Királyi teljesítmény a gigászok harcában - James lenyomta Bryantet

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.01.20. 09:59
null
A liga két jelenlegi legjobb dobója, Kobe Bryant és LeBron James csapott össze Miamiban (Fotó: Reuters)
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapjának rangadóján a Miami hazai pályán 98–87-re legyőzte a Los Angeles Lakerst. LeBron James, a Heat húzóembere betegségtől némileg legyengülve – a játékos influenzaszerű tünetekkel küszködik – is csapata (és a mérkőzés) legjobbjának bizonyult: 31 pontot, 8 lepattanót és 8 asszisztot jegyzett, miközben az elmúlt hetekben remek formát mutató Kobe Bryant ezúttal csak 24 pontig jutott, de Pau Gasol 26 pontja is kevésnek bizonyult.

Nem volt Wade a Los Angeles Lakers ellen, így LeBron James vállalta magára az összes felelősséget, s neki lett igaza. A Dallas Mavericks nagy csata után nyert a szinte bevehetetlen Utah Jazz csarnokában, a Houston Rockets hosszabbításban nyert.

Az észak-amerikai profi kosárlabda ligában csupán három találkozót rendeztek ezen az éjjelen, de az előadást látva elégedetten csettinthetünk. A liga két jelenlegi legjobb dobója, Kobe Bryant és LeBron James csapott össze Miamiban, a „Király” és udvartartása jött ki jobban a párharcból. A Dallas Mavericks két idegenbeli bukta után összeszedte magát és egy újabb szoros mérkőzésen bevette a Utah Jazz várát, a Houston Rockets pedig a vártnál nehezebben gyűrte le a liga egyik leggyengébben muzsikáló csapatát.

PLUSZ – MÍNUSZ
A nap hőse: Samuel Dalembert meccsnyerő kosarat dobott! Elképesztő szezonja van a veteránnak, ráadásul most is igen termékeny volt a pályán, 15 ponttal és 17 lepattanóval vette ki a részét a Rockets hosszabbításos győzelméből.
A nap lúzere: Devin Harris borzasztóan gyengén játszott egykori csapata ellen, 1 pont és 2 gólpassz 23 játékperc alatt tőle elképesztően kevés, pláne egy ilyen rangadón, ahol az ellen a Jason Kidd ellen küzdhetett meg, akivel anno elcserélték New Jerseybe.

Miami Heat–Los Angeles Lakers 98–87

Egy olyan mérkőzés egyszerűen nem lehet gyenge színvonalú, ahol LeBron James csapata néz farkasszemet Kobe Bryant klubjával, amikor ráadásul a liga két legtöbb pontot átlagoló játékosa éppen a két szupersztár. Igaz volt ez a megállapítás ma is, hiába, hogy Dwyane Wade még mindig nem léphetett pályára, a némi győzelmi kényszerrel játszó Heat nagyon dicséretes produkciót tett össze csapatként, miután James is influenzás tünetek után vállalta a megmérettetést.

A floridai sztárgárda magabiztosan kezdett, a 31 pontig jutó és a tripla duplától megint nem messze járó (8 lepattanó, 8 gólpassz, 4 szerzett labda, 3 blokk) LeBronon kívül a társak is csipkedték magukat. Mario Chalmers a bizonytalan idénykezdet után elég szépen elfuttatja már a gárdát, Battier kezdőként Wade helyén 11 pontot és 6 lepattanót tudott felmutatni, a másik sztár, Chris Bosh pedig csendben tette a dolgát (15 pont, 8 lepattanó) és hagyta csillogni Jamest. Ami viszont nagy szó volt, az a legutóbb 2009-ben pályán látott Eddy Curry visszatérése volt, a sokat fogyott és egész tűrhető formában parkettre lépő nagyember 6 ponttal és 3 lepattanóval nyitott alig 6 játékperc alatt, úgy fest, használható embere lehet a Miaminak.

A vendégeknél Steve Blake hiányában és a Fisher, Barnes McRoberts trió gyengélkedése okán a három sztárnak kellett húzni a szekeret, de a Bryant, Pau Gasol, Andrew Bynum triótól most csak annyi tellett, hogy idegenben is helyt álljon a Lakers, mely ezzel a vereséggel együtt is 10–6-os mérleget tudhat magáénak, igaz, csupán az ötödik mérkőzése volt a mai, amit nem hazai pályán játszott (egyet „vendégként” vívtak meg a Staples Centerben, ahol a Clippers volt a pályaválasztó). Mike Brown először találkozott LeBronnal, mint az ellenfél edzője, az első összecsapást az egykori tanítvány nyerte.

A Heat legjobb dobói: L. James 31, Bosh 15, Battier 11

A Lakers legjobb dobói: P. Gasol 26, Bryant 24, A. Bynum 15


Houston Rockets–New Orleans Hornets 90–88 – hosszabbítás után

Három negyeden keresztül úgy festet, hogy sok gondot nem okozhat ezen az estén a négyes győzelmi szériában lévő és az idei első pozitív mérlegért küzdő Houstonnak a New Orleans, majd a negyedik negyed holtversenyben a valaha volt legrosszabbul sikerült Kevin McHale fiainak. 19–7-re nyerte ezt a 12 percet a Hornets, ami pont ezt jelentette, hogy csak hosszabbításban dől el a csata. Az első félidőben 27 pontot szóró Kevin Martin eléggé elfáradt a hajrára, ő hagyta ki a potenciális győztes triplát a rendes játékidő utolsó másodpercében, majd a ráadásban is ő nyerhette volna meg a találkozót a vendéglátóknak, de ziccere lecsorgott a gyűrűről. Viszont jött a 15 pontos, 17 lepattanós dupla duplát összehozó Samuel Dalembert és visszatette a lepattanót, nyert a Rockets!

A hazaiak nem akármilyen hullámvölgy után szedték tehát össze magukat az extra percekre és meg is van nekik az ötös sikerszéria, illetve a pozitív mutató. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a New Orleans a negyedik negyed végén, illetve a hosszabbítás utolsó pillanatában is változtathatott volna a végkifejleten, de előbb Jason Smith, majd 5 perccel később Marco Belinelli rontotta el a középtávolit. A 33-at szóró Martin mellett érdemes kiemelni a most is majdnem tripla duplázó Lowry (10 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) teljesítményét, illetve a két mérkőzéssel ezelőtt visszatérő Courtney Lee 17 pontját, amit a padról beállva szerzett. A vendégeknél megint sehol Kaman, sehol Landry, a négyes poszt ura Jason Smith volt a maga 17 pontjával és 3 blokkjával.

A Rockets legjobb dobói: Kev. Martin 33, C. Lee 17, Dalembert 15

A Hornets legjobb dobói: Jas. Smith 17, Belinelli, Jack 15-15


Utah Jazz–Dallas Mavericks 91–94

Azok után, hogy az utóbbi napokban kétszer is kikapott idegenben a Dallas, várható volt, hogy bajnoki címvédőként az egyébként hazai pályán nagyon erős Jazz csarnokában nem fogják hagyni magukat Dirk Nowitzkiék. A Vince Carter nélkül érkező Mavericks 59-et szórt csak az első félidőben és simán vezetett, ám a harmadik negyedben „bevárták” Rick Carlisle fiai a 22 pontos Al Jefferson vezette vendéglátókat, de a záró etapban megint győzött a rutin és a nagyobb tudás. Roddy Beaubois a padról 17 ponttal segítette a társakat, idei talán legjobb produkciója volt ez, főleg, hogy győzelmet is ért. Shawn Marion 22 egysége viszont ennél is kellemesebb meglepetés, ráadásul a végjátékban az ő találata döntötte el végérvényesen a derbit. Jason Terry borzasztó gyenge százalékkal (14-ből 3 mezőny) dobott, de a végjátékban az ő triplájával egyenlített a Mavs, ami után már nem volt érdemi válasza a hazaiaknak, s elszenvedték második vereségüket hazai pályán, de még így is két vereséggel kevesebbjük van, mint a Dallasnak.

A Jazz legjobb dobói:
A. Jefferson 22, C Miles 17, Millsap 16

A Mavericks legjobb dobói: Marion 22, Beaubois 17, Nowitzki 12

NAPI TOP 5: 26. JÁTÉKNAP
NBA
ALAPSZAKASZ, 26. JÁTÉKNAP
Houston Rockets–New Orleans Hornets 90–88 – hosszabbítás után
Miami Heat–Los Angeles Lakers 98–87
Utah Jazz–Dallas Mavericks 91–94
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik