Argentína nyert és a nyolc közé jutott, Írország vesztett és kiesett

TÓTH SÁNDORTÓTH SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2007.09.30. 20:25
A Franciaországban zajló rögbi-világbajnokságon a B és a C csoport küzdelmei után a D jelű ötösben is befejeződtek a küzdelmek. A házigazda franciák lemosták a grúzokat és bejutott a nyolc közé, ahol Új-Zéland ellen kell felvenniük a küzdelmet. Ehhez viszont el kell utazniuk Cardiffba, mivel a csoportot Argentína nyerte, így csoportelsőként a dél-amerikaiak játszhatnak Skóciával, Párizsban. A rendező ország tervét, hogy végig hazai környezetben játszhasson, Argentína zúzta ketté, aki a vb nyitómérkőzését megnyerte a vb-címre is esélyes franciák ellen.
Az ír Denis Leamy (balra) állítja meg az argentin Felipe Contepomit, nem éppen szabályos eszközökkel
Reuters
Az ír Denis Leamy (balra) állítja meg az argentin Felipe Contepomit, nem éppen szabályos eszközökkel
Az ír Denis Leamy (balra) állítja meg az argentin Felipe Contepomit, nem éppen szabályos eszközökkel
Reuters
Az ír Denis Leamy (balra) állítja meg az argentin Felipe Contepomit, nem éppen szabályos eszközökkel

Az első félidőben a Argentína lejátszotta az íreket. Lassan azt kell mondanunk, hogy a legváltozatosabb taktikai repertoárral a Pumák rendelkeznek. Ha kell, rövideket passzolnak, mint az óceániai gárdák.

Néha remekül futtatják a háromnegyedet, mint az All Blacks; esetenként a tolongást nyomják, mint az angolok vagy magasan rúgott labdára robognak. Ebben a félidőben is szinte végig náluk volt a labda, az írek csak néha tévedtek át a félpályán.

Mutatja néhányuk klasszisát mégis, hogy egy bedobás után O'Driscoll be is vetődött a célterületre. De addigra már az argentin válogatott vezetett. A 16. percben egy zárt tolongás és néhány hullám után Borges a rövid oldalon vitte az első célt. O'Gara egy büntetővel iratkozott a táblára, de Hernandez droppal válaszolt.

Ezt követte az ír csapatkapitány, O'Driscoll célja a 32. percben, ekkor Írország 10-8-ra vezetett, de Hernandez egy újabb droppal visszavette az előnyt. Sőt a félidő végén a Pumák a jobb oldalon összegyűjtötték a védőket, majd a gyors balra nyitás után Agullán a szélen nem maradt ember. Contepomi a z oldalvonalról is bevágta a jutalomrúgást, 18-10-es argentin vezetéssel vonultak pihenőre a harcosok.

A második félidőben aztán az argentinok elővették a maguk kellemetlen, catenacciós stílusukat is. Nyomogatták a csomagokat, elspekuláltak egy nyílt tolongásnál, vagy magasan, mélyen elrúgták a labdát.

Az írek visszarugdosták, mert a vonalon nem tudtak áttörni. Egy esetet kivéve, amikor szinte lemásolták első céljukat. Most is egy bedobás után nyitottak gyorsan, de ekkor a szélén maradt egy kis rés, amit Geordan Murphy meg is talált: 21-15 a Pumáknak.

Innentől viszont jött harminc perc a fent írt forgatókönyv szerint, amelynek java részét is az ír 22-esen belül töltötték a csapatok. Két ír szabálytalanság után F. Contepomi be is talált büntetőből, majd a slusszpoént Hernandez dropja jelentette a lefújás előtt.

Ezzel Argentína végzett a D csoport élén, Cardiffba küldve ezzel a franciákat – az All Blacks „vendégének", míg maguk készülhetnek a skótok ellen, eséllyel. Ezzel persze a skótok is megkapták a maguk esélyét, mivel azért a franciákat sokan még mindig erősebbnek tartják.


FRANCIAORSZÁG, RÖGBI-VILÁGBAJNOKSÁG:

CSOPORTKÖR:
D CSOPORT: Argentína – Írország 30-15
Franciaország – Grúzia 64-7
---- F ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik