve a konferencián belüli mérleg, a legutóbbi tíz mérkőzés mérlege, illetve a győzelmi (Ny)/vereségsorozat (V) hossza szerepel.
A csoportelsők helye garantált az első négy kiemelt között.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik