Labdarúgás: az utánpótlás-válogatottaktól több kell, mint tavaly

Bruckner Máté utanpotlassport.huBruckner Máté utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.26. 09:00
null
A korosztályos labdarúgó-válogatottak a gyengébben sikerült tavalyi évet követően 2024-ben bizonyíthatnak az Európa-bajnoki selejtezőkön és a felkészülési mérkőzéseken. A tervekről és az esélyekről Németh Antal, az utánpótlás-válogatottak szakmai vezetője beszélt.

A korosztályos labdarúgó-válogatottak 2023-as éve nem hozott átütő sikereket, az idén jobb teljesítményre lenne szükség ahhoz, hogy a magyar fiatalok közelebb kerüljenek az európai élmezőnyhöz. Az utánpótlás-válogatottak szakmai vezetője, Németh Antal latolgatta a 2024-es esztendő esélyeit.

Az U21-es válogatott a 2025-ös Európa-bajnoki selejtezőcsoportban folytatja a szereplését, amelyben jelenleg úgy áll a negyedik helyen, hogy több meccset játszott, mint a riválisok.

„Két európai élcsapattal, Spanyolországgal és Belgiummal sorsolták egy csoportba a válogatottat, így nem lehetett elvárásként megfogalmazni, hogy az együttes eljusson az Eb-re.

kezdte Németh.

Németh Antal, az utánpótlás-válogatottak szakmai vezetője Forrás: MLSZ

Ehhez alighanem Skóciát kellene megelőznie Gera Zoltán szövetségi edző együttesének, amely ellen idegenben vereséget szenvedett, hazai pályán pedig döntetlent játszott.

„Ha a következő négy mérkőzés jól sikerül, és a spanyolok meg a belgák ellen sikerülne pontokat szerezni, akkor a harmadik pozícióra még lenne esélyünk. Ebben az esetben azt mondhatnánk, hogy meglepetést ugyan nem okoztunk, viszont sikerült megelőznünk egy nálunk magasabban rangsorolt válogatottat”.

A három említett együttesen kívül Kazahsztán és Málta tagja még a selejtezőcsoportnak.

A Babó Levente vezette U19-es válogatott meglepetésre nem jutott tovább az Európa-bajnoki selejtező első szakaszából az elitkörbe, mivel Norvégia és Lettország – utóbbi jobb gólkülönbségével – megelőzte a mini tornán, így harmadik lett. Ezért a 2024-es tavaszi szezon a felkészülésről szól majd.

„Az a tervünk, hogy tavasszal az U20-as korosztályra koncentrálunk, természetesen kiegészítve a jelenlegi U19-esekkel.

Ennek az oka, hogy novembertől a jelenlegi U20-as korosztály tagjai alkotják az U21-es válogatottat, és a célunk, hogy a jövő év végére, mire következnek az első tétmeccsek, minél több tapasztalatot gyűjtsenek az érintettek. Folyamatosan figyeljük, hogy kik azok, akik játszanak az NB I-ben vagy az NB II-ben, kikre számíthatunk a későbbiekben.”

VERSENYBEN A LÁNYOK IS
Mindkét korosztályos magyar leányválogatott bejutott az Európa-bajnoki selejtező második szakaszába. Az U19-esek áprilisban hazai pályán harcolhatják ki a részvételt a litvániai Eb-re, ehhez Németországot, Svédországot és Romániát kell megelőzniük. Az U17-es csapat pedig márciusban Horvátországban a házigazdák, az osztrákok és a belgák ellen küzd majd, hogy ott lehessen a svédországi kontinensviadalon.

Az viszont egyelőre kérdéses, hogy az U19-es és az U17-es korosztály következő Eb-selejtezőjét milyen rendszerben bonyolítják le.

„Az UEFA tavasszal tart workshopot, amelyen bejelenti, milyen lesz a jövőben az Eb-selejtező felépítése. A jelenlegi szisztéma várhatóan megszűnik” – mondta az utánpótlás-válogatottak szakmai vezetője.

Kőkemény csoportba került az elitkörben az U17-es válogatott, amely Bosznia-Hercegovina és Andorra megelőzésével, Bulgária mögött jutott túl az Eb-selejtező első körén. Jeremiás Gergő csapata a márciusi második szakaszban Angliával, Franciaországgal és Észak-Írországgal szerepel egy négyesben.

„A továbbjutáshoz a háromból legalább két csapatot meg kell előznünk, ami ilyen erős csoportban nagy bravúrnak számítana.

Nyilván szeretnénk meglepetést okozni, és ezért mindent meg is teszünk a felkészülés során. Ahhoz, hogy az Eb-n szerepelhessünk, nagyon jó csapatokat kell felülmúlnunk, ehhez pedig kiemelkedő teljesítményre lesz szükség. De szerencsére van néhány olyan játékosunk, aki bármikor képes váratlant húzni.”

(Kiemelt képünkön: Az elitkörbe jutást ünnepli az U17-es válogatott Forrás: MLSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik