Rp. gyorskorcsolya: Tiencsin fogadta be a Liu fivéreket

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2023.03.24. 17:36
null
Március végén jöhet az első kínai válogató Liuéknak (Fotó: Földi Imre)
A kínai állampolgárság után a következő lépést is megtették a Liu testvérek: pénteken kiderült, hogy Tiencsin városát képviselik a március 31. és április 2. közötti kínai bajnokságon.

 

Nagy volt a csend – mármint Kínában, mert a magyar sajtóorgánumok szinte naponta írtak valamit a Liu testvérekről, miközben Shaolin és Shaoang Pekingben tette a dolgát.

Az olimpiai bajnok fivérek nyáron előbb arról határoztak, hogy követik edzőjüket, Csang Csing Linát Kínába, és ott készülnek tovább, aztán novemberben ennél is tovább léptek, hiszen bejelentették országváltási igényüket a Magyar Országos Korcsolyázószövetség felé.

Akkor egyedül a Nemzeti Sportnak nyilatkoztak.

„Amikor megtudtuk, hogy a Magyar Országos Korcsolyázószövetség nem tartja egyben az edzői stábot, aggódni kezdtünk. Továbbra is a világ legjobbjai akarunk lenni, ám a kialakult helyzetben úgy éreztük, a céljaink eléréséhez itthon már nem biztosítottak a feltételek. Mi mindig a legjobbat akarjuk kihozni magunkból, és úgy láttuk, erre csak akkor van lehetőségünk a jövőben, ha országot váltunk      – mondta Liu Shaolin, öccse, Shaoang pedig elárulta: – Úgy megyünk egy új országba, hogy nem vagyunk senkik, hogy a válogatóversenyeken igyekszünk kiharcolni a helyünket. Hiába vannak eredményeink korábbról, a nulláról kezdjük újra.”     

Nos, idáig tartott, hogy egyáltalán elkezdhessék nulláról a testvérek, hiszen előbb a kínai bürokrácia asztalán pattogott a labda, majd miután Shaolin és Shaoang hivatalosan is kínai állampolgár lett (ehhez le kellett mondaniuk a magyarról, hiszen Kína nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét), keresniük kellett egy klubot, amelynek színeiben elindulhatnak a válogatóversenyeken.

Az első ilyet március 31. és április 2. között rendezik Pekingben, abban a létesítményben, amelyben 2022. február 13-án Liu Shaoang Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét szerezte, és ahol két nappal korábban Liu Shaolin néhány pillanat alatt a mennyből a pokolba jutott azzal, hogy bár 1000 méteren elsőként haladt át a célvonalon, végül kizárták a bírók.

Ez a (magyar) múlt, pénteken pedig kiderült, hogy a testvéreket Tiencsin városa fogadta be, amely a fivéreken kívül további négy rövid pályás gyorskorcsolyázót küld harcba a jövő heti kínai bajnokságon, köztük a két héttel ezelőtti szöuli vb-n aranyérmes férfiváltó egyik tagját, Liu Kuan-jit.

A tét a válogatottba kerülés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik