Rp. gyorskorcsolya: pénteken rajtol a vb Rotterdamban

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.03.14. 11:55
Somodi Maja is ott lesz a vb-n (Fotó: Getty Images)
Péntektől vasárnapig Rotterdamban zárul a rövid pályás gyorskorcsolyázók idénye – mégpedig a legfontosabb versennyel, a vb-vel.

Jászapáti Petrával a soraiban vág neki a péntektől vasárnapig tartó rotterdami világbajnokságnak a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott, s az, hogy jelenlegi legjobbunk végre bevethető állapotban van egy hosszan tartó és igencsak makacsnak bizonyuló vírusfertőzés miatt, lelkileg is sokat jelent a csapat számára.

„Petra egyértelműen a vezére a válogatottnak, s pusztán azzal, hogy itt van velünk, máris érezhető a nagyobb nyugalom” – jelentette ki Bánhidi Ákos, a válogatott szakmai vezetője, aki nem titkolta azt sem, hogy a női váltó juthat a legmesszebbre a világbajnokságon.

Mivel Jászapáti Petra eddig nem versenyzett az idényben, jó eséllyel csak a váltóban lép jégre a vb-n, s e tekintetben rögvest előhúzhatunk a múltból egy kiváló eredményt éspedig éppen Rotterdamból, ahol 2017-ben a Jászapáti Petrával, Bácskai Sára Lucával, Keszler Andreával és Heidum Bernadett-tel felálló női váltónk ezüstérmet szerzett. A csapatból Jászapátin kívül Bácskai is ott van a válogatottban és Hollandiában, kettejükön kívül még Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka és Somodi Maja alkotja a női „részleget” – utóbbi kapcsán mindenképpen említést érdemel, hogy a junior világbajnokságról két aranyéremmel tért haza, az egyiket a váltóval szerezte, a másikat pedig ezerötszáz méteren, s utóbbival még önmagát is meglepte a fiatal tehetség.

„Úgy voltam vele, hogy a döntő talán összejöhet, s ha minden jól megy, esetleg megcsíphetek egy érmet. Az arannyal mindenkit megleptem, magamat is – árulta el Somodi Maja, aki nemcsak a jégen vitézkedik, hiszen szeptemberben kezdte az orvosi egyetemet: – A szüleim orvosok, kiskorom óta orvos akarok lenni én is, s bár az olimpia közeledtével biztos kell majd halasztanom, egyelőre mindent úgy csinálok, mint a többiek az egyetemen, annyi könnyebbségem van, hogy egyéni tanrendes vagyok, a gyakorlati órák kapcsán viszont számomra is ugyanaz a korlát, vagyis csak azok negyedéről hiányozhatok. A tanulnivalók Rotterdamba is jöttek velem, de természetesen a vébére koncentrálok teljes erővel: ezerötszázon jó lenne B-döntőt futni.”

A férficsapatot Tiborcz Dániel, Nógrádi Bence, Jászapáti Péter, Bontovics Balázs és Csizmadia Márk alkotja – pénteken a selejtezőket rendezik Rotterdamban, szombaton 500 és 1500 méteren, vasárnap 1000 méteren és a váltókban avatnak világbajnokokat Hollandiában.

„Hét évvel ezelőtt a női váltónk ezüstöt, a férfi bronzot szerzett, mellette Liu Shaoang volt második ezer méteren. Nem azt mondom, hogy ezt az eredménysort meg tudjuk ismételni, vagy azt, hogy bár a női váltó odaérhet a legjobbak közé ezúttal, hogy ezt tűztük ki célként, ám azt igen, hogy a versenyzőink mindent el fognak követni azért, hogy a lehető legjobban szerepeljenek Rotterdamban. A szezon során hat érmet szereztünk a világversenyeken, azt gondolom, ez mutatja, hogy továbbra is »élünk és dolgozunk«, s továbbra is a legeredményesebb téli sportág vagyunk itthon” – nyilatkozta Bánhidi Ákos, utalva arra, hogy a Liu testvérek országváltása után sem „süllyedt” el a honi sportág.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is ott van egyébként Rotterdamban – a fivéreknek ez lesz az első világbajnokságuk kínai színekben.

Magyar indulók az egyéni számokban

500 méter: Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel, illetve Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia 
1000 méter: Bontovics Balázs, Jászapáti Péter, illetve Kónya, Somodi Maja 
1500 méter: Bontovics, Jászapáti, illetve Somodi, Sziliczei-Német Rebeka

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik