Az Oregon Ducks átkelt az arizonai sivatagon

MÉSZÁROS GERGŐMÉSZÁROS GERGŐ
Vágólapra másolva!
2009.11.23. 22:59
Címkék
The Rivalry. The Game. Amerikában e két hívószó egyet jelent az egyetemi amerikai futball és a Big Ten Konferencia legrangosabb párviadalával, az Ohio State Buckeyes és a Michigan Wolverines összecsapásával. Az 1897 óta megrendezett összecsapás valódi erejét a két egyetem dicsőségben és heves indulatokban gazdag múltja jelenti.

 

A floridai rangadón Deonte Thompson (jobbra) maszatol be egyet Jonathan Cypriennek (Fotó: Reuters)
A floridai rangadón Deonte Thompson (jobbra) maszatol be egyet Jonathan Cypriennek (Fotó: Reuters)

A jelen, főleg a Michigan és a Big Ten színvonalának csökkenése okán már korántsem ennyire rózsás. Mégis, a 12. játékhét egyik nagy kérdése ez volt: megszakítja-e a hazai pályán játszó Wolverines az Ohio State novemberi veretlenségét és Rose Bowl-menetelését?

A találgatásokra a Michigan-irányítójának látványos gyengélkedése adta meg a választ és döntötte el a mérkőzés sorsát. Tate Forcier rögtön az első negyedben end zone fumble-t vétett, amit a vendég Buckeyes touchdownnal büntetett. Forcier mindezt megfejelte még négy eladott passzal, míg a másik oldalon Terrelle Pryor egy hibátlanul kivitelezett futójátékkal és egy sikeres TD átadással 21–10-es győzelemre és a Rose Bowl kupadöntőbe vezette a Vadgesztenyéket.

„Már fáradt vagyok mindig bocsánatot kérni" – értékelte sommásan csapata teljesítményét Rich Rodriguez, a Michigan főedzője. Öltözői pletykák szerint két vesztes szezon után ultimátumot kapott: vagy sikerre viszi a nagymúltú Wolverinest jövőre, vagy útilaput kötnek a talpára.

A 12. forduló kiemelt mérkőzése a Rose Bowl kupadöntő másik helyéért zajlott: a Pacific-10 Konferencia két élcsapata, az Arizona Wildcats és az Oregon Ducks találkozott egymással. A tiszta vörösbe öltözött tucsoni Arizona Stadion meglepetésre készült, de a vendég Kacsák irányítója, Jeremiah Masoli gyorsan lehűtötte a kedélyeket.

„Mikor megláttam a vöröslő szurkolókat, jót mosolyogtam. Nagyon vicces volt, de nem aggódtam túlságosan" – nyilatkozta. Az első három negyedben 11–22-es passzmutatóval és egy touchdownnal semmi különöset nem nyújtott, ekkor a hazai Wildcats a Criner–Foles irányító–elkapó tandemmel és az NCAA egyik legjobb rugója, Alex Zendejas negyven yard feletti bombáival még versenyben maradt.

Azonban a meccs végére a vendégek quarterbackje őket is lejátszotta a pályáról: Masoli a negyedik negyedben és a mindent eldöntő kétszeri hosszabbításban 147 yardot és két hatpontost passzolt a kiválóan játszó Jeff Maehl-nek, ráadásul két touchdownt még futott is. Az Oregon harminc (!) pontot termelt a végjátékban, elsőszámú Pac-10 konferenciabajnoki esélyessé lépve elő.

„Fájdalmas volt a vége, főleg a srácoknak – mondta Mike Stoops, az Arizona vezetőedzője a 44–41-es vereséget követően – Mindent megtettünk, hogy az Oregon ne játszhassa a kedvelt játékát. Kiváló irányítóval rendelkeznek és a két gárda között ez döntött."

 NCAA

Az élcsapatok eredményei: Michigan Wolverines–Ohio State Buckeyes 10–21, Arizona Wildcats–Oregon Ducks 41–44 - kétszeri hosszabbítás után, Florida Gators–Florida International (FIU) Golden Panthers 62–3, Alabama Crimson Tide–Chattanooga Mocs 45–0, Texas Longhorns–Kansas Jayhawks 51–20, Wyoming Cowboys–Texas Christian (TCU) Horned Frogs 10–45, Utah State Aggies–Boise State Broncos 21–52, Mississippi Rebels–Louisiana State (LSU) Tigers 25–23

A BCS (Bowl Championship Series) Top 10 állása: 1. Florida Gators (11–0), 2. Alabama Crimson Tide (11–0), 3. Texas Longhorns (11–0), 4. Texas Christian (TCU) Horned Frogs (11–0), 5. Cincinnati Bearcats (10–0), 6. Boise State Broncos (11–0), 7. Georgia Tech Yellow Jackets (10–1), 8. Oregon Ducks (9–2), 9. Pittsburgh Panthers (9–1), 10. Ohio State Buckeyes (10–2)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik