Irán: nem engedték ki az országból a korábbi válogatottsági gólrekorder családját

Vágólapra másolva!
2022.12.27. 10:19
null
A korábbi labdarúgó, a ma 53 éves Ali Daei és családja nem hagyhatta el Iránt (Fotó: Getty Images)
2021-ig az iráni Ali Daei tartotta a nemzeti válogatottban szerzett gólok rekordját, melyet az ötszörös aranylabdás portugál sztár, Cristiano Ronaldo döntött meg. Az ikon – aki nyíltan kritizálta a hatóságok rezsimellenes tüntetőkkel szembeni fellépését – felesége és lánya szerette volna elhagyni Iránt, de ezt nem tudták megtenni, mert repülőgépjáratukat átirányították.

A Sky Sports arról számolt be, hogy Ali Daei feleségét és lányát tisztviselők hallgatták ki, miután repülőgépüket átirányították. Elmondásuk szerint Dubaiba tartottak, hogy csatlakozzanak egy rövid vakációra Ali Daeihez, de a járat egy nem tervezett megállást tett a Perzsa-öbölben található, iráni fennhatóság alatt álló Kis-szigeten.

A VÁLOGATOTTSÁGI GÓLLÖVŐLISTA
1. Cristiano Ronaldo (Portugália) 118 gól (196 mérkőzés)
2. Ali Daei (Irán) 109 (148)
3. Lionel Messi (Argentína) 98 (172)
… 5. Puskás Ferenc 84 (85)
… 13. Kocsis Sándor 75 (68)

A 109 válogatottsági góllal 2021-ig rekorder Daei, aki nyilvánosan támogatta a közelmúltbeli tiltakozásokat, elmondta, lányát elengedték, ám a repülőgép ajtaja addigra becsukódott. Azt tervezték, hogy Dubaiba utaznak, ahonnan jövő héten tértek volna vissza Iránba.

Az 53 éves korábbi labdarúgónak egyébként év elején rövid időre elkobozták az útlevelét, Daei pedig arra buzdította kormányát, hogy „elnyomás, erőszak és letartóztatások helyett oldja meg az iráni nép problémáit”.

A 22 éves Mahsza Amini halála miatt országos tüntetések robbantak ki szeptemberben Iránban, mert a nő az iráni iszlám öltözködési szabályok szerint „nem megfelelő öltözéket viselt”, majd a rendőri őrizet alatt elhunyt, míg egy iráni futballista, a 26 éves Amir Naszr Azadani halálbüntetésre számíthat az országos tüntetéseken való részvétel miatt.

Az iráni Forradalmi Gárdához közel álló Tasznim hírügynökségnél azt feltételezik, hogy Daei feleségét a hónap elején utazási tilalom alá helyezték a tüntetések támogatása miatt. A feleség próbálta illegálisan kijátszani a tilalmat, s a hírek szerint végső célállomása az Egyesült Államok volt.

A BBC már arról számolt be, hogy decemberben az iráni igazságszolgáltatás bezáratta Daei ékszerboltját és éttermét is, a kormány pedig számos olyan ismert ember számára megtiltotta az ország elhagyását, aki támogatta a tüntetéseket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik