Wimbledon: Medvegyev a torna meglepetésemberének legyőzésével a négy között

Vágólapra másolva!
2023.07.12. 19:03
null
Danyiil Medvegyev óriási csatában ejtette ki a torna meglepetésemberét, Christopher Eubankset, s elődöntős (Fotó: Getty Images)
A harmadik helyen kiemelt orosz Danyiil Medvegyev pályafutása során először jutott elődöntőbe a füves pályás wimbledoni férfi tenisztornán, miután öt szettben legyőzte a viadal meglepetésemberét, a világranglista-43. amerikai Christopher Eubankset.


A 27 éves amerikai a 12. kiemelt brit Cameron Norrie és a világranglista-5. Sztefanosz Cicipasz kiejtése után abban a tudatban lépett pályára, hogy ha a negyeddöntőben legyőzi Medvegyevet, akkor Goran Ivanisevic után ő lesz a második olyan teniszező, aki világranglistásként 40-en kívüliként három top 20-as riválist is legyőz Wimbledonban, emellett a harmadik olyan – John McEnroe és David Nalbandian után –, aki első angliai Grand Slam-viadalán elődöntőbe jut.

Eubanksnek azonban nem volt könnyű dolga, Danyiil Medvegyev ugyanis kiváló formának örvend 2023-ban, 45–8-as idei mérlegével pedig a legtöbb győzelmet számlál ebben a naptári évben. A Grand Slam-tornákon hetedik negyeddöntőjét (5–1-es mérleggel) vívó orosz ugyanakkor először jutott nyolc közé Wimbledonban.

Eubanks mindent beleadott, hogy megnehezítse az orosz dolgát, de az első játszmában 11 ki nem kényszerített hibát és három kettős hibát is elkövetett, Medvegyev pedig a harmadik gémben elvette a szervajátékát; az első játszmában hat ászt ütött és első szettlabdáját kihasználva vezetett. 6:4

A második játszmában viszont Medvegyev játéka nagyon visszaesett, miközben Eubanksé alaposan feljavult, az amerikai három ászt és 16 győztest ütött, kétszer is brékelt, így meglehetősen simán, 29 perc alatt egyenlített 6:1-gyel.

Sőt ezt a lendületet a harmadik játszmára is átvitte: rögtön elvette az orosz adogatását, de már Medvegyev játéka is kezdett visszatérni az elsőben mutatotthoz. Azonban továbbra is Eubanks volt a pontosabb, az orosz pedig egyre feszültebbé vált, reklamált is a székbírónál, ami miatt figyelmeztették, s ez rá is nyomta bélyegét a teljesítményére. Az amerikai viszont nehéz játékokat is megoldott, és 6:4-es szettsikerrel fordított.



Amint lezárult a harmadik játszma, Medvegyev megnyugodott, és tényleg visszatért első szettben mutatott játékához: az első és harmadik gémet semmire nyerte meg, közben a másodikat tizenegy labdamenetes csatában elbukta (két bréklabdáját sem tudta kihasználni).

Eubanks saját adogatásainak megnyerésével viszont tartotta a lépést, és kiharcolta a rövidítést, ahol 3–1-es hátrányból is felállt, de 6–3-ról már nem tudott, így Medvegyev kiharcolta a döntő játszmát (7:6).

Az ötödik szettet remekül kezdte az orosz, semmire nyerte meg ellenfele adogatását, majd a sajátját is simán hozta. Ezt követően Medvegyev rendkívül fontos gémet hozott, miután elvette az amerikai szervajátékát, majd a sajátját nagy küzdelemben megnyerve 4:0-ra ellépett – pedig az amerikai időközben megdöntötte Andre Agassi 1992-es rekordját, miszerint Wimbledonban már több mint 317 győztest ütött.

Eubanks ugyan szervajátékát megnyerve szépítettt, de Medvegyevnek a győzelemhez elég volt hoznia a saját adogatásait, és ezt meg is tette. Az orosz a 6:1-re megnyert ötödik játszmával háromórás küzdelemben jutott be az elődöntőbe.


Medvegyev a döntőbe jutásért a Holger Runét legyőző világelső Carlos Alcarazzal csap össze.

WIMBLEDON (44.7 millió angol font, fű)
FÉRFI EGYES
NEGYEDDÖNTŐ

Medvegyev (orosz, 3.)–Eubanks (amerikai) 6:4, 1:6, 4:6, 7:6 (7–4), 6:1
Alcaraz (spanyol, 1.)–Rune (dán, 6.) 7:6 (7–4), 6:4, 6:4
KORÁBBAN

Sinner (olasz, 8.)–Szafiullin (orosz) 6:4, 3:6, 6:2, 6:2
Djokovics (szerb, 2.)–Rubljov (orosz, 7.) 4:6, 6:1, 6:4, 6:3

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSAI
Sinner (olasz, 8.)–Djokovics (szerb, 2.)
Medvegyev (orosz, 3.)–Alcaraz (spanyol, 1.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik