Vizes vb: Kristófban benne van a világcsúcs százon is – Sós Csaba

Vágólapra másolva!
2022.06.25. 10:27
null
Az olimpiai és immár háromszoros világbajnok Milák Kristóf népszerűsége töretlen: a Duna Arénában mindenki vele akart közös képet, tőle kért aláírást és vele szeretett volna néhány szót váltani (Fotó: Dömötör Csaba)
Milák Kristóf Budapesten a második, összességében a harmadik világbajnoki címét szerezte meg – pénteken 100 pillangón nyert a Duna Arénában. Teljesítményét az úszók szövetségi kapitánya és edzői is véleményezték. 


SÓS CSABA: KRISTÓFBAN BENNE VAN A VILÁGCSÚCS SZÁZON IS

– Hogyan összegezné a száz pillangó fináléját?
– Úgy, hogy egy világbajnoki döntő volt, amit meg kellett nyernie Kristófnak – egy vébén csak a győzelem számít – válaszolta Sós Csaba szövetségi kapitány. – És bár majd megint kapok a fejemre, akárcsak öt évvel ezelőtt, amikor kijelentettem, hogy Kristóf döntheti meg az amerikai Michael Phelps világrekordját kétszáz pillangón, akkor is kimondom: Milák Kristóf képes a világcsúcsra száz pillangón is.

VÉLEMÉNYEK

KOVÁCSHEGYI Ferenc, Milák Kristóf edzője: „Hihetetlen koncentrációval készült erre a száz pillangóra Kristóf – az előfutamok és a középdöntő után állt is neki a zászló, ám azért ezt a finálét le is kellett úsznia, a győzelmet meg kellett szereznie. Annak, hogy a világcsúcs nem sikerült, több oka is van, például a nehéz csütörtöki nap vagy éppen a hazai közönség rajongása, hiszen a szurkolásra reagálni is kell, ez meg viszi az energiát. És hát nem volt itt Dressel sem, akivel versenyezhetett volna Kristóf.”

MINUZUMA Naoki, a 100 m pillangó 2. helyezettje: „Őszintén szólva a kelleténél kicsit idegesebb voltam a verseny előtt, de a jelenlegi erőviszonyokat tekintve elégedett lehetek és örülnöm kell az ezüstnek. Jobb időt akartam úszni ennél az 50.94-nél, és a következő világbajnokságon, Fukuokában még jelentősebb célokkal állok majd rajthoz. Nem adom alább, egyértelműen aranyérmet szeretnék szerezni Japánban.”

– Akár már péntek este is megúszhatta volna Milák a rekordot, ha ott van a fináléban Caeleb Dressel?
– Én sem voltam ott, meg maga sem, ezzel csak azt akarom mondani, hogy Kristóf csak azt tudja megverni, aki ott van a rajtkövön. A mi lett volna, ha kezdetű mondatoknak pedig nincs túl sok értelmük. Tudom, hogy Kristóf is bánkódik kicsit, amiért az amerikai klasszis visszalépett, de lesz még módja arra, hogy csatázzon az olimpiai bajnokkal.

– Két aranyérmet szerzett Milák Budapesten, ám az egyéni számai mellé két váltót is vállalt, ez mindenképpen előrelépés.

– Jól látja. Mi, magyarok nem versenyzünk annyit, mint például az amerikaiak, ott teljesen másként épül fel a rendszer, emellett Kristóf a korábbiakhoz képest több számot vállalt, ezt a sorozatterhelést nem lehet edzésen imitálni. Eddig nem kockáztattunk, mivel az volt a fontos, hogy megnyerjen minden címet, s ez jó döntés volt, de innentől Kristóf többet vállalhat, és biztos vagyok abban, hogy a következő nagy versenyen már jobban is fogja bírni a nehéz menetet.

– Az előző mondatot kicsit másként is megfogalmazhatjuk: bár még van egy nap, de egyelőre csak Milák Kristóf szerzett érmet, igaz két aranyat a magyar úszóválogatottból.
– Kívánom, hogy más sportág is így hozza a minőséget. De persze látom én is a hibákat, azt is tudom, hogy változtatnunk kell, ugyanakkor nem tudom megmondani, mikor volt ennyi döntősünk vb-n.

VIRTH BALÁZS: A VÉGEREDMÉNY NEM LETT VOLNA MÁS AKKOR SEM, HA ITT VAN DRESSEL

Megígérte tanítványának, hogy az augusztusi római Európa-bajnokságon kalandozhat, ha a budapesti vb-n jól szerepel – Virth mester állja a szavát.

Azt mondta tanítványa győzelme után, hogy nagyon fáradtan úszta le ezt a döntőt.
– És ez így is volt – jelentette ki Virth Balázs, Milák Kristóf edzője a vegyes zónában azután, hogy 22 éves klasszisunk megnyerte a 100 pillangó fináléját a budapesti világbajnokságon. – A kétszáz pillangó és a négyszer kétszázas gyorsváltó alapján én is azt mondtam, hogy Kristóf akár a világcsúcsra is képes lehet a száz fináléjában, ám csütörtök este azt is láttam rajta, hogy nagyon elfáradt. És nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is, ez utóbbi nagyon szembetűnő volt.

Ilyenkor hogyan tud segíteni egy edző?
– Kristóf profi versenyző, a felkészülés minden területéhez tudatosan áll hozzá, így aztán bár átbeszéltük a teendőket, mindent egyedül csinált végig. Péntek délelőtt és aztán kora este, a döntő előtt is észleltem, hogy valamivel tompább, mint a korábbi napokban, de akkor már túl sok mindent nem tehettünk. Egyvalami nem változott: ugyanolyan lelkesen és ugyanúgy mosolyogva várta a finálét, mint az eddigieket. Aztán amikor a rajt után feljött a víz alól a delfinezés után, az első tempó újból megmutatta, hogy fáradt.

Mit látott?
– Azt, hogy nem robban ki a vízből.

MILÁKÉ A 100. MAGYAR VB-ÉREM

Az 1973-as első vizes világbajnokságon Hargitay András 400 vegyesen aratott győzelme volt az első magyar érem, amelyet még azon a vb-n további három követett. Olyan vb-t nem rendeztek, amelyen egyet sem nyertünk volna, és Milák Kristóf jóvoltából már bizonyos, hogy 2022-ben sem maradunk dobogós helyezések nélkül. 100 pillangón éppen a vb-történelem századik magyar érmét nyerte meg...

– A világbajnoki arany így sem forgott veszélyben, Milák célba érkezése után pedig megható volt látni azt az ölelést a lelátón.
– Kovácshegyi Ferenc a támaszom. Bár az edzéseket én tervezem, közösen vezetjük, természetes, hogy őt öleltem meg – a siker közös.

– Aztán megölelte a tanítványát is, és vélhetően megdorgálta kicsit, amiért elégedetlenkedett?
– Kristóf világcsúcsot akart úszni Budapesten, talán ha ott van mellette Dressel... Visszafogott ember vagyok, s bár azt nem tudom, lett volna-e rekord, azt megkockáztatom, hogy a végeredmény nem lett volna más akkor sem, ha itt van az amerikai. Kristóf a közös munkánk elején azt kérte tőlem, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy közelebb férkőzzön Dresselhez – ezt megígértem neki, és szerintem teljesítettük is.

Ha jól tudom, mást is ígért a tanítványának.
– Azt mondtam neki, ha megoldja tisztességesen ezt a világbajnokságot, akkor augusztusban a római Eb-n tovább kalandozhat, vagyis a száz és kétszáz pillangó, valamint a két gyorsváltó mellé vállalhatja a száz és kétszáz gyorsot is.

És megoldotta tisztességesen a feladatot Kristóf...?
– Nagyon büszke vagyok rá, azt viszont mindenképpen szeretném hangsúlyozni, hogy ebben az eredményben ott van Selmeci Attila sok-sok éves munkája, az én feladatom az, hogy arra az alapra, amelyet ő lerakott, úgy építkezzek, hogy Kristóf továbbra is sikeres és eredményes maradjon.

Nagyobb méretért katt a képre!
Nagyobb méretért katt a képre!

MILÁK: AZ IDŐT BORZASZTÓNAK, A MAI VERSENYZÉST NAGYON JÓNAK ÉRTÉKELEM

19. FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG
ÚSZÁS
(Duna Aréna)
FÉRFI 100 M PILLANGÓ, DÖNTŐ
1. MILÁK KRISTÓF (MAGYARORSZÁG) 50.14

2. Mizunuma Naoki (Japán) 50.94
3. Joshua Liendo Edwards (Kanada) 50.97

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik