Vízilabda: Kemény Dénes szerint a kapitány vakarhatja a fejét

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.24. 09:05
null
Varga Vince 18 évesen állt helyt a megfiatalítva is Eb-negyedik vízilabda-válogatottban. Kemény Dénes szerint újra egy jó korosztály ért be a felnőttek között.

A zágrábi Európa-bajnokságon negyedik helyen végző férfi vízilabda-válogatott alaposan megfiatalított, tizenöt fős keretében

a 18 éves Varga Vince egyedüli ifjúsági játékosként követelt helyet magának.

egyedüli ifjúsági játékosként követelt helyet magának.

Érdekesség, hogy Varga Zsolt szövetségi kapitány a kontinensviadalra novemberben huszonhét fős, bő felkészülési keretet nevezett meg, plusz három pólóst kereten kívül hívott meg az összetartásokra. Ehhez a „kívülálló” trióhoz tartozott első körben az FTC ígérete, Varga Vince is, aki aztán olyannyira jól teljesített az Eb előtti hetekben, hogy meggyőzte a szakmai stábot, és ott lehetett a horvátországi megméretésen, amelyen remek játékkal segítette az idősebbeket.

„Bevallom, először kicsit rosszul érintett, hogy először kereten kívül hívtak meg, de aztán Varga Zsolt kijelentette, hogy onnan is van esély bekerülni az Eb-csapatba – mondja a reményteljes pólós. – Ezért igyekeztem száz százalékot nyújtani az edzéseken meg a felkészülési meccseken, és végül sikerült az utazó keretbe kerülnöm.

Rengeteget tanultam az idősebb, rutinosabb játékosoktól, a világklasszisoktól védekezésben, lövési technikákban vagy éppen lefordulásban. Így az elsődleges célt, hogy értékes tapasztalatokat szerezzek, elértem. Természetesen az Eb előtt volt bennem drukk, de arra törekedtem, hogy ne izguljam túl a meccseket. Varga Zsolt csak annyit kért tőlem, hogy nyújtsam azt, amit szoktam, és összességében, úgy gondolom, ezt sikerült teljesítenem. Az Eb-ről örök emlék marad az első, grúzoknak lőtt gólom vagy a hazai medencében és közönség előtt játszó horvátok elleni elődöntő is. Nyilván a szurkolók többsége nem minket buzdított, mégis felemelő érzés volt ilyen hangulatban vízilabdázni. A tavaszi szezonban is mindent beleadok, és abban is hiszek, hogy az olimpiai csapatba is van esélyem bekerülni.”

Varga Vince 18 évesen szerepelhetett a zágrábi felnőtt Európa-bajnokságon Fotó: Derencsényi István/MVLSZ 

A világversenyek sűrűsége és a már megszerzett olimpiai kvóta tudatában Varga Zsolt erre az Eb-re a tavaly Fukuokában világbajnoki címet ünneplő válogatottból hat főt vitt el, és ugyancsak hatan kaptak lehetőséget a 2023 júniusában Bukarestben U20-as vb-t nyert juniorcsapatból. A két társaságban akadt átfedés, mert Molnár Erik és Vigvári Vince mindkét aranyérmes gárdában ott volt, míg mellettük a kapus Gyapjas Viktor, valamint Tátrai Dávid, Vismeg Zsombor és Varga Vince bizonyíthatott Zágrábban. A válogatott a várakozásokat felülmúlva vette fel a kesztyűt a legjobbakkal, és többek között az olaszokat öt góllal győzte le a csoportelsőségért, a szerbeket pedig ötméteresekkel múlta felül a negyeddöntőben.

Hogy a magyar fiatalok miért képesek a korosztályos éveik végéhez érkezve ilyen szintű helytállásra a felnőttek között, arról Kemény Dénes véleményét kértük ki. A férfi vízilabda-válogatottat szövetségi kapitányként három olimpiai bajnoki címig vezető szakember elmondta:

„A magyar utánpótlás mindig akkor volt nagyon jó, amikor a szerencsének is köszönhetően több ügyes, genetikailag nemzetközi vízilabdára alkalmas ígéret játszott egymáshoz közeli korosztályokban. Tehát egy válogatottban nem két-három kiemelkedő kvalitású játékos pólózott, hanem hat-hét. Ezt láthattuk a tavalyi U20-as világbajnok válogatottban is, és tulajdonképpen ez a helyzet most a felnőtteknél is.

A magyar utánpótlásedzőket dicséri, hogy ezen fiatalok többségének tehetsége nemcsak felismerve lesz, hanem gondozva is. Azt látom, hogy a magyar pólóutánpótlásban ritka, amikor egy edző nem veszi észre a játékosában rejlő lehetőségeket, és az egyébként sokra hivatott gyerek elkallódik. De még ilyenkor is van, aki képes visszakerülni a rendszerbe, hiszen a háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter vagy a kétszeres világ- és Európa-bajnok Vámos Márton is hasonló utat járt be. Alapvetően azonban a magyar pólóedzők tudnak bánni a tehetséggel, és a korosztályos éveik végére képesek magas szintre juttatni a játékosokat.”

Kemény Dénes Fotó: Földi Imre

Kemény szerint a felnőttválogatottba bekerülő fiatalok számára különösen értékes, ha világversenyen is megmutathatják magukat.

„Amennyiben a szerbek elleni negyeddöntőt ötméteresekkel elveszítjük, akkor is azt gondoltam volna, hogy a fiatalok megállták a helyüket. Ez az Európa-bajnokság óriási lehetőség volt a számukra, mert két hét alatt elsősorban nem a formájukat tekintve, hanem tudásban fejlődhettek rohamosan. És többen annyira odatették magukat, hogy a kapitány bizony vakarhatja a fejét, amikor kihirdeti a keretet a párizsi olimpiára.”

(Kiemelt képünkön: Varga Zsolt Eb-csapatában mind a hat U20-as világbajnok kitűnően játszott Fotó: Derencsényi István/MVLSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik