Úszás: nem Párizs, hanem Los Angeles jegyében versenyeznek

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.05. 14:01
null
A párizsi olimpia előtt rendezik, de nem a francia főváros, hanem a 2028-as nyári játékok résztvevőit fogadó Los Angeles az egyik lehetséges „végpontja” az utánpótláskorúak e hétvégi nemzetközi úszóviadalának, amelynek Graz és Szkopje ad egyazon időben otthont.

Multi Nations elnevezéssel hirdették meg a szervezők azt a vadonatúj korosztályos versenyt, melyet két színhelyen, de egyidejűleg, most szombaton és vasárnap bonyolítanak le Észak-Macedónia fővárosában, illetve Stájerország székhelyén, ahol

a várhatóan tizenhat nemzet ifjoncainak sorában magyar csapatok is indulnak.

Két utánpótlás-válogatottunkról van szó, amelyet együttesen harmincketten alkotnak, de évjáratuk alapján ketté osztva szerepelnek Szkopjéban, illetve Grazban. Előbbiben a fiatalabb generáció képviselői, a 13-15 esztendősek, utóbbiban pedig a 16-18 évesek reprezentánsai állnak rajthoz – tudtuk meg Selmeci Attilától, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) szakmai alelnökétől, aki elmondta, hogy a kiírás szerint pontversenyes uszodai megméretés várja a fiatalokat. Az egyformán nyolc fiú és nyolc lány alkotta csapatok olimpiai számokban versengenek sajátos feltételek mellett: országonként egy-egy versenyszámban ketten indulhatnak, de csupán egyikük eredménye számít bele a pontversenybe, méghozzá azé, akinek a nevét előzetesen első számú úszóként adták le a szövetségek. Adott esetben hiába úszik tehát netán jobbat a második számúnak jelölt, a papíron jobbik idejét veszik figyelembe a csapatviadal pontösszesítésekor.

Ötkarikás szemüvegen keresztül nézve különösen az ausztriai találkozóra irányul kiemelt nemzetközi figyelem, merthogy a 16-18 évesek korosztályából kerülhetnek ki szép számmal a Los Angeles-i olimpia indulói. Ahogyan Selmeci Attila fogalmazott:

A Multi Nations-rendezvény végeredményére vasárnap este derül fény, de a remélt jó magyar szereplés megünneplésére nem igazán kínálkozik mód, mivel Grazból a mieink gyakorlatilag azonnal indulnak haza, lévén keddtől a csapat több tagjára is már a budapesti felnőtt országos bajnokság jelentette újabb kiemelt feladat vár. Az ausztriai verseny és a Duna Arénában zajló ob rendkívüli közelsége komoly főfájást is jelentett edzőnek, versenyzőnek egyaránt, s akadtak többen is, akik inkább kihagyják a grazi erőpróbát, lemondva a duplázásról, mert fontosabbnak ítélték az országos bajnokságot.

Amúgy a grazi verseny, miként az ob is, lehetőséget kínál fiataljainknak, hogy szintidőt ússzanak, s biztosítsák a helyüket az ifi Európa-bajnokságra utazó csapatban. A korosztályos Eb július elején lesz Litvánia fővárosában, Vilniusban, s a nyári versenykavalkádban mutatkozó „eseményzavar” jegyében majd csak az említettek után következik az év kiemelkedő hazai korosztályos csúcseseménye, az ifjúsági országos bajnokság, amelynek Debrecen ad otthont augusztus 7. és 10. között.

(Kiemelt képünkön: lesz majd, aki vasárnap még Grazban, keddtől viszont már a Duna Arénában versenyez Forrás: musz.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik