In memoriam 2005

Szalay IstvánSzalay István
Vágólapra másolva!
2006.01.10. 02:28
Címkék
Január

Dmitrij Nyeljubin 34 éves olimpiai bajnok orosz kerékpáros az új év első óráiban barátaival egy ittas társaságba botlott, és a szóváltást verekedés követte, amely során leszúrták. Nyeljubin 1988-ban 17 esztendősen aranyérmet szerzett a 4000 méteres üldöző csapatversenyben.
– José Manuel Pérez 41 éves spanyol motoros a 27. Dakar-ralin, a Zuérat–Tisit szakaszon elesett, és súlyos belső sérüléseket szenvedett. Az orvosi helikopter a táborba szállította, majd repülővel Alicantéba vitték, de sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az orvosok már nem tudták megmenteni az életét.
Fabrizio Meoni, a Dakar-rali 2001-es és 2002-es győztese ugyancsak a sivatagi viadalon vesztette életét. A 47 éves olasz motoros a mauritániai szakaszon bukott. Meoni, aki 13 alkalommal indult a Dakaron, balesetekor a második helyen állt.
Suad Katana bosnyák válogatott labdarúgó szlovéniai síelésből tartott hazafelé, amikor rosszul lett. A Zseljeznicsar, a Genk és a Lokeren egykori védője 36 évesen, szívroham következtében hunyt el.
Jerzy Pawlowski lengyel vívó 75 éves korában távozott az élők sorából. A kardvívás egyik legnagyobbja az 1968-as mexikóvárosi olimpián aranyérmet szerzett egyéniben, emellett többszörös világbajnok.
Yessoufou Samiou, a 20 éven aluli benini labdarúgó-válogatott kapusa ismeretlen támadók áldozata lett – halálra verték a 18 esztendős játékost.
Robert Gaston Moch, az 1936-os berlini olimpián aranyérmes amerikai evezős nyolcas tagja 90 évesen távozott az élők sorából.
Antonio Alexe közúti balesetben vesztette életét. A román férfi kosárlabda-válogatott csapatkapitánya Sinaia belterületén megcsúszott autójával, és frontálisan ütközött egy kamionnal. A 35 éves kosaras több mint 250 alkalommal szerepelt a különböző korosztályos válogatottakban, játszott Szolnokon, Sopronban és Szombathelyen is.
Leo Lang, minden idők legjobb horvát (jugoszláv) atlétaedzője 86 éves korában halt meg. Éveken keresztül volt a jugoszláv válogatott szövetségi kapitánya, majd kenyai, etióp és egyiptomi versenyzők tanácsadója lett. Közülük is kiemelkedik: Mamo Wolde és Kipchoge Keino, Mexikóváros maratonifutó- és 1500 méteres aranyérmese.

Február

Max Schmeling német profi ökölvívó-világbajnok 99 évesen hunyt el. A nehézsúlyú kategória ásza a második világháború előtt Joe Louisszal vívott két történelmi mérkőzést – az elsőt megnyerte, a másodikon kikapott. Visszavonulása után tehetős üzletember lett.
Yvon DesRochers, a montreali úszó- és vízilabda-világbajnokság szervezőbizottságának 59 éves főigazgatója önkezével vetett véget életének. A feltételezések szerint azért lett öngyilkos, mert a nemzetközi szövetség, a FINA a vb-rendezés jogát el akarta venni a kanadai várostól, mivel nem látta biztosítottnak, hogy Montreal képes zökkenőmentesen megrendezni a versenyt.
Nedzad Botonjic, a szlovén Ljubljana kapusa edzés közben összeesett, és meghalt. A 27 éves labdarúgó szívrohamot kapott, és a gyors orvosi segítség ellenére sem tudták megmenteni az életét.
Dzsemal Csimakadze, a Lokomotivi Tbiliszi labdarúgócsapatának vezetőedzője törökországi edzőtábor után hazafelé vonatozott, és útközben lett rosszul. A 61 éves mester szívrohamban halt meg.
Gaston Rahier háromszoros motokrossz-világbajnok és kétszeres Dakar-győztes hosszú betegség után, 58 éves korában hunyt el. Pályafutása során több mint ezer versenyt nyert meg, megkapta a legmagasabb belga sportkitüntetést.
Rafael Vidal az 1984-es Los Angeles-i olimpián 200 pillangón bronzérmes úszó autóbalesetben vesztette életét. A 40 éves venezuelai sportember gépkocsija terepjáróval ütközött. Vidal a dél-amerikai ország első úszó olimpiai érmese volt.
Enrique Omar Sivori labdarúgó, aki az olasz és az argentin labdarúgó-válogatottban is pályára lépett, 70 éves korában rákbetegség áldozata lett. Sivori, aki tizenkilenc alkalommal játszott az argentin, kilencszer az olasz nemzeti csapatban, 1961-ben megkapta az Aranylabdát.

Március

Rinus Michels
Rinus Michels
Rinus Michels

Rinus Michels minden idők egyik legnevesebb futballedzője volt. A 77 éves holland szakember klub- és válogatott szinten is Európa csúcsára vezette együttesét, a világszövetség 1999-ben a huszadik század legjobb edzőjének választotta meg. Öt alkalommal játszott a holland válogatottban, kétszeres bajnok. Legnagyobb sikereit azonban edzőként érte el. Vb-ezüstérem, Európa-bajnoki cím, Eb-bronzérem, a klubcsapatokkal pedig BEK-győzelem, négy holland bajnoki, három Holland Kupa-győzelem, spanyol bajnoki és kupagyőzelem, Német Kupa-győzelem.
Milton Green amerikai atléta 91 éves korában távozott az élők sorából. Kiharcolta az 1936-os nyári játékokon való indulás jogát, Hitler személye és a náci rendszer elleni tiltakozásul azonban távol maradt a berlini olimpiától.

Április

Givi Nodija 21-szeres szovjet válogatott labdarúgó 57 éves korában szívroham következtében hunyt el.
Lucien Laurent, a labdarúgó-világbajnokság történetének első gólszerzője 97 éves korában hunyt el. A francia játékos 1930. július 13-án Mexikó ellen (4:1) a 19. percben szerzett vezetést csapatának.
Tomas Vojtech cseh raliversenyző a csehországi Pelhrimov közelében rendezett viadalon kapott szívrohamot, és vesztette életét.
Feroze Khan, a világ legidősebb olimpiai bajnoka 100 éves korában hunyt el. Khan 1928-ban az amszterdami játékokon szerzett aranyérmet India gyeplabda-válogatottjával.
Reginald "Red" Horner, a jégkorongozók Hírességek Csarnokának legidősebb tagja életének 95. évében halt meg. Az 1928-tól 1940-es visszavonulásáig kizárólag az NHL-es Toronto Maple Leafs csapatában játszó legenda pályafutása során 42 gólt ütött, 110 gólpasszt adott, és nyolc idényen át vezette a legtöbb büntetést kapó hokisok rangsorát.
Tunney Hunsaker, Muhammad Ali első profi ellenfele 57 évesen távozott az élők sorából. Az ökölvívó 1960-ban a nyugat-virginiai Fayetteville rendőrfőnöke volt, amikor kiállt az akkor még Cassius Clay nevet viselő fiatalemberrel, aki hat menetben pontozással nyert ellene.

Május

Krzysztóf Nowak, a német Wolfsburg egykori lengyel válogatott labdarúgója, aki súlyos idegrendszeri betegségben szenvedett, 29 éves korában hunyt el.
Svatopluk Pluskál, az 1962-es chilei világbajnokságon ezüstérmes csehszlovák labdarúgó-válogatott tagja 74 éves korában halt meg. A válogatottban 56 mérkőzést játszott, három vb-n lépett pályára, s a vb-ezüst mellett az 1960-as Eb-n bronzérmet szerzett.

Június

– George Mikan, az NBA történetének első meghatározó játékosa 81 korában hunyt el. Egyszeres All Star MVP (1953), a Minneapolis Lakersszel négyszer nyert bajnoki címet.
Lucio Espanát, az Atlético Nacionallal 1999-ben kolumbiai bajnoki címet szerző 33 éves labdarúgót ismeretlen tettesek gyilkolták meg.
Florian Ebert, a 19 éves német motorversenyző az ostffyasszonyfai Pannóniaringen, a német gyorsasági bajnokság futamán kisodródott, nekihajtott a betonkerítés oszlopának, és az újraélesztési kísérletek ellenére belehalt sérüléseibe.
Takács Artúr 86 éves jugoszláviai magyar atlétaszakember holttestét öt hónappal eltűnése után a kopaoniki síközpont koszovói lejtőjén találták meg. Takács 1983-tól 1992-ig Genfben Juan Antonio Samaranchnak, a NOB akkori elnökének személyes tanácsadója volt.

Július

Martin Sánchez mexikói profi pehelysúlyú ökölvívó egy Las Vegas-i gála után vesztette életét. A 26 éves bokszolónak az orvosok eltávolítottak egy vérrögöt az agyából, de életét nem tudták megmenteni.
Ottilie "Tilly" Fleischer, az 1936-os olimpia német gerelyhajító-bajnoka életének 93. évében hunyt el. Az előző, Los Angeles-i játékokon bronzérmes atléta a 30-as években súlylökésben kétszer is világcsúcsot ért el, sőt 1932-ben diszkoszvetésben olimpiai negyedik helyezett volt.
Andrzej Grubba lengyel asztaliteniszező, aki pályafutása során világbajnokságokon három, kontinensviadalokon tizenkét érmet szerzett, 47 éves korában halt meg. Viszszavonulása után évekig a lengyel szövetség sportigazgatója volt.

Augusztus

Alekszandr Gomelszkij, a kosárlabdázás egyetemesen elismert alakja, a klubedzőként és szövetségi kapitányként rendkívül sikeres, játékosként olimpiai bajnoki győzelemig jutó orosz szakember 78 éves korában meghalt.
Colette Besson egykori francia atléta 59 évesen halt meg. Az 1968-as mexikóvárosi olimpián már az is meglepetés volt, hogy bejutott a 400 méteres síkfutás döntőjébe, végső győzelme az egyik legváratlanabb az ötkarikás játékok történetében.
Polina Asztahova ukrán tornásznő, aki a Szovjetunió csapatának tagjaként három olimpián (1956, 1960, 1964) vett részt – sikeres pályafutása során tíz olimpiai érmet, öt aranyat, két ezüstöt és három bronzot nyert – 68 évesen hunyt el.
James McMillin olimpiai bajnok evezős 91 évesen hunyt el. Az 1936-os berlini olimpián diadalmaskodó amerikai nyolcasnak volt tagja.
Thomas Herrion, a San Francisco 49ers amerikai futballistája szívelégtelenségben hunyt el. Az együttes a Denver Broncos otthonában játszott felkészülési találkozót, és a 23 éves Herrion röviddel az összecsapás vége után elvesztette az eszméletét. A 141 kilós, 191 centi magas játékost azonnal kórházba szállították, de már nem tudtak segíteni rajta.

Szeptember

Richard Britton 34 éves, kétszeres ír és északír bajnok motoros és konstruktőr a Rallyunion országúti verseny 250 köbcentis osztályában szenvedett halálos balesetet.
Mzukisi Sikali 34 éves dél-afrikai profi ökölvívó házába betörők hatoltak be, és mivel a sportoló otthon tartózkodott, az álarcos banditák kíméletlenül lemészárolták. Sikali az előző évben a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) légsúlyú világbajnoka volt.
Michael Park navigátor és Markko Märtin a Brit Ralin alighogy nekivágott a távnak, az észt pilóta elvesztette uralmát a jármű fölött, leröpült az útról, és hatalmas erővel fának csapódott. Märtin szinte karcolások nélkül szállt ki a kocsiból, ám 39 esztendős navigátora életét vesztette.
Fritz Schilgen, az 1936-os berlini olimpia lánggyújtója életének 100. évében hunyt el. Az 1500 méteren induló futó vitte be a stadionba a fáklyát, amelyet abban az évben lobbantottak fel először – Olümpiában.
Leavander Johnson ökölvívó a mexikói Jesús Chávez elleni mérkőzésen szerzett halálos sérüléseket. A 11. menetben félbeszakított meccs után a ringet saját lábán hagyta el, de az öltözőben összeesett. Bár kórházba szállították és megműtötték, a mesterséges kómából már nem tért eszméletére – 35 évesen halt meg.

Október

Alvaras Balzekas litván teniszező tragikus balesetet szenvedett. A 23 éves játékos és társa éppen egy autót tolt az úton, amikor egy gépjármű beléjük rohant, és Balzekas belehalt súlyos sérüléseibe.
Jason Collier, az Atlanta Hawks 28 éves kosárlabdázója otthonában összesett, és kórházba szállítás közben szívelégtelenségben elhunyt.
Johnny Haynes angol labdarúgó autóbalesetben halt meg. A futballista 71. születésnapján szenvedett balesetet, feleségével együtt.
Emil Kjulev 48 éves bankárral, a bolgár úszószövetség elnökével Szófiában a nyílt utcán végeztek ismeretlen tettesek.
Hamuro Tecuo, a 200 méteres mellúszás 1936-os olimpiai bajnoka 88 évesen halt meg.

November

Ferruccio Valcareggi, az 1968-ban Európa-bajnok, 1970-ben pedig világbajnoki döntős olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya 86 éves korában halt meg.
George Best
George Best
George Best
George Best, az északír labdarúgás valaha volt legnagyobb alakja, az angol Manchester United legendája hosszú betegség után, 59 éves korában hunyt el. A világszerte tisztelt nagyszerű támadót, aki sohasem szerepelt Európa- vagy világbajnokságon, az alkohol vitte el. Utolérhetetlen tehetsége, kombinatív készsége, cselei technikája, gyorsasága ritka élménnyel ajándékozta meg rajongóit. A zseniális labdaművész Denis Law-val és Bobby Charltonnal alkotott ellenállhatatlan triumvirátust Manchesterben. BEK-győztes, kétszer nyert csapatával angol bajnoki címet, 1968-ban aranylabdás és az év játékosa Angliában. Az északír válogatottban 37 mérkőzésen 9 gólt szerzett.
Richard Burns, 2001 ralivilágbajnoka 34 évesen agytumorban halt meg. Minden idők legfiatalabb brit nemzeti ralibajnoka lett 1993-ban, a világbajnoki mezőnynek 1998-tól volt állandó tagja. Tíz futamgyőzelmet aratott, 1999-ben és 2000-ben ezüstérmes lett a vb-n.
David di Tommaso, a holland Utrecht 26 éves labdarúgója szívroham következtében vesztette életét. A francia hátvéd a Monacóban és a Sedanban szerepelt, onnan igazolt az Utrechthez.

December

Charly Gaul, a Tour de France 1958-as győztese 72 éves korában hunyt el. A luxemburgi, akit a "Hegyek Angyalának" becéztek, azon kevesek egyike volt, aki emellett a Giro d'Italián is nyerni tudott.
– Sverre Stenersen, az 1956-os Cortina d'Ampezzó-i olimpia északi összetettjének bajnoka 79 évesen hunyt el. A norvég sportoló két évvel az olimpia előtt világbajnok is lett.
Keith Duckworth, a Formula–1 legeredményesebb motorgyártója, a Cosworth megalapítója 72 évesen távozott az élők sorából. Mike Costinnal alapította a céget, amelynek neve a vezetéknevükből származik.
Giancarlo Primo kosárlabdaedző 81 évesen halt meg. Az olasz szakember arról volt híres, hogy válogatottja volt az első, amely az amerikai és a szovjet válogatottat is legyőzte – még a hetvenes években.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik