Férfi vízi Eb: megalkuvás nélkül szállunk harcba a szerbek ellen

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.01.11. 20:01
null
Varga Zsolt kapitány eligazítást tart (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)
Felkészülten és önbizalommal telve várja a férfiválogatottunk a szerbek elleni negyeddöntőt, amely előtt a szövetségi kapitány annyit ígért meg, hogy büszkék leszünk a csapatra.

 

Még jobban kell védekeznie a megfiatalított férfi vízilabda-válogatottnak, mint az olaszok elleni bravúros, csoportgyőzelmet érő ötgólos siker alkalmával, hiszen az Európa-bajnokság negyeddöntőjében a hat olimpiai bajnokkal felálló szerbek következnek.

„A szerb csapat most a legkomplettebb az utóbbi két évben, és ez látszik a játékán. Kevesebb nehéz mérkőzésen vannak túl, talán a franciák elleni negyeddöntőjük az elsődleges elemzési pont, ami három negyeden át szoros volt, aztán a negyedikben kijött a fizikai és a játékbeli különbség – mondta Zágrábban a szövetség honlapjának Varga Zsolt szövetségi kapitány, aki, mint mindig, most is a védekezés fontosságára hívta fel a figyelmet. – A színvonalnak hasonlónak kell lennie, mint az olaszok ellen, csak másképp. Teljesen más struktúrájú a szerb csapat, fizikailag sokkal erősebb játékosokkal. Talán nem a dinamizmus és a sebesség dominál, hanem a jól ismert szerb iskola, az alaprendszer, amit nagyon jól játszanak. Van három domináns támadójuk, Dusan Mandics, Nikola Jaksics és Sztrahinja Rasovics, ezért a játékunk képe más lesz, más súlypontokkal, de a védekezés minősége nem eshet vissza.”

A negyeddöntő mindig kulcsfontosságú, hiszen ezen a mérkőzésen dől el, hogy egy csapat éremért játszhat a folytatásban, vagy az 5–8. helyért folytatja. Bárhogy is alakuljon a pénteken 15 órakor kezdődő mérkőzés, az olaszok elleni élményt már senki sem veszi el tőlünk, de természetesen a játékosok nem szeretnének itt megállni. A mieink a hétfői bravúr után is két lábbal a földön maradtak, ugyanakkor kellő önbizalommal várják a szerbek elleni rangadót.

„Azt tudom ígérni, hogy a végén a szurkolók büszkék lesznek ránk – úgy fogunk harcba szállni és háborúzni, ahogy eddig, megalkuvás nélkül, hatalmas lendülettel és akarattal. Ezzel lehet pótolni az esetleges hiányosságokat, most is erre lesz szükség, csak mindent még magasabb szinten kell csinálnunk” – jelentette ki határozottan a szövetségi kapitány.

Az olaszok elleni, csoportelsőséget érő utolsó gólt lövő Nagy Ádám szerint ha rendben lesz a védekezés, akkor az a megfelelő támadójátékot is magával hozza. A szerbek hátsó alakzata nem állt a helyzet magaslatán a negyeddöntő első félidejében, csak azután akadtak el a lövések a 38 évesen is reaktivált, korábban tizenhárom idényt az ob I-ben töltő Braniszlav Mitrovicsban, hogy a franciák elkészültek az erejükkel, és szétesett a játékuk.

„Bizakodó vagyok, úgy érzem, felkészültek vagyunk, önbizalmunk is van, ezt már csak át kell vinni a vízbe, és jól kell játszani. Szerintem minden esélyünk megvan a győzelemre – mondta Nagy Ádám. Nyilván megint a védekezést kell jól megoldani, igaz, most teljesen másra van szükség, mert másféle csapat ellen játszunk. Az a fontos, hogy képesek legyünk ugyanúgy megoldani a védekezést, és ebből önbizalmat meríthetünk a támadásainkhoz is.”

Mit is mondhatnánk: legyen így!

VÉLEMÉNYEK
BURIÁN Gergely, a magyar válogatott balkezese: – Nem félünk senkitől, bebizonyítottuk, hogy hiába van több fiatal és viszonylag rutintalan játékosunk, ha betartjuk a Varga Zsolt által kért taktikát, és így küzdünk egymásért, akkor eltüntethetjük az esetleges fizikai, erőbeli különbségeket, de még a taktikaiakat is. Akarattal, szívvel és erős mentalitással mindent tudunk kompenzálni.
Dusan MANDICS, a szerb válogatott balkezese: – Úgy állunk a magyarok elleni negyeddöntőhöz, mintha a legjobb csapatukkal találkoznánk. Másként nem is lehet, láttuk, mennyire motiváltak és tehetségesek a fiatalok is. Öt góllal verték meg az olaszokat a csoportkör utolsó fordulójában, valami egészen lenyűgöző teljesítménnyel – nyilvánvaló, hogy egy pillanatra sem engedhetünk ki ellenük.
NS-SZAKÉRTŐ
SZABÓ Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó
„Neki akartak esni a franciák a szerbeknek, és diktálni akarták az iramot, csak amikor egy héten belül kell játszaniuk a montenegróiakkal, a horvátokkal, a spanyolokkal, majd a szerbekkel, akkor nem biztos, hogy ez a taktika a célravezető a B-divízióban sima meccseket játszó ellenféllel szemben. Minden téren belefáradtak ebbe a franciák, akik lőttek három öngólt, hiszen három Vernoux-lövésből jött három lefordulás, ez így együtt kiadta, hogy kényelmesen nyertek a szerbek, akik semmi különlegeset nem csináltak. Eddig nem voltak rákényszerítve, hogy felpörögjenek, de az E.ON-kupán játszott egymás elleni meccsünkből kiindulhatunk. Abból kiderül, hogy nincs okunk a túlzott önbizalomra, de a szerénységre sem. Ha olyan lövőteljesítményt nyújtunk, mint az olaszok elleni meccs második félidejében, és olyat, amilyet a franciák nyújtottak a szerbek ellen az első félidőben, akkor nem látom azt magam előtt, hogy Mitrovics bravúrt bravúrra halmozva kiszedje a sarokból a lövéseket. A védekezésen nyilván sok múlik, fontosak lesznek a blokkok és a kapusteljesítmény. Biztos vagyok benne, hogy a szerbek nem teszik meg azt a szívességet, mint az olaszok, ők nem fognak lebecsülni minket.”
ELLENFÉLNÉZŐ – KÖVETKEZIK: SZERBIA
Jó ismerősökkel találkozunk, hiszen a szerbek tizenötös keretében kilenc játékos található, aki megfordult az ob I-ben. Hárman jelenleg is a magyar bajnokságban pólóznak, a balkezes Dusan Mandics a Ferencvárost erősíti, Szava Randjelovics és Sztrahinja Rasovics pedig a Vasasban játszik. Mivel a szerbek csak kilencedikek lettek a 2022-es spliti Európa-bajnokságon, a csoportkörben a B-divízióban bohóckodtak, a negyeddöntőben pedig kényelmesen kivárták, míg a franciák belefáradnak a saját tempójukba, és simán győztek ellenük. A két csapat legutóbb december huszadikán találkozott az E.ON-kupán, akkor nyert helyzetből döntetlenre adtuk a meccset, a 12–12-es eredmény után szétlövéssel 4–2-re győztek a szerbek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik