Kajak-kenu: Hüttner Csaba jó néhány számmal kapcsolatban bizakodó

Vágólapra másolva!
2024.05.03. 11:55
Hüttner Csaba: A látottak alapján jó pár számban bizakodó vagyok, jó pár szám viszont fejtörést okoz (Fotó: Árvai Károly)
Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya a szolnoki válogatót értékelve azt mondta: jó néhány számban bizakodó a látottak alapján, de akadnak olyanok is, amelyek fejtörést okoznak neki.

A keddtől csütörtökig rendezett verseny több meglepetést is hozott, a nyitó szám, a férfi kajak négyesek döntője nem tartozott ezek közé. A világbajnoki ezüstérmes Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor egység diadalmaskodott annak ellenére, hogy a vezérevezős Nádas problémákkal küzdött a futam során.

„Kétszáz méterig tökéletes pályát mentek, de ekkor Bencének hasfali húzódása lett, vissza kellett venniük. Ezzel együtt hozták a kötelezőt. Ahhoz azonban, hogy nemzetközileg eredményesek legyünk, ennél jobb teljesítmény kell” – fogalmazott a magyar szövetség honlapján pénteken közzétett videóinterjúban Hüttner Csaba.

A Nádas, Tótka páros 500 méteren is favorit volt, de itt végül meg kellett elégednie a második hellyel a Kurucz Levente, Opavszky Márk duó mögött. A szakvezető szerint Nádas sérülése erre a versenyre is rányomta a bélyegét.

„De ez semmit nem von le Leventéék érdemeiből, az időeredményük is kiváló volt ebben a szembeszélben. A párosuk komoly kihívója Tótkáéknak” – mondta.

A szolnoki viadal egyik csúcspontja Kozák Danuta visszatérése volt, a hatszoros olimpiai bajnok kajakos két és fél év után versenyzett ismét. Hüttner elmondta: a sportoló és edzője, Somogyi Béla kijelentette, hogy ők a válogatóra készülnek – női kajakban a mostani regatta legtöbb száma csak tájékoztató jellegű volt –, így a szolnoki verseny a csapathajók tesztelése miatt volt fontos.

„Mindkét Kozák vezette egység jól teljesített és jó időt is ment. Kiemelkedtek a magyar mezőnyből és ez nagyon jó jel” – fogalmazott a kapitány. Kozák párosban Csipes Tamarával, négyesben pedig Csipessel, Gazsó Alida Dórával és Hadvina Dórával nyert.

Egyesben a favorit Csipes a döntőre már nem tudott odaállni, mert hétfő óta megfázással, lázzal küzdött, de Hüttner szerint a fiatalok is jó teljesítményt nyújtottak, Gazsó Alida Dóra kiemelkedett a mezőnyből.

Párosban a harmadik helyen végző Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese kettős vívta ki a részvételt a jövő heti, szegedi olimpiai pótkvalifikációra.

„Nem lehet tudni, mire lesznek képesek, mert még nem látni a mezőnyt, de szerintem mindenképpen esélyük lesz a kvótaszerzésre. Nagyon remélem, hogy szembeszél lesz a Maty-éren, mert az fekszik nekik” – mondta a szakember.

A férfi kenusoknál Adolf Balázs egyesben esélyesként, párosban pedig – Hajdu Jonatánnal – némi meglepetésre nyert a Holt-Tiszán, utóbbi számban többek között a tavaly olimpiai kvótát szerző, végül negyedikként záró Korisánszky Dávid, Fekete Ádám duót legyőzve.

„Az első pár összeülés során látszott, hogy jól fut alattuk a hajó. Szerintem Korisékat is az lepte meg, hogy a rajt után domináltak, és ezt ők fejben nem tudták lekövetni. A vk-re két egység mehet, így Feketéék nem lesznek ott, meglátjuk, hogy Adolfék teljesítménye mire lesz elég Szegeden. Azt azért remélem, hogy nem ez a vége a Korisánszky, Fekete párosnak” – jelentette ki a kapitány.

Magyarország női C-1 200 méteren is gyűjthet még egy párizsi indulási jogot a jövő héten. Ebben a számban Takács Kincső nyerte a válogatót, Hüttner szerint nagyon jó versenyben, s ez jó előjel a kvótaszerzés szempontjából.

A női kenu párosoknál több új egység is feltűnt 500 méteren, közülük a Bragato Giada, Benkucs Kíra kettős meggyőző teljesítménnyel nyert.

„Remélem, meggyőzőek lesznek a vk-n is. Giada most mindenkinek bizonyította, hogy sokat lépett előre az utóbbi időben” – mondta Hüttner Csaba.

Magyarország jelenleg 15 kvótával rendelkezik a párizsi játékokra, a jövő héten ehhez még hármat gyűjthet. Az olimpiai csapat a hazai válogatók alapján áll majd össze, a szolnoki verseny az első lépcsőfok volt ebben a folyamatban.

„Még ülepednie kell az elmúlt három nap történéseinek. A látottak alapján jó pár számban bizakodó vagyok, jó pár szám viszont fejtörést okoz. Haladunk előre, és majd akkor megyünk át a hídon, amikor ott állunk” – zárta szavait a szövetségi kapitány.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik