A kolozsvári Gál Csaba személyében magyar játékos is lesz vb-n

TÓTH SÁNDORTÓTH SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2007.08.15. 14:44
A skót rögbi-válogatott rutinos játékosai mellett egyetlen újonccal, John Barclayval, míg a románok egyetlen magyarral, a kolozsvári Gál Csabával utaznak a franciaországi világbajnokságra, amelyet szeptemberben rendeznek.
Chris Paterson pontos rúgásaira Franciaországban is nagy szükségük lesz a skótoknak
Chris Paterson pontos rúgásaira Franciaországban is nagy szükségük lesz a skótoknak
Chris Paterson pontos rúgásaira Franciaországban is nagy szükségük lesz a skótoknak
Chris Paterson pontos rúgásaira Franciaországban is nagy szükségük lesz a skótoknak

A britek közül a skótok adták le utoljára a névsort. Talán nem is csodálni a lassúságot (megfontoltságot?), hiszen a skót rögbi évek óta gödörben van.

Persze, a hagyományokhoz képest. Régóta nem tud ellenfele lenni a vezető válogatottaknak, néha-néha elcsípi a walesi vagy olasz csapatot.

Most az írek feletti biztos szombati győzelemnek örülhetnek, bár az az ír csapat valóban egy B-keretből állt össze. Nem baj, adott egy kis önbizalmat a skótoknak a győzelem. Kell is az önbizalom, hiszen a csoportban az új-zélandiakon kívül (ők legyőzhetetlenek számukra) az olaszok várnak rájuk, akik tavasszal a Hat Nemzeten először skót földön nyertek ellenük. Magyarán: veszélyben a továbbjutás már a csoportból is!

A csapatban van azért nagy játékos bőven. Chris Paterson pontos rúgásaival évek óta tolja a csapat szekerét. Sean Lamont idén nem volt olyan meggyőző a szélen, de hátha a vb-n újra megcsillantja tehetségét.

Az új sztár a Glasgow játékosa, Andrew Henderson, aki három célt is vitt az íreknek. Simon Taylort az előző világbajnokság csapatába is jelölték összefogóban. Frissen igazolta a Stade Français, tehát nem akárki! A csapat egyetlen újonca John Barclay, a Glasgow tehetsége.

A keret névsora megadja az okát a skót rögbi relatív vérszegénységének: a csapat fele idegenlégiós! Nyilvánvaló, hogy tőkehiánnyal küzd a skót rögbi.

A SKÓT VB-KERET:

Tolongás: John Barclay (Glasgow), Kelly Brown (Glasgow), David Callam (Edinburgh), Ross Ford (Glasgow), Jim Hamilton (Leicester), Nathan Hines (Perpignan), Allister Hogg (Edinburgh), Allan Jacobsen (Edinburgh), Gavin Kerr (Glasgow), Scott Lawson (Sale), Scott MacLeod (Llanelli), Euan Murray (Northampton), Scott Murray (Montauban), Craig Smith (Edinburgh), Simon Taylor (Stade FR.), Fergus Thomson (Glasgow), Jason White (csk., Sale)
Háromnegyed: Mike Blair (Edinburgh), Chris Cusiter (Perpignan), Rob Dewey (Ulster), Marcus Di Rollo (Edinburgh), Andrew Henderson (Glasgow), Rory Lamont (Sale), Sean Lamont (Northampton), Rory Lawson (Gloucester), Dan Parks (Glasgow), Chris Paterson (Gloucester), Hugo Southwell (Edinburgh), Nikki Walker (Ospreys), Simon Webster (Edinburgh)


Románia is kijelölte a vb résztvevőit. Keleti szomszédunk rögbisportja másfél évtizede folyamatosan veszít erejéből. A profizmus bevezetése óta a módos országok rohamléptekkel távolodnak a tőkeszegény román rögbi színvonalától. Korábban a Tölgyek bármelyik csapat méltó ellenfelei voltak, de mostanában 40-50 pontos vereségeket kénytelenek elviselni. 1981-ben Új-Zéland például csak 14-6-ra nyert Bukarestben, de a most következő csoportkörben aligha lesz ilyen szoros az eredmény.

A keretben számunkra is sok érdekes van. Tagja Gál Csaba, a válogatott kezdősorának centere, így a kolozsvári játékos az egyetlen magyar hivatalos résztvevője a tornának. A másik magyar kapcsolat az, hogy négyen is bekerültek a Contor Group Arad csapatából. Az Arad korábbi edzője ugyanis Ovidiu Şerban, aki most a Battai Bulldogok csapatát készíti fel. Két játékos, Fercu és Dimofte egyenesen az ő neveltjei kis koruk óta!

A csapatban persze hemzsegnek a franciaországi légiósok, nem is mellékszereplők. Petru Balan (pillér) tavaly bajnokságot is nyert a Biarritz-cal. Tincu és Tonita is bejutott az idén az elődöntőbe a Perpignan csapatával. Brezoianu harmadik vb-fellépésére készül, 25 céljával ő a legeredményesebb a csapatban.

A ROMÁN VB-KERET:

Tolongás: Petru Balan (Biarritz), Bogdan Balan (Monzauban), Cezar Popescu (Agen), Petrisor Toderasc (Brive), Silviu Florea (Béziers), Marius Tincu (Perpignan), Razvan Mavrodin (Pau), Sorin Socol (csk., Pau), Cristian Petre (Béziers), Valentin Ursache (Arad), Augustin Petrichei (Béziers), Ovidiu Tonita (Perpignan), Florin Corodeanu (Grenoble), Cosmin Ratiu (Dinamo Bucureş ti), Alexandru Manta (Brive), Alexandru Tudori (Dinamo)
Háromnegyed: Valentin Calafeteanu (Dinamo), Lucian Sirbu (Béziers), Ionut Dimofte (Arad), Ionut Tofan (Limoges), Romeo Gontineac (Aurillac), Csaba Gal (Universitatea Cluj), Gabriel Brezoianu (Metro Racing Paris), Dan Vlad (Şteaua), Catalin Fercu (Arad), Ioan Teodorescu (Arad), Catalin Nicolae (Dinamo), Iulian Dumitras (Pau), Florin Vlaicu (Şteaua), Danut Dumbrava (Şteaua )
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik