Vízilabda: Kemény Dénes ősszel távozik az elnöki székből

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.29. 10:42
null
Kemény Dénes hatévnyi elnöklés után távozik a pólószövetség éléről (Fotó: Koncz György)
Kemény Dénes a szeptemberi vízilabda-világkupát követően távozik a Magyar Vízilabda-szövetség elnöki tisztségéből. A Nemzeti Sport információi szerint Vári Attila követi a poszton.
VÁRI ATTILA

– Mi volt az első reakciója Kemény Dénes lemondását hallva?
Először is meglepődtem, ahogyan szerintem mindannyian. Elnökségi szinten át kell beszélnünk a helyzetet, utána tudok bármit mondani – mondta Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség alelnöke.

– Információink szerint ellentábor szerveződött a sportágon belül, amely az elnök leváltására készült. Tudott ilyenről?
– Abszolút nem, szerintem szó sem volt ilyenről.

– Ugyancsak információnk szerint ön követheti a poszton Kemény Dénest. Vannak elnöki ambíciói?
– Nézze, tényleg annyira váratlanul ért Dénes lemondásra, hogy először vele szeretnék beszélni. Nem gondolkodom ilyesmin, és nem is akarok ilyen tervekről beszélni.

– Alelnökként hogy látja, mi következhet?
– A Dénes által nyilatkozott forgatókönyv teljesen megállja a helyét, szerintem az idei világesemények után ül össze az elnökség és a közgyűlés, hogy a folytatással foglalkozzon. A vízilabda-szövetség a sportági feladatokat tartja szem előtt – augusztusban például fiú ifjúsági világbajnokságot rendezünk –, ezeket a fontos, jelentős sportszakmai, sportdiplomáciai és gazdasági vonzattal bíró feladatokat akarja a lehető legmagasabb szinten elvégezni.

„Ezúton szeretném bejelenteni, hogy miután a szeptemberi Férfi FINA Világkupával véget ér a válogatott szezon, szeptember végétől nem folytatom az elnöki munkát – idézi az elnököt a szövetség honlapja. – Addig természetesen ellátom a teendőket. Ezért az MVLSZ elnökségének a legközelebbi ülésen javasolni fogom, hogy hívjon össze rendkívüli elnökválasztó közgyűlést.”

A második elnöki mandátumának felénél tartó korábbi szövetségi kapitány elmondta, ahogy húsz éve sohasem, ezúttal sem szándékozik megindokolni döntését – ez ügyben a Nemzeti Sport is megkereste, de nekünk sem árult el részleteket.

Úgy tudjuk, a két alelnök, Molnár Tamás és Vári Attila közül utóbbi lesz az egykori szövetségi kapitány utódja.

A szövetségi kapitányként 2000-ben, 2004-ben és 2008-ban is olimpiai bajnoki címet szerző, a férfiválogatottat 1997-től 2012-ig irányító Kemény Dénes 2012 decemberében lett az MVSZ elnöke, majd 2016 októberében újabb négy évre újraválasztották, megbízatása eredetileg 2020 őszéig tartott volna.

A Testnevelési Főiskolán szakedzői diplomát szerző Vári Attila Kemény Dénes válogatottjával 2000-ben és 2004-ben nyert olimpiát. Játékos-pályafutását 2011-ben fejezte be, még előtte, 2010-ben a junior-válogatott szakmai edzője lett. A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója 2016 óta a MVSZ alelnöke és a liga elnöke, 2017 óta a MOB elnökségi tagja.

Az elmúlt öt és fél évben a férfi vízilabda-válogatott világbajnoki címet (2013) és vb-ezüstöt (2017), valamint Európa-bajnoki ezüstöt (2014) és bronzot (2016) nyert, a női pedig vb-harmadik (2013), kontinensbajnok (2016) és Eb-bronzérmes (2014) lett, és klubszinten is voltak magyar sikerek.

Kemény Dénes a Millennium-válogatott tagjának, Vári Attilának „passzolja a labdát” (Fotó: Török Attila, archív)
Kemény Dénes a Millennium-válogatott tagjának, Vári Attilának „passzolja a labdát” (Fotó: Török Attila, archív)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik