Dél-Afrika biztosan verte Szamoát, Wales Kanadát győzte le

TÓTH SÁNDORTÓTH SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2007.09.09. 19:42
A Franciaországban zajló rögbi-világbajnokság harmadik napján egy újabb, világbajnoki címre is esélyes válogatott mutatkozott be: Dél-Afrika ennek megfelelően szerepelve biztosan verte Szamoát, igaz az összecsapás első célja az óceániaké volt. A nap első mérkőzésén Wales legyőzte Kanadát, pedig a szünetben nagy meglepetésre még a tengerentúliak vezettek.
Habana (Dél-Afrika) ellenállhatatlan volt
Reuters
Habana (Dél-Afrika) ellenállhatatlan volt
Habana (Dél-Afrika) ellenállhatatlan volt
Reuters
Habana (Dél-Afrika) ellenállhatatlan volt

A szamoai válogatott, 80 000 néző előtt, az első félórában kérdésessé tették a Springbok sikerét, bár Montgomery három büntetővel nagy előnyt szerzett az esélyesebb gárdának. A meccs első célját viszont az óceániaiak vitték.

A 19. percben egy bedobás után (ezeket általában a dél-afrikaiak szerezték meg, még az ellenfélét is) a center Gavin Williams lépett át egy résen; a védők itt libasorban álltak. A jutalomrúgás után 9-7-re vezetett Dél-Afrika.

Ezután tíz percig Szamoa játszotta a rögbit, de egy-két hiba miatt gyakran vesztettek teret és kezdhették elölről a munkát. Az utolsó tíz percet ellenben a dél-afrikaiak uralták. Előbb egy megszerzett labdával táncolt a célterületre, majd a félidő végén három percet az egyik sarokban töltötték a csapatok. Büntetőt büntető, zárt tolongást zárt tolongás követett – a Springbok az összes büntetőt tolongásra váltotta -, de a másik sarok lett a főszereplő.

Egy nyitás után Butch James körül túl sok védő gyűlt össze, és a bal oldalon akadt egy rés, amin Montgomery viharzott át. A jutalomrúgást is belőtte, így szerzett a félidőre 14 pontos vezetést csapatának (21-7).

A második félidő szamoai rohamokkal indult. Blokkoltak egy felszabadító rúgást, ötméteres tolongást kaptak, majd jobbra indultak és egy nyílt toli után egy játékosuk bevetődött a célterületre. Hiába örültek a játékosok és a nekik szorító (a lelátón többségben lévő) nézők, mert mr. Honiss gondolkodás nélkül büntetőt ítélt a szamoaiak ellen.

A lassításon látszott, hogy valóban lesről vette fel a labdát a játékos. Négy percre rá jött a büntetés: egy zárt tolongás után a center Fourie-t hibázták el a védők és már 28-7-re vezetett a Springbok. Ez a két esemény teljesen megtörte Szamoát. Vagy kevésbé sportszerűen tartalékoltak a későbbi összecsapásokra.

Mindenesetre nagy vereség lett a vége. Az 53. percben Pietersen középen magára vonta a védőket, Montgomery pedig lemásolta első félidei célját. Közben öt percre Brian Lima is pályára lépett ötödik világbajnokságán, de öt perc múlva le is kellett cserélni, mert egy kegyetlen szerelésénél ő maga ájult el.

Reméljük, látjuk még, nem ez volt a búcsúja. Igazi főszereplővé egy dél-afrikai vált: Habana-húszperc következett. Három célt vitt ezalatt. Az elsőnél elhibáztak a védők négy mélyfogást vele szemben, a második esetében egy gyorsan elvégzett büntetőt vitt be, harmadjára a legegyszerűbb rögbis célt láthattuk tőle: végigpasszolta a háromnegyed a labdát, és Habana a szélen besétált a célterületre. A hosszabbításban még a másik szélső, Pietersen is berobogott még egy labdával.

Ha Szamoa képes lesz az angolok elleni mérkőzés teljes idejében az első félidei játékát hozni, akkor a címvédők kereshetik azt a madzagot, amivel az alsóneműjüket fel kell majd kötniük. Ellenben ha a második félidőt ismétlik meg, nemcsak meghatottságuk miatt fogják elsírni magukat!

FRANCIAORSZÁG, VILÁGBAJNOKSÁG:

CSOPORTKÖR:
Dél-Afrika – Szamoa 59-7
Wales – Kanada 42-17
Írország - Namíbia 32-17
Skócia - Portugália 56-10
---- W ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik