Az NFL kapujában: három a magyar igazság

MÉSZÁROS GERGŐMÉSZÁROS GERGŐ
Vágólapra másolva!
2010.01.01. 13:34
null
Meskó Zoltán labdarúgóból lett amerikai futballista
Címkék
Sporttörténelmet írnak azok az idegenbe szakadt hazánkfiai, akik közül eddig példátlan módon egyszerre hárman is erősítik a University of Michigan Wolverines egyetemi amerikaifutball-csapatot. Magyarországon a játék „college változata” csak most nyílt meg szélesebb körben az érdeklődők és a sporttelevíziók előtt, így érdemes közelebbről is megismerkedni e csodálatos játék magyar származású játékosaival.

Kezdjük talán a legfiatalabbal, az abszolút elsőévesként linebacker poszton szereplő Paul Gyarmatival. A michigani Birmingham középiskolás sztárjaként nyert sportösztöndíjat az egyetemre. A kezdőcsapatba kerülésére még várni kell, egyelőre ismerkedik a légkörrel és az elvárásokkal.

Az ugyancsak elsőéves free safety, Jordan Kovacs vele ellentétben már most a Wolverines secondaryjének oszlopa. Jordan mindkét felmenője magyar, apja, Louis Kovacs a 80-as években játszott is a Michiganben. Érdekesség, hogy Kovacs az emigráns magyarok fellegvárából, a Michigan ősellenségének számító Ohio államból származik.

„Otthon rendszeresen azzal ugratnak, hogy a Michigan Wolverines mez alá felvehetném a gyűlölt rivális Ohio State Buckeyes trikóját. Aztán egy-egy sikeres akció végén megvillanthatnám a nézők előtt" – nevet Jordan. Sporttehetségére az ohiói Toledo egyik középiskolájában figyeltek fel, ahol szinte az összes gimnáziumi díjat besöpörte,majd több neves egyetemi kérő orra elől vitte el őt a Wolverines. Egy sérülés után beugróként lépett pályára a Notre Dame elleni győztes rangadón, s azóta kirobbanthatatlan a csapatból.

A gárda legismertebb magyarja a temesvári születésű punter, Zoltan Mesko, azaz Meskó Zoli, akinek félelmetes erejű lábától joggal rettegnek a Big Ten Konferencia rivális csapatai. Meskó családjával átélte a romániai forradalom napjait, amikor a tűzvonalban lévő házuk folyamatosan találatokat kapott. A hároméves Meskót a szülei gyakran bújtatták a záporozó lövedékek elől. 1998-ban, tizenkét éves korában emigrált az Egyesült Államokba. A soccerért (európai fociért) rajongó Meskó eleinte meg sem bírta különböztetni a rögbit az amerikai futballtól, ez irányú ismereteit nyelvtudásával együtt a televízióból leste el.

A Meskó-família New Yorkból költözött az ohiói Twinsburgbe, jobb álláslehetőségben reménykedve. A számításuk bevált. A zöldkártyával rendelkező, magasan képzett mérnök édesapa és édesanya is könnyen munkához jutott. A helyi középiskolában a fiatal Meskó mezőny- és pontrugóként is remekelt. Elképesztő rúgáspontosságának is köszönhetően a kis Twinsburg High School a rájátszásba jutott, Zoltán pedig 86 egyetemtől és főiskolától kapott sportösztöndíj-ajánlatot.

Bár fanatikus Ohio State-szurkolóként sajnálta, hogy a Buckeyes éppen az előző évben választott ki puntert, ez nem gátolta meg abban, hogy a gyűlölt rivális Michigan kecsegtető ajánlatát elfogadja. A Wolverines is érezhette, hogy jó lóra tett, amikor Meskó az edzői kar szeme láttára egymás után négyszer átlőtte a labdát az edzőközpont teteje felett. Karrierjét nagyban segítette, hogy a 2007-es szezontól technikát váltott, sikerrel elsajátítva az NFL-ben használatos előrelépős puntot. Az ötödéves senior Meskó már most az első helyen áll az egyetem örökrangsorában a mezőnyrúgások számát és yardmennyiségét tekintve és második a yardátlagot számítva.

Meskó Zoltán öt nyelven beszél, az angol, a magyar és a román mellett a németet és a spanyolt is elsajátította. Az élet minden területén megnyilvánuló tanulékonysága nagyban segíti őt a mérkőzéseken is. Egy esetleges NFL-karrierrel bizton feltenné a koronát sportpályafutására, ami esetében az „amerikai álom” beteljesülésének tökéletes példája lehetne.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik