Férfi röplabda Extraliga: megismétlődhet a legutóbbi finálé

P. B.P. B.
Vágólapra másolva!
2023.10.07. 09:54
null
A feladó Magyar Bálint a Pénzügyőrtől tért vissza a címvédő kaposvári együtteshez (Fotó: Dömötör Csaba)
A hétvégén minden csapat bemutatkozik az átalakított férfiélvonalban.

 

A Kecskemét és a Dág múlt vasárnapi előre hozott mérkőzése után a hétvégén a többi csapat is elkezdi szereplését a férfi röplabdaélvonalban.

Jelentősen megváltozott a lebonyolítás, összeolvadt az Extraliga és az NB I mezőnye. Tizenkét csapat küzd egymással, a legutóbbi idény extraligásai közül a Kistext SE nem nevezett, míg az NB I-ből a Szolnok nem vállalta a szereplést az első osztályban. Az előző idényt az Extraligában nyolc, az NB I-ben hat csapat fejezte be. Az együttesek oda-visszavágós alapon két fordulót, azaz csapatonként összesen 22 mérkőzést játszanak az alapszakaszban. Ezt követően az 1–8. helyen végzett klubok alkotják az Extraligát, a többi az NB I-es mezőnyt. Az Extraligában rájátszás következik, minden párharc – negyed- és elődöntő, finálé, valamint a helyosztók – az egyik fél harmadik sikeréig tart. A férfi NB I csapatai újabb oda-visszavágós kört játszanak egymással a további helyezések eldöntéséért úgy, hogy az alapszakaszban elért pontjaikat magukkal viszik.

NS-TIPP: DÁVID ZOLTÁN, A MÁV ELŐRE EDZŐJE
Erősödtünk, minden poszton hasonló képességű, bevetésre éhes röplabdázóink vannak. Ez nagyon fontos, mert hosszabb a kispadunk, a teljes keretet minőségi játékosok alkotják, így versenyképesebbek lehetünk minden fronton.

A legtöbb klubnál (sok esetben a hiányzó anyagi feltételek miatti kényszerűségből) fiatalításba kezdtek, miközben mindkét legutóbbi döntősnél, a címvédő és 19 elsőségével rekorder, Bajnokok Ligája-selejtezős Kaposvárnál és a Challenge-kupa-, illetve Közép-európai Liga-induló székesfehérvári MÁV Előrénél is maradt a szakmai stáb és a játékoskeret magja. Így a papírforma és az erőviszonyok alapján ezúttal is ez a két csapat pályázik a legnagyobb eséllyel az aranyra. Kérdés, hogy az elmúlt években két bajnoki és négy Magyar Kupa-aranyat nyerő, fiatalításba kezdő fővárosi Pénzügyőr és a jó erőkből álló DEAC mennyire tudja megszorongatni a két favoritot.

A kaposváriakhoz hét év után visszatért a csapattal korábban öt-öt bajnokságot és kupát nyerő feladó, Magyar Bálint. A fehérváriakhoz érkezett a Pénzügyőrtől a válogatott center Tomanóczy Bálint, a Kistexttől Fazekas Balázs, az amerikai Christian Janke és az argentin Tomás Dileo.

„Bennem volt, hogy még szeretnék itthon játszani, ezt most így hozta az élet, de örülök neki. Innen indultam, nem felejtettek el, a felkészülés elején olyan érzés volt, mintha csak tegnap mentem volna el, de azért mégiscsak hét év telt el, szoknom kellett a hazai környezetet. A csapat befogadott, és Szlobodan Prakljacsics vezetőedzővel is jó köztünk a kommunikáció” – beszélt hazatéréséről a kaposvári nevelésű Magyar.

NB I EXTRALIGA, FÉRFIAK 2023–2024
A résztvevők: Dág (legutóbb NB I-ben szerepelt), Debreceni EAC, Dunaújváros (NB I),
Kaposvár (címvédő), Kazincbarcika, Kecskemét, MAFC-BME, MÁV Előre Székesfehérvár, MEAFC-Miskolc (NB I), Pénzügyőr, Szeged (NB I), TFSE (NB I).    

RÖPLABDA
Férfi Extraliga, alapszakasz, 1. forduló
Szombat
18.00:
MAFC-BME–Pénzügyőr SE, Pénzügyőr Sportcsarnok
18.00:Fino Kaposvár–MEAFC-Miskolc
19.00:TFSE–GreenPlan-VRCK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik