Női vízilabda-vl: kikapott a házigazda spanyoloktól a válogatott

Vágólapra másolva!
2022.11.03. 15:47
null
Faragó Kamilla három gólt szerzett, de ez is kevés volt a spanyolok ellen (Fotó: Mirkó István)
Az ausztrálok legyőzése után 15–11-es vereséget szenvedett a házigazda Spanyolországtól a magyar női vízilabda-válogatott a világliga tenerifei szuperdöntőjének második fordulójában. Bíró Attila csapata a B-csoportot pénteken, 11.20-tól Új-Zéland ellen zárja.

 

Bravúrra készült női vízilabda-válogatottunk Tenerifén, az ausztrálok elleni kétgólos győzelem után a regnáló Európa-bajnok spanyol együttes várt a mieinkre a világliga nyolcas döntőjében. Mivel a kvartettben még a szerény játékerőt képviselő Új-Zéland szerepel, a továbbjutás biztosnak tűnt, ám lányaink a döntőbe jutást tűzték ki célul, márpedig erre csoportgyőztesként nagyobb esély mutatkozik – a második helyezettre vélhetően az olimpiai és világbajnok Egyesült Államok vár az elődöntőben.

Nyolc percen át pariban voltunk az esélyesebb spanyolokkal, egyenlő létszámnál ugyanis jól zárt a magyar retesz, ám Paula Leitón egymás után harcolta ki a fórokat, emberelőnyből pedig nemigen tudott hibázni a rivális. Ezzel szemben a túloldalon sok volt a pontatlanság, kimaradt egy ötméteres is, így a második negyed elején nyílni kezdett az olló, szempillantás alatt elléptek négy góllal az ibériaiak. Időt is kért Bíró Attila, aki főként az emberhátrányos védekezésre hívta fel a figyelmet – nem véletlenül, az ellenfél első hat gólja ugyanis egyaránt létszámfölényes helyzetből született. Faragó Kamilla gyorsan szépített, majd Parkes Rebecca faraghatott volna tovább a hátrányon, de közelről a kapufa tövére húzta a labdát. Ahogy lenni szokott, az ellentámadásból gólt szereztek a spanyolok – ki nem találnák, ismét fórból –, a rutinos klasszisok közül Beatriz Ortiz és Maica García is sok fejfájást okozott a mieinknek. A lényegi kérdések már az első félidőben eldőltek, a nagyszünetben ugyanis 9–4-re vezetett a spanyol válogatott.

Faragó emberelőnyös góljával indult a harmadik negyed, ám erre is azonnal érkezett a válasz, a junior-világbajnok Nona Perez jobbkezesként rosszkéz-oldalról, szinte nullszögből szerezte a rivális első klasszikus akciógólját. A magyar fiatalok is jól szálltak be a mérkőzésbe, különösen a 16 éves Hajdú Katát lehetett dicsérni, akinek már az első mérkőzésén is akadtak szép megoldásai, ezúttal pedig kétszer is betalált, s csapata egyik legjobbja volt. Pőcze Panna is feliratkozott a gólszerzők közé, méghozzá látványos találattal, s bár kevés tiszta lövőhelyzet adódott a mieink előtt, azokat jó százalékkal értékesítettük. A záró negyedre a Ferencváros tehetsége, Neszmély Boglárka érkezett a magyar kapuba, aki hét és fél percen át nem kapott gólt, többször is bravúrral védett. Eközben sorozatban három gólt szerzett a magyar csapat, amely így megfelezte hátrányát, ám a végjáték ismét a riválisé volt, Leitón káprázatos, félpályás találattal zárta le a mérkőzést.

Női válogatottunk a spliti Európa-bajnokság negyeddöntőjéhez hasonlóan ezúttal is 15–11-es vereséget szenvedett Spanyolországtól, ám így is ott lesz a világliga elődöntőjében, ha a csoportkör pénteki záró mérkőzésén legyőzi a pont nélkül álló Új-Zélandot.

„Azt éreztem az első pár perc kivételével, a kihagyott ötösünkig, hogy ez egy szoros meccs lesz. A második negyedtől viszont épp az ellenkezőjét éreztem, nagyon könnyedén lőtték át a zónánkat a spanyolok, a hátrányaikat is jól fejezték be, nehéz ezt kompenzálni. Csak szépíteni tudtuk az eredményt a végén – idézte a magyar szövetség honlapja Bíró Attilát a mérkőzés után. – Ugyanakkor az idősebb, tapasztaltabb játékosok most nem tudták hozni azt, amit várunk tőlük, a kapusmunkától a blokkokig, a támadójátékig, ez most nem állt össze. De hosszú még ez a hét, van előttünk három meccs, mindegyiket szeretnénk megnyerni, ezért fogunk dolgozni” – tette hozzá a szakvezető.

VÍZILABDA
NŐI VILÁGLIGA, SZUPERLIGA
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
SPANYOLORSZÁG–MAGYARORSZÁG 15–11
(3–2, 6–2, 4–3, 2–4)
Santa Cruz de Tenerife, 400 néző. V: Seidl (német), Dabbaghian (amerikai).
SPANYOLORSZÁG: Terre – N. Perez 1, B. ORTIZ 4, B. RUIZ 2, M. García 1, A. ESPAR 3, Nogue.
Csere: González 1, Camus, Pena, LEITÓN 1, Forca 2.
Szövetségi kapitány: Miguel Oca
MAGYARORSZÁG: Magyari A. – Szilágyi D., Keszthelyi 1, Pőcze 1, Parkes 1, FARAGÓ K. 3, Vályi.
Csere: Neszmély (kapus), Máté Zs. 2, Mahieu, Baksa, HAJDÚ 2, Garda 1.
Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből: 12/7, ill. 17/6.
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/0.
Kipontozódott: Nogue (26. p.), Pena (31. p.), Camus (32. p.).
Kiállítva (végleg, cserével): Keszthelyi (24. p.)
Bíró Attila: – A kihagyott ötméteresünkig úgy éreztem, hogy szoros mérkőzés lesz, de a második negyedben könnyedén lőtték át a zónánkat a spanyolok, emberhátrányban is jól védekeztek, és nem tudtuk tartani velük a lépést. A fiatalok ezúttal is jól szálltak be, ügyesen mozogtak, ám a rutinosabb játékosok nem tudták hozni, amit vártam tőlük. Hosszú még a hét, megyünk tovább, készülünk a hátralévő három mérkőzésünkre.

KORÁBBAN
A-CSOPORT

Kanada–Egyesült Államok 5–11 (1–3, 1–5, 2–2, 1–1)
Hollandia–Olaszország 18–17 (5–4, 5–4, 3–4, 5–5)
B-CSOPORT
Ausztrália–Új-Zéland 14–5
(5–0, 3–2, 4–2, 2–1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik