Már nem csak a részvétel számít: Hatos jó eredményt szeretne elérni

Vágólapra másolva!
2008.07.03. 22:44
A szabadfogású válogatott két nagy öregje, Aubéli Ottó és Ritter Árpád mellett az elmúlt években Hatos Gábortól is jó eredményeket remélhettünk. A 74 kilós birkózó a pekingi olimpián is esélyes lehet a pontszerzésre.
Már nem zöldfülű, de sikerre éhes
Fotó: Czagány Balázs
Már nem zöldfülű, de sikerre éhes
Már nem zöldfülű, de sikerre éhes
Fotó: Czagány Balázs
Már nem zöldfülű, de sikerre éhes

Diszkrét félhomály fogad a Nemzeti Sportcsarnokban, közelebbről a Müller Ferdinánd edzőteremben, ahol csak az áramszolgáltatás szünetel, a szabadfogásúak rendületlenül készülnek az olimpiára.

A felnőttek együtt edzenek a korosztályos Eb-re gyakoroló ifjúságiakkal, így egészen nagy a népsűrűség a szőnyegen. A bemelegítés a szokásos módon zajlik, a versenyzők egyik kedvence, a foci előzi meg az érdemi munkát.

Hatos Gábor ezúttal azonban csak kívülről szemléli társait. „Természetesen a sérülésveszély is szempont, alig két hónappal az olimpia előtt már mindenre kell figyelni, de nem ezért hagytam ki a focit, egyszerűen nem volt kedvem hozzá – mondta Hatos Gábor, aki szabadkozik, hogy csak az áramszünet miatt vesz részt borostásan a tréningen és a fotózáson, majd egy félmosolylyal megjegyzi: – Ráadásul a délelőtti edzésen már rúgtam hat gólt.”

Miután fotósunk kérésére még a legalább tíz kilóval nehezebb Ritter Árpáddal is öszszekapaszkodik, kezdődhet a másfél órányi birkózás. A versenyzők különböző helyzeteket gyakorolnak (állásból és földön is, több szituációban perceken keresztül), váltott partnerekkel küzdenek.

A fülledt teremben az edzők alaposan megdolgoztatják a birkózókat, akik úgy örülnek a ritka pihenőnek, mint a sivatagban kóborló a víznek. Az edzés vége felé aggasztó eseménynek lehetünk szemtanúi. A 96 kilós olimpikon, Kiss Gergely éppen az olimpiáról lemaradó, ezért már csak félgőzzel birkózó Ritter Árpáddal küzd, amikor utóbbi egyszer csak elterül a szőnyegen, Kiss pedig ijedten integet. A pár másodpercnyi ájulásból Ritter szerencsére magához tér, és néhány perc múlva már mosolyogva meséli, nem emlékszik rá, hogy a röpke pihenő alatt mit is álmodott.

Ezalatt a többiek levezetnek, már ha lehet annak nevezni, amit csinálnak – merthogy még nézni is fárasztó. Az egyik gyakorlat során két percen keresztül párban kell ötösével nyomni a fekvőtámaszokat, míg a kettős egyik tagja küzd, a másik négykézláb tartja magát. Még egy kis hasizom-erősítés, majd véget ér a tréning, így Hatos Gábor is rendelkezésünkre áll, de csak miután folyadékhoz jut.

A Szombathely melletti Vépen élő birkózó már a második olimpiájára készül. Athénban még 66 kilóban indult, és helyezetlenül zárt. A csupa izom, ránézésre is kimagasló fizikumú Hatosról szinte lehetetlen elképzelni, miként tudott belefogyni a 66 kilós kategóriába, főleg miután megtudjuk, hogy manapság 80 kilót nyom civilben.

Ennek tükrében már az alapos vízmegvonással járó fogyasztás is a verseny fontos része. „Egészen más lesz a mostani olimpia – kanyarodunk vissza a négy évvel ezelőtti játékokhoz. – Athénban még fiatal voltam, akkor a kvalifikáció is nagy dolog volt, most viszont már szeretnék jó eredményt elérni. Ehhez minden körülmény adva van, és én is igyekszem mindent megtenni. Természetesen tisztában vagyok vele, mindenkit le kell győzni, de jó lenne, ha az első egy-két meccsemen nem a súlycsoport valamely klasszisával futnék össze. Ha mégis így történik, akkor abban bízhatok, hogy győzni tudok, és utána kellő önbizalommal át lehet gázolni a mezőnyön.”

A kínai helyszín sok sportolónak újdonság, a birkózók ellenben már a 2006-os kantoni világbajnokságon tapasztalatokat gyűjthettek az ázsiai országról. Hatos nem volt túl elégedett a körülményekkel, főleg az étkezésre panaszkodott, de reméli, akárcsak Athénban, Pekingben sem lesz gond a szakácsokkal.

A másik probléma, az átállás korábban sem okozott neki túl nagy nehézséget. Mostanság csak meccshiányra panaszkodik. Ezért is volt hasznos a győzelemmel záruló sheffieldi Grand Prix-viadal, mivel végre versenyszituációkban birkózhatott. Ráadásul megtörte a hosszú felkészülés monotóniáját, hiszen a napi két – cudarabb időszakban három – edzés mellett sok mindenre nincs idejük a versenyzőknek.

Kis túlzással Hatos Gábor budapesti napjai a Stadion Hotel, birkózóterem, Stadion Hotel tengelyben telnek. A reggeli ébredés után fél tíztől-tíztől már tréninget tart Gulyás István szakágvezető, majd az edzést és a pihenőt újabb gyakorlás követi, minimális szabadidő csak vacsora után adódik – ha még van ereje egyáltalán a birkózónak.

A kikapcsolódást a tv- vagy filmnézés jelenti, emellett Hatos minden este felhívja a szüleit, de elmondása szerint már az is jó a fásultság ellen, ha elmegy nézelődni a közeli bevásárlóközpontba.

A kikapcsolódás különösen fontos, mivel újabb kemény két hét következik, a szabadfogásúak ugyanis hétfőtől Vlagyikavkazban edzőtáboroznak, ahol remek ellenfelekkel készülhetnek az olimpiára. Az oroszországi táborozást még egy madridi és lódzi verseny követi, ettől eltekintve a kínai utazásig Budapesten vagy Tatán gyakorolnak a birkózók az olimpiára, amelyen aztán Hatos nagyot alkotna.

„Már most jó erőben érzem magam, szeretnék pontot vagy érmet szerezni – mondta. – Nem előre akarok kifogást keresni, de a Szovjetunió szétesése óta a legjobbak gyakran egész évben együtt készülnek, majd különböző országok színeiben lépnek szőnyegre – és érnek el sikereket. A tavalyi vébén csak exszovjet ellenfelekkel akadtam össze, nem bánnám, ha most másként történne.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik