Labdarúgás: a fiatalok szerepeltetésében is elmarad az NB I Európától

B. M. utanpotlassport.huB. M. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.05. 09:01
null
A Sporttudományok Nemzetközi Központja áttekintette, hogy a világ 61 legfontosabb labdarúgó-bajnokságában milyen arányban szerepeltek az elmúlt évben a 21 év alatti játékosok. A globális rangsort az ukrán Rukh Lviv vezeti, míg az NB I-ben az MTK Budapestben jutnak a legtöbb lehetőséghez a fiatalok.

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) ismét rendkívül érdekes adatokat tett közzé: az intézet 61 bajnokság csapatait vizsgálta abból a szempontból, hogy az elmúlt 365 napban az összes játékperc hány százalékát kapták 21 év alattiak. A módszertan szerint azokat a labdarúgókat tekintették U21-esnek, akik az adott mérkőzésen még nem töltötték be a 21. életévüket.

A legtöbb játékidőt az ukrán Rukh Lviv szánta a fiataloknak, ugyanis több mint a percek felét (52,4 százalék) 21 évnél fiatalabb futballisták töltötték a pályán.

A második helyen a szlovák MSK Zilina végzett szintén kiemelkedő, 44,5 százalékos eredménnyel. A dobogóra az elmúlt évtizedben a fiatalokat remekül beépítő, korábban a norvég Erling Haalandot és Szoboszlai Dominiket is foglalkoztató osztrák Red Bull Salzburg fért fel, amelyben az összes játékperc 42,7 százalék volt az utánpótláskorú labdarúgóké.

A világ 61 legfontosabb bajnokságában szereplő fiatalok játékpercaránya Forrás: CIES

Ha csak az öt európai topbajnokság adataira koncentrálunk, azt látjuk, hogy a francia RC Strasbourg és Olympique Lyon, valamint az FC Barcelona játékperceinek több mint 20 százalékát a fiatalok érdemelték ki. A katalán klub a 2023/24-es évadban kiválóan integrálta a csapatba a fiatalok, elég, ha a 16 éves Lamine Yamalra vagy a 17 esztendős Pau Cubarsira gondolunk.

A topligákat tekintve az első tízben a franciák dominálnak, hiszen öt csapatuk is szerepel az éllovasok között,

továbbá három spanyol, valamint egy-egy angol és német egyesület emelkedik ki a korosztályos futballisták bevetésében.

Az öt európai topbajnokságában szereplő fiatalok játékpercaránya Forrás: CIES

A CIES az NB I-ben szereplő fiatalok lehetőségeit is elemezte, amelyek jócskán elmaradnak az eddig említett értékektől. Nem meglepő, hogy az utánpótláskorúakra – magyarországi szinten – nagy hangsúlyt fordító MTK Budapestben játszottak a legtöbbet a fiatalok, az összes perc 12,2 százalékát töltötték pályán. A második helyen a Debrecen végzett, majdnem 10 százalékkal, míg a képzeletbeli bronzérmes a Diósgyőr valamivel 9 százalék alatt.

Az NB I-ben szereplő fiatalok játékpercaránya Forrás: CIES

Az összes bajnokság fiatalperceit átnézve kijelenthető, hogy a hazai élvonal ebből a szempontból mindenképpen az alsóházba tartozik, hiszen alig akad néhány európai liga, amelyben kisebb játékpercarányt regisztrált a CIES, mint az NB I-ben, annak ellenére, hogy a „fiatalszabály” évek óta hatályban van.

A teljes adatsor ITT böngészhető.

(Kiemelt képünk fotósa: Mura László)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik