Úszás: felnőttbajnoki címekért versenyeznek az ifjabbak is

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.08. 15:48
null
Legutóbb a tokiói olimpia előtt adott otthont a felnőtt magyar úszóbajnokságnak a Duna Aréna, a helyszín most – bő három hónappal a párizsi ötkarikás játékok előtt - ismét ugyanaz: a sportág legjelentősebb hazai eseménye keddtől péntekig zajlik a legnagyobb folyamunk nevét viselő szuperlétesítményben, ahol az utánpótlás legkiválóbbjai is megméretnek.

A veretes múlt ott lakozik a sorszámban: az úszósport immár 126. országos bajnoksága következik ezen a héten, s a tét többek számára sem csupán a magyar bajnoki címek megszerzése, hanem olyan időeredmény elérése is, amely tulajdonosának helyet biztosít a párizsi olimpiára utazó válogatott csapatban.

Persze jócskán akadnak, akik már korábban megúszták a francia fővárosba szóló repülőjegy kiérdemléséhez előírt időt, ám nem kevesen az április eleji ob-re igyekeztek időzíteni a megfelelő formát, aminek megalapozását segítette az elmúlt hetek külföldi edzőtáborozása is.

A felnőtt elit több tagja mellett a „szintkényszer” az ifjabb korosztály jó néhány reprezentánsát is érinti,

s noha az olimpiáig még kínálkozik nem is egy alkalom az ötkarikás A szint teljesítésére, azért az igazinak mégis csak az tűnik, ha valaki a felnőtt magyar bajnokságon harcolja ki vagy éppen véglegesíti az olimpiai csapattagságot.

Az utánpótlás legígéretesebb képviselői közül már tavaly produkálta egyéniben is a szükséges időeredményt a 2006-os évjáratú talentumaink sorából Pádár Nikolett és Molnár Dóra, akikre majd bizonyosan feladat vár Párizsban a két női gyorsváltó szereplőiként is. Természetesen ott lesznek a Duna Arénában, s több számban is felmérik edzőikkel együtt, hogy hol tartanak a felkészülésben jelenleg. Pádár nevezett 50 mellre is, ám repertoárja érdemi darabjait az 50, 100, 200 és 400 méteres gyorsszámok képezik. Molnár a százas és kétszázas sprinttávok mellett száz, és legfőbb territóriumán, kétszáz háton ellenőrizheti majd, hogy milyen a készültségi foka bő száz nappal az ötkarikás start előtt.

A női vegyes váltóban ott a helye a szintén 18 éves Komoróczy Lorának, akinek azonban még nincs meg az egyéni olimpiai szintje, de az ob-n „szólistaként” is nagyot alakíthat, leginkább száz háton, bár a fele ekkora távon is aranyéremesélyesként indul, továbbá a két rövidebbik pillangószámban is láthatjuk őt.

A 2006-os kitűnőségek hölgykvartettjének negyedik tagja, Ábrahám Minna – aki a februárban világbajnoki nyolcadik 4x200-as gyorsváltóban Pádárral és Molnárral együtt már jeleskedett, egyéniben viszont még ugyancsak adós a szintteljesítéssel – a budapesti ob helyett majd az Európa-bajnokságon igyekszik pótolni mulasztását. Az idei felnőttbajnokságról igazoltan hiányzik: amerikai egyetemén vizsgakötelezettségeinek kell eleget tennie, csak májustól lesz újfent itthon, s készülhet rá a június közepi, belgrádi Eb-re.

A Duna Arénában a még ifjabb generáció képviseletében vízbe száll több korosztályos Eb-érmes,

a névjegyét hazai felnőttviadalokon már letett talentumunk is, így Jackl Vivien, a nálánál eggyel több, jelesül öt számban induló Abonyi-Tóth Glenda és Nagy Napsugár, a fiúknál pedig a tizenéves reménységek közül szerepel az ob-n Bagi Zoltán, Kárpáti Máté,  Kovács-Seres Hunor, vagy éppen a nem kevesebb, mint kilenc számban nevezett Kakuk Koppány, hogy csak néhányukat említsük.  

Az idei felnőtt magyar bajnokság általános vonzerejét mutatja, hogy a négynapos erőpróbára több mint félszáz hazai klub jelentkezett be, s összesen félezer úszó szerepel a nevezési listán. A mennyiséggel tehát nincs gond, már „csak” a minőségi eredmények kellenek, de biztosak lehetünk benne: ez utóbbiban sem lesz hiány.

(Kiemelt képünkön: Komoróczy Lora (balra), Pádár Nikolett és Molnár Dóra egyformán programgazdag felnőtt ob-ra készül Forrás: musz.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik