Vízilabda: Märcz Tamás távozik válogatottunk éléről

Vágólapra másolva!
2022.07.18. 15:37
null
Märcz Tamás távozik (Fotó: Árvai Károly)
A Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége hétfői ülésén meghallgatta Bíró Attila és Märcz Tamás szövetségi kapitányi beszámolóját a világbajnoki szereplésről. A testület jóváhagyólag tudomásul vette, hogy a férficsapat szövetségi kapitánya, Märcz közös megegyezéssel távozik a válogatott kispadjáról – számolt be róla a waterpolo.hu.

 

Kezdjük a tényekkel: egy korszak lezárult, öt és fél év után távozik posztjáról Märcz Tamás, aki 2017 januárja óta irányította férfi vízilabda-válogatottunkat. A szakember minden nagy világversenyen szerzett érmet a válogatottal, a 2020-as Európa-bajnokságon aranyat, a 2017-es, szintén hazai rendezésű világbajnokságon ezüstöt, míg a tokiói olimpián bronzot.

Ez a legmagasabb szint, ennél feljebb már nem nagyon van” – mondta kinevezését követően a Nemzeti Sportnak Märcz Tamás, aki súlyos örökséget vitt tovább, hiszen Kemény Dénes és Benedek Tibor után vette át a stafétabotot. Előbbi akkor azt kérte az újdonsült szövetségi kapitánytól, hogy ami jól működik, tartsa meg, ám amin javítani kell, javítsa ki, Märcz pedig leszögezte, magabiztos, rendszerben gondolkodó válogatottat szeretne építeni.

Nem volt könnyű dolga, elvégre a 2017-es, hazai rendezésű világbajnokság nyitányán ülhetett le először a válogatott kispadjára, ám fél év alatt olyan csapatot épített, amely meg tudott felelni a fokozott elvárásoknak, s amelynek csak a horvátok parancsoltak megálljt a döntőben. Jóllehet akkor a játékosok és a szurkolók is csalódásként élték meg a második helyet, öt év alatt megszépültek az emlékek, hiszen Kvangdzsu után idén nyáron, a Margitszigeten is érem nélkül maradt férfiválogatottunk.

Nem úgy a 2020-as, szintén budapesti Európa-bajnokságon, amely rég nem látott eufóriát hozott, Märcz Tamás együttese 21 év után ülhetett fel ismét a kontinens – és a sportág erőviszonyait ismerve a világ – trónjára. A spanyolok elleni döntő sokáig emlékezetes marad, az ötöspárbajban Märcz jó érzékkel küldte be Vogel Somát, majd miután cserekapusa kivédte Álvaro Granados lövését, néhány örömkönnycseppet is elmorzsolt. A szövetségi kapitány kilences osztályzatot kapott lapunktól, az indoklás szerint csak azért nem tízest, mert „vannak még meghódítandó magasságok”.

Internetes portálunkon az olvasók fele arra tippelt, hogy az Európa-bajnokság után nyáron az olimpiát is megnyerik a mieink – mindez a koronavírus-járvány miatt eleve nem valósulhatott meg, a halasztás pedig finoman szólva sem jött jól a lendületben lévő férfiválogatottnak. A csapat mentális erejét mutatja, hogy így is érmet tudott szerezni, a bronzmérkőzésen a spanyolokat legyőzve, akik ezzel lecsúsztak a dobogóról, majd kevesebb mint egy évre rá Budapesten világbajnokok lettek.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy néhány hónap alatt megtalálták a csodaszert a hispánok, ahogyan a magyar válogatottat sem kell temetni azért, mert a hetedik helyen zárta az idei vébét, régi közhely, de igaz, hogy az egyenes kieséses szakaszban már tényleg bármi megtörténhet. Ha az eredeti terveknek megfelelően Fukuokában rendezik a világbajnokságot, talán nem lett volna különösebb visszhangja az olaszok elleni, egy góllal elveszített negyeddöntőnek, elvégre olimpia utáni évben vagyunk, most még bátran lehet kísérletezni, meg egyébként is, a javítási lehetőség a nyár végi Európa-bajnokságon adott.

De nem Fukuokában rendezték a vébét, így a fiatalítás is elmaradt, s kár szépíteni, aranyesélyes csapatunk csúnyán leszerepelt. A húzóemberek mélyen tudásuk alatt teljesítettek, Märcz Tamás nem tudott úgy belenyúlni a meccsekbe, mint korábban, s bár elmondása szerint a torna közben változtatott volna a keret összetételén, a szabályok ezt nem teszik lehetővé. A szakember a kudarcok után is készséggel kamerák elé állt, magára vállalta a felelősséget, s úgy fogalmazott, tudja, hogy hol siklott félre a történet.

Hétfői beszámolója után már az elnökség is tudja, amely elismerését fejezte ki Märcz Tamásnak az elmúlt öt és fél évben végzett munkájáért, a kapitány a Magyar Vízilabda-szövetség közleménye szerint közös megegyezéssel távozik a válogatott éléről. Vári Attila, a szövetség elnöke elmondta, hogy a sportág kiemelkedően eredményes múltja miatt az elvárások is magasabbak, ami más sportágakban elismerésre méltó, az vízilabdában már magyarázkodásra adhat okot.

A búcsú keserédesre sikerült – a szakember korábban elmondta, szívesen folytatná a munkát –, de az összképet tekintve magyarázkodnia semmiképp sem kell Märcz Tamásnak, aki negyedik magyar vízilabdázóként lett játékosként és szövetségi kapitányként is Európa-bajnok.

Az örökség tehát továbbra is súlyos, szerdán pedig az is kiderülhet, ki viszi tovább a stafétát
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik